logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kocioł wybrać do nagrzewnicy wodnej? Parametry i efektywność

Carstar 05 Lis 2024 20:04 2394 9
  • #1 21290832
    Carstar
    Poziom 2  
    Potrzebuje ogrzać dwa pomieszczenia warsztatowe o powierzchni 45 m2 2,5m wysokości i 50 m2 4,5 metra wysokości. Budynek z pustaka otynkowany nie ocieplony. Średnia temperatura jaką chciałbym uzyskać w okresie grzewczym to 15 stopni C w ciągu dnia, w nocy ok 4 stopnie wystarczy.
    Po 20 latach ogrzewania piecem nadmuchowym przerobionym z starego kotła węglowego 21 kw. Teraz planuję zamontowanie nagrzewnicy wodnej VOLCANO VR MINI EC 3-20KW po sztuce do każdego z pomieszczeń ( w tym roku tylko jedno pomieszczenie będzie ogrzewane).

Stoję przed wyborem pieca olejowy czy węglowy, ale wolałbym na olej. Pytanie za jakiej mocy kotłem mam się rozglądać, biorę pod uwagę piece używane.?
    Czy np taki Krzaczek 16kw czy Żębiec 18kw węglowy poradzi sobie, lub Viessmann Vitola 200 czy Ferroli GN1 N 03 23kw.
  • #3 21291056
    Carstar
    Poziom 2  
    Ok, rozumiem, czyli moc nie większa jak 20 kW, pewnie 16 kW byłby wystarczający, ale nie zawsze taki mogę trafić do kupna. Jak będzie za duży do jednej nagrzewnicy, to może temperaturą na piecu się podreguluje, lub zamontuję drugą od razu. Skłaniam się raczej nad olejowym. Czy mniejsza pojemność wodna kotłów olejowych w stosunku do węglowych będzie wymuszała zastosowanie buforów w obiegu? Czy wystarczy sam kocioł, zawory, pompa obiegowa i naczynko wyrównawcze jak na filmie?
  • Pomocny post
    #4 21291292
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 967
    Carstar napisał:
    Czy wystarczy sam kocioł, zawory, pompa obiegowa i naczynko wyrównawcze jak na filmie?

Przydał by się też zawór do ochrony powrotu kotła żeby nie był zalewany zimnym powrotem.
    Skomplikuje to trochę układ bo będzie potrzebna jeszcze jedna pompa.
  • #5 21297607
    Carstar
    Poziom 2  
    Nagrzewnice będą zasilane kotłem 20KW na węgiel. Zasilanie i powrót jest na 1 1/2 Cala.Wykorzystane będą rury stalowe i PEX pytanie czy zastosowanie obejścia pompy, zaworu różnicowego 1 cal i rozmiarów pozostałych rur jak na foto będzie prawidłowe.
    Załączniki:
    • Jaki kocioł wybrać do nagrzewnicy wodnej? Parametry i efektywność instal.png (149.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 21301711
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 967
    Nagrzewnice mają podłączenia 3/4'' więc takim minimalnym przekrojem należy do nich jechać. Twój proponowany pex 20 to tylko 1/2''. W przypadku gdy nagrzewnice będą jedna za drugą to najlepiej użyć pexa 32 do pierwszej a później przejść na pexa 25 lub w kotłowni założyć trójnik i zasilić każdą indywidualnie.
    Osobiście zastosował bym zawór 3 drogowy zamiast 4 drogowego.
    Zawór różnicowy warto zastosować jeśli rury pójdą tak że instalacja będzie chociaż w minimalnym stopniu działała na grawitacji.
  • Pomocny post
    #7 21301730
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3648
    Magister_123 napisał:
    Zawór różnicowy warto zastosować jeśli rury pójdą tak że instalacja będzie chociaż w minimalnym stopniu działała na grawitacji.
    Przy kotle na węgiel warto zrobić tak, żeby chociaż część instalacji działała grawitacyjnie. A to dlatego, że w przypadku zaniku prądu nie da się nagle wygasić kotła i dojdzie do zagotowania wody.
  • #8 21302367
    Carstar
    Poziom 2  
    Dziękuję za zainteresowanie. Zawór zwrotny jest narysowany na obejściu pompy, ale nie był podpisany. Jak 3 drogowy lepiej się sprawdzi, to tak zrobię, sugerowałem się rysunkiem z instrukcji kotła. Myślałem, że tak jak na obrazku będzie działać grawitacyjnie, a tu słyszę, że ułożenie rur ma znaczenie. Czyli zasilanie do nagrzewnic ma iść górą, a powrót dołem, dobrze myślę.

Schemat instalacji grzewczej z oznaczeniami rur, zaworami i pompą.
  • Pomocny post
    #9 21302509
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3648
    Carstar napisał:
    Czyli zasilanie do nagrzewnic ma iść górą, a powrót dołem, dobrze myślę
    Tak. Chociaż jedną nagrzewnicę tak podłącz, w razie zaniku prądu zawsze odbierze trochę ciepła z kotła.
  • Pomocny post
    #10 21302565
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2597
    Ale zawór 4-drogowy + zawór różnicowy za tym zaworem jest trochę bez sensu.
    Aby zapewnić pełne otwarcie obiegu grawitacyjnego trzeba zastosować zawór 3-drogowy.
    Instalację wykonać rurami metalowymi, a nie plastikowymi, bo przy pierwszym zagotowaniu kotła trzeba będzie robić nową instalację.
    No i do tego odpowiednio duże przekroje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odpowiedniego kotła do zasilania nagrzewnicy wodnej VOLCANO VR MINI EC 3-20KW, planując ogrzewanie dwóch pomieszczeń o łącznej powierzchni 95 m². Po 20 latach korzystania z pieca nadmuchowego, rozważa kotły olejowe lub węglowe, preferując opcję olejową. W dyskusji podkreślono, że kocioł o mocy 20 kW może być zbyt mocny, a optymalna moc to około 16 kW. Zwrócono uwagę na konieczność zastosowania zaworu do ochrony powrotu oraz na znaczenie grawitacyjnego obiegu w instalacji. Użytkownik rozważa różne modele kotłów, w tym Krzaczek, Żębiec, Viessmann Vitola 200 oraz Ferroli GN1 N 03.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA