logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie do testowania starych mikrofonów przed sprzedażą?

rafal741222 03 Lis 2024 17:48 453 10
REKLAMA
  • #1 21288148
    rafal741222
    Poziom 9  
    Witam posiadam różnorakie mikrofony przeważnie z poprzedniej epoki z różnymi wtykami na piny bolce, mam pytanie bo moja wiedza jest zbyt skromna a chciałbym przetestować przed sprzedażą co by było uniwersalne do testów tyle co mi się udało dowiedzieć to są do tego jakieś przedwzmacniacze, wzmacniacze, preampy, miksery, co byście polecili coś niedrogiego tylko po to by sprawdzić czy działa coś by można podłączyć do komputera lub amplitunera z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21288469
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Zwykła przejściówka na Jack i do komputera, o ile to mikrofony dynamiczne - a te popularne praktycznie zawsze takie były...
  • REKLAMA
  • #3 21288559
    rafal741222
    Poziom 9  
    Dziękuję za podpowiedź, zaopatrzę się w takie przejściówki, a myślałem, że dodatkowo coś będzie potrzebne. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 21288900
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    Do komputera wyposażonego w wejście mikrofonowe wystarczy przejściówka na minijack, ale warto mieć w świadomości że gniazdo mikrofonowe w komputerze czy komórce podaje zasilanie BIAS dla mikrofonów elektretowych które jest prowadzone linią sygnałową, a tego mikrofony dynamiczne nie lubią, bo powoduje to wychył membrany. Masz napięcie w cewce w magnesie, co powoduje ruch - jak w głośniku. Dodatkowo na tor audio przenoszą się wszystkie śmieci z zasilacza komputera. Należy je odseparować szeregowo wpiętym kondensatorem w linię sygnałową. Wystarczy 10µF/10V elektrolit lub ceramik.

W przypadku domowego aplitunera (jak nie ma dedykowanego wejścia mikrofonowego a zazwyczaj nie ma), nie ma możliwości bezpośredniego podłączenia mikrofonu, tu będziesz potrzebował urządzenie pełniące funkcję przedwzmacniacza mikrofonowego. Czy to w postaci preampu czy miksera.
  • #5 21289005
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1709
    Jeśli słabo orientujesz się w połączeniach audio, to pomyśl, może masz w swoim otoczeniu kogoś kto będzie mógł sprawdzić te mikrofony na odpowiednim sprzęcie. Jeśli ten ktoś będzie takowy posiadał to i istnieje możliwość ze będzie posiadał odpowiednie przejściówki i wiedział jak mikrofony sprawdzić.
    Jak napisał kolega wyżej, musiał by to być przynajmniej amplituner, czy wzmacniacz home audio z wejściem mikrofonowym, lub jakiś sprzęt estradowy typu estradowa kolumna aktywna, powermikser, mikser estradowy. Takie sprzęty są wyposażone w przedwzmacniacz mikrofonowy.

Zakup odpowiedniego sprzętu tylko do testów może okazać się nieopłacalny względem tego, ile możesz uzyskać ze sprzedaży mikrofonów.
    Najtańszy przedwzmacniacz mikrofonowy można by sklecić z jakiegoś prostego kitu np AVT.

Wklej ew fotki tych mikrofonów.

Pozdrawiam.
  • #6 21289046
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7730
    Najprostszy mikser z wejściem mikrofonowym, np. Behringer 502S. Sam mixer może się później przydać.
  • #7 21289090
    DjMapet
    Poziom 43  
    Fakt, może się przydać a można ew komuś sprezentować. A można też odesłać po sprawdzeniu mikrofonów. :-)

Taniej wyjdzie np mikser DNA MIX 2. Wiadomo, high end to nie jest, ale można do niego podłączyć bezpośrednio i sprawdzić mikrofon dynamiczny, elektretowy (kondensatorowy), i pojemnościowy (Zasilanie PHANTOM +48V). Ma też wbudowany interfejs audio USB.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 21289104
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7730
    @DjMapet Już się nie bawię w naprawy sprzętu nagłośnieniowego, jedynie czasem gdy ktoś ze znajomych ma pilną awarię. Jak jakiś świeżak trafia do mnie na sprawdzenie "majka", to na telefon praktycznie mam dostęp do sprzętu. Miałem nawet fantazję kupić sobie jakiś prosty, aby mieć pod ręką. Ale szybciej i prościej jest mi coś miksować w DAW (ot taki czas). Dla zwykłego testu, mam zrobiony odpowiedni przedwzmacniacz mikrofonowy z Fantomem (DIY bazujący na fabrycznych rozwiązaniach) który podłączam do wejścia liniowego karty w komputerze. W sumie, to i wylatanego po imprezach SoundCrafta można tanio kupić za niewielkie pieniądze.
  • #9 21289398
    rafal741222
    Poziom 9  
    Jak wrócę za tydzień z delegacji, wrzucę fotki owych mikrofonów. Na pewno panowie od razu ocenią, czy do samych testów będzie opłacało się dokupić coś odpowiedniego. W amplitunerze nie mam wejścia na mikrofon, a jak jeden z panów napisał, że bezpośrednio na komputer mogą być zakłócenia, to poczekam na dalszy rozwój sytuacji. Proszę o cierpliwość i obserwowanie tematu. Będę miał około 10 sztuk, większość to tyle, co wstępnie mi wiadomo, to lata 70-80. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
  • #10 21289792
    DjMapet
    Poziom 43  
    Mogą to być nawet interesujące i wcale niekoniecznie tanie egzemplarze.
    Też zostało mi jeszcze na stanie kilka mikrofonów z tego okresu.

Pozdrawiam.
  • #11 21317085
    rafal741222
    Poziom 9  
    Witam ponownie, teraz wstawiam zdjęcia mikrofonów. Przebywałem w szpitalu, nie było jak. Zestaw różnych mikrofonów i kabli na białym stole. Zbliżenie na mikrofony i kable z wtykami TRS i XLR. Dwa złącza jack 6,3 mm z mikrofonem na tle styropianu

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze mam jakieś philips na dwa bolce i inne tylko nie mogę znaleźć. Srebrny mikrofon z wtyczką jack i czarnym kabelkiem na białym tle. Zbliżenie na mikrofon wtyczkowy na tle czarnego przedmiotu. Złącza mikrofonowe: wtyk mini-jack i USB na tle styropianu. Zdjęcie mikrofonu pojemnościowego AKAI M-100 z widocznym wtykiem jack.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje uniwersalnego urządzenia do testowania starych mikrofonów przed ich sprzedażą. Wskazano, że do mikrofonów dynamicznych wystarczy przejściówka na Jack do komputera, jednak dla mikrofonów elektretowych konieczne jest zasilanie BIAS, co może powodować zakłócenia. W przypadku amplitunera bez dedykowanego wejścia mikrofonowego, zaleca się użycie przedwzmacniacza lub miksera. Proponowane urządzenia to mikser Behringer 502S oraz mikser DNA MIX 2, który obsługuje różne typy mikrofonów i ma wbudowany interfejs audio USB. Użytkownik planuje zamieścić zdjęcia mikrofonów, aby uzyskać dalsze porady.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA