logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy amatorskie ozonowanie tanim ozonatorem jest bezpieczne dla zdrowia?

stachu03 11 Wrz 2024 23:17 2142 13
REKLAMA
  • #1 21223310
    stachu03
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Cześć.
    W domu w niektórych pomieszczeniach mamy zapach, którego chciałem się pozbyć. Głównie jest to piwnica i garaż. Wpisałem do internetu jak to zrobić i wyskoczyło coś co było odpowiedzią na wszystko. Ozonator.

Zamówiłem na Allegro. Przyszło. Uruchomiłem w piwnicy. Na drugi dzień próba zapachu, jakby lepszy. W garażu też mniej czuć. Zaznaczam, że kupowałem tylko w celu usuwania zapachów. Samochód mam w miarę nowy ale w środku czasami zapach nie jest przyjemny, szczególnie w zimne, wilgotne dni. Pomyślałem, że może ten zapach też by można było ozonem potraktować - jeszcze nie próbowałem.

No a potem zacząłem się doktoryzować w Internecie w temacie ozonowania. Materiałów, jak to w sieci jest wiele różnych i cześć się z nich się wzajemnie wyklucza. Na tyle na ile zrozumiałem to odpowiedzialne ozonowanie nie jest takie proste a jednym z gorszych pomysłów jest na przykład włożenie ozonatora to zamkniętego, brudnego samochodu, tak po prostu, i uruchomienie go. Zastanawiam się, na ile takie amatorskie ozonowanie za pomocą amatorskiego chińskiego, taniego sprzętu jest bezpieczne. Boje się, że dostanę odpowiedź typu: daj spokój, ozon jest bezpieczny. To jest jasne. Pytanie jakie produkty powstają przy okazji ozonowania amatorskiego i czy styczność z tymi produktami od czasu do czasu może mieć wpływ na nasze zdrowie.

Marketingowo temat jest prosty. Wydajesz 200-300 zł i masz wiele problemów z głowy. Chciałbym poznać zdanie kogoś, kto na ozonowaniu się zna. Bardzo proszę o odpowiedzi bez uszczypliwości 🙂
  • REKLAMA
  • #2 21223355
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1188
    Ozonowanie w ogóle nie jest bezpieczne dla zdrowia.
    Ozon to trucizna. Niszczy też wiele materiałów i przyśpiesza zużycie wielu innych. Dla żywych organizmów jest bardzo szkodliwy.
    Po ozonowaniu pomieszczenia zaleca się jego pełne przewietrzenie i odczekanie co najmniej 4 godzin, żeby ozon się rozpadł.

A jakim sprzętem to robisz? Chiński może zarówno dawać ozon w kosmicznej dawce, jak i nie dawać go wcale, tylko np. suszyć odświeżacz powietrza w środku, żebyś myślał, że to ozon.
    Może też się zapalić, albo zrobić coś głupiego.

A jak chcesz się pozbyć zapachu skutecznie, to osusz piwnicę, posprzątaj, odmaluj.
    Zapach pochodzi z brudu, pleśni i bakterii. Wynieść co niepotrzebne, wywal śmieci. Upewnij się że mury są suche - może być potrzebne profesjonalne osuszanie lub naprawa izolacji budynku. Pozamiataj, usuń grzyby jeżeli są. Odmaluj ściany (jak już będą suche). Ustaw na nowo meble i uporządkuj to co tam składujesz.

Ozonowanie jedynie maskuje problem, do momentu aż pojawią się nowe mikroorganizmy.
    A większość informacji w sieci jest stworzona specjalnie po to, by namówić cię na kupno zbędnych gadżetów, a nie by ci pomóc.
  • #3 21223359
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3883
    stachu03 napisał:
    ...daj spokój, ozon jest bezpieczny. To jest jasne.
    Nie wiem, czy jasne? Wiadomo przecież, że ozon wcale nie jest bezpieczny. W niewielkich przekroczeniach stężeń może prowadzić do różnych podrażnień i reakcji zapalnych a w wysokich stężeniach nawet do problemów z układem oddechowym, astmy czy uszkodzenia płuc. Jak wskazuje NIZP-PZH: "Ozon, z uwagi na swe silne właściwości utleniające, wywiera nasilone działanie drażniące na spojówki i błonę śluzową dróg oddechowych, czego efektem mogą być piekące bóle i zaczerwienienie spojówek , kaszel, świszczący oddech, trudności w oddychaniu, pogorszenie funkcji płuc w badaniu spirograficznym, wzrost częstości i ciężkości napadów astmy u osób cierpiących z powodu tej choroby oraz nasilenie dolegliwości u osób ze współistniejącymi chorobami układu oddechowego i układu krążenia".

Do każdej dostępnej technologii należy więc podchodzić z respektem i zdrowym rozsądkiem. Warto na przykład upewnić się, czy zakupione urządzenie posiada deozonator – czyli urządzenia zapewniające przekształcenie ozonu w tlen w ciągu kilku minut (poniżej 1ppm w ciągu 15 minut lub krótszym). Oczywiście ozonowanie piwnicy czy garażu nie niesie ze sobą tak poważnych zagrożeń, bo nie są to pomieszczenia przeznaczone na stały pobyt ludzi. Wystarczy więc opuścić je na czas ozonowania, a następnie porządnie wywietrzyć. Jednak w lokalach mieszkalnych należy przestrzegać zaostrzonych środków ostrożności. Przede wszystkim ozonowanie przeprowadzić podczas nieobecności domowników (tu przyda się na przykład programator). Oczywiście trzeba usunąć także zwierzęta, kwiaty, a nawet materiały na które gaz wpływa niszcząco (np. gumy i niektóre tworzywa sztuczne). Zaleca się też, żeby po zakończonym ozonowaniu nie korzystać z pomieszczeń mieszkalnych co najmniej przez 4-5 godzin. Następnie trzeba je bardzo dokładnie wywietrzyć (minimum pół godziny intensywnej wymiany powietrza). Warto też pamiętać, że ozon usuwa doraźnie skutki, ale likwiduje przyczyn "zapachów". Być może przede wszystkim warto się więc skupić na ich poszukiwaniu i neutralizacji?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21223416
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    Stosowanie ozonowania jako panaceum na zapachy to mit/bzdura.
    Można to porównać do zamalowania grzyba na ścianie tanią farbą, nie widać więc działa, tylko że źródła problemu nie usuwasz.
    Najpierw usuń źródła problemu np. samochód w zimie - masz po prostu wilgoć w samochodzie która w głównej mierze bierze się z niechlujstwa (bez urazy, nic osobistego) pozostawiania np. wilgotnych przedmiotów, śniegu na wykładzinie, czy po prostu brudu, oczywiście są sytuacje, że masz niedrozne odpływy i zbiera się woda.
    W pomieszczeniach też wilgoć będzie głównym winowajcą.
    Wracać do samego ozonu, ozon O3, to alotropowa odmiana tlenu, mamy jeszcze tlen atomowy O, i tlen cząsteczkowy O2 ten w powietrzu. Wszystkie formy tlenu są szkodliwe i wręcz zabójcze dla organizmów żywych, zwłaszcza w dużych stężeniach (dlatego powietrze jest rozcieńczone azotem), najgorszy jest tlen atomowy O, ozon rozpada się na O2 i właśnie tlen atomowy O i to on jest tym czynnikiem "czyszczącym" jako że jest naprawdę mało substancji z którymi nie reaguje a raczej z praktycznego punktu opisu niszczy je. Jego czas życia (ozonu) to około 30 min, ale pomieszczenia należy bezwzględnie przewietrzyć parę godzin.
    Jeżeli już mówimy o zagrożeniach to "nieokreślone" jonizatory mogą generować nie tylko ozon ale np. tlenki azotu a to już są silnie trujące substancje. Dochodzą jeszcze czynniki bezpieczeństwa, do generowania ozonu używa się jonizacji wysokonapięciowej.
    Spotkałem się z przypadkami gdy użytkownik używał ozonatora na dużej mocy i dość długo aby pozbyć się zapachu a w efekcie było tylko gorzej bo dodatkowo utlenił sporo rzeczy dookoła.
    Pozdrawiam
  • #5 21224897
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 751
    Nie całkiem bzdura, bo przecież zabija mikroorganizmy. To że pomieszczenie znowu zrobi sie wilgotne to juz nie wina ozonu..
  • #6 21224956
    Mobali
    Poziom 43  
    palmus napisał:
    ...bo przecież zabija mikroorganizmy
    ...które mają taką wrodzoną właściwość, że potrafią namnażać się bardzo szybko. A więc w stworzonej przez ozonowanie "niszy", dość szybko pojawią się kolejne pokolenia więc problem powróci. Pewnie to miał na myśli Kol. viayner, pisząc "bzdura". Czyli używanie ozonowania w niektórych sytuacjach po prostu nie sensu, bo to na krótko likwiduje jedynie skutek problemów, ale nie ich przyczynę.
    palmus napisał:
    To że pomieszczenie znowu zrobi sie wilgotne to juz nie wina ozonu..
    No pewnie, że nie wina ozonu. Tylko w takiej sytuacji chyba zdecydowanie sensowniej sprawdzić izolacje przeciwwilgociowe i wentylację? A jeśli są sprawne to pewnie znacznie rozsądniej będzie skorzystać z dobrego osuszacza?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21226615
    stachu03
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    To może podpytam z innej strony. Wynajmuję mieszkanie, osoba wynajmująca pali papierosy. Zakładam, żę po wyprowadzeniu w mieszkaniu będzie dramat jeżeli chodzi o zapach. Ozon, domyślam się, mógłby pomóc w tym temacie, lecz cały czas zastanawiam się, czy korzystanie z taniego urządzenia, i przeprowadzając ozonowanie w warunkach domowych tzn. bez wstępnej sterylizacji, bez zasilania ozonatora tlenem itd. wyrządzi to więcej szkód niż pożytku. I żeby była jasność, nie chodzi mi o ozonowanie z mieszkańcami. Zastanawiam się, czy porządne wywietrzenie mieszkania plus zostawienie pustego na kilka dni da nam pewność, że mieszkanie jest wolnej od trujących produktów ubocznych ozonowania czy nie.

Co do tego, że ozonowanie nie usuwa przyczyny to chyba jest jasność.
  • #8 21226688
    Mobali
    Poziom 43  
    stachu03 napisał:
    czy porządne wywietrzenie mieszkania plus zostawienie pustego na kilka dni da nam pewność, że mieszkanie jest wolnej od trujących produktów ubocznych ozonowania czy nie.
    Ozon rozpada się stosunkowo szybko, ten czas jest liczony właściwie w minutach. Jeśli więc faktycznie mieszkanie będzie puste i zostanie dokładnie wywietrzone przez kilka dni, to żadne resztki ozonu nie mogą pozostać aktywne.
    stachu03 napisał:
    Co do tego, że ozonowanie nie usuwa przyczyny to chyba jest jasność.
    Tylko tyle, że przyczyna "smrodu" prawdopodobnie nie zostanie usunięta. No, ale to przecież chyba jasne?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21227817
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2836
    A jak jest z nieamatorskim ozonowaniem drogim ozonatorem?

Parę lat temu jak pamiętacie w Warszawie zakorkowała się rura pod Wisłą odprowadzająca ścieki do oczyszczalni. Jako, że było to miesiąc przed wyborami, była to świetna okazja na propagandę i popis siły.

Ówczesny rząd (PIS) w ciągu kilku dni zdołał namówić wojsko do budowy mostu pontonowego, zebrał z magazynów setki metrów rur i zbudował naziemne obejście uszkodzonej podziemnej rury

Prezydent Warszawy (PO) zanim obejście rury zostało zbudowane, podłączył do kolektora, kilkaset metrów przed wylotem ścieków do Wisły, wielki przemysłowy ozonator. Przekaz był taki, że w zasadzie ozonator rozwiązuje wszystkie problemy i ścieki są już niegroźne. Efekt był taki, że wylatujące do Wisły 3m^3/sek ścieków było wzbogacone o efekty specjalne w postaci unoszącej się pary.

W oczyszczalniach też stosuje się ozonowanie, .czy więc to także fikcja?
  • #10 21227839
    Mobali
    Poziom 43  
    phanick napisał:
    W oczyszczalniach też stosuje się ozonowanie, .czy więc to także fikcja?
    A jaki to ma związek z tematem? No i po co wyciągać jakieś politycznie zaszłości?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21227964
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1188
    Może dlatego, że opisane przypadki dotyczą czegoś kompletnie odmiennego.
    Technologie oczyszczania w skali przemysłowej, to jednak co innego od zawilgoconej piwnicy, gdzie taka technologia się kompletnie nie sprawdzi, a jedynie na krótko zamaskuje problem.
  • #12 21228154
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    autor wspomina o mieszkaniu "po palaczu", jeżeli zapach dymu papierosowego jest dla ciebie irytujący to daruj sobie takie mieszkanie.
    Usuniesz wrażenie zapachu z powierzchni ale nie usuniesz tego co głęboko wniknęło. Identyczna sytuacja jest z samochodem po palaczu, nie da się go umyć, zwłaszcza jeżeli to problem wieloletniego "zatęchłania", są substancje które wnikają głęboko a nawet związują się niektórymi powierzchniami.
    Pozdrawiam
  • #13 21228213
    Mobali
    Poziom 43  
    viayner napisał:
    ...to daruj sobie takie mieszkanie.
    Z tego co zrozumiałem, to mieszkanie autora tematu, które wynajmuje osobie palącej. Trudno więc będzie darować sobie takie mieszkanie ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Ozonowanie w domowych warunkach, szczególnie przy użyciu tanich ozonatorów, budzi wiele kontrowersji dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego. Ozon (O3) jest substancją toksyczną, która może powodować podrażnienia dróg oddechowych, a w wysokich stężeniach prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak astma czy uszkodzenia płuc. Użytkownicy podkreślają, że ozonowanie nie usuwa źródła problemu, a jedynie maskuje zapachy, co porównują do zamalowania grzyba na ścianie. Wskazują na konieczność usunięcia wilgoci i brudu jako głównych przyczyn nieprzyjemnych zapachów. Ozonowanie może być skuteczne w zabijaniu mikroorganizmów, ale nie rozwiązuje problemów związanych z wilgocią i zanieczyszczeniami. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być osuszanie pomieszczeń oraz poprawa wentylacji. W przypadku mieszkań po palaczach, ozonowanie może nie przynieść oczekiwanych rezultatów, ponieważ zapach dymu papierosowego wnika głęboko w materiały.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA