logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wpływ zjawiska tropo na odbiór TV z Mikstat Kalisz - zaniki MUX2 i MUX6

Majkii87 28 Gru 2024 18:44 1254 22
REKLAMA
  • #1 21366032
    Majkii87
    Poziom 4  
    Czy jest możliwe iż jeśli nad Polską a szczególnie w rejonie nadajnika z którego odbieram naziemna tv (Mikstat Kalisz) występuje tropo to ono mi zakłóca sygnał?
    Zawsze kiedy sprawdzając tą mapę https://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html i widać że niby jest tropo to właśnie przez 2-3 dni mam zaniki szczególnie MUX2 i MUX6, a pozostałe MUXy odbieram lekko z mniejszego sygnału niż zwykle.

Zazwyczaj nie ma sygnału kompletnie wieczorem, czasami wróci na minute po czym zanika do 0%.
    AI: Jakiego rodzaju sprzętu używasz do odbioru sygnału (np. model telewizora, typ anteny)?
    Ferguson Ariva T75
    AI: Gdzie dokładnie się znajdujesz w stosunku do nadajnika Mikstat Kalisz?
    Wieluń
  • REKLAMA
  • #2 21366049
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15524
    No a co z anteną?
    Jaka, czy aktywna czy pasywna itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21366072
    sosarek

Poziom 43  
    Skoro odbierasz z bliska pierwsze co to pozbądź sie wzmacniacza.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21366090
    Majkii87
    Poziom 4  
    Co to znaczy z bliska? Do nadajnika mam daleko.
    Bez wzmacniacza nie odbiera nic lub poziom sygnału jest max 10%, ze wzmacniaczem prawie 90% siła i jakość.
    Tak normlanie to mi odbiera wszystko na wysokim poziomie sygnału tylko raz na kilkadziesiąt dni siada ten sygnał.
  • #6 21366098
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Majkii87 napisał:
    antena stoi na parapecie na zewnątrz.

Które to piętro? Nic nie zasłania "widoczności" anten Twojej i nadajnika?
  • REKLAMA
  • #7 21366111
    Majkii87
    Poziom 4  
    Parter, nie, nic nie zasłania co najmniej w odległości 2 km, poza tym, tak jak napisałem, na co dzień normalnie wszystko działa bez zacięć czy pikselozy, aż sam się dziwię, że wszystko mi normalnie odbiera na takiej antenie i na parapecie. Dlatego pytam o to tropo, bo gdy niby jest, bo różnie mapy różnie pokazują, to mam te zaniki całkowite.
  • #8 21366117
    sosarek

Poziom 43  
    Jaka odległość do nadajnika, antena zamontowana wewnątrz czy na zewnątrz?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21366121
    Majkii87
    Poziom 4  
    >>21366117
    Tak jak pisałem, stoi na zewnątrz na parapecie, odległość to około 60 km.
  • #10 21366132
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Majkii87 napisał:
    stoi na zewnątrz na parapecie
    Trzeba na próbę zamontować antenę wyżej, nie na parterze.
  • #11 21366142
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1036
    Majkii87 napisał:
    Majkii87 napisał:
    Bez wzmacniacza nie odbiera nic lub poziom sygnału jest max 10%

Masz szerokokątną słabiutką antenę z turbo wzmacniaczem i dekoder który nie lubi zbyt mocnego sygnału. Być może w czasie tropo dochodzi do przesterowania sygnału lub dolatuje on także z innych kierunków niż zazwyczaj.
    Dlaczego taka antena?:?: Co prawda, nie nadaje się ona do tak dalekiego odbioru, ale pierwsze co zrobiłbym to eleminacja (demontaż) zasilacza, wymiana wtyku antenowego i włączenie zasilania anteny w dekdoerze (5V).
    Majkii87 napisał:
    Zazwyczaj nie ma sygnału kompletnie wieczorem, czasami wróci na minute po czym zanika do 0%

Zazwyczaj wieczorem poprawia się propagacja. Może być to objaw zbyt mocnego sygnału lub echa (kilka sygnałów na tej samej częstotliwości)
  • #12 21366158
    Majkii87
    Poziom 4  
    _kli_ napisał:
    Być może w czasie tropo dochodzi do przesterowania sygnału lub dolatuje on także z innych kierunków niż zazwyczaj.

Z tego co czytałem to właśnie tak może być, MUX2 nadaje na tej samej częstotliwości co Częstochowa i i może cos się miesza w czasie tego tropo.

Dlaczego taka antena??? Bo chciałem tanim kosztem odbierać tylko MUX3 który jest tuż obok mnie, ale kiedy zorientowałem się ze łapie mi bez problemu inne MUXu no to tak została już :D
    Podkreślam że zanik mam raz na 50 dni na 2-3 dni, tak normlanie to mi wszystko pięknie odbiera bez zacięcia.
  • #13 21366200
    _kli_
    Poziom 41  
    Majkii87 napisał:
    Dlaczego taka antena??? Bo chciałem tanim kosztem odbierać tylko MUX3 który jest tuż obok mnie

Zatem domyślam się, że korzystasz głównie z mux-3 w wersji łódzkiej na k.26 (Kamionka). Czy obierasz wersję poznańską na k.31 i czy ona także zanika w czasie tropo?
  • #14 21366218
    Majkii87
    Poziom 4  
    Tak ten nadajnik jest najbliżej i z nim nie mam nigdy problemów, wersje poznańską także odbieram i ona także znika w czasie tropo. zauważyłem że jeśli na chwile odbiera mi teraz MUX2 to zanika MUX6, jeśli wróci MUX6 to znika MUX3 (Poznań) i MUX2 i tak w kółko, najbardziej trzyma się w tym wszystkim MUX1 choć brakuje mu 10% jakości i siły niż zazwyczaj, no a za kilka dni będzie odbierać wszystko bez problemów.
  • #15 21366306
    _kli_
    Poziom 41  
    Bardzo mocny sygnał na k.26 może utrudniać odbiór słabszych mux-ów na pobliskich kanałach, np. 31, 32.
    Jeżeli nie chcesz zmieniać anteny, to spróbuj zmniejszyć napięcie zasilania lub zastosuj słabszy wzmacniacz np. Link lub Link.
  • #16 21366311
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Trzeba też na próbę zrobić ręczne wyszukiwanie kanałów.
  • #17 21366378
    Majkii87
    Poziom 4  
    _kli_ napisał:
    Bardzo mocny sygnał na k.26 może utrudniać odbiór słabszych mux-ów na pobliskich kanałach, np. 31, 32.
    Jeżeli nie chcesz zmieniać anteny, to spróbuj zmniejszyć napięcie zasilania lub zastosuj słabszy wzmacniacz, np. Link lub Link.

Czy taki wzmacniacz ogólnie nie obniży mi jakości i siły, która jest w normalny dzień na poziomie 90%?
  • #18 21366480
    _kli_
    Poziom 41  
    Bez testów trudno powiedzieć, bo tak naprawdę nie wiadomo co te procenty w dekoderze wyrażają w przełożeniu na sygnał wymierny (w dBµV). Dlatego sprawdź najpierw odbiór na 5V z gniazda antenowego dekodera. Siła sygnału powinna spaść o kilka dB.
    Nie piszesz jak daleko masz do lokalnego doświetlenia mux-3 i jak położone jest względem azymutu na Mikstat, ale jest ono dosyć mocne (max. 5 kW) i zapewne na nim sygnał zawsze masz najmocniejszy (na antenie pasywnej może wynosić 60-70 dBµV :?:). Czy po odłączeniu zasilacza masz nadal odbiór na k.26?
  • #19 21366490
    Majkii87
    Poziom 4  
    _kli_ napisał:
    Dlatego sprawdź najpierw odbiór na 5V z gniazda antenowego dekodera.

W jaki sposób mam to zrobić?

_kli_ napisał:
    Czy po odłączeniu zasilacza masz nadal odbiór na k.26?

Jest ale spada do 30% i raczej przerywa. Do doświetlenia w linii prostej mam około 5-6km.
  • #20 21366529
    _kli_
    Poziom 41  
    Majkii87 napisał:
    _kli_ napisał:
    Dlatego sprawdź najpierw odbiór na 5V z gniazda antenowego dekodera.

W jaki sposób mam to zrobić?

Demontujesz ZZA-7 z przewodu i w jego miejsce zakładasz zwykły wtyk antenowy np. Link, Link lub inny - dobrej jakości.
    Potem w menu instalacyjnym dekodera aktywujesz zasilanie anteny.
    Majkii87 napisał:
    _kli_ napisał:
    Czy po odłączeniu zasilacza masz nadal odbiór na k.26?

Jest ale spada do 30% i raczej przerywa. Do doświetlenia w linii prostej mam około 5-6km.

Czyli sygnał lokalnego mux-3 jest bardzo mocny. Niezasilony wzmacniacz bardzo tłumi sygnał, a mimo to masz jakiś odbiór. Sygnał z Kamionki nie wymaga wzmocnienia i wystarczyłby symetryzator w antenie. No, ale wówczas o Mikstacie możesz zapomieć.
  • #21 21366545
    Majkii87
    Poziom 4  
    _kli_ napisał:
    Demontujesz ZZA-7 z przewodu i w jego miejsce zakładasz zwykły wtyk antenowy

Nie wiem, czy coś by to zmieniło, bo kiedyś chwilowo miałem słabszy zasilacz i niestety nie było za dobrze z sygnałem, a był chyba 10V albo 8V.

_kli_ napisał:
    wówczas o Mikstacie możesz zapomnieć.

Akurat TVP mało mnie interesuje, wolę MUX 1 i 2. A obecnie MUX2 działa stabilnie, a siadł MUX1.

Zobaczę jeszcze w poniedziałek, kiedy przejdzie tropo, jeśli znowu wszystko powróci, to znaczy, że to wina tego.
  • #23 21390847
    Majkii87
    Poziom 4  
    tropo wpływa na mój sygnał

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu zjawiska tropo na odbiór sygnału telewizyjnego w rejonie Mikstat Kalisz. Użytkownik zauważa, że podczas występowania tropo występują zaniki sygnału, szczególnie dla MUX2 i MUX6, mimo że na co dzień odbiera sygnał na poziomie 90%. Użytkownik korzysta z anteny pokojowej z wbudowanym wzmacniaczem, co może prowadzić do przesterowania sygnału. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby spróbować zredukować moc wzmacniacza lub zainstalować antenę wyżej, a także przeprowadzić ręczne wyszukiwanie kanałów. Wskazano również, że silny sygnał z lokalnego nadajnika MUX3 może zakłócać odbiór innych muxów. Użytkownik planuje obserwować sygnał po ustąpieniu zjawiska tropo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA