logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowy subwoofer JBL BAR 5.1 łączy się z soundbarem po odchyleniu panelu z elektroniką

marcin.waski 18 Gru 2024 18:03 498 3
REKLAMA
  • #1 21353782
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Bezprzewodowy subwoofer aktywny marki JBL model: BAR 5.1
    nie łączy się bezprzewodowo z soundbarem. Nawet jego kontrolka stanu nie świeci.
    Wystarczy wykręcić wszystkie wkręty trzymające panel z elektroniką ze skrzynią i uchylić go dosłownie na 5 mm górą lub dołem i kontrolka zaczyna migać i po chwili łączy się z soundbarem.
    Pragnę podkreślić, że wszystkie połączenia taśm łączących płytki pomiędzy sobą przelutowałem. Dosłownie "targałem" tymi tasiemkami oczekując, że w końcu znajdę jakąś przerwę w połączeniu - nic z tego!
    Wyjąłem moduł BT i też przelutowałem połączenia złączy i po stronie płytki i po stronie modułu. Nadal nic z tego!
    Podlutowałem 20 cm przewody do anten modułu BT po stronie subwoofera i wyciągnąłem je na zewnątrz. Nadal nic to nie dało!
    Subwoofer paruje się z soundbarem dopiero po odsunięciu panelu od wnęki skrzyni w której jest zamocowany...

Stukanie, pukanie w elektronikę też nic nie daje.

-Zacząłem się zastanawiać, czy sam magnes woofera może mieć wpływ na tak dziwny objaw tej elektroniki?
    Wystarczy odsunąć elektronikę 5 ...10 mm od głośnika i ta normalnie zaczyna działać!
    -Jak działa to wtedy można dokręcić płytkę do skrzyni i cieszyć się porządnym basem ale do czasu - do czasu odłączenia go od zasilania sieciowego 230V lub jak subwoofer przejdzie w stan uśpienia.
    -Ponowne wybudzenie go - trzeba znowu wykręcić wkręty tylnego panelu i odchylić go na chwilę. Po połączeniu się z soundbarem znowu można zamknąć "suba"...

Zgłupiałem? ;-)

W sumie najprościej było by nałożyć na ten magnes woofera jakąś stalową grubą nakładkę ekranującą, ale nie mam czegoś takiego...

Czekam na Wasze pomysły i sugestie - czy ktoś z Was miał do czynienia z tak dziwnym przypadkiem?
    Załączniki:
    • Bezprzewodowy subwoofer JBL BAR 5.1 łączy się z soundbarem po odchyleniu panelu z elektroniką IMG_8601.JPG (1.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21354040
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Zmierz średnice magnesu i poszukaj puszki (śledzie, groszek cokolwiek) i już masz ekran powinno zmniejszyć pole magnetyczne. Pytanie czy to jest przyczyna. Mam 3.1 taki zestaw - UWAZAJ nie daj basu na max i głośność na max - zasilacz jest miernej jakości i wysadzisz go w powietrze - nie ma żadnych porządnych zabezpieczeń.
    Mój tak wysadziłem - nowy w serwisie kosztował 350 zł, problem rozwiązałem trochę inaczej - znajdziesz jak by co na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #3 21361466
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Potwierdzenie mojej teorii wykonałem w sposób odwrotny do pierwotnej diagnozy - wysunąłem woofer ze skrzyni pozostawiając płytę z elektroniką przymocowaną na swoim miejscu w obudowie subwoofera.
    Elektronika nie powinna reagować z magnesem głośnika. W tym konkretnym przypadku jest jednak inaczej. Urządzenie działało 3 lub 4 lata bezawaryjnie i nagle z dnia na dzień taka „usterka”!
    Muszę zmierzyć średnicę i głębokość tego magnesu i poszukać jakiejś stalowej „miski” aby móc przeprowadzić następny test. W sumie też mogę kawałkiem płytki stalowej przesłonić moduł z elektroniką, aby odseparować pole magnetyczne i zaobserwować rezultaty…
    -Pytanie, które mi się nasuwa - czy ta usterka nie będzie dalej postępować?
  • #4 21420734
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Sprzęt decyzją klienta pojechał do autoryzowanego serwisu. Klient nie chciał "półśrodków". Temat do zamknięcia.
REKLAMA