logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wy tez uwazacie ze 1F kondensatory z allegro to sciema?!

Pth 09 Gru 2005 17:49 2062 11
REKLAMA
  • #1 2068691
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    A więc : wymyśliłem ciekawą rzecz :) na allegro można kupić kondensatory co maja rzekomo 1 farad... ale ja uważam ze nie istnieją takie kondensatory a te z allegro nie maja aż takie pojemności ponieważ : wzór na pojemność kondensatora to C=Q/V czyli iloraz ładunku w coulombach do potencjału w Voltach. tak więc 1F=1C/1V (jeden farad jest równy jednemu kulombowi nad jeden volt) wiec aby uzyskać 1F przy 1volcie potencjału trzeba by było mieć jeden kulomb (czyli gigantyczny ładunek który można porównać wielkościowo np. do tony węgla!) wiec uważam ze to co sprzedają na allegro to jedna wielka ściema i naciąganie ludzi na kasę - na allegro można nawet kupić kondziory na 5F!!!
    Co Wy myślicie na ten temat?!
  • REKLAMA
  • #2 2068715
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    mam wrazenie ze uczono Ciebie, ze nie mozliwe jest wyprodukowanie kondensatora o pojemnosci wiekszej niz 1F...
    otóż mozna kupic kondensatory o pojemnosci nawet 50F, z tego co wiem, to Panasonic produkowal kiedys takie...
  • #3 2068727
    Pth
    Poziom 26  
    no to jesli tak to nasz gość od fizyki w szkole to nieuk :P ale według mnie dalej jest to niemożliwe no chyab ze mi pokazecie taki dowód ze uwierze :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2068740
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2068755
    Pth
    Poziom 26  
    hehe spoko :) jednak sie da :) jak tylko we wtorek bede w szkole (wtedy mamy fizyke) to zjade nauczyciela ze sie nie zna :P:P:P:P
    Dzieki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #7 2068789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2068862
    Pth
    Poziom 26  
    elektrit napisał:
    Pth napisał:
    to zjade nauczyciela
    )

I pewnie mu jeszcze kosz na głowe założysz?
    Spokojnie wytłumaczyć.

nie no nie no nie jestem z tych co zakłądają kosze :) dlatego sie czepiam nauczyciela bo chodze do dobrej szkoly (gdybym chodził do słabego lo to by mi to tam wisiało). porostu udowownie mu ze sie myli i tyle :/
  • #9 2068918
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    elektrit napisał:

Spokojnie wytłumaczyć.

Ale najpierw upewnij się że twój nauczyciel będzie potrafił przyjąć nową argumentację i w razie czego przyznać ci rację.W przeciwnym razie odpuść sobie i olej całą sprawę.
  • #10 2069961
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Dokladnie tak bo za tydzien ci udowodni ze nie umiesz "prostych zadan" rozwiazac
  • #11 2070483
    Pth
    Poziom 26  
    ej no mamy takiego lajtowego nauczyciela który sie na nikogo nie uweźmie.
    Widac po jego textach jakie puszcza na lekcjach np:
    Dziekuje dowidzenia bilet sie zmienia...
    albo suma ciepeł wchodzących :/

ale wracając do tematu :
    jak mozna zmiescić 70 faradów w małym walcó wielkści r=12 i wysokości =7mm?!

dlaczego te kondensatory do sprzetu audio co maja >1F sa takie ogromne wzgledem tych z tego pdfa co kolega podal?
  • #12 2087139
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1221
    Oprócz wzoru na ładunek zgromadzony w kondensatorze jest jeszcze wzór na stałą czasową - (gr.) tau.
    Możesz zatem sprawdzić (przeliczyć) wielkość pojemności korzystając z woltomierza i stopera.

T[s] = R[Ω] x C[F]

Napięcie na kondensatorze przyrasta w zgodzie z krzywą wykładniczą.

Uc = U(1-e^-(t/T))

Po kilku przekształceniach wyprowadzisz sobie wzór, który umożliwi Ci doświadczalne wyznaczenie pojemności.
    Potrzebne będą: woltomierz, źródło napięcia stałego i stoper.
    Do tego trochę chęci i cierpliwości.

Opisz wyniki.
    Robiłem to dość dawno, gdy jeszcze nie mówiło się o takich pojemnościach a zmierzenie pojemności np m22 czy m1 było niemożliwe ze względu na brak miernika.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wiarygodności kondensatorów o pojemności 1 farada (F) i większej, dostępnych na Allegro. Autor początkowo wątpi w istnienie takich kondensatorów, argumentując to wzorem C=Q/V i porównując ładunek 1 kulomba do ogromnej masy. Uczestnicy wyjaśniają, że kondensatory o pojemnościach rzędu kilku, a nawet kilkudziesięciu faradów są produkowane i dostępne na rynku, podając przykłady i linki do dokumentacji oraz ofert sprzedaży. Wskazano, że Panasonic produkował kondensatory o pojemności do 50F. Poruszono także temat różnic w rozmiarach kondensatorów superkondensatorów do sprzętu audio w porównaniu do modeli przemysłowych. Zaproponowano metodę eksperymentalnego pomiaru pojemności kondensatora za pomocą woltomierza, stopera i źródła napięcia stałego, wykorzystując stałą czasową τ = R × C oraz charakterystykę ładowania kondensatora. Dyskusja podkreśla, że kondensatory o dużej pojemności istnieją, a ich parametry można zweryfikować praktycznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA