logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera LTE do poprawy stabilności połączenia i redukcji lagów

-rob- 07 Sty 2025 19:42 300 4
REKLAMA
  • #1 21382192
    -rob-
    Poziom 2  
    Witam Wszystkich,
    Myślałem, że kupno routera LTE to nic szczególnego, póki nie wczytałem się w wasze posty.
    Mam duże problemy z Internetem LTE, w domu w ciągu dnia osiąga w porywach 8-12Mb. Gry pobieram tylko w środku nocy, wtedy mam transfer nawet 60Mb ale najgorsze są pingi. Ich wartość przekracza 999ms (od kilku do kilkunastu czasem więcej przypadków), czasem potrafią trwać kilka a nawet kilkanaście sekund. Nie da rady oglądać TV, młody nie może grać online z kolegami, rozłącza telefony na Wifi jak i te na LTE! tragedia.
    Obsługa Orange stwierdziła, że są przeciążenia ? Zaproponowali przejść na 5G – może będzie lepiej…
    Obecnie posiadam modem Huawei 535-232. Parę lat temu dawał rady.
    Dokupiłem antenę zew. CyberTech 4G/5G SMA i na krótkich testach z anteną przy oknie od strony masztu (max 500m) zero różnicy a nawet jeszcze gorszy RSRP z -110dBm (ant.wew.) na -117dBm ?
    Antenę wywaliłem na strych, pod dach ale kable są zbyt krótkie by podłączyć router i zrobić test.
    Trzeba dobrać router a nawet sam modem LTE + obecny router. Zależy mi głównie na zmniejszeniu/wyeliminowanie tych lagów.

Najpierw chciałem Asus 4G 86U ale różnie się sprawdzają, później coś z Huawei ale brak wsparcia itp. To może ZTE MF289F ale on działa na 100% na wew.ant. Zyxel 5398 tam też są ale…
    A może wystarczy mi coś tańszego ale z odpowiednią agregacją pasm?
    Nie musi być 100Mb, najważniejsze to poprawić stabilność połączenia.
    Budżet oscyluje max do kwoty w/w modemów.

Nie ufam modemom z 2 ręki, nie wiem co, kto w nich grzebał. Chyba że rozwiejcie moje wątpliwości ?
    Na pierwszych 2 fotkach pomiar z domu, reszta na dworze w okolicy 21:00 i 17:30

Zrzut ekranu z informacjami o sygnale LTE Orange w aplikacji sieciowej.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry połączenia sieci LTE-A 2100 Orange w miejscowości Skorogoszcz.

I te robione na zewnątrz
    Ekran aplikacji Network Cell Info Lite z informacjami o sygnale LTE+ sieci Orange. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE dla lokalizacji Skorogoszcz. Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący siłę sygnału LTE+ w sieci Orange. Ekran aplikacji Network Cell Info Lite z danymi sieci LTE+ Orange. Zdjęcie ekranu z wynikami testu prędkości LTE. Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite z informacjami o sygnale LTE. Ekran telefonu pokazujący parametry połączenia LTE-A w aplikacji diagnostycznej. Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący wyniki testu prędkości LTE: pobieranie 30,3 Mb/s, wczytywanie 21,5 Mb/s, ping 59 ms. Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący szczegóły połączenia LTE z operatorem Orange.

AI: Czy mógłbyś podać swoją lokalizację lub region, abyśmy mogli lepiej zrozumieć zasięg sieci i potencjalne problemy z interferencją?
    woj. opolskie, gmina Lewin Brzeski, miejscowość Skorogoszcz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21384981
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5749
    3 sektor z BTS-a NetWorks Skorogoszcz , ten na azymut 300 czyli na miasto, na LTE2100 na zewnatrz poprawne osiągi w agregacji LTE2100+1800+800, gorzej przy słabszych parametrach sygnału.
    Ogólnie stacja ma dla Orange LTE2100+1800+800 , moze dostać tak jak T-mobile LTE900 na 5MHz zamiast UMTS900 na 3G, do tego dziła na nim 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100.
    Wymagany router minimum z agregacją 2/3 pasm LTE w modulacji QAM256 i do niego zew. antena kierunkowa Dual LTE1800-2100MHz lub zew. punkt dostępowy LTE z agregacja pasm.
    Na bogato i z możlwością korzystania z 5G na N1 a w przyszłości na N78 jak dotrze do ciebie , najszybciej zapewne z Play bo działa już w Lewinie Brzeskim to zew. CPE 5G/LTE.
    Do tego PLUS ma w Lewinie swoje 5G2600 n41, sektor na DW458.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21385305
    -rob-
    Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Już myślałem, że temat umrze śmiercią naturalną.
    Co do adresu, to grafika dużo powie.
    Z uwagi na przeciążenia na "lokalnej" antenie, jest szansa na "złapanie" sygnału z Lewina, używając mojej anteny Cybertech Antena Dualna LTE-A/5G/4G 17 dBi MIMO 1800-2600 MHz. W stronę Lewina mam tylko pola, bez zabudowy.

Router... te z 5G poniżej 1 k nie schodzą, a dobre 4G w rozsądnych pieniądzach coś się znajdzie?

Mapa miejscowości Skorogoszcz z zaznaczoną linią o długości 1 km.
    Skorogoszcz
    Mapa z zaznaczoną odległością 3,6 km między Lewinem Brzeskim a Skorogoszczem.
    Lewin Brzeski
  • #5 21385408
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5749
    A dlaczego miałby umrzeć, ja nie zawsze mam czas i czasami przeoczę jakiś temat , zauważ ile mam tutaj roboty, ja zawsze staram się zrobić temat na maksa a to wymaga głębszej analizy, 3 sektor ze Skorgoszczy ten na 300 stopni obsługuje miasto i moze być przeciązony bo nie ma też LTE2600. Ten BTS NetWorks w Lewinie na maszcie Plusa to lokalna stacja z LTE2100+1800 o małym zasiegu, drugi na kominie ma LTE2100+1800+800 ale sektor na 120 stopni czyli na Lewin i tory kolejowe, ogólnie słabo to wyglada. Sprawdź PLAY.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA