logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MHI 1300 INOX z filtrem piaskowym dyskowym Omnigena - co robić?

BINIOL007 09 Gru 2024 17:03 345 8
REKLAMA
  • #1 21340341
    BINIOL007
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam
    Pompa MHI 1300 INOX nowa, przed pompą filtr piaskowy dyskowy omnigena. Filtr ma deklarowany przepływ 120l/min. Pompa max wydajność 100l/min. Mam wrażenie że co jakiś czas filtr się "zakleja" i następuje kawitacja.

Zalewanie pompy przez korek do odpowietrzania nie daje dużych rezultatów. Wystarczy że odkręce dekiel dolny filtra i przykrece spowrotem i wraca pełna "moc" w pompie.
    Dodam że filtr, dyski są czyste.
    Miał ktoś podobny przypadek ?
  • REKLAMA
  • #2 21340409
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Ja tak mam, ale u mnie dyski jednak bardzo drobnym piaskiem się zaklejają. Postanowiłem,że jak taki drobny jest w stanie zaszkodzić pompie to jest pupa, a nie pompa. Wywaliłem filtr, mam dobrą siatkę na "szpicy", to co może rzeczywiście uszkodzić pompę zatrzyma, a taką drobnicę co zakleja filtr antypiaskowy to prędzej czy później pompa wyciągnie i utworzy się wokół szpicy filtr z grubszego piasku i żwiru... Jak pompa na takim pyłku się zatrze to się od początku nadawała chyba tylko do pompowania wodociągowej...
  • #3 21340433
    BINIOL007
    Poziom 9  
    Czyli dyskowy Ci się zalepiał? U mnie piasku ani kurzawki nie widać na filtrze. Ale mam wrażenie jakby się zalepiał, bo wystarczy że odkręce obudowę filtra i wkręcę spowrotem i już działa. Nie muszę nawet płukać filtra-dysków
  • REKLAMA
  • #4 21342242
    tronics
    Poziom 38  
    Tak, zalepiał, tylko filtr dyskowy zapycha się nie od "zewnątrz", a wewnątrz kanalików pomiędzy poszczególnymi dyskami. Czyli bardzo drobny piasek tam się gromadzi, trzeba wyjąć filtr, rozkręcić i wypłukać. Sam filtr jeśli się nie zakleił to nie powinien powodować problemu, a jeśli kolega nie widzi żadnego osadu to próba jest prosta - wyjąć filtr antypiaskowy i sprawdzić bez...
  • #5 21342763
    BINIOL007
    Poziom 9  
    Dzisiaj wyjąłem wkład i zacząłem testy. Ktoś mi też powiedział że dyski między sobą są za bardzo ściśnięte
  • #6 21361785
    tronics
    Poziom 38  
    I jak testy? U mnie przy odkręcaniu dekla z obudowy filtra sam filtr się rozkręca -tarcie uszczelek z dołu i góry robi swoje. Zakładam że przy przykręcaniu będzie podobnie i nie da się uniknąć dociśnięcia dysków do oporu. Ale to nie uzasadnia efektu że jakiś czas działa a potem przestaje mimo braku zaklejenia piaskiem/pyłem
  • REKLAMA
  • #7 21390243
    BINIOL007
    Poziom 9  
    >>21361785 po wyjęciu wkładu pompa przestała się zapowietrzać. Nie następuje kawitacja. Prawie miesiąc czasu już jest dobrze
  • REKLAMA
  • #8 21390257
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2598
    Na czym polegała ta niby kawitacja?
  • #9 21390827
    BINIOL007
    Poziom 9  
    >>21390257
    Kawitacja to tak w skrócie wrzenie wody w niższej temperaturze spowodowane gwałtownym spadkiem ciśnienia, przez co wytrącało się powietrze.

Filtr się "skleja", pompa zasysa - między filtrem a pompą spada Ciśnienie przez to, a jak spada Ciśnienie to woda wrze i wytrąca się powietrze. Powietrze dostaje się do pompy i mamy już pompę zapowietrzoną i mielącą powietrze. Wody nie zaciagnie bo filtr jest na tyle sklejony że ma za małą przepustowość

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z pompą MHI 1300 INOX współpracującą z filtrem piaskowym dyskowym Omnigena o deklarowanym przepływie 120 l/min, podczas gdy pompa ma maksymalną wydajność 100 l/min. Użytkownik zauważa okresowe "zaklejanie" filtra, co prowadzi do kawitacji i zapowietrzania pompy. Kawitacja jest wyjaśniona jako wrzenie wody spowodowane gwałtownym spadkiem ciśnienia między filtrem a pompą, co powoduje wytrącanie się powietrza i utratę wydajności pompy. Problem nie wynika z zanieczyszczenia dysków piaskiem lub kurzem, które są czyste, lecz z możliwego zbyt silnego dociśnięcia dysków lub gromadzenia się bardzo drobnego piasku wewnątrz kanalików filtra. Rozwiązaniem okazało się wyjęcie wkładu filtra, po czym pompa przestała się zapowietrzać i działała prawidłowo przez prawie miesiąc. Wskazano, że filtr dyskowy może zapychać się od środka, a nie z zewnątrz, co wymaga rozkręcenia i wypłukania wkładu. Alternatywnie, niektórzy użytkownicy rezygnują z filtra dyskowego na rzecz siatki na szpicy, aby uniknąć problemów z drobnym piaskiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA