logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brzęczenie nowego HDD Toshiba P300 1TB - losowe dźwięki, wpływ nacisku na obudowę

Luis Garcia 01 Paź 2024 10:46 324 7
REKLAMA
  • #1 21245800
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam,

Zakupiłem niedawno nowy HDD Toshibę P300 o pojemności 1TB i niestety mam z nim pewien problem, mianowicie ten dysk brzęczy. Owe brzęczenie nie występuje permanentnie, pojawia się losowo. Raz odpalę PC i jest cicho, drugi raz wita mnie brzęczenie, a jeszcze inny raz brzęczenie pojawia się już podczas pracy np. pół godziny od uruchomienia, tak więc reguły nie ma.

Obecnie w obudowie posiadam dwa dyski - wspomniany nowy 1TB i stary 500GB (też Toshiba z serii P300). Aby mieć pewność, że to z nowym jest problem, wymontowałem na pewien czas mniejszego kuzyna, no i źródłem brzęczenia jest nowy dysk, bo starszy sam nie wydaje takich dźwięków (i nigdy nie wydawał).

Próbowałem też kombinować ze śrubkami montażowymi, tj. dokręcać je mocniej lub słabiej, a nawet położyć dysk na tacce luzem bez śrub. Bez efektów.

Dodam, że brzęczenie jest podatne (jeśli mogę to tak nazwać) na... dotykanie przeze mnie elementów obudowy, tzn. brzęczenie nasila się bądź ustaje w zależności od naciskania na obudowę (czyli jak brzęczy i nacisnę obudowę to przestaje i na odwrót - jeśli nie brzęczy i nacisnę, to zaczyna). Podobnie ma się sytuacja, gdy dotknę kabel SATA podłączony do dysku - to również powoduje "dziwne" dźwięki identyczne jak na nagraniu poniżej.

Poniżej zamieszczam nagranie z pierwszego wariantu - słychać brzęczenie, a gdy nacisnę lekko klatkę na dyski (nie sam dysk), to dźwięk ustaje. Żeby coś usłyszeć z tego wideo trzeba dość mocno podkręcić głośniki. Niektóre ujęcia są skierowane w podłogę, bo chciałem wycelować mikrofonem w źródło dźwięku.

Dodatkowo zapodaję screeny z HD Tune oraz CrystalDiskInfo - może ktoś rozpozna po tych danych czy coś jest z tym dyskiem nie tak? Robiłem też test bad sectorów i takowych nie ma.

Nie wiem czy ten model jest jakiś wyjątkowo nadwrażliwy na wszystko dookoła, ale z żadnym HDD które miałem wcześniej takich ceregieli nie było.

Brzęczenie nowego HDD Toshiba P300 1TB - losowe dźwięki, wpływ nacisku na obudowęCrystalDis...234924.png (76.63 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Brzęczenie nowego HDD Toshiba P300 1TB - losowe dźwięki, wpływ nacisku na obudowęHDTune_Ben...DWD110.png (32.02 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Brzęczenie nowego HDD Toshiba P300 1TB - losowe dźwięki, wpływ nacisku na obudowęHDTune_Hea...DWD110.png (31.9 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21245826
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Gdzie zakupiłeś ów dysk?
    Równie dobrze to może być stary trup z wyzerowanym SMART.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21245872
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3519
    Konkretny model może wpadać w wibracje/rezonans.

Trzeba było kupić SSD to nie miałbyś problemu.
  • REKLAMA
  • #4 21246793
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    Gdzie zakupiłeś ów dysk?
    Równie dobrze to może być stary trup z wyzerowanym SMART.

Kupiłem go na morele.net, więc nie sądzę, by mógł to być jakiś wyszminkowany paździerz.

Kasek21 napisał:
    Konkretny model może wpadać w wibracje/rezonans.

Trzeba było kupić SSD to nie miałbyś problemu.

Takie zachowanie podlega pod reklamację czy nie? Co do SSD, rozważałem taki, lecz o najlepszych pod SATA tj. MX500 i 870 EVO wyczytałem to:
    https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/130v2jw/crucial_mx500_and_samsung_870_evo_recents/
    Kolejna kwestia to nawet jak dysk padnie, jak się ma sprawa z odzyskiem danych? Nie jest tak, że SSD pada od razu i praktycznie nic nie idzie z niego wówczas odzyskać, a HDD zanim uwali się cały to trochę czasu minie i zawczasu daje sygnały, że coś się dzieje + ewentualny odzysk jest łatwiejszy.
  • REKLAMA
  • #5 21247015
    Kasek21
    Poziom 43  
    Luis Garcia napisał:
    Kupiłem go na morele.net, więc nie sądzę, by mógł to być jakiś wyszminkowany paździerz.

Co z tego? Na morele.net są tysiące różnych przedsiębiorców to nie jest jedna, całościowa firma.

Luis Garcia napisał:
    Takie zachowanie podlega pod reklamację czy nie?

Oddaj to się przekonasz. Tym bardziej, że dysk pusty wiec nie nastręcza to problemów. Najwyżej Ci odeślą, a jak wymienia to może nowy będzie bez takich problemów.

Luis Garcia napisał:
    Co do SSD, rozważałem taki, lecz o najlepszych pod SATA tj. MX500 i 870 EVO wyczytałem to:
    https://www.reddit.com/r/build...0_and_samsung_870_evo_recents/
    Kolejna kwestia to nawet jak dysk padnie, jak się ma sprawa z odzyskiem danych? Nie jest tak, że SSD pada od razu i praktycznie nic nie idzie z niego wówczas odzyskać, a HDD zanim uwali się cały to trochę czasu minie i zawczasu daje sygnały, że coś się dzieje + ewentualny odzysk jest łatwiejszy.

Od lat używam nośników SSD Samsunga i także kupuję je klientom, i jakoś nie padają jak muchy, oddawałem jeden SSD klienta na gwarancję. Co do tego wpisu to nie wiem gdzie kupił nośniki i czy od początku używał z zaktualizowanym firmware, jak były zasilane - jest dużo czynników.
    Co do monitoringu stanu SSD Samsunga jest całościowe oprogramowanie działające w tle - Samsung Magician.

Co do zabezpieczenia danych to jedynym słusznym zabezpieczeniem jest kopia danych na innym nośniku - nie ma innej.

W tym komputerze z podpisu jeden z nośników SSD robi tylko za backup głównego nośnika.

W Twoim wypadku jak masz jakieś obawy to nie musisz ograniczać się do nośników SATA 2.5" bo przecież podłączysz dowolny SSD NVMe przez adapter do portu PCI-E - no chyba, ze to jakaś malutka płyta i nie ma dostępu lub gorzej to wiekowy sprzęt :P
  • #6 21247137
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    Wiem, że działa tam wielu sprzedawców, natomiast z info na stronie było podane "Sprzedaje i wysyła morele.net", a nie ktoś inny (choć opcji do wyboru było więcej i faktycznie były to inne firmy).

Kasek21 napisał:
    W Twoim wypadku jak masz jakieś obawy to nie musisz ograniczać się do nośników SATA 2.5" bo przecież podłączysz dowolny SSD NVMe przez adapter do portu PCI-E - no chyba, ze to jakaś malutka płyta i nie ma dostępu lub gorzej to wiekowy sprzęt :P

Płyta to MSI Z97-G43, dostęp jest, ale zabawa z przejściówkami... jeśli tylko mogę, wolę tego unikać. Generalnie chodziło mi o opinie tych dwóch modeli, bo mimo że wysokiej klasy, dało się znaleźć o nich nie mało info o błędach. Zobaczę, spróbuję zareklamować Toshibę, a docelowo kupić SATA 2.5". Samsung 870 EVO to obecnie najrozsądniejsza z opcji?
  • #7 21247151
    Kasek21
    Poziom 43  
    Luis Garcia napisał:
    Płyta to MSI Z97-G43, dostęp jest, ale zabawa z przejściówkami...

Ale jaki problem - jeżeli nie ma być to dysk systemowy to kupujesz adapter za 25zł. i wpinasz w wolny slot PCI-E - cała robota.
    Jeżeli ma to być nośnik systemowy i chcesz z niego bootować system to albo pobierasz zmodyfikowany bios z obsługą NVMe i go zamieniasz albo przy użyciu programu Clover i pendrive wpiętego na stałe w USB będzie można to wykonać.

Tu masz adapter: https://www.olx.pl/d/oferta/karta-rozszerzen-...-pci-e-do-wyboru-x1-lub-x4-CID99-IDYW4gC.html

Będzie to tańsze rozwiązanie niż SATA 2.5", do tego dużo wydajniejsze. Taki nośnik w późniejszym czasie będzie można wykorzystać w nowej konfiguracji.

Luis Garcia napisał:
    Samsung 870 EVO to obecnie najrozsądniejsza z opcji?

Jeżeli jednak zostaniesz przy SATA 2.5" to tak.

A to Ty system masz na HDD?
  • #8 21247170
    Luis Garcia
    Poziom 6  
    Aktualnie tak, natomiast w przypadku kupna 870 EVO, system powędruje tam. A ściślej rzecz biorąc, zostanie zainstalowany nowy (przesiadka na nowszego Windowsa).

Czy w przypadku SSD są jakieś rzeczy, które powinienem dopilnować, aby działał w "poprawnych" warunkach? Z mojej wiedzy na pewno wyłączenie defragmentacji (choć od W10 wzwyż system chyba sam to wyłącza, rozpoznając, że ma do czynienia z SSD). Podział na partycję chyba także jest zbędny, podobnie jak hibernacja i indeksowanie plików. Do tego posiadać w tle działający Samsung Magician. Coś jeszcze by doszło?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym dyskiem HDD Toshiba P300 1TB, który wydaje losowe brzęczenie. Po wymontowaniu starszego dysku 500GB, potwierdził, że to nowy dysk jest źródłem dźwięków. Próby regulacji montażu nie przyniosły efektów, a brzęczenie zmienia się w zależności od nacisku na obudowę. Użytkownik rozważa reklamację oraz przesiadkę na SSD, zadając pytania o bezpieczeństwo danych i wymagania dotyczące SSD, takie jak wyłączenie defragmentacji i hibernacji. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące zakupu dysku oraz porównania z innymi modelami SSD, takimi jak Samsung 870 EVO i Crucial MX500.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA