logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić stabilność Internetu światłowodowego Vectra z modemem HG8245H?

nazaspie 27 Gru 2024 22:38 549 8
REKLAMA
  • #1 21364944
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Od kilku miesięcy Internet światłowodowy przycina na kilka sekund.
    Od 2015 r. mam Internet z Multimediów (obecnie Vectra) i modem HG8245H. Obecnie 300/25 mega.
    Od kilku miesięcy jest prowadzona modernizacja sieci światłowodowej i od tej pory
    zaczął mi zacinać Internet na kilka/kilkanaście sekund, kilka razy w tygodniu albo kilka razy w dniu.
    Zdobyłem fragmentaryczną wiedzę na ten temat i z niej wynika, że zależy to od parametru MTU.
    Mój modem jest najsłabszy ze wszystkich w MM i najsłabiej sobie radzi.
    Może powinienem się upominać o wymianę modemu na jeden z dwóch nowszych i lepszych od mojego?
    Podobno trzeba ten MTU ustawić na max 9000 albo też dobrać eksperymentalnie wartość tak, żeby uniknąć jakichś fragmentacji.
    W modemie nie znajduję parametru MTU.
    Ale znalazłem opis, który mówi o zmianie tego parametru w komputerze. W edytorze rejestru.
    Jednak opis jest nieprecyzyjny bo nie mówi , w którym miejscu rejestru trzeba to zrobić. A co z innymi komputerami w domu?

Zrzut ekranu wyszukiwania dotyczącego wartości MTU w sieci Ethernet.

Napisałem tyle ile wiem.
    Jeśli ktoś jest w temacie to będzie wiedział o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #2 21364982
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    nazaspie napisał:
    Od kilku miesięcy jest prowadzona modernizacja sieci światłowodowej

Zatem, możesz tylko czekać.
    Żadne MTU, żadne cuda wianki tu nie pomogą, żadna wymiana sprzętu.

Możesz złożyć reklamację i upomnieć się o upust w abo za problem, jak również odszkodowanie - nic więcej nie zdziałasz, aż modernizacja się nie zakończy.
  • REKLAMA
  • #3 21365970
    nazaspie
    Poziom 17  
    nazaspie napisał:

Napisałem tyle ile wiem.
    Jeśli ktoś jest w temacie to będzie wiedział o co chodzi.

Proszę o radę tych, co wiedzą-rozumieją problem, jak sobie z tym poradzić.
  • #4 21365993
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    nazaspie napisał:
    ....... tych, co wiedzą-rozumieją problem, jak sobie z tym poradzić.

Też miałem taki problem, po zmianie dostawcy internetu (infrastruktura ta sama) - nie ma problemu. U nas już "robili bokami". Tłumaczenia dostawcy były najróżniejsze - niemal "nieprawidłowe przyciąganie ziemskie". A najdziwniejsze było to, że po "zjebce" telefonicznej, przez kilka godzin było OK. Raportowałem to wszystko, miałem kwity, bo straszyli mnie karą za zerwanie umowy. Po przedstawieniu kwitów - zapytali - gdzie podpisać.
  • REKLAMA
  • #5 21366057
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @nazaspie
    Bzdury, które przytaczasz - prawda objawiona.
    Ktoś pisze konkretnie, jak jest i co możesz z tym zrobić - niech inni podpowiedzą, co z tym zrobić.
    Normalnie, jaja jak berety.

Zatem powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 21366092
    nazaspie
    Poziom 17  
    mgim napisał:
    Też miałem taki problem ...

dzięki za odzew.
    Przyczyną jest faktycznie modernizacja sieci światłowodowej w Polsce - i związana z tym potrzeba zwiększenia tych pakietów MTU do 9000 na sekundę.
    Wtedy krótkie przerwy wyeliminują się. Tylko jak to zrobić? :)

Sam, na własne oczy (na monitorach), widziałem jak magistrala między Gdynią a Szczecinem została odłączona na kilka godzin a ruch poszedł przez Warszawę.
    Miałem okazję zwiedzić, od A do Z, jedną z dwóch średnich serwerowni MM w Polsce.
    I tam mi właśnie napomknęli o tej modernizacji i tych pakietach MTU - ale będąc pod wrażeniem miejsca, nie dopytałem dokładnie.
    Duże serwerownie są w Gdyni, Warszawie (dwie), Dębicy, Szczecinie. Średnie są dwie. Reszta to drobnica.
    Cała sieć światłowodowa schodzi się na najwyższym piętrze w Mariocie.

Jak tutaj nikt nie doradzi, to spróbuję zadzwonić na info do technicznego i zobaczę co powiedzą.
    Czy będą chcieli gadać?, czy będą chcieli zbyć niczym?
  • #7 21366144
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21368796
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1079
    HG8245H to nie tylko modem ale też router więc przydało by sie wyrażać precyzyjnie skoro prosisz o pomoc.
    Mam podobnego staruszka HG8247H i miałem podobny problem. U mnie pomogła podmiana zasilacza.
  • #9 21368813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z stabilnością Internetu światłowodowego Vectra, korzystając z modemu HG8245H, który od kilku miesięcy przerywa połączenie na kilka sekund. Problemy zaczęły się po modernizacji sieci światłowodowej. Użytkownik zastanawia się nad parametrem MTU, który powinien być ustawiony na maksymalnie 9000, aby uniknąć fragmentacji pakietów. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące reklamacji usług, wymiany modemu oraz testów diagnostycznych. Inni użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że problemy mogą być związane z infrastrukturą dostawcy, a nie tylko z samym modemem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA