logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór rezystora do LED w chińskiej lodówce przy napięciu 200VDC - co wybrać?

D3rops 02 Lut 2025 22:59 213 5
REKLAMA
  • #1 21422288
    D3rops
    Poziom 9  
    Dzień dobry wszystkim,

Mam problem z doborem rezystora (chyba) do żaróweczki LED zainstalowanej w chińskiej lodówce. Żaróweczki takiej nigdzie dostać nie mogę i jak problemu nie rozwiążę, to mam zamówioną awaryjnie żarówkę i oprawę E14, ale do rzeczy.

Namierzyłem uszkodzony element, po wylutowaniu zmierzona rezystancja O.L. i widać ślad przepalenia od spodu. Problem w tym, że po kolorach mi wychodzi, że jest to rezystor 82 Ω, problem w tym, że po zmierzeniu napięcia między punktami lutowniczymi tegoż rezystora mam 200 V DC. Nie lutowałem rezystora 82 Ω, gdyż wydaje mi się, że od razu by poszedł z dymem. Wlutowałem pierwszy rezystor 10 kΩ, LEDy zaświeciły, ale po paru sekundach zaczął unosić się dym z rezystora. Następnie wlutowałem 20 kΩ, LEDy wciąż świecą, a rezystor się grzeje jak cholera - nie testowałem dłużej niż 15-20 sekund.

Prosiłbym o radę, czy wylutowany element ze zdjęcia to rzeczywiście rezystor? Jeśli tak, to jakiej rezystancji, a jeśli nie, to co to za cudo?

Pozdrawiam
    Ilustracja pokazuje kodowanie kolorowe dla rezystora 82 Ω ±1%.
    Płytka drukowana z elementami elektronicznymi, w tym rezystorami i diodami LED.
    Układ LED na płytce z elementem chowającym osłonięty czarną taśmą.
    AI: Jaki jest dokładny model lodówki, w której znajduje się ta żaróweczka LED?
    Lodówka marki Clarence, brak dodatkowych informacji, choć spróbuję jeszcze ją wystawić i zajrzeć z tyłu.
    AI: Czy możesz podać specyfikacje techniczne tej żaróweczki LED, takie jak napięcie i prąd znamionowy?
    Brak jakichkolwiek oznaczeń, z wyjątkiem zasilania 230 VAC.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21422325
    D3rops
    Poziom 9  
    A jego rezystancja mi wyszło, że 82 Ω przy 200 V DC to prawie 500 W.. lodówka miałaby niełatwe zadanie ;).

Zastanawiam się nad wlutowaniem dwóch równoległych 20 kΩ, to chyba powinno podzielić prąd w teorii na pół,
  • REKLAMA
  • #4 21422329
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1176
    A co ta żółta kostka? Kondensator MKP ? Pusty...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21422356
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Nieźle sobie radzicie, Panowie. Podstawa działania tego świecidełka jest ograniczenie prądu na reaktancji pojemnościowej właśnie tego kondensatora MKP pewnie o pojemności 47 nF /250 VAC. To on jest głównym ogranicznikiem prądu a rezystory to jeden kilkusetomowy - bezpiecznik i ogranicznik prądu ładowania kondensatora, drugi ok.100 kiloomów - rezystor rozładowujący kondensator po wyłączeniu zasilania.

D3rops napisał:
    Prosiłbym o radę, czy wylutowany element ze zdjęcia to rzeczywiście rezystor? Jeśli tak, to jakiej rezystancji, a jeśli nie, to co to za cudo?
    Rezystor 100 kΩ, równolegle z kondensatorem, który padł jak to ma w zwyczaju w takich zasilaczach. I dla Kolegi taka rada - najpierw trzeba zrozumieć zasadę działania układu, a nie wymieniać elementy na tzw. ..czuja" ew. ,,pałę".

D3rops napisał:
    Następnie wlutowałem 20 kΩ, LEDy wciąż świecą, a rezystor się grzeje jak cholera - nie testowałem dłużej niż 15-20 sekund.

Cud nad cudami ze nie zjarałeś reszty układu, np LEDów albo diody Zenera.
  • #6 21422626
    D3rops
    Poziom 9  
    Dziękuję za wiadomość.

Kondensator mkp ma pojemność 0,33 µF i zmierzoną 337 nF, równolegle podłączony rezystor ma ~1 MΩ.

Płytka drukowana z żółtym kondensatorem MKP o wartości 0,33 µF oraz rezystorem.
    Pomiar pojemności kondensatora za pomocą multimetru Fluke.
    Multimetr Fluke 175 mierzący wartość rezystancji.
    Kondensator wraz z rezystorem wydają się być w porządku.

Rezystor, który jest uszkodzony, nie jest podłączony równolegle do kondensatora.

Wciąż nie wiem, czy dobrze odkodowałem uszkodzony rezystor, jego niska rezystancja jest dla mnie podejrzana.

Zamówię kondensator, żeby go mimo wszystko wymienić na nowy, a na jaki wymienić uszkodzony rezystor?

Pozdrawiam
REKLAMA