robokop napisał:
Nie, pianki wysoko i niskoprężne, różni tylko i wyłącznie różnica pomiędzy objętościami jaka z nich powstaje po rozprężeniu. Cała "prężność" pianki, polega na rozprężaniu skompresowanego gazu w bąblu cieczy, zanim ten pęknie, bądź gaz w nim osiągnie ciśnienie atmosferyczne. Psiuknij pianki pod kartkę papieru - oczywiście że ją podniesie, ale to samo nie wyjdzie już z np. cegłą czy bloczkiem.
Plumpi napisał: Tutaj się z Tobą zgadzam, że kiedyś to było forum techniczne, ale teraz tacy laicy jak Ty, mają najwięcej do powiedzenia.
A cóz jest laickiego w wytknięciu komuś że wypisuje farmazony? To nie jest żaden sarkazm - w poście powyżej podałem, jakież to potworne ciśnienie wytwarza pianka montażowa. Luźna, lekka deska, o dużej powierzchni - normalne że się uniosła, skoro nikt nie był łaskaw jej docisnąć.
Jak zwykle wypisujesz bzdury. Nawet na moim, ostatnim zdjęciu widać, że deskę przycisnąłem ławą (czarna noga) Na ławie ułożyłem ok. 80-100kg książek.
Obciążałem też innymi meblami i bloczkami fundamentowymi.
W prawym dolnym rogu nawet widać wgniecenia, które zrobiłem jak przesuwałem w to miejsce meble.
Dla pianki nie stanowiło to żadnego obciążenia, aby deskę podnieść do góry.
Jak myślisz, dlaczego podczas montażu drzwi i okien, wstawia się rozpórki?
Chyba nie dla ozdoby?
A weź pod uwagę, że futryny drzwi mają zazwyczaj mniejszą powierzchnię niż deski podłogowe. A im większa powierzchnia tym niższe ciśnienie wywoła taką samą siłę.
Piana montażowa wbrew pozorom potrafi wytworzyć spore ciśnienie, a najwięcej zaczyna prężyć, kiedy już jest prawie cała stężała.
Rzecz w tym, że poliuretan pochłania wilgoć z powietrza i puchnie. Nie ma to nic wspólnego z rozprężaniem się i pękaniem pęcherzyków gazu, który powoduje spienienie poliuretanu. Gaz ten faktycznie ma prężność taką jak pianka do golenia, ale magia zaczyna się kiedy PUR tężeje, bo puchnie. Ta prężność podawana przez producentów nie dotyczy objętości do jakiej może rozprężyć gaz, ale dotyczy tego dodatkowego puchnięcia.
Z resztą kup piankę niskoprężną oraz wysokoprężną i sobie porównaj obie objętości po rozprężeniu.
Bywa nawet, że pianka niskoprężna 750ml po rozprężeniu ma większą objętość 55 litrów, a pianka wysokoprężna 750ml tylko 45 litrów.
Tak więc następnym razem może wypowiadaj się tylko i wyłącznie w tematach w których masz doświadczenie, a jeżeli masz wątpliwości to dopytaj o szczegóły, zamiast konfabulować i wypowiadać się tak autorytatywnie, ośmieszając tych, którzy w porównaniu do Ciebie, mają doświadczenie.
Oto tematy związane ze sterowaniem ogrzewania podłogowego. W jaki sposób popsuć i jak powinno ono być wykonane, aby działało.