logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Berlingo 1.6 HDi - Opiłki z alternatora? Sprzęgło na kole pasowym? Silnik gaśnie.

przemyslw 22 Sty 2025 22:16 348 6
REKLAMA
  • #1 21405466
    przemyslw
    Poziom 15  
    Ocena: 84
    ​Samochód wyłączył się, dobrze że nie w ruchu, po odpaleniu wyłączył się coś go blokuje. Widać małe wióry opiłki pod i nad paskiem , po demontażu napinacza , okazuje się jest dobry a koło pasowe alternatora zablokowane! Ale nie wiem skąd opiłki? Wieczór i ciężko zdemontować alternator, trzeba podnośnik, koło ściągnąć i chyba kompresor? Alternator może mieć sprzęgło na kole pasowym ale przecież nie może zablokować tak bym ręką nie mógł przekręcić, jednak po odkręceniu 2 śrub trzymających alternator koło pasowe chodzi lekko , czasem coś lekko blokuje. Na zewnątrz i wewnątrz nic nie widać połamanego. Czy to sprzęgło czy alternator? Ale skąd te wióry?

Dodano po 23 [minuty]:

Samochód bez paska odpala - to alternator! Czy sprzęgło? Czy są różne alternatory do tego modelu i czy można założyć bez sprzęgła?
  • REKLAMA
  • #2 21405665
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 789
    >>21405466
    Raczej stanął alternator.
    Sprzęgiełko jednokierunkowe w kółku musiało by się rozpaść tak, żeby zapadło się o obudowę alternatora, a to byś po zdjęciu paska zobaczył.
    Alternator bez sprzęgła nie wytrzyma długo i będzie psuł całą resztę osprzętu.
  • REKLAMA
  • #3 21407680
    przemyslw
    Poziom 15  
    Samochód mały przebieg a z podkręceniem ( nie wiem jak na 100% sprawdzić ) ma 500tyś ? Temu zużyty alternator?
    Zdemontowałem alternator pokręciłem i sprzęgło się zablokowało, prawdopodobnie elementy ze środka sprzęgła rysowały obudowę i wióry aluminium. Czy bez klucza jest możliwość zdjąć koło? Nawet Al nie podpowiedziała że to, a z zewnątrz wszystko wyglądało dobrze. I dostęp fatalny, ale trzeba by próbować zablokować wirnik i ręką ruszyć kołem.
  • #4 21407844
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 789
    >>21407680
    Specjalna nasadka do kółka jest.
    Lewy gwint.
    I pneumatykiem trzeba strzelić.
    Najszybciej i najtaniej wyjąć alternator i dać tym, co regenerują, bo nowe kółko będą pewnie mieć na miejscu.
  • REKLAMA
  • #5 21442293
    przemyslw
    Poziom 15  
    Był regenerowany lucas lra03457 Kupiłem używany TG15C211 Valeo to jest chyba identyczny nie wiem jak regulator. Jak sprawdzić alternator poza samochodem. Czy można podłączyć 12 V do D+ poprzez żarówkę 55W 12V i przy kręceniu ręką ma czuć opór? Montaż kłopotliwy i gdyby nie działał to ponowna robota.
  • REKLAMA
  • #6 21442303
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Jesli nie ma luzow na osi to nie alternator a klima.
  • #7 21442348
    przemyslw
    Poziom 15  
    Łożyska sprzęgła i główne rozsypane

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Citroenem Berlingo 1.6 HDi, który wyłączył się podczas jazdy. Po demontażu napinacza paska okazało się, że koło pasowe alternatora jest zablokowane, a pod paskiem znajdują się opiłki. Użytkownik zastanawia się nad przyczyną blokady oraz pochodzeniem wiórów. Po dalszej analizie stwierdzono, że alternator mógł się uszkodzić, a sprzęgło na kole pasowym mogło się rozpaść, co prowadzi do zarysowań obudowy i wytwarzania opiłków. Użytkownik rozważa demontaż alternatora oraz jego regenerację, a także sprawdzenie, czy można zamontować alternator bez sprzęgła. Wskazano na możliwość użycia specjalnej nasadki do demontażu koła pasowego oraz na problemy z dostępem do alternatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA