logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zasilacz Xbox One wyłącza bezpieczniki - co sprawdzić?

exerekq 22 Gru 2024 15:19 621 28
REKLAMA
  • #1 21358793
    exerekq
    Poziom 2  
    Jestem posiadaczem zasilacza od Xbox One. Po podłączeniu wywala korki. Co może być przyczyną? Dodam, że jestem początkujący, więc prosiłbym o szczególną wyrozumiałość.

Dodano po 5 [minuty]:

Przez nieuwagę nie zauważyłem. Wnętrze zasilacza od Xbox One z widocznymi kondensatorami i elementami elektronicznymi.

Jak sprawdzić układ i czy macie jakiś schemat?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21358858
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Przy gniazdku zasilania to zazwyczaj warystory są. Zdejmij czarną izolację z tego " płaskiego " elementu i przeczytaj co na nim jest napisane.
  • Pomocny post
    #4 21361928
    brofran
    Poziom 41  
    Być może to jest powód zwarcia , ale niekoniecznie jedyny. Podłącz zasilacz szeregowo poprzez żarówkę 100 W/230 V i jeżeli nie zaświeci się pełnym blaskiem , to będzie dowód że zwarcia już nie ma , ale nie będzie gwarancji że zasilacz jest sprawny. Konieczne będą dalsze pomiary, przede wszystkim napięć wyjściowych.
  • #5 21362254
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1101
    Wylutowany kondensator nie wygląda na uszkodzony, a jedynie okopcony. Jednocześnie to byłby rzadko zdarzający się przypadek.
    Cała sytuacja wygląda na zadziałanie warystora i stąd, zapewne, to okopcenie.
    Na początek sprawdź możliwość pozostawania w kondensatorach resztek ładunku i ewentualnie je rozładuj w bezpieczny sposób.
    Najlepiej zacznij od zmierzenia napięcia występującego na kondensatorach.
    Warystor montowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie bezpiecznika, dokonaj jego oględzin i zmierz jego rezystancję.
  • #6 21373899
    exerekq
    Poziom 2  
    @brofran, a jak to zrobić?
  • Pomocny post
    #7 21373984
    brofran
    Poziom 41  
    exerekq napisał:
    @brofran, a jak to zrobić?

Zakładasz żarówkę do oprawki oświetleniowej i podłączasz 2 przewody do tej oprawki. Jeden przewód z oprawki zasilasz z gniazdka 230 V, drugi przewód z oprawki łączysz z 1 wejściem zasilacza , drugie wejście zasilacza łączysz z gniazdkiem 230V. To jest szeregowe łączenie odbiorników. Jeżeli masz małe doświadczenie poproś kolegę aby Ci ten zasilacz sprawdził.
  • #8 21375177
    exerekq
    Poziom 2  
    A do gniazdka fazę/neutralny, czy to bez znaczenia?
  • #9 21377335
    brofran
    Poziom 41  
    exerekq napisał:
    bez znaczenia
  • REKLAMA
  • #10 21787270
    exerekq
    Poziom 2  
    Ufff...

Trochę czasu minęło, a tylko odrobinę wiedzy przypłynęło do mojej pustej główki. Ale chcę wznowić tę naprawę

Żółty warystor z nadpaleniem na jednej stronie, leży na niebieskiej macie serwisowej

Tak prezentuje się warystor, który był przyczyną okopcenia. Rozumiem, że służył on w tym układzie jako zabezpieczenie przed zbyt wysokimi napięciami. I pytanie: skąd się na nim wzięły?

Co do okopconego kondensatora: w pełni sprawny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21787283
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Napięcie w sieci nie jest czystą sinusoidą. Czasami są zakłócenia, szpilki dużo większe niż przewidują normy. Po to wstawia się warystor aby właśnie zabezpieczyć elektronikę.
  • Pomocny post
    #12 21787309
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Mało informacji Kolega podał, więc poniżej zamieszczam me uwagi.
    Jeśli zadziałał warystor, wówczas trzeba liczyć się z uszkodzeniami również innych podzespołów.
    Warystory chronią, ale też nie zapewniają stuprocentowej ochrony.
    Na początek do sprawdzenia jest tranzystor przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #13 21787681
    exerekq
    Poziom 2  
    Tranzystory wydają się być po sprawdzeniu spoko. A w kwestii warystora - na jakie parametry muszę zwrócić uwagę przy wymianie?
  • Pomocny post
    #14 21787702
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Warystor ma zupełnie nieczytelne oznaczenia? Może został choć fragment? Warto spróbować z odczytem z oryginału.
    Jeśli nie będzie to możliwe, wówczas można pomyśleć o modelach stosowanych w podobnych urządzeniach.
    Generalnie są to albo takie same, albo zbliżone modele.
    Najbardziej chodzi o średnicę oraz rozstaw nóżek.

A, przykładowo, diody w mostku prostowniczym?
  • #15 21787916
    exerekq
    Poziom 2  
    Co ciekawe, warystor pozostał w zupełności czytelny. Żółty warystor dyskowy z widocznym oznaczeniem 14N271K leżący na niebieskim blacie
  • Pomocny post
    #16 21789536
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Przy takim uszkodzeniu, to sprawdzenie diod mostka prostowniczego jest obowiązkowe.
  • #17 21789541
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    Symbol warystora to 14n271K i prawdopodobnie znajduje się przed mostkiem prostowniczym i zabezpiecza zasilacz przed zbyt wysokim napięciem sieci. Do sprawdzenia napięcie w gniazdku sieciowym oraz bezpiecznik w zasilaczu.
  • Pomocny post
    #18 21789578
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Mateusz_konstruktor napisał:

Warystor montowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie bezpiecznika, dokonaj jego oględzin i zmierz jego rezystancję.

Hmm ja bym nie zadawał takich pytań skoro "Zasilacz Xbox One wyłącza bezpieczniki".

Mateusz_konstruktor napisał:
    Przy takim uszkodzeniu, to sprawdzenie diod mostka prostowniczego jest obowiązkowe.

Hmm a niby dlaczego to od razu obowiązkowe? Oczywiście że można to zrobić, ale na ogół mostki wytrzymują dużo wyższe napięcia (np. 700V AC) jak same warystory, i jakoś nie widzę związku przyczynowo skutkowego co mogło się tam stać co mogło uszkodzić diody, skoro to warystor jest elementem który bezpośrednio m.in. te diody zabezpiecza.

Wiec jak dla mnie to albo warystor już w życiu swoje przyjął i przyszedł na niego czas - dostał przebicia (tak, warystory mają pewien limit ile mniejszych impulsów mogą przyjąć zanim ulegną uszkodzeniu), albo faktycznie poszło na tyle duże przepięcie że warystor zareagował prawidłowo chroniąc resztę zasilacza, wliczając diody, sterownik etc. Bezpiecznik topikowy w zasilaczu cały więc raczej diody paść nie zdążyły.

Także podsumowując, można sprawdzić całą pierwotną stronę jak najbardziej. Bo jest możliwe że warystor jednak nie spełnił swojego zadania. Ale samo podkreślanie faktu że to obowiązek przy tego typu uszkodzeniu już nie jest dla mnie zrozumiały, bo już nawet same warystory mogą uszkodzić się z różnych przyczyn, a jego zadziałanie raczej sugeruje że spełnił swoją rolę, niż to że mu się nie udało. Ale to takie moje dywagacje.
    Jak dla mnie jak ktoś zaczyna od tego że przy uszkodzonym warystorze od razu trzeba się liczyć z uszkodzonymi innymi elementami to jest mega pesymistą. No albo nie wie co pisze :D

Poza tym można poprosić etykietę z zasilacza? Zaczynam mieć wątpliwości że jest to zasilacz przystosowany do napięcia 230V.
  • #19 21805442
    exerekq
    Poziom 2  
    Mostek prostowniczy sprawny. Tak więc - pozostaje mi chyba tylko wymiana warystora. Mam kilka. Za jakiś czas podeślę z pytaniem do was, czy by się nadawały?

Dodano po 20 [minuty]:

A zatem - czy któryś z poniższych warystorów byłby odpowiedni:
    - VY2 472M
    - S14 K300, S14 K275, S14 K420
    - XX 431K, XX 681K`
    - SVC 471-14, SVC 561-14
    - S20 K510
    - SAS 431KD14

Dodano po 11 [minuty]:

No i jeszcze jedna sprawa...

@sylweksylwina ...
    Ekhm...
    Etykieta zasilacza Microsoft z danymi wejścia i wyjścia, model A13-203N1A

Wobec TEGO...
    Jestem w stanie jakkolwiek jeszcze spożytkować ten zasilacz?
  • Pomocny post
    #20 21805511
    sylweksylwina
    Czyli przyczyną uszkodzenia warystora jasna i klarowna. Tak jak myślałem.

Teoretycznie... Po weryfikacji że wszystkie elementy strony pierwotnej są przewidziane do pracy na 400V lub więcej... Można spróbować zastosować warystor na wyższe napięcie i tzw "just send it" oczywiście najpierw bez podłączania do konsoli. Jednak samo trafo też może być inne...

Kiedyś od Xboxa 1 (ten z początku lat 2000) przerobiłem zasilacz ze 110 na 230 zmieniając kondensator filtrujący po pierwotnej stronie oraz zmieniając warystor. Działało. Ale czy zawsze tak będzie to nie ma gwarancji.

Najlepszym wyborem będzie zakup zasilacza na właściwe napięcie.
  • #21 21805532
    exerekq
    Poziom 2  
    Wygląda na to, że na drodze stoją mi elektrolity - przeznaczone na maks. 200 V. Co do reszty komponentów, to nie wiem.

Dodano po 43 [sekundy]:

Czyli w sumie jaki warystor by tu pasował?
  • #22 21805537
    Kris52
    Poziom 24  
    Najbliżej s14 k275 ma 5v wyższe napięcie przebicia.
  • #23 21805542
    exerekq
    Poziom 2  
    Dobra. A jeżeli jest taka możliwość, co by rzeczywiście należało wymienić, żeby dostosować zasilacz do 230 V?

Widok z góry na wnętrze zasilacza impulsowego z kondensatorami 200V i transformatorem
  • #24 21805585
    sylweksylwina
    Te elektrolity pewnie pracują szeregowo. Wiec nie stanowią przeszkody.
    Ogólnie zasilacze impulsowe to nie jest dobry temat na naukę elektroniki. Kup odpowiedni zasilacz. Nikt nie da gwarancji że przerobiony zasilacz będzie bezpieczny, czy też będzie działać bez problemu.
  • #25 21805599
    Kris52
    Poziom 24  
    Zobacz czy czasem nie ma tam jakiejś zwory opisanej 110/220. W starych zasilaczach AT coś takiego było. Jeśli jest to tylko warystor wymienić na 275 i odpowiednio wlutować bądź usunąć zwore. Jeśli nic takiego nie ma to potrzebny byłby schemat tego zasilacza.
  • #26 21805797
    exerekq
    Poziom 2  
    @sylweksylwina, Bez obaw. Nie zamierzam testować na konsoli.
    @Kris52, A jak miałaby wyglądać?
  • Pomocny post
    #27 21806137
    Kris52
    Poziom 24  
    Zobacz czy czasem nie ma tam jakiejś zwory opisanej 110/220. W starych zasilaczach AT coś takiego było. Jeśli jest to tylko warystor wymienić na 275 i odpowiednio wlutować bądź usunąć zwore. Jeśli nic takiego nie ma to potrzebny byłby schemat tego zasilacza.
  • Pomocny post
    #28 21806737
    sylweksylwina
    Jak dla mnie wystąpienie takiej zwory w tym zasilaczu jest praktycznie niemożliwe.
    Stare zasilacze ATX miały przełącznik, AT mogły mieć zwory, ale obecnie żaden producent zasilaczy impulsowych się nie bawi w takie kombinacje.
    Zasilacze zazwyczaj są na napięcia 100-230V i jest wspólny projekt. Różni się tylko obsadzenie elementów, przy czym nie będzie tu raczej oznaczeń 110/230...

Z resztą jak pisałem... Takie kombinacje dla początkujących bym odradzał. Ze względów bezpieczeństwa lepiej kupić odpowiedni zasilacz.
  • #29 21806858
    exerekq
    Poziom 2  
    No cóż...
    Trochę to potrwało, jedyne, co zrobiłem, to wymieniłem warystor, ale wyciągając pozytyw - dzięki wam chociaż odrobinę więcej doświadczenia do mnie przypłynęło.

Dzięki wam za tę długą przeprawę i do zobaczenia na drodze mojej wszech niewiedzy ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem zasilacza Xbox One polega na wyłączaniu bezpieczników (wywalaniu korków) po podłączeniu do sieci. Przyczyną może być uszkodzony warystor, który pełni funkcję zabezpieczenia przed przepięciami sieciowymi. Okopcenie warystora i kondensatora wskazuje na jego zadziałanie. Zaleca się sprawdzenie warystora poprzez pomiar rezystancji oraz napięć na kondensatorach, a także zastosowanie testu z żarówką 100 W w szeregu, aby wykluczyć zwarcie. Mostek prostowniczy i tranzystory przetwornicy zostały sprawdzone i są sprawne. Warystor o symbolu 14n271K znajduje się przed mostkiem prostowniczym i zabezpiecza zasilacz przed wysokim napięciem. Przy wymianie warystora należy zwrócić uwagę na parametry takie jak napięcie przebicia i rozstaw nóżek. Spośród proponowanych zamienników najbliższy parametrami jest warystor S14 K275. W przypadku przeróbki zasilacza na 230 V należy zweryfikować kondensatory elektrolityczne (maksymalne napięcie pracy) oraz ewentualną zworę 110/220 V, jeśli występuje. Zaleca się jednak zakup oryginalnego zasilacza na właściwe napięcie ze względu na bezpieczeństwo i niezawodność. Schemat zasilacza byłby pomocny do dalszej diagnostyki i modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA