logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć instalację systemów Satel Perfecta i Integra?

EnJoy89 28 Gru 2024 11:58 546 3
  • #1 21365335
    EnJoy89

Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam. Chciałbym rozszerzyć Działalność o instalację alarmowe. Podpowie ktoś od czego zacząć? Bo wpadłem na pomysł aby kupić centralę i się uczyć na żywym organizmie. Chodzi mi po głowie dość znana marka Satel i na tym chciałbym oprzeć swoją wiedzę.

Zakupiłem już programator i manipulator w dobrej cenie.

Może znajdzie się ktoś to mi wyjaśni systemy Perfecta a integra. to duża różnica w instalacji?
    Konto firmowe:
    SmartIT Marcin Ochnik
    Generała Józefa Bema 13/1, Rokietnica, 62090 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #2 21365426
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Zawsze byłem zdania, że aby zostać integratorem/instalatorem takich czy innych złożonych systemów najlepsze są szkolenia producenta.

Widzę że Satel oferuje takie szkolenia (Akademia SATEL): Link
  • #3 21365507
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15544
    No i czego niby się nauczysz na takim "organiźmie" nie znając zasad jego działania tak samo jak i pozostałych kluczowych elementów którymi są różnego typu detektory?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21365625
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 509
    Droga powoli przed tobą. Najpierw szkolenie np w Satel czy innej firmie, potem zdobycie uprawnień instalatora, SA4 i ewentualnie dodatkowo rzeczoznawcy. Na początek zacznij od prostego szyfratora, potem jakiejś drobnej centralki alarmowej, poznaj słowo "parametr". Po takim szkoleniu instalatora to dopiero poznasz sprzęt i jego instalowanie, czyli programowanie centralek jak i urządzenia do nich, z czasem poszerzysz wiedzę o inne centralki i inwestycja finansowa w swoje uprawnienia i wiedze. Piszę wprost jak nie nabędziesz praktyki w jakiejś firmie to samemu będzie ci ciężko na początku. Pytanie jak daleko mierzysz, no i nie możesz być na bakier z prawem bo ci licencji nikt nie da i droga zamknieta do szkoleń. Nadmienię że to wszystko kosztuje co nie co -tanie nie jest. Poznasz te zagadnienie dopiero dowiesz się co możesz robić z odpowiednimi uprawnieniami i czy czasami nie stwierdzisz że rynek dawno już przepełniony. Dlatego najpierw zrób rozeznanie na rynku pracy co tak naprawdę zamierzasz robić, porozmawiaj z ludźmi z branży i dopiero po tym bierz się do tego. W tej branży trzeba być na topie z wiedza i sprzętem i przepisami prawa, zdobywanie poszczególnych uprawnień też wymagane odpowiednie wykształcenie itp. Widzę jak niektórzy koledzy robią "manianę" na rynku i nie maja dostępu do wiedzy o sprzęcie i technologi i praktyki. Satel daje bardzo dużo na start, trzeba dużo inwestować w siebie jak nie pracujesz w dobrej firmie co ma dostęp do nowinek sprzętowych i technologii. Nikt cie na rynek nie wpuści bez tej wiedzy i umiejętności, a co dopiero zacząć zarabiać jak na dzień dobry trzeba zapłacić. Jak to inwestycja samodzielna to bardzo bardzo kosztowna. Potem temat instalacji przeciw pożarowych itp. plus cale dziadostwo kontroli dostępu domofony bramy, monitoring, ochrona itp. Tu trzeba na samym początku postawić co zamierzasz robić w tej branży i skąd na to weźmiesz pieniądze. Żeby np zdobyć certyfikat itp danej firmy trzeba np wykonać instalację danej firmy w danym obiekcie -jest tego trochę. Zobaczysz jak klientowi wciskają badziew robiąc to na bakier z prawem i późniejszymi konsekwencjami prawnymi, zdziwisz się ile razy odmówisz wykonania prostych zleceń dla kowalskiego co nie ma o tym pojęcia mają już tą wiedzę -podczas gdy inni to zrobią nie patrząc na konsekwencje swoich poczynań do czasu.
REKLAMA