logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Synchronizacja modułu WiFi Mini Switch Module z Tasmota SwitchMode 1 dla spójnego sterowania przekaź

rt400yuval 24 Wrz 2024 11:41 1464 5
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21237492
    rt400yuval
    Poziom 4  
    Cześć,
    Mam moduł mini przełącznika wifi i ustawiłem wejście przełącznika (jego wejście pod napięciem 230 V) jako TglChanOnTgl.
    Mój problem polega na tym, że jeśli włączę przekaźnik z sieci i spróbuję go włączyć z przełącznika, przekaźnik się wyłączy (Toggle).
    Chcę, aby jeśli przekaźnik jest włączony i ktoś spróbuje go włączyć z przełącznika, pozostał włączony, aby przekaźnik i przełącznik były zsynchronizowane.
    W Tasmota robię to za pomocą SwitchMode 1:
    Z Tasmota Docs:
    SwitchMode 1
    Ustaw przełącznik na tryb śledzenia (0 = OFF, 1 = ON)

W czasie, gdy obwód jest zamknięty, Tasmota wysyła ON, a otwarcie obwodu wysyła OFF.

Wskazówka

Trybu SwitchMode 1 należy używać, gdy do urządzenia podłączony jest przełącznik dwustabilny (np. klasyczny włącznik światła). W ten sposób "przełącznik programowy" będzie odzwierciedlał stan "przełącznika sprzętowego". Jeśli prawdziwy przełącznik jest w pozycji "ON", stan w Tasmota jest również ON.

Czy ktoś może w tym pomóc?

Dzięki,
    Yuval
  • REKLAMA
  • #2 21237879
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12984
    Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, ponieważ TglChannelOnToggle to funkcja, a nie błąd, ale jeśli chcesz po prostu śledzić stan fizycznego przełącznika, to możesz użyć albo dInput albo dInput_n roli pinu.

Należy pamiętać, że użycie cyfrowych ról wejściowych uniemożliwi zdalne przełączanie światła... po prostu skopiuje wartość z przełącznika do docelowego przekaźnika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21237917
    rt400yuval
    Poziom 4  
    >>21237879 .
    Wyjaśnię, potrzebuję, aby przełącznik był zsynchronizowany zgodnie ze stanem przekaźnika.
    Np. wyłącznik jest w pozycji OFF i włączyłem przekaźnik (przez WEB itp.), to jak nacisnę wyłącznik (zmieni stan wyłącznika na ON), to faktycznie nie zaświeci, bo przekaźnik jest już w pozycji ON.
    Wyłącznik powinien być zsynchronizowany z przekaźnikiem, a nie odwrotnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21237950
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12984
    Bardzo dobrze, więc czy podejście oparte na wejściach cyfrowych sprawdza się w twoim przypadku?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21238224
    rt400yuval
    Poziom 4  
    >>21237950
    Dzięki...
    Ustawiłem to teraz i robi to, czego szukam.
  • #6 21238238
    rt400yuval
    Poziom 4  
    Ustawiłem dinput zamiast ToggleAll
REKLAMA