logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka instalacji CO - Piec na ekogroszek - Dodanie ogrzewania podłogowego i ochrony powrotu

zamaskowany_m 27 Wrz 2024 12:45 540 7
REKLAMA
  • #1 21241282
    zamaskowany_m
    Poziom 10  
    Witam,

Potrzebuję pomocy przy przerobieniu instalacji CO/CWU.
    Piec na ekogroszek Ogniwo Eko Plus 10KW, użytkowany od kilku lat do CO i CWU tylko zimą.
    W tym roku w jednym pomieszczeniu (12m2) wykonałem instalację ogrzewania podłogowego i w związku z tym chcę przerobić instalację, aby ją podłączyć.
    Dodatkowo chciałbym dołączyć ochronę powrotu. Majster instalujący kocioł stwierdził, że on tego nie montuje, zainstalował zwykły zawór kulowy między zasilaniem a powrotem i powiedział, żeby to sobie jakoś przy uruchamianiu kotła uchylić. Więc coś by wypadało tu zrobić.

Nieco informacji:
    Pompka CO sterowana jest temperaturą kotła, pompka CWU temperaturą wody użytkowej w zbiorniku dwupłaszczowym.

Z informacji dostępnych w internecie wynika, że przy niewielkiej powierzchni pomieszczenia ogrzewanie podłogowe można podłączyć przez zawór RTL, przedstawiłem to na schemacie. Czy to dobre wyjście?
    Na schemacie widać również zawór kulowy łączący zasilanie CO z powrotem, podłączony w miejscu, gdzie powrót CWU i CO są już połączone. Czy podłączenie w tym miejscu na powrocie termostatycznego zaworu 3D to dobry pomysł? Czy w takim przypadku któraś z pomp musiałaby być przestawione tak, aby była za zaworem ?
    Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i porady.
    E

Schemat instalacji CO/CWU z ogrzewaniem podłogowym
  • REKLAMA
  • #2 21241417
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 176
    Nie jestem hydraulikiem, ale się wypowiem.

Na instalację podłogową musi iść niższa temperatura niż na grzejniki, jak masz wodę w centralnym 50-60 stopni to po podłodze sobie nie pochodzisz. :)

Przed podłogówką wstaw zawór trójdrożny, będzie mieszał gorącą wodę z zimną i dawał na podłogówkę 25-35 stopni.
  • REKLAMA
  • #3 21241490
    zamaskowany_m
    Poziom 10  
    Dzięki za sugestię.

Tutaj pojawia się jednak pytanie - czy przy zastosowaniu zaworu 3D do podłączenia podłogówki nie będzie potrzebna dodatkowa pompka ZA tym zaworem?

Z tego co wyczytałem, to podłączenie podłogówki przy użyciu zaworu RTL na rurze powrotnej z podłogówki ma tą zaletę, że wystarczy tylko ten jeden element do ograniczenia temperatury wody w podłodze.
  • REKLAMA
  • #4 21241581
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    ile Ci rury weszło na podłogówkę? powiedzmy ze 12m2 to powinno 75 - 90m wejsc, bez pompy słabo to widzę, może grzać kawałkiem a potem nic, zawór RTL ograniczna na powrocie, planujesz więcje podłogówek? można by się zastanwoić nad zaworem np. ATM afriso 20-43'C,

nie masz zaworu 4D przy tym kotle?
  • #5 21241753
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2615
    zamaskowany_m napisał:
    Czy to dobre wyjście?

Bardzo dobre, żeby pozbyć się dużej ilości pieniędzy lub narobić sobie kłopotów.

Jakie będą kłopoty?
    Ano takie, że taka podłogówka będzie się przegrzewać. Będzie pękać posadzka, za kilka lat będziesz miał problemy z nogami, bo przy przegrzanej podłodze tworzą się problemy ze stawami. W pomieszczeniu, gdzie masz podłogówkę raz będzie za gorąco, a raz za zimno. Za 2-3 lata podłogówka ta się zamuli i trzeba będzie ją udrażniać.

Aby ta podłogówka działała poprawnie to trzeba:
    1. Odsepartować ją od pozostałej instalacji w której pływa spora ilość brudu i mułu. Zatem potrzeby będzie wymiennik płytowy, dwie pompy i mieszacz, naczynie przeponowe, zawór bezpieczeńśtwa do układu zamkniętego.
    2. Trzeba zrobić mieszacz, który obniży temperaturę wody w tej podłogówce.
    3. Trzeba będzie zrobić jakieś sterowanie tym mieszaczem, czyli dołożyć siłownik elektryczny i regulator pogodowy.

Czyli "na dzień dobry" musisz jeszcze dołożyć ok. 10 tys. zł na materiały, aby ta podłogówką pracowała poprawnie.

Npisz jeszcze jak gęsto układałeś tę podłogówkę. Jak masz ocieplony dom?
  • #6 21241779
    zamaskowany_m
    Poziom 10  
    To co ułożyłem przy remoncie wyglądało tak jak na zdjęciach. Ile rurki poszło - nie policzyłem
    Instalacja ogrzewania podłogowego z rurkami na srebrnej folii z czerwonymi liniami.
    Podłogowe ogrzewanie z rurkami ułożone na folii z siatką.

Nie mam zaworu 4D, wszystko starałem się nanieść na schemat. Raczej nie planuję więcej podłogówki
    Chałupa ocieplona słabo - 5cm styro na ścianach, 15cm wełny rozłożonej na stropie.
  • #7 21241887
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2615
    Przy podłogówkach bardzo ważna jest długość pętli, bo im dłuższa pętla tym podłogówka ma mniejszą wydajność i wymaga większej prędkości przepływu. Większa prędkość przpeływu to więsze opory przepływu i wtedy potrzbne są mocniejsze i droższe pompy. Najlepiej jakby długości poszczególnych pętli nie przekraczały 80mb. Ale jeżeli masz pętle co 15cm i łacznie 12m2 to nie powinieneś przekroczyć tych 80mb.
    Jeżeli masz tak kiepskie ocieplenie to sama podłogówka nie zapewni Ci ogrzania tego powmieszczenia przy zachowaniu bezpiecznych parametrów.
    Dużo też zależy jakiej temperatury tam oczekujesz? Jak będzie użytkowane to pomieszczenie?
  • REKLAMA
  • #8 21241909
    zamaskowany_m
    Poziom 10  
    Sprawdziłem jeszcze raz miarką - wyszło 9,5 m² czyli nieco mniej niż te 12, o których pisałem na początku. Nie pamiętam już, ile rurki tam poszło, ale na pewno nie było to 80 mb.

Pomieszczenie to kuchnia i kawałek korytarza. Nie mam specjalnych oczekiwań co do temperatury - ile będzie, tyle będzie (oczywiście przy zachowaniu bezpiecznej temperatury w rurkach).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w przeróbce instalacji centralnego ogrzewania (CO) i ciepłej wody użytkowej (CWU) w kontekście pieca na ekogroszek Ogniwo Eko Plus 10KW. Planuje podłączenie ogrzewania podłogowego w pomieszczeniu o powierzchni 9,5 m² oraz dodanie ochrony powrotu. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące konieczności obniżenia temperatury wody dla podłogówki, co sugeruje zastosowanie zaworu trójdrożnego lub RTL. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy związane z przegrzewaniem podłogówki, konieczność zastosowania wymiennika płytowego, pomp oraz mieszacza, a także na znaczenie długości pętli w instalacji. Ostatecznie, użytkownik nie planuje dalszej rozbudowy systemu ogrzewania podłogowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA