logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja dokująca do telefonu - brak obrazu na TV przez HDMI, brak sygnału

maew111 14 Wrz 2024 19:27 2358 25
  • #1 21226426
    maew111
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Dzień dobry,
    Kupiłem stacje dokująca żeby podłączyć tv z telefonem. Chciałem żeby obraz z telefonu był na telewizorze. Ale po podłączeniu przez HDMI nic się nie wyświetla a na tv jest brak sygnału. Jak to naprawić, ma prawo to wogule działać pomocy bo w razie czego zwrócę zakupiony przedmiot. Komunikat Brak sygnału na ekranie telewizora z instrukcjami dotyczącymi rozwiązywania problemów. Stacja dokująca 3 w 1 typu C na HDMI z opakowaniem na stole.
  • #3 21226498
    maew111
    Poziom 7  
    Telefon

Dodano po 1 [minuty]:

Ale mam podejrzenia że tel nie jest kompatybilny z tym dziadostwem próbowałem Samsungiem wcześniej oppo i to samo, kupić zwykły kabel HDMI USB c to zadziała ?
  • #4 21226521
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1074
    Telefon nie wysyła sygnału do gniazdka USB, w związku z tym Twoja przejściówka działa prawidłowo, czyli tak:
    Komunikat Brak sygnału na ekranie telewizora z instrukcjami dotyczącymi rozwiązywania problemów.

Lepiej użyj dublowania, jeśli sprzęt na to pozwala.
  • #5 21226544
    maew111
    Poziom 7  
    Ten sprzęt nie wymaga konfiguracji po podłączeniu powinien odrazu przesłać obraz na tv a w ustawieniach tel nie mogę nic zrobić nawet mi się nie wyświetla że jest podłączony Ekran smartfona z ustawieniami połączeń i udostępniania.
  • #6 21226556
    misiek1111
    Poziom 37  
    maew111 napisał:
    Ten sprzęt nie wymaga konfiguracji po podłączeniu

Skąd takie przekonanie?
    Jedynie co pokazałeś, to 'transmisja ekranu', która może dotyczyć transmisji bezprzewodowej.
    Co to za fon?
  • #7 21226561
    maew111
    Poziom 7  
    Wiem to wszystko z opisu przedmiotu nie trzeba tego konfigurować a telefon jak mam niby inaczej podłączyć transmisja to jest przez wi fi a w opiniach już po zakupie wiedziałem że dużo osób ma problem z połączeniem poprostu nie działa z wszystkim tel ja korzystam z oppo a53. Dając tu ten wątek chciałem się dowiedzieć czy może ja coś robię nie tak i da się przesłać ten gupi obraz na tv ale widze że nie

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym jak widać na obrazku thetering przez USB się nie wyświetla czyli poprostu telefon wogule nie widzi tego urządzenia
  • #8 21226583
    misiek1111
    Poziom 37  
    maew111 napisał:
    thetering przez USB

to raczej udostępnianie internetu przez kabel.
    maew111 napisał:
    Wiem to wszystko z opisu przedmiotu nie trzeba tego konfigurować

Jeśli tak jest, to po włożeniu wtyczki, powinno rozwinąć się menu z opcjami łączenia.
    Skoro fon nie reaguje na włożenie wtyczki, to nie widzi urządzenia. Możliwe, że opcja nie jest aktywna, albo fon ma to w d...

Dlaczego nie chcesz użyć dublowania ekranu, tylko męczysz się z kablem?
  • #9 21226592
    maariaan
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Aby tak podłączyć, telefon musi obsługiwać MHL.
  • #10 21226598
    maew111
    Poziom 7  
    Jak dublowania ekranu ? Mój tv jest przestarzały i nie ma wifi jak miałbym zdublować ekran ?
  • #12 21226651
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    misiek1111 napisał:
    Czy smartfon Oppo A53, obsługuje standard MHL?
    Wstępna ocena dostępnych informacji

Na podstawie dostępnych odpowiedzi, zarówno online, jak i offline, można stwierdzić, że istnieje pewna niejednoznaczność co do obsługi standardu MHL przez smartfon Oppo A53. Odpowiedzi online sugerują, że Oppo A53 nie obsługuje standardu MHL, co jest zgodne z ogólną tendencją wśród nowoczesnych smartfonów, które coraz częściej rezygnują z tej technologii na rzecz bezprzewodowych metod przesyłania obrazu, takich jak Miracast czy Chromecast.

Pytania do użytkownika (jeśli potrzebne)

Aby lepiej zrozumieć Twoje potrzeby, warto zadać kilka pytań:
    1. Czy zależy Ci na przewodowym połączeniu telefonu z telewizorem/monitorem, czy rozważasz również opcje bezprzewodowe?
    2. Czy Twój telewizor obsługuje technologie takie jak Miracast lub Chromecast?

Bezpośrednia odpowiedź na pytanie

Na podstawie dostępnych informacji, Oppo A53 nie obsługuje standardu MHL. Oznacza to, że nie będziesz mógł podłączyć tego telefonu do telewizora lub monitora za pomocą kabla MHL.

Szczegółowa analiza problemu

Czym jest MHL?
    MHL (Mobile High-Definition Link) to technologia, która umożliwia przesyłanie nieskompresowanego sygnału audio i wideo z urządzeń mobilnych na zewnętrzne wyświetlacze, takie jak telewizory, za pomocą kabla MHL (zazwyczaj micro-USB lub USB-C do HDMI). Technologia ta była popularna w starszych modelach smartfonów, ale obecnie jest coraz rzadziej stosowana.

Oppo A53 a MHL
    Oppo A53 to model z niższej półki cenowej, wprowadzony na rynek w 2020 roku. Posiada port USB-C, który teoretycznie mógłby obsługiwać MHL, jednak brak jest oficjalnych informacji potwierdzających wsparcie dla tej technologii. W specyfikacjach technicznych Oppo A53 nie ma wzmianki o obsłudze MHL, co sugeruje, że telefon nie wspiera tego standardu.

Alternatywne rozwiązania
    Jeśli chcesz podłączyć Oppo A53 do telewizora lub monitora, istnieją inne opcje:
    1. Chromecast: Możesz bezprzewodowo przesyłać obraz i dźwięk z telefonu na telewizor za pomocą urządzenia Chromecast, które jest kompatybilne z wieloma nowoczesnymi telewizorami.
    2. Miracast: Jeśli Twój telewizor obsługuje Miracast, możesz bezprzewodowo przesyłać obraz z telefonu na ekran telewizora.
    3. Adapter USB-C do HDMI: Niektóre telefony obsługują tryb "DisplayPort Alt Mode", który umożliwia przesyłanie obrazu przez port USB-C. Jednakże, Oppo A53 nie wspiera tej funkcji, więc ta opcja nie będzie działać w tym przypadku.

Aktualne informacje i trendy
    Obecnie standard MHL jest coraz mniej popularny, a producenci smartfonów rezygnują z jego implementacji na rzecz bezprzewodowych technologii przesyłania obrazu, takich jak Miracast i Chromecast. Jest to zgodne z ogólnym trendem w branży, gdzie dąży się do eliminacji kabli i zwiększenia wygody użytkowania.

Wspierające wyjaśnienia i detale
    - Chromecast: Jest to urządzenie Google, które podłączasz do portu HDMI w telewizorze. Umożliwia ono bezprzewodowe przesyłanie treści z telefonu na ekran telewizora.
    - Miracast: Jest to technologia bezprzewodowego przesyłania obrazu, która działa podobnie do Chromecast, ale nie wymaga dodatkowego urządzenia, jeśli telewizor obsługuje ten standard.

Praktyczne wskazówki
    Jeśli zależy Ci na przesyłaniu obrazu z Oppo A53 na telewizor, najprostszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z technologii bezprzewodowych, takich jak Chromecast lub Miracast. Warto sprawdzić, czy Twój telewizor obsługuje te technologie, aby wybrać odpowiednie rozwiązanie.

Krótkie podsumowanie
    Oppo A53 nie obsługuje standardu MHL, co oznacza, że nie można go podłączyć do telewizora za pomocą kabla MHL. Zamiast tego, możesz skorzystać z bezprzewodowych technologii, takich jak Chromecast lub Miracast, aby przesyłać obraz z telefonu na telewizor.

Zachęta do dalszej interakcji
    Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące alternatywnych metod przesyłania obrazu lub potrzebujesz pomocy w konfiguracji, śmiało pytaj!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #13 21226659
    maew111
    Poziom 7  
    Czyli stacja do zwrotu ? A jak mam podłączyć ten telefon do tv ? Mam kupić Chromecast za kilkaset złotych ?
  • #14 21226824
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1690
    Witam,
    maew111 napisał:
    Czyli stacja do zwrotu ? A jak mam podłączyć ten telefon do tv ? Mam kupić Chromecast za kilkaset złotych ?

tak, "stacja" do zwrotu.
    Tego telefonu nie podłączysz do tego telewizora, bo nawet nie podałeś jego modelu, a żadne przystawki tego nie rozwiążą, bo telefon nie obsługuje trybu MHL, a także przystawki nie obsługują przesyłania video przez Wi-Fi, tylko internet.
    Jedynym rozwiązaniem będzie w twoim przypadku zmiana TV na nowszy model.

Takie czasy... porąbane, ale nic z tym nie zrobisz.

Pozdrawiam
  • #15 21227003
    maew111
    Poziom 7  
    Etykieta z tyłu telewizora Samsung z modelem i ostrzeżeniami.
    Powyżej model tv, czyli nie da się tego połączyć, nie ma innego wyjścia tylko nowszy tv ? A zwykły kabel HDMI USB c też nie zadziała ?
  • #16 21227016
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2965
    Mam pewne rozwiązanie, może wydawać się głupie, ale działa.
    Mam taki sam sprzęt. Przy podłączeniu do laptopa pięknie się obraz wyświetlał ale tablet już nie chciał.
    Pomogło włożenie pendrive do portu USB na „stacji dokującej” i obraz zaczął się wyświetlać. Zabieram to ze sobą do różnych miejsc, gdzie chcę sobie wyświetlać treści na TV przez HDM i działa bez bpudla.
    Spróbuj, może u ciebie też zaskoczy.
  • #17 21227043
    maew111
    Poziom 7  
    Adapter USB-C z podłączonym pendrivem i przewodem HDMI.

Nwm chodziło ci o takie połączenie ? Jeśli tak to nie działa 😠
  • #18 21227051
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2965

Spróbuj krok po kroku jak ja.
    Odłącz przejściówkę od wszystkiego, podepnij USB, potem HDMI, potem telefon/tablet.
    Pamiętaj, że zasilanie może być pobierane także po HDMI

I jeśli masz laptopa z USB C to sprawdź też na nim, powinno działać bez pendrive.
  • #19 21227061
    maew111
    Poziom 7  
    No tylko tobie się wyświetla tam coś na tablecie a u mnie telefon wogule nie reaguje
  • #20 21227155
    misiek1111
    Poziom 37  
    Jeśli #18 nie zadziałało, możesz wymienić na Miracast.
    Np. taki lub inny, podobny:
    https://www.maaarket.pl/produkt/bezprzewodowy-adapter-hdmi-miracast
    Bezprzewodowy adapter HDMI Miracast, używany do przesyłania obrazu z telefonu na duży ekran telewizora.
  • #21 21227166
    maew111
    Poziom 7  
    Okej ale ten miracast zadziała napewno?
  • #22 21227223
    misiek1111
    Poziom 37  
    Powinno działać normalnie z miarę nowymi fonami, czyli takimi z przed min. 5-8 lat.
    Twój ma dublowanie, więc nie ma przeszkód.
  • #23 21227276
    maew111
    Poziom 7  
    Dobra ale jak to działa wogule, ten miracast sam się łączy z wifi czy trzeba go jakoś skonfigurować ?
  • #25 21227387
    maew111
    Poziom 7  
    No nie chce mi się szukać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem obrazu na telewizorze po podłączeniu telefonu do stacji dokującej przez HDMI. Po kilku wymianach zdań, okazało się, że telefon Oppo A53 nie obsługuje standardu MHL, co uniemożliwia przesyłanie obrazu przez HDMI. Użytkownicy zasugerowali różne rozwiązania, w tym użycie adaptera Miracast do bezprzewodowego przesyłania obrazu, jednak podkreślono, że telewizor musi być kompatybilny z tą technologią. W przypadku braku możliwości połączenia, zalecano zwrot stacji dokującej oraz rozważenie zakupu nowszego telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA