Dzień dobry,
Kupiłem stacje dokująca żeby podłączyć tv z telefonem. Chciałem żeby obraz z telefonu był na telewizorze. Ale po podłączeniu przez HDMI nic się nie wyświetla a na tv jest brak sygnału. Jak to naprawić, ma prawo to wogule działać pomocy bo w razie czego zwrócę zakupiony przedmiot.
Ale mam podejrzenia że tel nie jest kompatybilny z tym dziadostwem próbowałem Samsungiem wcześniej oppo i to samo, kupić zwykły kabel HDMI USB c to zadziała ?
Ten sprzęt nie wymaga konfiguracji po podłączeniu powinien odrazu przesłać obraz na tv a w ustawieniach tel nie mogę nic zrobić nawet mi się nie wyświetla że jest podłączony
Wiem to wszystko z opisu przedmiotu nie trzeba tego konfigurować a telefon jak mam niby inaczej podłączyć transmisja to jest przez wi fi a w opiniach już po zakupie wiedziałem że dużo osób ma problem z połączeniem poprostu nie działa z wszystkim tel ja korzystam z oppo a53. Dając tu ten wątek chciałem się dowiedzieć czy może ja coś robię nie tak i da się przesłać ten gupi obraz na tv ale widze że nie
Dodano po 1 [minuty]:
Poza tym jak widać na obrazku thetering przez USB się nie wyświetla czyli poprostu telefon wogule nie widzi tego urządzenia
Wiem to wszystko z opisu przedmiotu nie trzeba tego konfigurować
Jeśli tak jest, to po włożeniu wtyczki, powinno rozwinąć się menu z opcjami łączenia.
Skoro fon nie reaguje na włożenie wtyczki, to nie widzi urządzenia. Możliwe, że opcja nie jest aktywna, albo fon ma to w d...
Dlaczego nie chcesz użyć dublowania ekranu, tylko męczysz się z kablem?
Na podstawie dostępnych odpowiedzi, zarówno online, jak i offline, można stwierdzić, że istnieje pewna niejednoznaczność co do obsługi standardu MHL przez smartfon Oppo A53. Odpowiedzi online sugerują, że Oppo A53 nie obsługuje standardu MHL, co jest zgodne z ogólną tendencją wśród nowoczesnych smartfonów, które coraz częściej rezygnują z tej technologii na rzecz bezprzewodowych metod przesyłania obrazu, takich jak Miracast czy Chromecast.
Pytania do użytkownika (jeśli potrzebne)
Aby lepiej zrozumieć Twoje potrzeby, warto zadać kilka pytań: 1. Czy zależy Ci na przewodowym połączeniu telefonu z telewizorem/monitorem, czy rozważasz również opcje bezprzewodowe? 2. Czy Twój telewizor obsługuje technologie takie jak Miracast lub Chromecast?
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
Na podstawie dostępnych informacji, Oppo A53 nie obsługuje standardu MHL. Oznacza to, że nie będziesz mógł podłączyć tego telefonu do telewizora lub monitora za pomocą kabla MHL.
Szczegółowa analiza problemu
Czym jest MHL? MHL (Mobile High-Definition Link) to technologia, która umożliwia przesyłanie nieskompresowanego sygnału audio i wideo z urządzeń mobilnych na zewnętrzne wyświetlacze, takie jak telewizory, za pomocą kabla MHL (zazwyczaj micro-USB lub USB-C do HDMI). Technologia ta była popularna w starszych modelach smartfonów, ale obecnie jest coraz rzadziej stosowana.
Oppo A53 a MHL Oppo A53 to model z niższej półki cenowej, wprowadzony na rynek w 2020 roku. Posiada port USB-C, który teoretycznie mógłby obsługiwać MHL, jednak brak jest oficjalnych informacji potwierdzających wsparcie dla tej technologii. W specyfikacjach technicznych Oppo A53 nie ma wzmianki o obsłudze MHL, co sugeruje, że telefon nie wspiera tego standardu.
Alternatywne rozwiązania Jeśli chcesz podłączyć Oppo A53 do telewizora lub monitora, istnieją inne opcje: 1. Chromecast: Możesz bezprzewodowo przesyłać obraz i dźwięk z telefonu na telewizor za pomocą urządzenia Chromecast, które jest kompatybilne z wieloma nowoczesnymi telewizorami. 2. Miracast: Jeśli Twój telewizor obsługuje Miracast, możesz bezprzewodowo przesyłać obraz z telefonu na ekran telewizora. 3. Adapter USB-C do HDMI: Niektóre telefony obsługują tryb "DisplayPort Alt Mode", który umożliwia przesyłanie obrazu przez port USB-C. Jednakże, Oppo A53 nie wspiera tej funkcji, więc ta opcja nie będzie działać w tym przypadku.
Aktualne informacje i trendy Obecnie standard MHL jest coraz mniej popularny, a producenci smartfonów rezygnują z jego implementacji na rzecz bezprzewodowych technologii przesyłania obrazu, takich jak Miracast i Chromecast. Jest to zgodne z ogólnym trendem w branży, gdzie dąży się do eliminacji kabli i zwiększenia wygody użytkowania.
Wspierające wyjaśnienia i detale - Chromecast: Jest to urządzenie Google, które podłączasz do portu HDMI w telewizorze. Umożliwia ono bezprzewodowe przesyłanie treści z telefonu na ekran telewizora. - Miracast: Jest to technologia bezprzewodowego przesyłania obrazu, która działa podobnie do Chromecast, ale nie wymaga dodatkowego urządzenia, jeśli telewizor obsługuje ten standard.
Praktyczne wskazówki Jeśli zależy Ci na przesyłaniu obrazu z Oppo A53 na telewizor, najprostszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z technologii bezprzewodowych, takich jak Chromecast lub Miracast. Warto sprawdzić, czy Twój telewizor obsługuje te technologie, aby wybrać odpowiednie rozwiązanie.
Krótkie podsumowanie Oppo A53 nie obsługuje standardu MHL, co oznacza, że nie można go podłączyć do telewizora za pomocą kabla MHL. Zamiast tego, możesz skorzystać z bezprzewodowych technologii, takich jak Chromecast lub Miracast, aby przesyłać obraz z telefonu na telewizor.
Zachęta do dalszej interakcji Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące alternatywnych metod przesyłania obrazu lub potrzebujesz pomocy w konfiguracji, śmiało pytaj!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Czyli stacja do zwrotu ? A jak mam podłączyć ten telefon do tv ? Mam kupić Chromecast za kilkaset złotych ?
tak, "stacja" do zwrotu.
Tego telefonu nie podłączysz do tego telewizora, bo nawet nie podałeś jego modelu, a żadne przystawki tego nie rozwiążą, bo telefon nie obsługuje trybu MHL, a także przystawki nie obsługują przesyłania video przez Wi-Fi, tylko internet.
Jedynym rozwiązaniem będzie w twoim przypadku zmiana TV na nowszy model.
Takie czasy... porąbane, ale nic z tym nie zrobisz.
Mam pewne rozwiązanie, może wydawać się głupie, ale działa.
Mam taki sam sprzęt. Przy podłączeniu do laptopa pięknie się obraz wyświetlał ale tablet już nie chciał.
Pomogło włożenie pendrive do portu USB na „stacji dokującej” i obraz zaczął się wyświetlać. Zabieram to ze sobą do różnych miejsc, gdzie chcę sobie wyświetlać treści na TV przez HDM i działa bez bpudla.
Spróbuj, może u ciebie też zaskoczy.
Spróbuj krok po kroku jak ja.
Odłącz przejściówkę od wszystkiego, podepnij USB, potem HDMI, potem telefon/tablet.
Pamiętaj, że zasilanie może być pobierane także po HDMI
I jeśli masz laptopa z USB C to sprawdź też na nim, powinno działać bez pendrive.
✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem obrazu na telewizorze po podłączeniu telefonu do stacji dokującej przez HDMI. Po kilku wymianach zdań, okazało się, że telefon Oppo A53 nie obsługuje standardu MHL, co uniemożliwia przesyłanie obrazu przez HDMI. Użytkownicy zasugerowali różne rozwiązania, w tym użycie adaptera Miracast do bezprzewodowego przesyłania obrazu, jednak podkreślono, że telewizor musi być kompatybilny z tą technologią. W przypadku braku możliwości połączenia, zalecano zwrot stacji dokującej oraz rozważenie zakupu nowszego telewizora. Wygenerowane przez model językowy.