logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K50ij wolno działa po reinstalacji Windows 7 i BOSD przy zmianie w BIOS SATA Mode na Enhanced?

asdqwerty 19 Sty 2025 13:16 864 33
REKLAMA
  • #1 21399762
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Po przeinstalowaniu systemu operacyjnego, laptop Asus K50ij pracuje z niesatysfakcjonującą szybkością. System dość długo się uruchamia, strony w przeglądarce otwierają się z opóźnieniem, filmy z YT ładują się wolno. Wyłączyłem zalecane do wyłączenia usługi. W tle nie pracuje żaden program. Windows 7 Home Premium SP1 x64. Indeks wydajności systemu pokazuje tylko 3,3. Zastanawiam się czy zainstalowanie wersji x32 poprawiłoby sprawę, chociaż zalecane wymagania sprzętowe niewiele różnią się od wersji x64. W laptopie poza dyskiem wymienionym na SSD, pozostałe podzespoły są fabryczne: Celeron Dual-Core T3100 1.90GHz, 4GB RAM.
  • REKLAMA
  • #2 21399768
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Tak stary laptop nigdy nie będzie działał szybko, nawet na Windows 7. Interfejs SATA II, słaby CPU. Szkoda czasu.
  • #3 21400059
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    asdqwerty napisał:
    Celeron Dual-Core T3100 1.90GHz, 4GB RAM.

Bardzo słabe parametry, komfortowa praca na takim sprzęcie będzie dość ograniczona. Podstawową sprawą jest dysk SSD (na szczęście taki masz) i najlepiej rozbudowa pamięci o drugie 4GB. Troszkę to pomoże, ale ograniczeniem będzie w tej konfiguracji procesor.
    asdqwerty napisał:
    Zastanawiam się czy zainstalowanie wersji x32 poprawiłoby sprawę

Troszkę może, ale reszta to co napisane wyżej. Ważne jeszcze z jakiej przeglądarki korzystasz, oficjalnie Win7 nie ma już wsparcia żadnej przeglądarki.
  • #4 21400070
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Mam Lattitude z takimi parametrami i W7 64bit działa normalnie, wykorzystywany jest na co dzień do pracy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21400230
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    CPU dławi się z całą pewnością - strony spuchły przeobrzydliwie w ostatniej dekadzie.

RAM też starczy na 1, góra 2 karty w przeglądarce, a i tak już system będzie swapował do pliku wymiany i tak powstaje efekt kuli śnieżnej zapychającej system na amen.
    Z jednej strony system upycha mniej potrzebną w danej chwili zawartość ram w plik wymiany, a z drugiej przeglądarka cacheuje to co odpala też na dysk.

Sata II nie stanowi tu szczególnego problemu. Ba! Nawet przesiadka z Sata III na NVMEx4/MLC nie wyrywa wcale z fotela w codziennym użyciu. To wychodzi dopiero przy pracy na pokaźnych zestawach danych.

Jednak jest pewna rzecz, która może tylko nieco pomóc.
    Moja praktyka wykazała, że SSD i pendrive warto dokładnie formatować, a nie szybko przed pierwszym użyciem.
    Dlaczego? A bo po prostu transfery są dzięki temu wyższe - mamy wytrimowany dysk na błysk i kontroler dysku to "wie".
    Likwidujemy tak konieczność przepisywania na nowo całych bloków w pamięci masowej przy zapisie danych, co daje nam odrobinę lepsze czasy dostępów i lepsze transfery.
    Potem już sam TRIM dba o porządek w komórkach pamięci.

Skoro to w7, to warto sprawdzić, czy TRIM w ogóle działa.

cmd> fsutil.exe behavior query DisableDeleteNotify
    Po wykonaniu komendy powinno być DisableDeleteNotify = 0
    To tylko sprawdzenie, niczego nie przestawiamy w systemie tą komendą.

No ale i tak nie oczekiwałbym spektakularnych efektów. Ot dysk będzie szybszy, nieco komfort to może podniesie i tyle.
    Ramu mało, CPU mało, jest tu jeszcze magistrala FSB i pewnie do tego nisko taktowana....
    Tu jedynie sensowne jest dołożenie RAMu i nie ruszać.
    No może CPU jeszcze bym dociągnął do 2GHz po przedłubaniu biosu (głównie dla podbicia taktowania FSB), jeśli napięć bym nie musiał ruszać na rdzeniu (bo i po co więcej ciepła w laptopie) i tyle.

Ot można wsadzić turbo do poloneza i będzie się lepiej zbierał, ale co z tego, jak hamulce, zawieszenie i cała reszta dalej jest jak od poloneza i to wyjdzie na pierwszym zakręcie :)
  • #6 21400254
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    ArturJK napisał:
    najlepiej rozbudowa pamięci o drugie 4GB. Troszkę to pomoże, ale ograniczeniem będzie w tej konfiguracji procesor.
    asdqwerty napisał:

Troszkę może, ale reszta to co napisane wyżej. Ważne jeszcze z jakiej przeglądarki korzystasz, oficjalnie Win7 nie ma już wsparcia żadnej przeglądarki.
    System 32 bitowy zobaczy tylko 3,25GB RAM.
    Jeszcze jest dość ważne jaki ma ten dysk SSD bo jeśli jakiś najtańszy/najgorszy badziew to też ma znaczenie.
  • #8 21401015
    ArturJK
    Poziom 39  
    Lukas6432 napisał:
    System 32 bitowy zobaczy tylko 3,25GB RAM.

To jasne. Dołożenie pamięci tyczyło się obecnego systemu, czyli 64bit.
    Jeśli Autor zdecyduje się na wersję 32bit, to oczywiście że dołożenie pamięci nie ma sensu, bo będzie wtedy widział jak napisałeś wyżej trochę ponad 3GB.
    Tak czy inaczej, najsłabszym ogniwem w tej konfiguracji jest CPU.
  • REKLAMA
  • #9 21402083
    asdqwerty
    Poziom 21  
    ArturJK napisał:
    asdqwerty napisał:
    Celeron Dual-Core T3100 1.90GHz, 4GB RAM.

Bardzo słabe parametry, komfortowa praca na takim sprzęcie będzie dość ograniczona. Podstawową sprawą jest dysk SSD (na szczęście taki masz) i najlepiej rozbudowa pamięci o drugie 4GB. Troszkę to pomoże, ale ograniczeniem będzie w tej konfiguracji procesor.
    asdqwerty napisał:

Spróbowałbym na początek z powiększeniem ilości pamięci RAM, ale nie mam pewności czy płyta główna przyjmie więcej niż 4GB DDR2 SO DIMM PC2-6400S 800MHz. W tej chwili w laptopie jest zainstalowana kość dwustronna 667MHz (zdjęcie poniżej).

Moduł pamięci RAM Samsung 2GB PC2-6400S

Sugerowałem się danymi laptopa z tej strony:
    https://www.phs-memory.com/computer-memory-4gb-ddr2-asus-k50ij-ram-so-dimm-sp477174.html

Kiermasz napisał:

Skoro to w7, to warto sprawdzić, czy TRIM w ogóle działa.

cmd> fsutil.exe behavior query DisableDeleteNotify
    Po wykonaniu komendy powinno być DisableDeleteNotify = 0
    To tylko sprawdzenie, niczego nie przestawiamy w systemie tą komendą.

Zgadza się, wynik komendy DisableDeleteNotify = 0.

misiek1111 napisał:
    A w BIOS'ie włączono AHCI dla SSD - o ile jest?

Nie ma takiej opcji w BIOS.

W tej chwili od wpisania hasła użytkownika do pojawienia się planszy pulpitu mija 12 sekund...
  • #10 21402156
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    asdqwerty napisał:
    misiek1111 napisał:

Nie ma takiej opcji w BIOS.

...więc SSD będzie pracował niewiele szybciej niż HDD.

Sterowniki do chipsetu wgrane?
    Menadżer urządzeń wyczyszczony?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21402548
    Lukas6432
    Poziom 32  
    misiek1111 napisał:

Nie ma takiej opcji w BIOS.[/quote]

Jesteś pewny że nie ma? Tu cytat z zagranicznego forum dotyczy dokładnie tego samego laptopa, może trzeba zaktualizować BIOS, tłumaczone translatorem;

Witam ponownie,
    W programie konfiguracyjnym BIOS...
    W obszarze Zaawansowane jest wybór opcji IDE. Opcje są ulepszone lub kompatybilne.
    Tryb ulepszony to AHCI, a kompatybilność to tryb IDE.

Oczywiście trzeba ustawić AHCI.
    Laptop wspiera tylko 4GB ram.
    Do czego służy Intel matrix storage manager?

Sam zrobiłbym tak;
    1-BIOS na AHCI
    2-instalacja Windows 7x64
    3-instalacja sterowników jest ich 9 albo 11 w tym obowiązkowo pierwszy chipset
    Instalacja reszty sterowników tylko wszystko ze strony Asusa.
    Jak pisałem tam jest Intel matrix storage manager nie wiem czy jest potrzebny/wymagany.

12 sekund od hasla na załadowania systemu to nie jest zle jak na ten ułomny procesor
    Miałem ThinkPad T61p od włączenia systemu do pełnego uruchomienia mijało 42 sekundy co uważałem za bardzo dobry wynik, laptop z 2007 na AHCI i SATA 2.
  • #12 21402782
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    asdqwerty napisał:
    Spróbowałbym na początek z powiększeniem ilości pamięci RAM

Pomogłyby screeny z programu CPU-z zakładki mainboard, CPU i memory. Chipset prawdopodobnie (Intel GL40?) obsługuje tylko 4GB RAM i dołożenie nie wchodzi w grę.
    Od chipset zależne są obsługiwane modele CPU. Wymiana CPU trochę ożywi sprzęt.
    Można zapoznać się z podobnymi tematami, stare ale sprzęt również
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2644719.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3169905.html
    (System x64 zostawiłbym w spokoju.)
    Odnośnie AHCI można sprawdzić w menedżerze urządzeń kontrolery IDE czy jest standardowy kontroler SATA AHCI, oraz przy uruchamianiu sprzętu komunikat BIOS
    Ekran startowy BIOS z informacją o wykrytych urządzeniach SATA i USB.
  • #13 21403897
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6836
    Pamietaj ,że w tym modelu chipset to GL40 (SL66M)
    - który pracuje na szynie max. 800 MHz/ wspiera 800MHz DDR2

Dlatego można postawić cpu np.: T8100, T8300, T9300, T9500...

Np. Asus K50IJ-SX264V na płycie K50IJ MAIN BOARD rev. ? - pcb: 60-NVKMB1000
    - płyty były róznych rev.: 2.1/.. 2.4... 2.6
    - Dual-Core T4400 , DDR2 800 MHz 4GB (2x 2GB)

Płyta główna Asus K50IJ MAIN BOARD.

Model K50IJ-RX05 na Pentium Dual Core T4200 / GL40
    płyta K50IJ MAIN BOARD rev.2.1

Asus K50ij wolno działa po reinstalacji Windows 7 i BOSD przy zmianie w BIOS SATA Mode na Enhanced? Asus K50ij wolno działa po reinstalacji Windows 7 i BOSD przy zmianie w BIOS SATA Mode na Enhanced?
  • #14 21405187
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Nie mogę nigdzie znaleźć dokładnego symbolu laptopa. Poniżej zrzuty z programu i aktualna nastawa opcji w BIOS, o którą jak zakładam Wam chodzi. BIOS nigdy nie był aktualizowany.

Zrzut ekranu z programu CPU-Z, pokazujący szczegóły procesora Intel Celeron T3100.
    Zrzut ekranu z programu CPU-Z przedstawiający informacje o płycie głównej laptopa.
    Zrzut ekranu z programu CPU-Z pokazujący szczegóły pamięci RAM DDR2 o pojemności 2 GB.
    Zdjęcie ekranu BIOS na laptopie ASUS z ustawieniami IDE.
    Zdjęcie miniaturki filmu przedstawiające rząd klasycznych samochodów Mercedes-Benz zaparkowanych w garażu z napisem Beczki z Kurnika.

Byłem przekonany, że kość pamięci RAM ma 2x2GB (dwustronna). Dopiero teraz spostrzegłem, że chyba jednak 2x1GB.

Zrzut ekranu z programu CPU-Z pokazujący szczegóły pamięci RAM.
    Zrzut ekranu z menu System w systemie Windows 7 Home Premium pokazujący szczegóły komputera, w tym procesor i ilość pamięci RAM.
  • #15 21405202
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Ustaw Enhanced.
    Zmień tego Balerona na normalny procesor.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21405229
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Swoją drogą ktoś to IDE ustawił, laptop jest z około 2009/10 rok początki Windows 7 to wówczas już powszechne było AHCI.
    Tryb IDE wymagany był do instalacji Windows XP, po zainstalowaniu XP i dograniu sterownika można było nawet przy XP przełączyć na AHCI.
  • #17 21406528
    asdqwerty
    Poziom 21  
    sosarek napisał:
    Ustaw Enhanced.
    Zmień tego Balerona na normalny procesor.

Jakie najmocniejsze modele procesorów mogę zamontować na płycie głównej w tym laptopie?
  • #18 21406545
    miecho18
    Spec od komputerów
    Przecież masz podane wyżej:
    lisek napisał:
    Dlatego można postawić cpu np.: T8100, T8300, T9300, T9500...

T9500 najmocniejszy, T8100 najsłabszy z tego zestawienia.
  • #19 21414598
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Niewiele poszło do przodu, jeśli idzie o efekt pracy laptopa. Zmieniono procesor na T8300, ale praca laptopa w dalszym ciągu jest powolna, ze wskazaniem nawet na momentami jeszcze wolniejszą niż przed zmianą procesora.

Nie wiem jak to możliwe, ale w tej chwili system wykazuje 2GB pamięci RAM, podczas gdy na początku wykazywał 4GB.

Wcześniej:
    Zrzut ekranu pokazujący podstawowe informacje o komputerze z systemem Windows 7 Home Premium, w tym procesor Celeron Dual-Core T3100 1.90 GHz i 4 GB RAM.

Później:
    Zrzut ekranu informacji systemowych Windows 7 z procesorem T8300 i 2GB RAM.

Po zmienia opcji w BIOS na "Enhanced", laptop restartował się przed dojściem do ładowania systemu.

Procesor po zmianie:
    Zrzut ekranu programu CPU-Z pokazujący szczegóły procesora Intel Celeron T3100.

Ocena wydajności w średnim ujęciu zmniejszyła się po zmianie procesora (zdjęcia przed i po zmianie):
    Zrzut ekranu indeksu wydajności systemu Windows po zmianie procesora.
    Zrzut ekranu z indeksu wydajności systemu Windows.
  • #20 21414752
    ArturJK
    Poziom 39  
    asdqwerty napisał:
    Po zmienia opcji w BIOS na "Enhanced", laptop restartował się przed dojściem do ładowania systemu.

Zmiana trybu pracy kontrolera wymaga ponownej instalacji systemu, lub zmian w rejestrze aby system poprawnie się uruchamiał.
    asdqwerty napisał:
    Procesor po zmianie

W CPU-Z nadal widnieje Celeron T3100, w menadżerze urządzeń również jest ten Celeron? Jeśli tak, to odinstaluj go z menadżera i uruchom ponownie komputer. Jako pojemność pamięci widoczna jest w BIOS-ie?
    Jeśli w dalszym ciągu będą problemy, zainstaluj ponownie system z nowym procesorem i poprawnie ustawionym kontrolerem dysku.
  • #21 21414954
    Lukas6432
    Poziom 32  
    https://www.asus.com/pl/supportonly/k50ij/helpdesk_download/

Tu sterowniki do tego laptopa, zainstaluj ponownie system z kontrolerem ustawionym na Enhanced i wgraj wszystkie sterowniki jako pierwszy chipset.
    Kiedyś Asus wymagal ATK driver pewnie też trzeba go zainstalować.
    Tak samo ten Intel matrix storage manager.

Laptop na nowym procesorze ma działać zauważalnie lepiej ale w tym wypadku warunkiem jest reinstalacja systemu.
  • REKLAMA
  • #23 21415633
    Lukas6432
    Poziom 32  
    >>21415626 Nawet nie wiadomo czy miał zainstalowane poprawnie wszystkie sterowniki.
    Prawdę mówiąc mocno w to wątpię skoro pisał że ten laptop nie ma AHCI.
    Instalacja Windows na SSD to 20 minut roboty, tylko pewnie będzie spory problem z aktywacją bo Windows 7 to już staruszek bez wsparcia.
  • #24 21415875
    ArturJK
    Poziom 39  
    miecho18 napisał:
    Nie trzeba przeinstalowywać systemu.

Wspomniałem o tym Autorowi wcześniej:
    ArturJK napisał:
    Zmiana trybu pracy kontrolera wymaga ponownej instalacji systemu, lub zmian w rejestrze aby system poprawnie się uruchamiał.

Lukas6432 napisał:
    tylko pewnie będzie spory problem z aktywacją bo Windows 7 to już staruszek bez wsparcia.

Do dzisiaj działa aktywacja Win XP, Vista i 7 przez internet, bynajmniej ja nie zauważyłem żadnego problemu. Wczoraj np. aktywowałem Win XP Home Edition OEM.
  • #25 21416529
    miecho18
    Spec od komputerów
    ArturJK napisał:
    Wspomniałem o tym Autorowi wcześniej

Wiem, ale nie podałeś konkretów, dlatego wrzuciłem link do sprawdzonej metody.
  • #26 21420548
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Zdecydowałem się zainstalować wersję 32 bitową, uprzednio aktualizując BIOS do najnowszej wersji v.218. Jeśli chodzi o to czy BIOS poprawnie widzi nowy CPU to odpowiedź jest twierdząca. Dodam, że wskazuje on też 2GB RAM, stąd nie wiem dlaczego wcześniej system wskazywał pojemność 4GB. Podczas instalacji sterowników, rozpocząłem od sterownika chipsetu, jak poradzono. W Menadżerze urządzeń brak znaków zapytania. Zainstalowano dużą paczkę aktualizacji przez Windows Update.
    Powyższe na niewiele się zdało, gdyż komputer zyskał niezauważalny procent wzrostu wydajności. To nie jest normalne, że okno przeglądarki pojawia się dopiero po 10-15 sekundach od kliknięcia w ikonę. Mimo wszystko filmy na YT działają płynnie, bez żadnych zawieszeń, których można byłoby oczekiwać. W dalszym ciągu zmiana opcji "SATA Operation Mode" z Compatible na Enhanced powoduje, że po kilku sekundach od pojawienia się napisu "Trwa uruchamianie systemu Windows" na 0,5 sekundy wyskakuje jak domniemam BSOD i następuje restart - nie mam pewności, gdyż nie istnieje folder Windows/Minidump, gdzie jak sądzę powinien być zapisany odpowiedni plik z tego zdarzenia.
    Sprawdziłem nawet czy pomoże wyjęcie baterii (kwalifikuje się do wymiany), ale nie wpływa to na pracę laptopa.
  • Pomocny post
    #27 21420566
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    asdqwerty napisał:
    W dalszym ciągu zmiana opcji "SATA Operation Mode" z Compatible na Enhanced powoduje, że po kilku sekundach od pojawienia się napisu "Trwa uruchamianie systemu Windows" na 0,5 sekundy wyskakuje jak domniemam BSOD i następuje restart

Czyli SSD dalej nie biega na AHCI.
    asdqwerty napisał:
    Zdecydowałem się zainstalować wersję 32 bitową

To powinno być zainstalowane gdy SATA jest na Enhanced.
    asdqwerty napisał:
    Zdecydowałem się zainstalować wersję 32 bitową

Czyli co, bo się pogubiłem.
  • #28 21420569
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Intel matrix storage >>21420548
    Intel matrix storage manager czasem nie odpowiada za AHCI w tym laptopie.
    Asus ma czasem dziwne rozwiązania takie swoje, teoretycznie Windows 7 bez kłopotu na fabrycznych sterowników ma obsługiwać AHCI.
    Sam to bym zainstalowal ten Intel matrix storage manager.
  • #29 21420972
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Lukas6432 napisał:
    Intel matrix storage >>21420548
    Intel matrix storage manager czasem nie odpowiada za AHCI w tym laptopie.
    Asus ma czasem dziwne rozwiązania takie swoje, teoretycznie Windows 7 bez kłopotu na fabrycznych sterowników ma obsługiwać AHCI.
    Sam to bym zainstalowal ten Intel matrix storage manager.

Podczas instalacji z pliku aplikacji wyskakuje komunikat, ale przy aktualizacji z pliku .cat system informuje, że zainstalowany sterownik jest aktualny.
    Okno błędu sterownika Intel(R) SATA Controller.

Udało mi się zamrozić ekran z BSOD (po zmienia opcji na Enhanced):
    Ekran laptopa z komunikatem niebieskiego ekranu śmierci (BSOD) z kodem błędu STOP: 0x0000007B.
  • Pomocny post
    #30 21421265
    ArturJK
    Poziom 39  
    asdqwerty napisał:
    W dalszym ciągu zmiana opcji "SATA Operation Mode" z Compatible na Enhanced powoduje, że po kilku sekundach od pojawienia się napisu "Trwa uruchamianie systemu Windows" na 0,5 sekundy wyskakuje jak domniemam BSOD i następuje restart

W jakim ustawieniu kontrolera instalowałeś system? Jeśli w "Compatible" to masz to samo co było przed instalacją, zatem była ona niepotrzebna.
    Trzeba było przełączyć kontroler na "Enhanced" przed instalacją sytemu:
    ArturJK napisał:
    Jeśli w dalszym ciągu będą problemy, zainstaluj ponownie system z nowym procesorem i poprawnie ustawionym kontrolerem dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Po reinstalacji systemu Windows 7 na laptopie Asus K50ij, użytkownik zauważył znaczną spowolnioną pracę, długi czas uruchamiania oraz opóźnienia w przeglądarkach. Laptop wyposażony jest w procesor Celeron Dual-Core T3100, 4GB RAM oraz dysk SSD. Użytkownicy sugerowali, że ograniczeniem wydajności jest procesor oraz niewystarczająca ilość pamięci RAM. Zmiana trybu SATA w BIOS na Enhanced oraz aktualizacja BIOS-u były rekomendowane, jednak użytkownik napotkał problemy z BSOD po zmianie tego ustawienia. Wymiana procesora na T8300 przyniosła niewielką poprawę wydajności, ale laptop nadal działał wolno. Użytkownik rozważał dalsze aktualizacje, w tym zwiększenie pamięci RAM do 4GB oraz instalację odpowiednich sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA