logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Satel Micra - brak odpowiedzi z modułu w aplikacji Micra Control

Hep 19 Sty 2025 22:11 897 6
REKLAMA
  • #1 21400689
    Hep
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Mam problem z satel micra. Cały czas brak odpowiedzi z modułu przy próbie użycia aplikacji micra control. Ustawiam transmisję testową i dostaję ją na telefon więc wnioskuję że sama karta OK. W centrum sms wpisałem nr który jest na karcie w module micra a w docelowych do powiadomień mój. Dodatkowo zaznaczony mam oczywiście "Potwierdzaj sterowanie wysyłając status modułu". Brak pomysłów dalej... Czy ktoś może pomóc?

Update: Sterowanie smsami działa. Ale aplikacja nie może się dogadać i totalnie nie wiem o co chodzi. Wersja aplikacji na tel 1.15.9.

Czy micra będzie dzwonić w razie(odpukać) alarmu na mój nr? Bo już nie miałem czasu robić testu na odłączonym sygnalizatorze a nie chciałem wiochy budzić.

Update2: reinstall micra controll załatwił sprawę. Pozostaje więc powyższe pytanie jedynie zanim zrobię test.
  • REKLAMA
  • #2 21401453
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Hep napisał:
    W centrum sms wpisałem nr który jest na karcie w module micra

Że jak?
    Poczytaj wpierw co to numer centrum SMS i popraw to.
    Hep napisał:
    Czy micra będzie dzwonić w razie(odpukać) alarmu na mój nr?

Skąd mamy wiedzieć jak jest skonfigurowana?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21401546
    Hep
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Poczytaj wpierw co to numer centrum SMS i popraw to.

Faktycznie musiałem źle zrozumieć instrukcję. Usuwam to.

sosarek napisał:
    Skąd mamy wiedzieć jak jest skonfigurowana?

Liczyłem na to, że jest jakiś prosty checkbox np do tych połączeń, niemniej wrzucam poniżej jak to u mnie wygląda:
    Z tym, że stacja monitroująca obecnie jest wyłączona i usunięty nr z pola cetnrum sms.
    Zależy mi aby moduł do mnie zadzwonił bo sms mogę nie usłyszeć. Samo sterowanie smsami i powiadomienia działają.

Tabela konfiguracyjna ustawień powiadomień CLIP/SMS z zaznaczonymi opcjami dla różnych stref i czujników.
    Zrzut ekranu z ustawieniami konfiguracji modułu GSM.
    Zrzut ekranu interfejsu systemu alarmowego z różnymi ustawieniami i opcjami.
  • Pomocny post
    #4 21401554
    sosarek

Poziom 43  
    Ma dzwonić a masz zaznaczone tylko SMS...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21401571
    Hep
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Ma dzwonić a masz zaznaczone tylko SMS...

OK to chyba wiem o co chodzi. Ogólnie spodziewałem się, że to jest osobną opcją i też nie muszę zaznaczać każdej z czujek w ten sposób tylko globalnie jeśli alarm to zadzwoni i stąd moje niedopatrzenie.

Powinienem dla tych czujek które mogą wzbudzić alarm zaznaczyć T1 CLIP zamiast SMS i wtedy zadzwoni?
    W przypadku załączonej konfiguracji zadzwoni tylko jak braknie prądu?
  • REKLAMA
  • #6 21401783
    sosarek

Poziom 43  
    Idziesz w dobrym kierunku ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21402695
    Hep
    Poziom 9  
    Poprawione na podstawie sugestii użytkownika sosarek, działa. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z modułem Satel Micra, który nie odpowiada w aplikacji Micra Control, mimo że transmisja SMS działa poprawnie. Po kilku aktualizacjach i sugestiach od innych użytkowników, autor zrozumiał, że musi skonfigurować opcje powiadomień, aby moduł dzwonił w przypadku alarmu. Ostatecznie, po reinstalacji aplikacji, problem został rozwiązany, a użytkownik potwierdził, że SMS-y i powiadomienia działają. Pozostało pytanie o możliwość dzwonienia modułu w przypadku alarmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA