logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy modem LTE Rebel RB-0700 zadziała z powerbankiem Xiaomi 20000 mAh?

tomitoo22 25 Gru 2024 23:39 1632 54
Najlepsze odpowiedzi

Czy modem LTE zasilany z USB będzie działał z powerbankiem 5,1 V/2,4 A i jak długo taki powerbank go podtrzyma?

Tak, napięcie 5,1 V zamiast 5,0 V nie powinno uszkodzić modemu [#21362676] Z pojemności 20000 mAh przy ogniwach 3,7 V wychodzi około 14,8 Ah przy 5 V, więc czas pracy zależy od poboru prądu urządzenia [#21362724] Jeśli modem będzie brał około 1 A, powerbank starczy na mniej niż dobę [#21362724] Przy szacowanym poborze około 0,4 A wychodzi maksymalnie około 37 h, ale to przy założeniu idealnej sprawności i bez zużycia ogniw [#21362910] W praktyce pobór może się wahać w zależności od jakości sygnału LTE, pasma i pracy Wi‑Fi, więc realny czas może być wyraźnie inny [#21362787]
REKLAMA
  • #1 21362632
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Siema.

Mam do Was pytanie, chciałbym kupić modem LTE pod USB (Router mobilny 4G LTE Rebel RB-0700). W ofercie podane, że zasilanie 5V/1A. Z kolei ten router chciałbym podłączyć pod powerbanka, Xiaomi 20000 mAh (prąd wyjściowy 5.1V/2.4A). I tu nasuwa mi się pytanie, czy to będzie ze sobą działać? Nie spali się ten modem, jak ciągle będzie podłączony pod powerbank? Jeśli nie, to ile taki powerbank wytrzyma bez ładowania? Zakładając, że będzie on używany tylko do zdalnego odpalania innych sprzętów, raz dziennie.
    Pozdrówka
  • REKLAMA
  • #2 21362676
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Dodatkowe 0,1V nie uszkodzi modemu.
    Ile Wh ma powerbank?
  • #3 21362724
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2510
    tomitoo22 napisał:
    Jeśli nie, to ile taki powerbank wytrzyma bez ładowania?

Pojemność przy 5V: 20000×(3,7/5)=148000mAh=14,8Ah.
    Modem pobierze prąd ok 1A, może trochę mniej więc powerbank wystarczy na niecałą dobę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21362787
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    To nie jest modem sensu stricte tylko modem LTE 4 kat. zresztą egzotyczny z kartą WiFi do obsługi 10 klientów więc przy jednoczesnej pracy z klientami WiFi trudno okreslić pobór mocy.
    Prad pobierany do obsługi modemu LTE zalezy też od parametrów sygnału LTE w miejscu działania tego elektrosmiecia, do tego na jakim paśmie będzie to pracować.
    Do tego karta WiFi też pobiera jakiś prad szczególnie podczas komunikacji wiec sumarycznie pewnie tez bedzie to 0.5-1A.
    Artur Chmarzyński podaje ze pobiera 0.4A, optymistycznie pewnie z 2-3 doby wytrzyma. Ale i tak wszystko okaze się w praniu.
    Wybór dziwny jak dla mnie to źle wydane 130 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21362839
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Wiele telefonów z szuflady może z powodzeniem spełniać dokładnie tą rolę ( udostępniać LTE po wifi) , nie trzeba kupować od razu czegoś takiego....
  • #6 21362861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21362878
    MiG25
    Poziom 23  
    Powerbank plus router usb ( bo chyba do tego ma być , modem+wifi) też nie brzmi jak stałe rozwiązanie ,w zastosowaniu nie widzę różnicy ( też możesz pominąć problem z umieszczeniem na zewnątrz , jest taki sam) ,a kupno czegoś vs poszukanie w szufladzie czy po znajomych to nawet na plus.
    A poza tym na bez-kabli ktoś się chwalił , że rok czasu tak jechał w domu nie narzekał ... Czy to było ciągle "okresowo" , czy już na "stałe" ... Nie jestem w stanie jednoznacznie określić.

To też kwestia do czego to ma być używane. Nie mam pojęcia czy określenie "będzie on używany tylko do zdalnego odpalania innych sprzętów, raz dziennie" oznacza , że trzeba to włączyć na 5 minut raz dziennie , czy może raz dziennie się do tego urządzenia coś podłącza na chwilę , czy może to ma być jednak całe czasy włączone i łączyć się z jakimś serwerem tylko po to ,żeby ktoś zdalnie mógł coś uruchomić....
  • #8 21362884
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Panowie już tłumaczę swój wybór i o co mi chodzi.
    Zamontowałem chińskie ogrzewanie do samochodu i chciałbym zrobić do niego zdalne włączanie poprzez wifi.
    Tak jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=i0A_Or01uKA&list=LL&index=9&t=1147s (od 11 min 30 s)
    Mam już od chińczyka przełącznik wifi i teraz kombinuje, właśnie z tym modemem, żeby to do siebie wszystko zgrać.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050062411550...in.55.2e6c1c241unl8S&gatewayAdapt=glo2pol link do tego przełącznika.
    Nie będzie problemem, jeśli powerbanka będę musiał ładować co 2-3 dni, gorzej jak to będzie co każdą dobę, wtedy to nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #9 21362910
    IC_Current
    Taki powerbank to niepewne urządzenie, żeby go trzymać w samochodzie. Zresztą wszystko z baterią jest nie do końca pewne.
    Powerbank wytrzymie max 14,8Ah/0,4A=37h. Oczywiście zakładając pelna sprawność przetwarzania energi i brak zużycia ogniw (oba raczej nierealne).
    Ja bym po prostu użył aku samochodu ale koniecznie z układem kontrolującym poziom naładowania (osobiście mam tak zamontowaną kamerkę postojową). Przy okazji kontroler poziomu naładowania zabezpieczy aku przed wyładowaniem przez webasto i pompkę wody oraz wentylatory (a szkoda by było nie odpalić ciepłego auta). Na modem i webasto zarezerwujesz sobie ok 20Ah z ogolnej pojemnosci aku przy 12V, co da Ci na sam modem 20x(12/5)=48Ah przy 5V, więc będzie mógł pracować od dwóch do dziesięciu dni bez doładowania.
    Kwestia jeszcze samego modemu - ja bym patrzył za czymś bez baterii, ale z agregacją pasm i wyjściem na antenę zewnętrzną (taką w płetwie rekina lub na tylną szybę). Za jednym zamachem zrobiłbyś sobie i zasięg dla webasto i "pokładowe" wifi na trudne warunki, zamiast męczyć - przegrzewać nieraz telefon pod szybą nawigacją, transmisja danych i jeszcze czyms tam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21362976
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21363007
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Erbit napisał:
    To ma być układ niezależny od miejsca parkowania, czy masz jakieś stałe miejsce, gdzie można by "dostarczyć" internet poprzez WiFi np. z domu?

Tak, to ma być niezależny układ.
  • #12 21363096
    matek451
    Poziom 43  
    A dlaczego wybrales taki szajsowaty modem, no name?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21363298
    tomitoo22
    Poziom 3  
    matek451 napisał:
    A dlaczego wybrałeś taki szajsowaty modem, no name?

Kierowałem się tylko ceną, na temat modemów mam zerową wiedzę.
  • #14 21363304
    matek451
    Poziom 43  
    Ale ten szajs jest za drogi , firmowy modem USB z kartą WiFi i obsługą 10 urzadzeń https://zteshop.pl/zte-mf79n-modem-usb-lte-kat4 jest nieco droższy, a https://pl.aliexpress.com/item/10050061870666...mp;utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A to inna jakośc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21363383
    MiG25
    Poziom 23  
    Czy ten Rebel ma przynajmniej wszystkie bandy ,w tym zasięgowe B20 ? ( wystarczy do załączania gniazdka wifi , a w metalowym kamperze najprędzej się zasięg uzyska na nim).
    Bo można tez na Ali znaleść podobne za 31PLN (aktualnie) , ale one maję tylko B1 ,B3 i B5.... ( brak B7 , B8 ,B20 no i ew B38 , które występują w Polsce).
  • #16 21363393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #17 21363411
    matek451
    Poziom 43  
    To typowy Chinol no name, import przez Lechpol i sprzedawany przez niego jako Rebel, to taki brand tego importera. Ma B20 i B8. Ogólnie egzotyka, jak już to wymieniony ZTE MF79N.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21363435
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Nie, panowie, to nie kamper. To bus dostawczy. Wstawiłem ogrzewanie, aby rano było ciepło w środku po nocnych mrozach. Do chińskiego webasto dołączony jest pilot zdalnego sterowania, lecz jego zasięg jest zbyt mały. Dlatego chciałbym wstawić coś, co włączy mi zdalnie ogrzewanie. To jest jedyne zadanie tego zamieszania. Ma włączyć rano ogrzewanie i nic więcej, dlatego idę po najmniejszej linii oporu. Po waszych wpisach mam totalny mętlik.
  • #19 21363452
    matek451
    Poziom 43  
    Kwestia zasilania to dwa pomysły, czyli akumulator , zasilanie na stałe poprzez gniazdo jak do zapalniczki z ładowarką 5V jak do telefonu, kolega juz podsunął pomysł jak to zorganizować, druga opcja powerbank. Do twoich potrzeb wystarczy ten MF79N, i ten moduł TUYA na WiFI 2.4GHz.
    Zasięg na LTE80/900 w tym blaszaku raczej powinien być, kwestia jaki operator mobilny i karta SIM.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21363462
    IC_Current
    tomitoo22 napisał:
    Po waszych wpisach mam totalny mętlik

To ja Ci zrobię teraz jeszcze większy.
    Zobacz na dedykowane urządzenia do zdalnego sterowania, np takie coś:
    https://www.satel.pl/produkty/komunikacja-i-powiadamianie/moduly-gsm-lte/gprs-a-lte/
    Masz wejścia i wyjścia dwustanowe oraz wejścia analogowe.
    Za jednym zamachem włączysz webasto, zasterujesz innymi pierdołami w razie potrzeby, SPRAWDZISZ TEMPERATURĘ w samochodzie i temperaturę płynu. Pobierzesz jakieś info z webasto (jeśli ma wyjścia przekaźnikowe), ustawisz prostą automatykę, np wyłączenie webasto po nagrzaniu itd.
    Włączysz z apki mobilnej, wysyłając SMS oraz ... najwygodniej po prostu dzwoniąc na numer sterownika z telefonu z CLIP. Nawet nie musisz dbać o stan konta i pakiet danych, wystarczy jakiś Fakt Mobile lub a2mobile i za 5zł ważność konta na przychodzące polaczeni i SMS na rok.
    Teraz najważniejsze- pobór prądu w czuwaniu 60mA, co da tylko 0,8W zużycia energii. Nie ma szans rozładować aku w samochodzie przez wiele dni.
    Koszt kompletu ok 350zł
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21363502
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Programator czasowy, bez zdalnego sterowania. Zamiast zasilacza bateryjnego zasilacz 12/5V tzw. samochodowa ładowarka do telefonu. Kłopot tylko w tym, czy tanie wyroby z Chin nie spalą samochodu.
  • #22 21363800
    tomitoo22
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    tomitoo22 napisał:
    Po waszych wpisach mam totalny mętlik

To ja Ci zrobię teraz jeszcze większy.
    Zobacz na dedykowane urządzenia do zdalnego sterowania, np takie coś:
    https://www.satel.pl/produkty/komunikacja-i-powiadamianie/moduly-gsm-lte/gprs-a-lte/
    Masz wejścia i wyjścia dwustanowe oraz wejścia analogowe.
    Za jednym zamachem włączysz webasto, zasterujesz innymi pierdołami w razie potrzeby, SPRAWDZISZ TEMPERATURĘ w samochodzie i temperaturę płynu. Pobierzesz jakieś info z webasto (jeśli ma wyjścia przekaźnikowe), ustawisz prostą automatykę, np wyłączenie webasto po nagrzaniu itd.
    Włączysz z apki mobilnej, wysyłając SMS oraz ... najwygodniej po prostu dzwoniąc na numer sterownika z telefonu z CLIP. Nawet nie musisz dbać o stan konta i pakiet danych, wystarczy jakiś Fakt Mobile lub a2mobile i za 5zł ważność konta na przychodzące polaczeni i SMS na rok.
    Teraz najważniejsze- pobór prądu w czuwaniu 60mA, co da tylko 0,8W zużycia energii. Nie ma szans rozładować aku w samochodzie przez wiele dni.
    Koszt kompletu ok 350zł

Haha, z tym to już sobie pewnie nie poradzę. Więc padło na ten modem MF79N.
    Zainteresował mnie ten układ kontroli naładowania, który odcina sprzęt jak spadnie poniżej pewnego poziomu.
    Mógłbyś podesłać jakiś link do tego co masz ?
  • #23 21363821
    IC_Current
    Czemu sobie nie poradzisz? To tylko tak strasznie wygląda.
    Ten układ co zaproponowałem ma wejścia analogowe i możesz sobie zrobic od razu kontrolę stanu naładowania.
    Bo do twojego pomysłu, to raz że modem bierze sporo energii, to jeszcze ten przekaźnik i jeszcze dolicz sterownik od webasto. Żeby się nie okazało, że rano nie odpalisz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21363851
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Hmm, trochę poczytałem, poklikałem i może bym poradził z tym.
    Spójrz na to zdjęcie, czyli wystarczy, że wepnę się w zasilanie, a następnie włącz/wyłącz.
    Włożyć kartę sim, zaprogramować, i to wszystko ? Urządzenie elektroniczne podłączone do zasilania 12 V oraz moduł z przełącznikiem.
  • REKLAMA
  • #25 21363895
    IC_Current
    Pewnie tak, ale ja bym osobiście tego nie ryzykował. Ani to stabilne te wynalazki, energii zeżre od cholery, ani bezpieczne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21363911
    tomitoo22
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    Pewnie tak, ale ja bym osobiście tego nie ryzykował. Ani to stabilne te wynalazki, energii zeżre od cholery, ani bezpieczne.

To ja już nic nie kumam, pisałeś, że ten satel ciągnie mało energii, a teraz, że nie stabilne te wynalazki i że żrą od cholery energii.
  • #27 21363926
    IC_Current
    Ja pisałem teraz o zwykłym modemie i tym przekaźniku na zdjęciu.
    W Satelu nic dodatkowo nie potrzebujesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21363948
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Rozumiem, że do Satela nic więcej nie potrzebuję, chodzi mi tylko o schemat podłączenia do niego.
    Może na tym zdjęciu będzie to lepiej widoczne, moje webasto chińskie ma identyczny sterownik jak na zdjęciu.
    Czyli 12 V biorę z tych przewodów od mojego sterownika, podłączam pod Satel.
    A włączanie, wyłączanie podłączam od sterownika, od guzika on/off na panelu od webasto.
    Sterownik webasto i moduł Satel połączone przewodami.
  • #29 21364053
    IC_Current
    12V bierzesz skąd chcesz.
    Zaś sterowanie webasto, to już musisz sam przetestować. Czy pod przycisk, czy - tak myślałem że jest w webasto interfejs do wpięcia zewnętrznych elementów. Zazwyczaj powinna być listwa zaciskowa, gdzie masz wyjścia na pompkę obiegową, wentylatory itd i tam też powinny być zaciski do sterowania zewnętrznego.
    Przy podłączeniu sterownika Satela (i każdego innego) do zewnętrznych urządzeń (tym bardziej pod taki przycisk) trzeba sprawdzić, czy jest ten sam potencjał na przycisku i na wyjściu styku OC. Jeśli są inne potencjały, to użyj dodatkowego przekaźnikowe 12V za 3zł (albo z autozłomu) do odseparowania potencjałów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21389319
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Siemanko.

Podłączyłem wszystko tak jak planowałem, tuya, power bank plus ten modem ZTE MF79N. Baterii starcza na 4 pełne doby, dla mnie w sam raz.
    Mam tylko jeden mały problem z modemem. Jednej nocy jest wszystko dobrze, rano włączam przez telefon ogrzewanie i mam ciepło w aucie.
    Niestety już dwa razy miałem niemiłą niespodziankę, chcąc włączyć rano ogrzewanie w aplikacji, pojawia się komunikat "poza siecią".
    Wchodząc do auta, sprawdzając czy wszystko jest podłączone, diody na modemie świecą się na niebiesko, ale niestety nie ma sygnału wifi.
    Dopiero jak wyjmę go podłączę ponownie to wszystko działa, o co tu chodzi ? Coś jakby wysypywało się w nocy. Ma ktoś jakiś pomysł ?

Podsumowanie tematu

✨ Rozważano użycie modemu LTE Rebel RB-0700 zasilanego z powerbanka Xiaomi 20000 mAh do zdalnego włączania ogrzewania samochodowego (chińskie webasto) przez WiFi. Modem wymaga zasilania 5V/1A, a powerbank oferuje 5.1V/2.4A, co nie powinno uszkodzić urządzenia. Szacowany czas pracy powerbanka to około 1-2 doby, zależnie od rzeczywistego poboru prądu modemu i urządzeń WiFi. Z uwagi na niestabilność i problemy z modemem Rebel RB-0700 (egzotyczny, no name, z ograniczonym wsparciem i funkcjami), rekomendowano zakup modemu ZTE MF79N, który ma lepszą jakość, obsługę agregacji pasm i zasięg B20, istotny dla stabilności połączenia w metalowym busie.

Dyskutowano o alternatywach, takich jak wykorzystanie smartfona jako routera LTE, dedykowanych modułów GSM/LTE do zdalnego sterowania (np. Satel GPRS-a LTE) z niskim poborem prądu i funkcjami monitoringu temperatury oraz automatyki, co jest bardziej niezawodne i bezpieczne niż składaki.

Problemy z modemem ZTE MF79N obejmowały automatyczne usypianie WiFi po okresie bezczynności, co powodowało utratę połączenia i konieczność resetu urządzenia. Użytkownik nie znalazł opcji wyłączenia trybu uśpienia w ustawieniach modemu. Zasugerowano, że takie zachowanie jest typowe dla urządzeń MiFi i można próbować podtrzymywać połączenie przez okresowe wysyłanie pakietów danych.

W kwestii zasilania webasta i przełącznika Tuya, zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiednich zasilaczy o właściwej mocy i zabezpieczeniach, aby uniknąć ryzyka pożaru. Webasto 8 kW wymaga zasilacza o odpowiedniej wydajności prądowej (rozruch do 12 A), a przełącznik Tuya ma styki o obciążalności 10 A, co nie oznacza, że sam moduł pobiera taki prąd. Zalecano stosowanie zasilaczy o mocy około 50 W do sterownika Tuya i zachowanie nadzoru podczas pracy urządzeń chińskich bez certyfikatów bezpieczeństwa.

Podsumowując, do zdalnego włączania ogrzewania w busie lepiej użyć modemu ZTE MF79N z powerbankiem lub akumulatorem samochodowym z układem kontroli rozładowania, a do sterowania webastem rozważyć dedykowane moduły GSM/LTE z niskim poborem prądu i funkcjami monitoringu. Modem Rebel RB-0700 jest mniej polecany ze względu na jakość i stabilność działania.
REKLAMA