Witam trafiła do mnie astra h 1.8xe 2005r. z problemem ładowania. Jest to auto z tzw. zagadek a mianowicie. Alternator z tego co wiem już 4 razy był na sprawdzeniu i wszystko ok. Ja sam w nim wymieniłem regulator i na maszynie ładuje a w aucie jak mu sie zechce raz ładuje raz nie. Główne przewody te grube wszystkie wymienione oraz nowy przewód wzbudzenia. Nie jak to robiłem ale są nowe. W tym aucie wzbudzenie jest bezpośrednio ze sterownika silnika. Sterownik Simtec 71.6 czyli ten ,,wieczny" nie psujący się. Mam drugi sterownik na 100% sprawny z firmy zajmującej się naprawą tych sterowników. Czy to nowy czy stary sterownik ten sam objaw. Co ciekawe na 100% brakuje wzbudzenia z ECU bo robiąc wzbudzenie z żarówki 1.2W ładuje za każdym razem. Czyżby mostek a dokładniej diody wzbudzenia robiły taką anomalię? Z tego co widziałem mostek też jest nowy. Ma ktoś pomysł bo mi się już skończyły.
Dodam tylko że sterownik wystawia 12V na pinie wzbudzenia ale już obciążenie tego pinu żarówką 1.2W zbija napięcie do 0V więc wydajności prądowej to wyjście nie ma żadnej.
Dodam tylko że sterownik wystawia 12V na pinie wzbudzenia ale już obciążenie tego pinu żarówką 1.2W zbija napięcie do 0V więc wydajności prądowej to wyjście nie ma żadnej.