logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toyota Auris 2008r. zwisający luzem przewód pod maską

GretaTunberg 23 Gru 2024 18:02 738 10
  • #1 21360207
    GretaTunberg
    Poziom 3  
    Ocena: 16
    Witam.

Dolewając płynu do spryskiwaczy zauważyłem że przy wentylatorze chłodnicy zwisa luzem przewód z jakimś czujnikiem lub czymś w tym rodzaju. Na metalowej obudowie widać ślad po jakiejś śrubie lub nakrętce więc mniemam że było to przykręcone.

Zdjęcie poniżej
    Przewód z czujnikiem zwisający luźno obok wentylatora chłodnicy.

Myślałem może, że jest to czujnik sygnalizujący otwarcie/zamknięcie maski, lecz gdy tata wszedł do auta, ja naciskałem ten grzybek i w aucie nie zaświecała się żadna kontrolka otwarcia maski. Szukałem jakichś otworów montażowych w pobliżu zamka maski lecz żadnych, które by pasowały do tego elementu tam nie ma.

Nie udało mi się znaleźć w internecie co to za element, do czego służy oraz gdzie powinien być zainstalowany. Czy są może jakieś schematy tego układy dla Toyoty aby można było chociaż zobaczyć jak nazywa się ten element?
  • #2 21360237
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Patrzę się, przyglądam, wytężam wzrok.
    I co widzę
    Nic nie widzę.
    Nic w sensie, że zwisa luzem przewód

I to co napisane w tytule tematu, to nie widać.
    Gdzie ten zwisający przewód?
    Bo skoro jest w tytule tematu to powinien być widoczny na "pierwszy rzut oka"
    A jeśli jest trudny do zauważenia to tam trzeba zrobić na przykład taką strzałkę.
    Widok na silnik samochodu z podkreślonym żółtą strzałką zwisającym przewodem.
  • #3 21360247
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Chodzi o ten czujnik otwarcia pokrywy silnika razem z mocowaniem, którego ktoś zapomniał zamontować, czyli ten element który wskazuje strzałka
  • #4 21360254
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3666
    GretaTunberg napisał:
    Myślałem może, że jest to czujnik sygnalizujący otwarcie/zamknięcie maski, lecz gdy tata wszedł do auta, ja naciskałem ten grzybek i w aucie nie zaświecała się żadna kontrolka otwarcia maski.
    Bo to może i jest czujnik otwarcia maski, ale nie do kontrolki, a do alarmu.
  • #5 21360270
    klm787
    Poziom 37  
    GretaTunberg napisał:
    Myślałem może, że jest to czujnik sygnalizujący otwarcie/zamknięcie maski, lecz gdy tata wszedł do auta, ja naciskałem ten grzybek i w aucie nie zaświecała się żadna kontrolka otwarcia maski

Prawdopodobnie nie jest to czujnik sygnalizujący otwarcie maski

Bo jeśli Toyota posiada alarm, to jest to czujnik (bardziej wyłącznik, łącznik) sygnalizujący otwarcie maski
    Po prostu system alarmowy będzie widział, że maska została otwarta.
  • #6 21360298
    GretaTunberg
    Poziom 3  
    klm787. Masz rację, mogłem oznaczyć to strzałką. Dodaję dodatkowe zdjęcie prezentujące cały element
    Osoba trzyma metalowy uchwyt z plastikowym elementem przed komorą silnika samochodu. Osoba trzyma część samochodową przed komorą silnika. Osoba trzymająca część samochodową na tle silnika.
  • Pomocny post
    #7 21360308
    klm787
    Poziom 37  
    Proponuję zrobić mały eksperyment czy wyłącznik, łącznik działa.
    Po prostu zamknij auto przy wciśniętym wyłączniku, po prostu tak jakby maska była zamknięta.
    Po uaktywnieniu się alarmu, zamknięciu drzwi zwolnij ów wyłącznik (puść go)

Jeśli wszystko będzie działać poprawnie, to po puszczeniu, zwolnieniu owego łącznika powinien zadziałać alarm.
    Alarm, że maska jest otwarta.
  • #8 21360315
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3666
    Ewentualnie, jak nie alarm, to wyłącznik oświetlenia komory silnika.
  • #9 21360321
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6653
    A to jakiś problem wziąsć miernik i sprawdzić czy w ogóle jest sprawny ten czujnik.
    Sam się nie odkręcił raczej pokazuje kolizyjną przeszłość auta. I niechlujna robotę.
  • #10 21360351
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    GretaTunberg napisał:
    Dolewając płynu do spryskiwaczy zauważyłem że przy wentylatorze chłodnicy zwisa luzem przewód z jakimś czujnikiem lub czymś w tym rodzaju

Opis jest rodem z milicyjnych raportów :)
    "Patrolując wieczorem okolice parku zauważyłem zwisający sznurek z przyczepionym osobnikiem płci męskiej lat ok.40"
  • #11 21360615
    GretaTunberg
    Poziom 3  
    @abart64 niezwykle pomocna uwaga. Bardzo pomogła mi w rozwiązaniu problemu, dzięki.
    @kkknc nie nie ma problemu żeby sprawdzić miernikiem. Sprawdziłem i normalnie jest 12V. Akurat jakoś nie pamiętam żadnej kolizji bo takowej nie było.

@klm787 dzięki za pomoc. Od jakiegoś czasu podczas zamykania auta kluczykiem auto wydawało 3 krotny sygnał dźwiękowy. Nie wiedziałem skąd się on wziął i co oznacza. Dopiero teraz uświadomiłem sobie, że kilka miesięcy temu oddałem auto na wymianę chłodnicy i to właśnie po jego odbiorze pojawił się ten 3 krotny sygnał. Widocznie gość w warsztacie odpiął czujnik i nie podłączył go ponownie. Po naciśnięciu czujnika i zamknięciu auta z kluczyka nie było tego dźwięku. Doszedłem też do tego, że na metalową obudowę tego czujnika jest specjalne wycięcie w zdejmowanym plastiku oraz powinna ona być przykręcona jedną śrubą razem z zamkiem maski. Tak też zrobiłem i wszystko idealnie pasuje. Jeszcze raz dzięki za naprowadzenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył zwisający przewód z czujnikiem pod maską Toyoty Auris 2008, który prawdopodobnie był odłączony podczas wymiany chłodnicy. Po dyskusji ustalono, że jest to czujnik otwarcia maski, który może być powiązany z systemem alarmowym lub oświetleniem komory silnika. Użytkownik przeprowadził testy, które potwierdziły, że czujnik działa poprawnie, a jego montaż wymagał przykręcenia do metalowej obudowy. Po przywróceniu elementu do właściwej pozycji problem z sygnałem dźwiękowym przy zamykaniu auta został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA