logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć kampera przed wilgocią zimą? Brak okien, ocieplony, szyberdach

Marek merc 20 Gru 2024 20:44 327 8
REKLAMA
  • #1 21356751
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ocena: 64
    Witam
    Mam pytanko co trzeba zrobic jesli kamper zimą stoi nie jeździć cala zime. Chodzi mi czy materialy z foteli Mówmy ze jest w nim wiele materialow. Chodzi mi aby nie doszlo do wilgoci. Brak okna jedynie co jest to szyerdach I wrtylator dachowy. Auto stoi na podworku. Bardzo proszę o jakas porade. Auto jest ocieplone.
    Pozdrawiam serdecznie I dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 21356771
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Osuszacz adsorpcyjny 10l/24h z funkcją auto + ogrzewacz przeciwmrozowy
    lub garaż
  • #3 21356784
    Marek merc
    Poziom 11  
    Nie mam pojecia jaki to osuszacz adsoepracyjny nigdy o tym nie slyszalem chodzi o to ze auto stoi pod chmurka. Nie posiada garazu. Jak wyglada ten osuszscz?
  • REKLAMA
  • #4 21356800
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    Kup sobie takie woreczki do pochłaniania wilgoci i będziesz miał spokój, sprawdzone.
    U mnie w aucie szyby nawet nie próbują być zaparowane :D
    Na Amazon kosztują sporo, ale można je też taniej kupić.
    Dlaczego masz kampera bez okien?

Pakiet dwóch woreczków do pochłaniania wilgoci MyMoshcracy z opakowaniem.

Woreczki do pochłaniania wilgoci w czarno-niebieskim opakowaniu z wymiarami.

Zestaw woreczków do pochłaniania wilgoci w aucie.

Woreczek pochłaniający wilgoć w kuchence mikrofalowej z oznaczeniami użycia.
  • #5 21356839
    Marek merc
    Poziom 11  
    Duze dzieki nigdy mym nie wpadl na taki pomysł ja go dopiero buduje bede mial okno ale nie otwierane. Jest to Iveco Ciężarowy ale na kat B XXL jest ocieplony wiekszosc zrobione ale nie zdazylem wiecej zrobic przed zima. Ale chce zspytac ile tych woreczkow bym musial kupic na tego kampera I na jak dlugo starczą nie mam pojecia w tej sprawie czy musze kupowac co roku nowe tyko to chce wiedziec I ile kupic. I gdze moge kupic w dobrj cenie.
    Jeszcze raz dzięki
  • REKLAMA
  • #6 21356866
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Zakleić okna grubą folią, a kampera wstawić pod wiatę lub przykryć plandeką.
    Jak będzie wstawiony do garażu to okien można nawet nie zaklejać.
    Nie wiem po co tutaj osuszacze? Przeciez chyba nie jest to auto popowodziowe?
  • REKLAMA
  • #7 21357390
    Marek merc
    Poziom 11  
    No tak auto nie jest po popowywodziowe ale problem jest taki nie mam tak duzego garazu I Wiaty. Kolega mial racje ze tylko osuszacz zdaje egzamin .W moim wypadku najleprza opcja. Jeszcze nie mam okna bocznego.
  • #8 21357441
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    A co ten osuszacz ma osuszać?
    Deszcz i śnieg, któe będą się dostawały do wnętrza poprzez niezabezpieczone okna?
    W pierwszej kolejności należy zabezpieczyć okna, bo bez tego to żaden osuszacz Ci nie pomoże.
    Czy jak już będziesz miał okna to też będziesz używał osuszaczy?
    Pomyśl tylko. Czy samochody, które mają okna i stoją na zewnątrz muszą mieć wewnątrz osuszacze?
  • #9 21357874
    Marek merc
    Poziom 11  
    Zle sie wyrazilem chodzi o pochlaniacz wilgoci .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zabezpieczenia kampera przed wilgocią podczas zimy, gdy pojazd nie jest użytkowany. Użytkownik zadał pytanie o metody ochrony wnętrza kampera, który nie ma okien, a jedynie szyberdach i wentylator dachowy. Uczestnicy forum sugerowali różne rozwiązania, w tym użycie osuszacza adsorpcyjnego oraz woreczków pochłaniających wilgoć, które skutecznie zapobiegają parowaniu szyb. Zwrócono uwagę na konieczność zabezpieczenia okien, gdyż ich brak może prowadzić do dostawania się wilgoci do wnętrza. Użytkownik podkreślił, że jego kamper jest ocieplony, ale nie ma wystarczającej przestrzeni na garaż czy wiatę, co ogranicza możliwości przechowywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA