logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką pralkę SLIM do 55 cm głębokości polecacie? Alternatywy dla BSH?

Pioter.K 20 Sty 2025 14:34 1491 15
  • #1 21401485
    Pioter.K
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Jaką pralkę warto kupić jeżeli chodzi o pralkę w wersji SLIM (do 55 cm głębokości). Wiem, że "stajnia" BSH jest polecana, ale chyba nie ma wśród nich pralek płytszych niż 60cm. Jaką pralką należałoby się bliżej zainteresować jeśli chodzi o wersję SLIM? Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
  • Pomocny post
    #2 21401498
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 757
    Sprawdź pro-test.pl
    Nie mam tam udziałów, ale twierdzą, że płacą klienci, a nie producenci ;)
    Mi pomogli.
  • Pomocny post
    #3 21401506
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    Kiedyś dobre i tanie było Candy (33cm głębokości, 5kg) ale juz podobno nie mają nic takiego
  • Pomocny post
    #4 21401516
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    >>21401485

Był kiedyś taki model o oznaczeniu Serie 2 WAJ2407EPL ale nie wiem czy jest jeszcze gdzieś dostępny. Głębokość to niecałe 55 cm.
  • #5 21401823
    Pioter.K
    Poziom 14  
    Dziękuję za podpowiedzi. Przesadziłem z tymi 55cm chodzi o to, żeby głębokość była poniżej 50cm. Mam pralke Bosch WFC1667 o głębokości ok. 40cm. Niestety elektronika uległa zniszczeniu - przypalił się moduł sterujący. Ale teraz widzę, że będę miał ogromny problem aby znaleźć coś "płytkiego".
  • #6 21402588
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3723
    Slim produkuje jeszcze Electrolux i może znajdziesz coś z Samsung a poza tym niestety produkty budżetowe typu Amica, Candy itd.
  • #7 21402641
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    Kenworth 18 napisał:
    Slim produkuje jeszcze Electrolux i może znajdziesz coś z Samsung a poza tym niestety produkty budżetowe typu Amica, Candy itd.

Miałem kiedyś Zanussi (dziś Electrolux), którą użytkowałem ok 20 lat.
    Candy taka zwykła ponad 15 lat, a teraz Candy 33cm od prawie 6 lat i jakoś budżetowości nie widzę. Nie wiem czym różnią się te droższe? Obecna tania Candy pierze lepiej niż stara droga Zanussi.
  • #8 21402760
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    >>21401823

Haier też ma w swojej ofercie pralki slim poniżej 50cm ale niewiele mogę rzec o ich produktach, dla mnie to nowość. Może ktoś inny się wypowie i doradzi czy uwzględniać w wyborach.
  • #9 21404904
    Pioter.K
    Poziom 14  
    A co Koledzy powiecie o pralko suszarce firmy LG? Żona chciałaby pralko suszarkę, tylko nie wiem czy to dobry pomysł.
  • Pomocny post
    #10 21405084
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3723
    Pralka i suszarka jak najbardziej tak, natomiast hybryda czyli pralko suszarka to już mus gdy nie ma miejsca na 2 urządzenia. Konstrukcyjnie to ułomne urządzenie i dość awaryjne.
  • #11 21405688
    Pioter.K
    Poziom 14  
    Dzień dobry. Dziękuję Kolegom. Trafiłem na podobny temat tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3970624.html.
    To jednak chyba pozostanę przy samej pralce i może coś z Whirlpoola.

Wybór padł na Whirlpool MEWRSB 7259WS PL STEAM REFRESH.
    Czy to rozsądny wybór? Czy ktoś z Kolegów miał do czynienia z tą pralką?
  • Pomocny post
    #12 21408363
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    Pioter.K napisał:
    A co Koledzy powiecie o pralko suszarce firmy LG? Żona chciałaby pralko suszarkę, tylko nie wiem czy to dobry pomysł.

Mam pralko-suszarkę LG od 4 lat i nie polecam. Nie używam w niej suszarki - strasznie niszczy, kurczy ubrania. Temperatura jest zdecydowanie za wysoka dla większości ubrań. Poza tym brak filtra kłaczków, powoduje że cały pył który się wytwarza w czasie suszenia zostaje na ubraniach, oknie drzwi i fartuchu. Irytująca dla mnie jest też specyfika pracy, załączanie się pompy odpływowej co 10 sekund na kilka sekund przez kilkadziesiąt minut......nie wiem kto to wymyślił, ale idiotyzm, bo ta pompa jest głośniejsza niż wentylator i napęd bębna. W czasie suszenia słychać też stukot pobieranej wody, bo schładza nią parę i działa to na zasadzie otwierania/zamykania elektrozaworu na 1 sekundę, w interwale co bodaj 7 sekund. I tak przez kilkadziesiąt minut... Drugi raz bym nie kupił już pralko-suszarki grzałkowej, ale chciałem mieć tanio pralkę i suszarkę, no to mam. Osobno wyszłoby 2X więcej, bo nie około 2tyś, ale grubo ponad 4 tyś. Poza tym brak miejsca na 2 sprzęty.
  • Pomocny post
    #13 21410093
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6923
    Pioter.K napisał:
    Żona chciałaby pralko suszarkę, tylko nie wiem czy to dobry pomysł.

Pralko-suszarka co do zasady jest pomyłką genetyczną.

Pioter.K napisał:
    Jaką pralkę warto kupić jeżeli chodzi o pralkę w wersji SLIM

W slimach najsensowniej rozejrzeć się w Electroluxie, Samsungu, ewentualnie LG. Ta trójka ma szanse najdłużej wytrwać i przy okazji nie skorodować.

Pioter.K napisał:
    Wybór padł na Whirlpool MEWRSB 7259WS PL STEAM REFRESH.
    Czy to rozsądny wybór? Czy ktoś z Kolegów miał do czynienia z tą pralką?

"Ruda tańczy jak szalona" i to jest największy problem dzisiejszych Whirlpooli. Zdarzają się też skuteczne pady elektroniki. Ogólnie to konstrukcja zapożyczona z Indesita/ Aristona i raczej jest to klasa budżet, kultura pracy średnia. Poza tym awaryjnosć maszyny na akceptowalnym poziomie.
  • #14 21410173
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1088
  • #15 21410573
    Pioter.K
    Poziom 14  
    >>21410173 dziękuję ale ten Hotpoint to nie moja bajka.

Dodano po 5 [minuty]:

Dziękuję Koledze Mrice
    mrice napisał:

W slimach najsensowniej rozejrzeć się w Electroluxie, Samsungu, ewentualnie LG. Ta trójka ma szanse najdłużej wytrwać i przy okazji nie skorodować.
    "Ruda tańczy jak szalona" i to jest największy problem dzisiejszych Whirlpooli. Zdarzają się też skuteczne pady elektroniki. Ogólnie to konstrukcja zapożyczona z Indesita/ Aristona i raczej jest to klasa budżet, kultura pracy średnia. Poza tym awaryjnosć maszyny na akceptowalnym poziomie.

To już jestem po zakupie i cieszę się, że jednak coś mnie tknęło i kupiłem Electroluxa, a nie Whirlpoola jak pisałem. Zobaczymy, czy ten Electrolux się sprawdzi. Zależało nam aby miał regulacje temperatury i nie miał tego "6 zmysłu", który reguluje procesem prania. Dla mnie to jest pomyłka, jeżeli nie mamy wpływu na działanie pralki a w przypadku tego Whirlpoola było dużo negatywnych opinii związanych z tą opcją prania.
  • #16 21410606
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 757
    Jako ciekawostka:
    Ze 25 lat temu kupiłem pralkę Aristona.
    Z automatycznych (dzisiaj "inteligentnych"?) funkcji ma rozpoznawanie ilości i rodzaju włożonego prania i samoczynne ustalenie końca płukania.
    Można te funkcje wyłączać.
    Ale zamysł był taki, że masz tylko określić lekko, średnio lub mocno brudne i nacisnąć Start.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru pralek SLIM o głębokości do 50 cm, zwracając uwagę na ograniczenia w ofercie marki BSH. Wskazują na modele Electrolux, Samsung, LG oraz Haier jako alternatywy. Wspomniano o modelu Bosch WFC1667, który miał problemy z elektroniką. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z pralkami Candy, Zanussi oraz Whirlpool, podkreślając różnice w jakości i awaryjności. Pojawiły się również opinie na temat pralko-suszarek, które są uważane za mniej praktyczne. Ostatecznie, jeden z użytkowników zdecydował się na zakup Electroluxa, unikając Whirlpoola z powodu negatywnych recenzji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA