logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór laptopa do domu do codziennego użytku i gier kwota 3000-4000 zł

truskawek37 03 Sty 2025 21:02 6063 125
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Który z wybranych laptopów będzie lepszy do codziennego użytku i okazjonalnych gier: z RTX 3050 czy RTX 4050, i czy warto kupić laptop zamiast komputera stacjonarnego w budżecie 3000–4000 zł?

Jeśli już wybierać z tych modeli, RTX 4050 jest wyraźnie wydajniejszy od RTX 3050, ale według odpowiedzi żaden z tych laptopów nie nadaje się dobrze do gier ani długotrwałego obciążenia. W laptopach podczas grania temperatury mogą dochodzić do 85–95°C, a w podobnej cenie da się złożyć komputer stacjonarny, który będzie około dwa razy szybszy i łatwiejszy do rozbudowy oraz naprawy [#21376724][#21377229] Dlatego w tym budżecie lepszym wyborem jest porządny stacjonarny PC, a nie „gamingowy” laptop [#21375708][#21377229]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21375640
    truskawek37
    Poziom 9  
    Ocena: 51
    Dzień dobry chwiałbym wymienić swój stary wysłużony komputer stacjonarny, już nie chce w niego więcej pakować i tak sporo razy był już naprawiany i ledwo chodzi wiec postanowiłem zakupić laptopa może być nawet gamingowy jakby kiedyś chciał chłopak pograć. Komputer do zwykłego codziennego użytku, oglądania, kwota tak myślałem miedzy 3000 a góra 4000 zł. Czym mniej tym lepiej
    znalazłem takie;
    1- https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-loq-i5-16gb-512gb-3050-w11_1.bhtml
    2- https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/le...aptop-lenovo-loq-r5-16gb-512gb-3050-w11.bhtml
    3- https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-loq-i5-16-512gb-4060-nos.bhtml
    Witam w 2 pierwszy jest system a w ostatnim muszę zakupić.
    Nie wiem z którym procesorem będzie lepiej chodzić.
    Która karta wydajniejsza RTX 3050 CZY RTX4050.
    Chyba ze są inne warte uwagi to poproszę o namiary ,nie znam się za bardzo ,
  • REKLAMA
  • #2 21375708
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15543
    Zamiast wyrzucać te pieniądze na zakup "gamingowego" laptopa który sie do tego nie nadaje lepiej zainwestować w porządny stacjonarny.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21376724
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8301
    Witaj. 4050 jest zauważalnie wydajniejsza kartą niż 3050. Żaden z tych laptopów nie nadaje się do gier czy innych długotrwałych większych obciążeń.

Dodano po 3 [minuty]:

Tutaj temat z wczoraj, gdzie odpisałem, dlaczego inny laptop z rtx3050 się nie nadaje. Przy okazji jest tak zaproponowany zestaw PC, który zmieści się w kwocie 4000 i porównanie wydajności jego karty graficznej z odpowiednikiem 3050 w komputerze stacjonarnym. Warto przeczytać, bo odpowiedź jest również dobra dla Ciebie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4097180.html
  • REKLAMA
  • #4 21376963
    truskawek37
    Poziom 9  
    Witaj dt1 komputer stacjonarny do gier będę chciał złożyć dzieciakowi na komunię w tym roku, mam otwarty temat na elektrodzie w sprawie komputera stacjonarnego kiedy najlepiej rozglądać się za częściami do kompa, kwota do 4000, bez monitora, potrzebny system, a laptopa chciałem dla siebie za stary komputer stacjonarny który muszę wymienić, dlatego napisałem że raz na jakiś czas dzieciak pograł by na laptopie, teraz starszy syn ma lenovo legion 5 i grają całymi dniami i jakoś daje radę
  • #5 21377229
    dt1
    Admin grupy komputery
    W laptopie podczas grania komponenty nagrzewają się do 85-95 stopni. Nie jestem pewien, jak długo ten laptop wytrzyma. Do tego w cenie porównywalnej z ceną laptopa można złożyć komputer, który jest dwa razy szybszy od laptopa. Co więcej, jak stanie się za wolna karta graficzna, to się po prostu ją zmieni. Jeśli karta się uszkodzi, to też się ją wymieni. W przeciwieństwie do laptopa, którego zwykle nie opłaca się naprawiać w takiej sytuacji, a wymienić komponentów na lepsze i tak się nie da.

Fajnie, że dzieciak sobie gra, ma może niewielkie wymagania co do płynności/detali gry, ale przede wszystkim nie interesuje go, czy ten laptop będzie działać 2 lata, czy 5, bo jak się zepsuje, to mu kupisz nowego. Jak za chwilę gry będą wymagać lepszej karty graficznej czy procesora, a na jego starym dwuletnim laptopie będą działać z prędkością zatwardzenia generując kilka klatek na sekundę pokazu slajdów - to też problem zostanie przerzucony na Ciebie, chyba że dzieciak dobrze zarabia. Tym się będziesz różnić od dzieciaka, bo jeśli te problemy są spychane na Ciebie jako na głównego sponsora, to w Twoim interesie jest mieć lepszy sprzęt, który wystarczy na dłużej i który można zmodernizować jak zajdzie taka potrzeba. Albo naprawić za sensowne pieniądze. No ale "raz na jakiś czas" to trochę inny rodzaj katowania niż codziennie kilka godzin.

Tym niemniej komputer typu laptop oprócz mobilności nie ma w zasadzie żadnych innych zalet. Ma za to sporo więcej wad niż komputer stacjonarny (w tym wspomniane: większa awaryjność, większa trudność naprawy, większe koszty naprawy, brak możliwości rozbudowy, wyższe temperatury pod obciążeniem, niższa kultura pracy pod obciążeniem, niższa wydajność w podobnej cenie, niższa wygoda pracy niż na stanowisku stacjonarnym). Więc to bym brał pod uwagę wybierając sprzęt pod siebie. Jeśli mobilność jest niezbędna, musisz się zgodzić na resztę wad tego rozwiązania i tyle. Jak nie, to możesz wybrać.

Jeśli chodzi o temat dotyczący konfiguracji, którą będziesz składał na komunię to nie ma on sensu. Za dwa miesiące porady dzisiaj uzyskane będą przynajmniej częściowo nieaktualne. Szczególnie że w nadchodzącym tygodniu na CES 2025 zapewne AMD jak i Nvidia zaprezentują swoje nowe generacje kart i za chwilę trafią one na rynek. Pytanie o dobór części warto robić na 2-3 tygodnie max przed planowanym zakupem, wiosną będzie trzeba dokładnie tak samo jeszcze raz zmarnować czas i generować konfigurację od nowa.

Co do zakupu komputera to wstrzymałbym się co najmniej do końca nadchodzącego tygodnia, będą znane daty premier kart Nvidia Geforce RTX 5xxx oraz AMD Radeon RX 8xxx i to może mieć jakiś tam wpływa na decyzje. Może minimalny na ceny, ale to raczej nie będą spektakularne zjazdy cenowe, a prędzej minimalne korekty - i na pewno nie w ciągu tygodnia czy dwóch po premierze.
  • #6 21378352
    truskawek37
    Poziom 9  
    Witam dt1 po rozmowie z synem który użytkuje laptopa , rezygnuje już z zakupu laptopa, laptop będę miał po synu a w zamian zdecydowałem się że jednak zakupię pc stacjonarnego pod gry, kiedy można się odezwać w sprawie komponentów do pc, nie będę ukrywał że się za bardzo nie znam i chętnie skorzystam z pomocy.
  • #7 21378377
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1919
    truskawek37 napisał:
    kiedy można się odezwać w sprawie komponentów do pc

Wtedy kiedy będziesz gotowy do zakupu.
  • #9 21378715
    turkuc11
    Spec od komputerów
    W wątku zalinkowanym przez 'dt1' jest tam propozycja zestawu za ok. 4000zł który będzie wydajniejszy w grach niż jakikolwiek laptop za te pieniądze (bo do codziennyhc zastosowań to wystarczy każdy komputer). Jutro AMD raczej pokaże nowe karty graficzne, być może będzie szybszy następca dla 7700XT.
  • REKLAMA
  • #11 21379138
    dt1
    Admin grupy komputery
    Znajdź zestaw za 3500 to będzie można powiedzieć, jaka różnica będzie, ale będzie na pewno i to dość znaczna, bo już ten zestaw, który planowałem w tamtym wątku, to takie fajne minimum, ale jeszcze bez okaleczenia jakościowego sprzętu. Również nie wiem, czy potrzebujesz zestaw z Windowsem (jeśli nie musisz kupować Windowsa to trochę ponad 300 złotych odchodzi od tamtego rachunku) i czy sklep musi Ci to składać (może masz zaprzyjaźnionego komputerowca, który Ci to za flaszkę złoży - w tamtym przypadku to kosztowało 200 złotych).

Generalnie z tamtego zestawu można już oszczędzać właściwie na karcie graficznej, więc na filmikach w tamtym temacie masz porównanie z RTX4060 (nie 4060Ti) - zejście do takiej karty by urwało ponad 600 złotych, ale kosztem wydajności w grach na pewno.

Ewentualnie gdzieniegdzie są jeszcze dostępne RX6750XT za około 1500 złotych, czyli jakieś 450 złotych urwane, jest to wciąż lepsza opcja od 4060, również można sobie filmiki porównujące 6750xt do 4060 (nie Ti) oraz 6750xt do 7700xt obejrzeć.

To jest karta, którą mam na myśli - https://www.ceneo.pl/134446858 - ale w tej sytuacji byś musiał zamówić komputer bez karty graficznej, a kartę sobie samodzielnie dołożyć.
  • #12 21379140
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Różnica by była bo te 500zł trzeba by urwać głównie na karcie graficznej.

Napędu CD nie zamontujesz w obudowie z tego zestawu bo nie ma ona na to miejsca (ogólnie teraz prawie żadna buda nie ma zatoki na CD). Co więcej - skoro stary komp jest tak stary to twój napęd jest podłączony przez SATA czy starsze złącze IDE? W wariancie minimum trzeba zmienić obudowę na taką z zatoką 5,25", a gdyby twoja nagrywarka miała stare złącza to trzeba niestety kupić nową.
  • #13 21379153
    dt1
    Admin grupy komputery
    Prawdę mówiąc warto sobie zadać pytanie, kiedy ostatnio używało się napędu DVD i czy jest on niezbędny. Może się okazać, że jednak nie. Czasem warto kupić za 100 złotych napęd DVD na USB i wrzucić go do szuflady, jak jest od święta potrzebny to podłączyć. No chyba że faktycznie używasz go co chwilę, to trzeba będzie poszukać obudowy umożliwiającej montaż takiego napędu.
  • REKLAMA
  • #15 21381679
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Zestaw 'dt1' jest w porządku.
  • #18 21388360
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Spóźniłeś się o kilka dni, jak coś jest tańsze o ponad 1000zł i zostały 4 sztuki to takie coś nie czeka.
  • #19 21388548
    truskawek37
    Poziom 9  
    Dzieki turkuc11 za Linka, szkoda że się spóźniłem ale będę czekał może coś się pojawi byłbym bardzo wdzięczny za takie podpowiedzi, ten za 3500 zł byłby dla mnie ok, do kupiłbym win i bym się zmieścił poniżej 4 tys. z systemem,
  • Pomocny post
    #21 21441174
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    truskawek37 napisał:
    Witam czy z tej strony warto pobrać win11 czy raczej nie, jeżeli tak to którą wersję i czy mogę kupić teraz a za jakiś czas użyć jak kupię pc. https://key-soft.pl/Windows-11

Co do kupna klucza to się nie wypowiem bo się siedzę na innym sofcie ale obrazy instalacyjne zdecydowanie lepiej pobrać ze strony Microsoftu. Narzędzie Media Creation Tool umożliwia stworzenie bootowalnego pendriva (bez kombinacji z rufusami itd), zalecany rozmiar 8G lub 16G.
    PS. Oficjalnie system aktywować jak dobrze pamiętam to po miesiącu od instalacji. Nieoficjalnie - nikt Ci komputera nie zablokuje z tego powodu nawet i po pół roku, przynajmniej o takim przypadku nie słyszałem. Windows Update powinno działać, tyle tylko że nieaktywne są niektóre bzdurne opcje jak np zmiana tapety.

PS2.
    truskawek37 napisał:
    do kupiłbym win i bym się zmieścił poniżej 4 tys. z systemem,

Licencja na wersję Home Windowsa 11 to 629 zł na dzień pisania tego posta. Do gier można zaryzykować Steam OSa, ostatnio jak się tym interesowałem to był za free.
  • #22 21441304
    dt1
    Admin grupy komputery
    truskawek37 napisał:
    Witam czy z tej strony warto pobrać win11 czy raczej nie, jeżeli tak to którą wersję i czy mogę kupić teraz a za jakiś czas użyć jak kupię pc.

Pobierać warto tylko z Microsoft.
    Jeśli chcesz kupić legalny system to ciężko jest się łudzić, że produkt kosztujący 500+ złotych będzie bezdyskusyjnie legalny za trzy-cztery dyszki. Było kilka tematów w ciągu ostatniego miesiąca czy warto kupować takie Windowsy. Polecam sobie poszukać.

Ja nie polecam (i nie mam na myśli konkretnej oferty, którą przedstawiłeś, tylko ich ogół - wszelkie firmy sprzedające używane klucze).
  • Pomocny post
    #25 21453215
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15543
    W większości to przestarzałe platformy nie warte zainteresowania.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21453238
    dt1
    Admin grupy komputery
    W 99% przypadków gotowe ulepy tego typu są niegodne uwagi. Lepiej te pieniądze wydać wybierając w jakimś rozsądnym sklepie komputerowym specyfikację zestawu (każdą część osobno) i zamawiając złożenie takiego zestawu. Można w ten sposób uniknąć wielu niespodzianek i kompromisów jakościowych, których się nie przewidziało przy zakupie takiego gotowca.
  • #28 21453337
    dt1
    Admin grupy komputery
    Oczywiście że części. Większość gotowców jest składana tak, żeby elementy, które nie są za dokładnie wyszczególnione były tanie, a nie dobre.

Na przykład sprzęt:
    Mega potwór, Ryzen 7, 32 giga, 1 TB SSD, RTX4060 i gejmingowa obudowa (taka z kupą światełek) działa na wyobraźnię kupującego światełkami, ale pomija:

- w której wersji jest ten Ryzen 7? Czy to Ryzen 7 1700? Może 2700? 3700? 5700? 7700? Właśnie przeleciałem technologicznie parę lat i jedną podstawkę :)
    - płyta główna użyta do tego będzie zwykle biedna, bo nie jest wymieniona w kluczowych punktach, więc nie trzeba dopłacać. Zemści się to na stabilności działania i czasem wydajności.
    - pamięć - 32 GB, ale w jednej pamięci? Dwóch? Z radiatorem? Bez? DDR4-2400? A może DDR4-3600? Z dużym opóźnieniem? Niskim? Tego nie wiadomo. Wiadomo, że jest 32 GB.
    - dysk - Fajnie, że SSD. Ale z dobrymi pamięciami TLC? Ze słabymi? Może jeszcze z gorszymi QLC? Z dobrym kontrolerem? Beznadziejnym? Ma bufor DRAM? Nie ma? Tego nie wiadomo, wiadomo że 1 TB.
    - RTX4060... Z lepszym chłodzeniem, gorszym? Rozrzut między kartami jest niewielki, ale zawsze lepiej mieć lepszą niż gorszą
    - zasilacz - też nie ma go za bardzo w specyfikacji. Najtańsze dziadostwo będzie najlepsze w takim zestawie :)
    - gejmingowa obudowa zwykle ma dużo światełek odwracających uwagę, ale może mieć głośne wentylatory bez możliwości regulacji prędkości obrotowej (lub z taką możliwością, ale się efekt świetlny psuje), mogą mieć fatalną konstrukcję uniemożliwiającą normalne chłodzenie podzespołów, ...

I tak dalej.

Czasem trafi się zestaw, który ma dokładnie każdą część opisaną. Co do modelu. Takim można się przyjrzeć. I zadecydować, bo czasem można trafić coś dobrego, ale to bardzo duża rzadkość. Jeśli już się sprzętowo akceptowalny trafi, to często taniej wyjdzie taką samą specyfikację samemu złożyć.

Tak więc jeszcze raz... Zestaw z samodzielnie wybranych elementów, żadne gotowce :)
  • #29 21453348
    truskawek37
    Poziom 9  
    Ok dzięki za wszelkie informacje czyli lepiej samemu kupować, chciałbym fajny zestaw tak mi się wydaje że lepiej dołożyć te 500 zł, początkowo budżet był 4000zł ale jeżeli warto te 500 zł dołożyć to mogę dołożyć, chciałbym z win11.

Dodano po 1 [minuty]:

Mogę poczekać na jakąś fajną ofertę tylko jak znałeśc taką ofertę.
  • #30 21453363
    dt1
    Admin grupy komputery
    A kiedy chcesz składać ten komputer? Można chwilę zaczekać, 5 i 6 marca powinny się pojawić RTX5070 (bez Ti) oraz RX9070. Tyle że te pewnie będą i tak kosztować odrobinę więcej, niż budżet pozwoli przełknąć (bo zakładam, że pewnie gdzieś do okolic 3000). Więc pewnie te premiery za wiele nie wniosą w przypadku tego zestawu. Pomijam faktyczną dostępność tych kart.

Musi być wszystko złożone w jednym sklepie, czy dopuszczasz zakup komputera bez karty graficznej, karty graficznej osobno i jej samodzielny montaż? System też może być osobno i sam go zainstalujesz?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor planował zakup laptopa do codziennego użytku i okazjonalnego grania w budżecie 3000-4000 zł, rozważając modele Lenovo LOQ z procesorami Intel i5 lub Ryzen 5 oraz kartami graficznymi RTX 3050 i RTX 4050. W dyskusji doradzono, że w tej kwocie lepszym wyborem będzie komputer stacjonarny, który oferuje wyższą wydajność, lepszą chłonność termiczną i możliwość łatwej modernizacji. Zaproponowano zestawy PC oparte na procesorach AMD Ryzen 5 7500F lub 7600 oraz kartach graficznych Radeon RX 7600 XT, RX 7700 XT, RX 7800 XT, a także porównano je z kartami Nvidia RTX 4060 i RTX 4060 Ti. Omówiono kwestie doboru zasilacza (preferowane modele Endorfy Vero L5 700W lub Seasonic B12 650W), chłodzenia procesora (Arctic Freezer 36 z różnymi łożyskami), obudowy (ZENPC Z5 Mesh Black bez wentylatorów lub Fury Shobo SH4F z czterema wentylatorami) oraz pamięci RAM i dysków SSD. Poruszono temat legalności i źródeł zakupu systemu Windows 11, rekomendując pobieranie obrazu z Microsoft i ostrożność przy zakupie kluczy z niepewnych źródeł. Dyskutowano o zakupie części nowych i outletowych w sklepach takich jak Morele, Proline, X-Kom, Amazon oraz o ryzyku i korzyściach zakupu używanych kart graficznych. Autor zdecydował się na składanie komputera samodzielnie, z pomocą społeczności, planując zakup podzespołów w różnych sklepach, z naciskiem na optymalizację kosztów i wydajności. Wskazano, że zestaw PC za około 3500-4000 zł z procesorem Ryzen 5 7500F/7600 i kartą RX 7600 XT lub lepszą będzie bardziej przyszłościowy i wydajny niż laptop gamingowy w tym budżecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA