logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C330: Jak zwiększyć ciśnienie pompy NSZ16 bez ślizgania paska?

LENIWIEC_PL 25 Gru 2024 12:50 561 7
REKLAMA
  • #1 21361906
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam.
    Zamontowałem zewnętrzną pompę do hydrauliki w miejsce sprężarki powietrza w ursusie c330, pompa to NSZ16 od t25 z łożyskowaniem oczywiście i kołem pasowym które po wierzchu ma 85mm na pasek 17mm co daje nam przełożenie 1:1
    Pompa jest potrzebna głównie do tura gdyż fabryczna pompa często padała a wymiana jej jest troszkę problemowa z względu na demontaż siedzenia i tak dalej.
    Problem z jakim się borykam to taki, że jeśli na rozdzielaczu ustawię ciśnienie większe niż 110bar to pasek piszczy, ślizga się a jego mocniejsze napięcie nic nie daje. Pompa nominalnie jest w stanie wytworzyć ciśnienie 160bar a maksymalne (chwilowe) ciśnienie pracy to 210bar więc przynajmniej chciałbym dojść do granicy nominału.
    Czy macie jakiś patent na mój problem? Czy zastosowanie paska 13mm lub paska 17 ale ząbkowanego rozwiązałoby problem?
    Czy robił ktoś z was może pompę bezpośrednio na wale w c330?
  • REKLAMA
  • #2 21361954
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 172
    Na jednym pasku nie dasz rady, musiałbyś dać na dwóch.
    Z innych opcji, to albo pogodzić się z tym ciśnieniem i założyć siłowniki 50mm (ale tur będzie działał wolniej),
    albo multiplikator z pompą na wałek WOM taki jak do ładowacza Trol - w razie potrzeby demontowalny z wałka. I to jest opcja optymalna.
    Napęd bezpośrednio z wału jest ryzykowny, bo trochę tych kW trzeba przenieść, a to wszystko przez pojedynczy klin na wale. Z czasem może dojść do uszkodzenia klina, koła pasowego, a nawet wału. Zresztą przez paski istnieje to samo ryzyko. Odpowiedni do tego wał z wielowypustem był np w Ostrówku.
  • REKLAMA
  • #3 21362048
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    LENIWIEC_PL napisał:
    Czy macie jakiś patent na mój problem? Czy zastosowanie paska 13mm lub paska 17 ale ząbkowanego rozwiązałoby problem?
    Czy robił ktoś z was może pompę bezpośrednio na wale w c330?

Jednym paskiem nie rozwiążesz problemu. Zabkowanym też nie. Bezpośredni napęd z wału dał by radę. Oczywiście po zastosowaniu redukcji z wejściem na wałek pompy.
    Moim zdaniem mozliwym wyjściem było by zastosowanie co najmniej dwóch pasków. A najlepiej trzech. Bo jest tam spora moc do przeniesienia.
    Tych pomp uzywałem w łuparkach. Ale szły bezpośrednio na wałek silnika . Po zastosowaniu tulei redukcyjnych.
  • #4 21362311
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    Podaj średnicę mniejszego koła pasowego. Żeby przenieśc moment dla pompy przy prędkości obrotowej 800obr/min, 16l/min i 150bar jednym paskiem 17mm najmniejsze koło powinno mieć średnicę 180mm. Jeśli przy tych samych parametrach miałbyś mniejsze koło o średnicy 140mm to wtedy minimum to 2 paski. Jeszcze mniejsze koła przy tym pasku nie wchodzą w grę.
    Dla przykładu dla tych samych parametrów ale dla paska 13mm i średnicy mniejszego koła pasowego 90mm musiał byś zastosować 4 paski.
  • REKLAMA
  • #5 21364738
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Tak się zastanawiam, może problem tkwi w aluminiowej łapie od sprężarki która na skutek obciążenia się luzuje? Oglądając filmiki na youtube z cyklu"wspomaganie c330" można zaobserwować, że w wielu przypadkach pompa wspomagania jest montowana w miejsce właśnie sprężarki powietrza również na pasek 17mm i tam się nie ślizga a jak dowiedziałem się od producentów takich wspomagań, zawory w orbitrolu są ustawione fabrycznie czyli przelewowy 160bar, szokowe 210bar z tym, że w wspomaganiach jest pompa NSZ10 a u mnie NSZ16. Czy to dobry trop? Warto się tym kierować?
  • REKLAMA
  • #6 21364838
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1732
    LENIWIEC_PL napisał:
    Tak się zastanawiam, może problem tkwi w aluminiowej łapie od sprężarki która na skutek obciążenia się luzuje?

Nie, problem tkwi w średnicy kół pasowych. Dla średnich obrotów 1300 rpm wydatek tej pompy to 20l/min, a taki wydatek potrzebuje mocy do napędu. Więc duże koła i dwa paski 17. Albo napęd bezpośredni z wału korbowego. Tylko, że w 330 koło pasowe na wale nie jest przystosowane do odbioru mocy.
  • #7 21366303
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    LENIWIEC_PL napisał:
    Tak się zastanawiam, może problem tkwi w aluminiowej łapie od sprężarki która na skutek obciążenia się luzuje?

Już Ci napisałem, najmniejsze koło w układzie musi mieć 180mm abyś przeniósł taką moc jednym paskiem. W innym przypadku musisz mieć 2 paski jeśli chcesz aby to miało jakikolwiek sens.
  • #8 21373903
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Witam ponownie.
    Ustawienie ciśnienia w granicach 135bar + zastosowanie paska 17 + dodatkowego napinacza rozwiązało problem, 135bar jest to granica obciążenia dla tego paska przy pompie NSZ16 z przełożeniem 1:1.
    Na siłownikach jednostronnych do tura o średnicy tłoczyska 39mm podnosi 480kG co uważam za niezły wynik, zapewne po wymianie siłowników na grubsze byłoby lepiej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zamontował zewnętrzną pompę NSZ16 w Ursusie C330, aby zastąpić fabryczną pompę hydrauliczną. Napotkał problem ze ślizganiem paska przy ciśnieniu powyżej 110 bar. Uczestnicy dyskusji sugerowali zastosowanie co najmniej dwóch pasków, a najlepiej trzech, aby przenieść odpowiednią moc. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniej średnicy kół pasowych, gdzie najmniejsze koło powinno mieć co najmniej 180 mm. Użytkownik rozważał również bezpośredni napęd z wału, ale ostrzeżono go przed ryzykiem uszkodzenia. Ostatecznie, po zastosowaniu paska 17 mm i dodatkowego napinacza, udało się ustawić ciśnienie na 135 bar, co poprawiło działanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA