logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w głośności dźwięku z PS3: Blu-ray vs Netflix, brak 5.1 na YouTube

cykor93 05 Lut 2025 22:45 189 4
  • #1 21426725
    cykor93
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam, chciałem zapytać, jak to jest z dźwiękiem ze złącza optycznego. Dźwięk ten jest podobno surowy, tzn. że nie zawiera informacji o poziomie głośności itp. Mam taki zestaw: konsola PS3, która jest spięta ze starym kinem domowym 5.1 przewodem optycznym oraz przewodem HDMI z projektorem. Jeżeli odtwarzam film z płyty Blu-ray lub DVD, a także za pośrednictwem PS3 Media Server, to dźwięk, który się wydobywa z głośników, jest znacznie silniejszy ("głośniejszy") aniżeli ten, jeśli włączam film przy pomocy Netflix. W obu przypadkach dźwięk jest przestrzenny. Wspomniany Samsung obsługuje DTS itp. Na porównanie włączam film "Szeregowiec Ryan" z Blu-ray i Netflix, są przy tym kolosalne różnice. Pytanie brzmi: skąd te różnice i czy można to jakoś zmienić/poprawić? Dodatkowo chciałem zapytać o aplikację YouTube na tejże konsoli, czemu nie można tam uzyskać dźwięku przestrzennego. Gdy włączę film typu test 5.1, to tylne głośniki ani subwoofer nie grają. Tylne głośniki są zastępowane przez przednie satelitki. Z góry dziękuję za uświadomienie mnie.
  • Pomocny post
    #2 21427014
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Nie jestem specem od Dolby Digital bo ta wiedza nie jest mi potrzebna, opowiem tylko o tym co zaobserowałem.

Używam amplitunera onkyo tx-sr705 i gdy uruchamia mi się dźwięk dd to na wyświetlaczu widnieje napis Dialog normal -6dB i liczba dB jest różna bo czasem jest -3dB a nawet spotkałem się z -15dB. Liczba ta zależy od konkretnego filmu i najwięcej na minusie uzyskiwałem na YT DD5.1.

Badałem temat o co chodzi bo pierwszy raz widziałem taką informację, okazało się że każdy amplituner to robi i jest to normalne tyle że mój wyświetla taką informację. I wynika z tego to że ścieżka DD wysyła informację o ogólnej głośności do amplitunera bo im więcej na minusie tym ciszej grają wszystkie głośniki i trzeba podgłośnić na amplitunerze. A czemu służy taki parametr to nie wiem po prostu doszedłem do wniosku że szkoda drążyć temat.
  • Pomocny post
    #3 21427028
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    cykor93 napisał:
    nie zawiera informacji o poziomie głośności itp.

Tak jak kolega wyżej napisał: zawiera. Netflix widocznie daje ten parametr jakoś absurdalnie nisko - ale to jest u nich norma, bo np. na ATV też trzeba znacząco podgłośnić TV na Netflixie w porównaniu do YT czy telewizji.

cykor93 napisał:
    Dodatkowo chciałem zapytać o aplikację YouTube na tejże konsoli, czemu nie można tam uzyskać dźwięku przestrzennego. Gdy włączę film typu test 5.1, to tylne głośniki ani subwoofer nie grają. Tylne głośniki są zastępowane przez przednie satelitki. Z góry dziękuję za uświadomienie mnie.

Bo YT na PS3 nie wspiera 5.1:
    https://support.google.com/youtube/answer/11904456?hl=en napisał:
    Turn on 5.1 surround sound
    Once you select a video to play, a player control bar will show. Go to 5.1 surround sound to turn it on or off.

Note: The setting will only appear for videos and devices that support 5.1 surround sound. 5.1 in YouTube is supported on all 2021 and later TVs, Chromecast, Apple TV, Roku and most Fire TV devices. In addition, 5.1 surround sound is supported on Xbox Series S|X, Xbox One X, Xbox One S, Xbox One and PlayStation 5. Many 2020 and earlier TVs may also support surround sound - check your device manufacturer to see if your device supports 5.1.
  • #4 21427919
    cykor93
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Dziękuję za pomoc w zrozumieniu . Rzeczywiście nie ma z czym walczyć. Po prostu fajniejsze produkcję będę odtwarzać z Blu-ray a te gdzie efekty nie są tak istotne powrzechnymi sposobami. Docelowo zbieram na jakiś bardziej cywilizowany sprzęt ale ten nie jest aż tak zły żeby to musiało się stać już teraz.
  • #5 21433744
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    Ordine napisał:
    Bo YT na PS3 nie wspiera 5.1

Generalnie dźwięk 5.1 na YT to kpina i ściema, nic więcej.
    cykor93 napisał:
    Docelowo zbieram na jakiś bardziej cywilizowany sprzęt ale ten nie jest aż tak zły żeby to musiało się stać już teraz.

To bardzo dobry sprzęt wbrew pozorom, sam korzystam czasami z SuperSlim z Hen do różnych rzeczy ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA