Witam, chciałem zapytać, jak to jest z dźwiękiem ze złącza optycznego. Dźwięk ten jest podobno surowy, tzn. że nie zawiera informacji o poziomie głośności itp. Mam taki zestaw: konsola PS3, która jest spięta ze starym kinem domowym 5.1 przewodem optycznym oraz przewodem HDMI z projektorem. Jeżeli odtwarzam film z płyty Blu-ray lub DVD, a także za pośrednictwem PS3 Media Server, to dźwięk, który się wydobywa z głośników, jest znacznie silniejszy ("głośniejszy") aniżeli ten, jeśli włączam film przy pomocy Netflix. W obu przypadkach dźwięk jest przestrzenny. Wspomniany Samsung obsługuje DTS itp. Na porównanie włączam film "Szeregowiec Ryan" z Blu-ray i Netflix, są przy tym kolosalne różnice. Pytanie brzmi: skąd te różnice i czy można to jakoś zmienić/poprawić? Dodatkowo chciałem zapytać o aplikację YouTube na tejże konsoli, czemu nie można tam uzyskać dźwięku przestrzennego. Gdy włączę film typu test 5.1, to tylne głośniki ani subwoofer nie grają. Tylne głośniki są zastępowane przez przednie satelitki. Z góry dziękuję za uświadomienie mnie.