logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Magnetowid Panasonic NV-HD650 - usterka przewijania kasety.

melon 01 Lut 2025 11:28 774 12
REKLAMA
  • #1 21419695
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Mam problem z magnetowidem Panasonic NV-HD650.
    Kiedy włączy się przewijanie i da komendę Stop to prawa rolka kasety nie zatrzymuje się w tym momencie i kręci sią dalej odwijając taśmę.
    Reszta funkcji działa bez zarzutu.

Efekt widoczny na załączonym filmie.

Dodaję też zdjęcia mechanizmu.
    Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z taką usterką?.

Wnętrze mechanizmu magnetowidu Panasonic NV-HD650 z widocznymi elementami i rolkami.
    Zdjęcie mechanizmu magnetowidu Panasonic NV-HD650 z widocznymi kołami zębatymi i elementami elektronicznymi.
  • REKLAMA
  • #2 21419738
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    Nie wszystkie magnetowidy odwijają taśmę do przewijania.
    Sprawdź sprawność hamulców obu rolek dowijających. Wygląda na to że nie ma hamowania i w momencie zatrzymania przewijania bezwładność robi swoje.
  • REKLAMA
  • #3 21419830
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    W tym,jak w innych wyżej klasy magnetowidach jest jest pełne opasanie omega w trakcie przewijania.Do sprawdzania poprawności pracy mechaniki używa się kasety serwisowej (można zrobić samemu).Mechanizm podczas pracy wydaje dziwne ,głośne dźwięki,a to K najlepsza mechanika Panasonika.
  • REKLAMA
  • #4 21419850
    melon
    Poziom 26  
    Z tego co widzę koło które napędza rolkę kasety hamowane może być przez dźwigienki z małymi filcami.
    Dźwigienki poruszane są chyba przez duży element zwany Main Lever typ VXL2307.
    Spróbuję namierzyć ten element i może warto go wymienić.
    Dowiedziałem się też od właściciela urządzenia że czasem wyświetlany był błąd F4, na forum ktoś pisał że miał ten błąd od wypracowanego właśnie main levera.
  • #5 21419851
    sylweksylwina
    Tak, hamulec lewej rolki to filc na plastikowej taśmie, prawy hamulec to 2 dźwigienki z filcem.
  • #6 21419967
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Listwa VXL2307 często pękała na skutek zacięcia. Sprawdź, czy nie ma pęknięcia w okolicy, gdzie jest przykryta blaszaną nakładką. Najłatwiej diagnozować po zdemontowaniu silnika z przekładnią ślimakową. Silnik demontuje się w tym modelu bardzo łatwo. Nie musisz przy tym zwracać uwagi na synchronizację. Po demontażu silnika, kręcąc ręcznie białym kołem zębatym i podnosząc dźwignię blokady w kieszeni kasety ( niezbędne aby odblokować windę ładowania), zasymuluj załadowanie kasety, potem kręcąc dalej, wysuń rolki opasania i przyjrzyj się pracy elementów hamujących, czy następuje docisk, czy nie ma gdzieś oderwanego króćca. Najczęściej urywał się króciec na końcu dźwigni, lub wyskakiwał z właściwego rowka w listwie VXL2307.
  • REKLAMA
  • #7 21420284
    melon
    Poziom 26  
    Listwa rzeczywiście jest pęknięta.
    Jakiego typu smaru użyć do takiej listwy ?.
  • #8 21420510
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Możesz użyć smaru silikonowego. Listwę możesz wymienić, ale jeśli pęknięcie nie jest w kilku miejscach, sprawdza się również naprawa. Listwa jest wykonana z tworzywa topliwego, które łatwo się formuje. Ja w takich wypadkach w miejscu pęknięcia stosowałem jeden lub dwa druty 0,8 mm, które wtapiałem w listwę poprzecznie do rysy. Następnie trzeba obrobić powierzchnię, aby była gładka. To również można zrobić na gorąco. Nie używaj żadnych klejów, ponieważ tworzywo nie wiąże się z większością z nich i taka naprawa nie jest trwała. Przy okazji ściągnij ślimak z ośki i sprawdź, czy pozostały na oście plastikowy element sprzęgła, nie ma wzdłużnego pęknięcia. Pęknięcie listwy i awaria tego sprzęgła to pewnie z 90% wszystkich usterek tej mechaniki.
  • #9 21422035
    melon
    Poziom 26  
    Udało mi się zakupić nową listwę VXL2307.
    Po wymianie problem z przewijaniem bez zmian.
    Pomogło doklejenie małych kawałków czarnego filcu do prawego hamulca.
    Po tym zabiegu rolka kasety zatrzymuje się w momencie wciśnięcia przycisku Stop.
    Najwyraźniej stare filce się już wytarły po tylu latach.

Zbliżenie na mechanizm wewnętrzny urządzenia z elementami plastikowymi i metalowymi, widoczne kawałki filcu.

Zakupiłem jeszcze profilaktycznie tuleję VDP1434 silnika ładowania, to także przyczyna wielu problemów w tym modelu.
    Jak już wszystko mam rozebrane to warto ją wymienić.
  • #10 21423119
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Ta "tuleja" nosi nazwę łącznik silnika.Można by przekonserwować również mode switch.
  • #11 21423165
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1898
    Jak już masz otwarty ten mechanizm to warto też przesmarować oś dźwigni gumowej rolki przesuwu taśmy. U mnie po kilku latach ta oś się całkiem zapiekła (smar zrobił się twardy).
    No i wymyć w izopropanolu ten okrągły filcyk automatycznego czyszczenia głowic bo widzę że już jest cały czarny od brudu.
  • #12 21423191
    sylweksylwina
    Ten filc to ja proponuję całkiem usunąć, szkoda jakby uszkodził głowice...
  • #13 21430792
    melon
    Poziom 26  
    Wymieniłem ten łącznik silnika bo rzeczywiście stary był pęknięty.
    Magnetowid naprawiony.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetowidem Panasonic NV-HD650, polegający na tym, że prawa rolka kasety nie zatrzymuje się po wciśnięciu przycisku Stop podczas przewijania, co prowadzi do odwijania taśmy. Forumowicze zasugerowali sprawdzenie hamulców obu rolek oraz elementu Main Lever (VXL2307), który może być uszkodzony. Po wymianie listwy VXL2307 problem nie ustąpił, jednak dodanie filcu do prawego hamulca rozwiązało problem. Użytkownik wymienił również łącznik silnika, co przyczyniło się do naprawy urządzenia. Dodatkowo, zalecano konserwację innych elementów mechanizmu, takich jak oś dźwigni i filc automatycznego czyszczenia głowic.
REKLAMA