logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samouczek NiceMCU XH-WB3S BK7238 - szybki start, flashowanie, czujniki, MQTT i Home Assistant

p.kaczmarek2 15 Lut 2025 12:46 7110 16

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• NiceMCU WB3S/XH-WB3S z układem BK7238 to tania płytka WiFi+Bluetooth, którą można sflashować OpenBeken i sparować z Home Assistant.
  • Flashowanie wykonuje się narzędziem BK7231GUIFlashTool w trybie BK7238: najpierw kopia zapasowa 2 MB flash, potem zapis firmware i restart przyciskiem EN.
  • Płytka ma 32-bitowy procesor 120MHz i 2MB pamięci Flash, a bywa dostępna za kilka dolarów, czasem nawet za 1 dolar.
  • Po konfiguracji działa MQTT, Home Assistant Discovery, Tasmota Device Groups, sterowanie LED, NTP, skrypty i przykłady z czujnikami DHT11 oraz AHT20.
  • BK7238 nie jest BK7231T, więc wymaga innego binarium; dioda LED ma odwróconą logikę, więc potrzebne są role Relay_n lub PWM_n.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
Słuchaj:
  • Moduł NiceMCU XH-WB3S z mikroprocesorem i portem USB-C.
    NiceMCU WB3S to tania płytka rozwojowa WiFi+Bluetooth wyposażona w 32-bitowy procesor 120MHz i 2MB pamięci Flash. Można ją łatwo sflashować oprogramowaniem open source i sparować z Home Assistant. Co więcej, można ją skryptować zgodnie z własnymi potrzebami i kompilować niestandardowe wersje oprogramowania układowego / sterowników online, bez konieczności konfigurowania toolchaina na komputerze.

Płytkę można zwykle kupić za kilka dolarów, a czasem nawet za 1 dolara:
    Płytka rozwojowa NiceMCU WB3S z modułem Bluetooth i chipem bk7238.
    Moduł płytki nazywa się WB3S, ale nie używa BK7231T, ale używa BK7238, którego kod binarny jest inny.
    Oto kilka podstawowych specyfikacji od sprzedawcy:
    Grafika informacyjna o płytce rozwojowej NiceMCU WB3S
    Specyfikacja łączności Wi-Fi modułu z główną częstotliwością 120MHz.
    Specyfikacje Bluetooth i przekroje parametrów elektrycznych NiceMCU
    Tabela wartości minimalnych i maksymalnych warunków pracy i przechowywania dla modułu elektronicznego.
    Tabela specyfikacji elektrycznych i zużycia energii dla NiceMCU WB3S.
    Schemat płytki rozwojowej XH-WB3S z oznaczeniami pinów.
    Obraz przedstawia płytkę rozwojową NiceMCU WB3S z wymiarami i wagą w tabeli.
    NiceMCU WB3S z procesorem BK7238.
    Płytka rozwojowa NiceMCU WB3S z wyprowadzeniami
    Płytka rozwojowa NiceMCU WB3S z modułem i złączami
    Płytka rozwojowa NiceMCU WB3S z oznaczeniami pinów

Nowy firmware
    BK7238 jest teraz obsługiwany przez OpenBeken:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App
    Oznacza to, że powinieneś być w stanie używać OBK na NiceMCU, wraz z funkcjami OBK, które obejmują:
    - sterowniki: https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/docs/drivers.md
    - polecenia: https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/docs/commands.md
    - system kompilacji online: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4033833.html
    - system sterowników OBK: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4056286.html
    Możesz również skorzystać z naszych samouczków IoT OBK dla tej płyty:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum517.html
    https://www.youtube.com/watch?v=x4p3JHXbK1E&list=PLzbXEc2ebpH0I8m_Cfbqv1MTlQuBKYvlx

Flashowanie nowego firmware
    Pobierz nasz flasher stąd:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Dokładniej, binaria można pobrać z zakładki Releases:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool/releases
    Z rozwijanej listy należy wybrać tryb BK7238:
    Interfejs programu BK7231 Easy UART Flasher z wybranym układem BK7238.
    Kliknij "download latest from web", aby pobrać najnowszy firmware z naszego Githuba na swój komputer:
    Zrzut ekranu interfejsu użytkownika z przyciskiem Download latest from Web.
    Spowoduje to pobranie z: https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App
    Zrzut ekranu narzędzia Automatic Firmware Downloader z informacją o zakończeniu pobierania.
    Następnie najpierw wykonaj kopię zapasową flash 2 MB, jak zwykle:
    Okno narzędzia do kopiowania pamięci flash z zaznaczoną opcją Do firmware backup (read) only.
    Podczas gdy urządzenie czeka na "uzyskanie magistrali", naciśnij przycisk EN na płytce drukowanej raz lub dwa razy. Może to nie być potrzebne w przyszłości, gdy dodamy kod DTR RESET na tej płytce.
    W przypadku surowego modułu NiceMCU należy odłączyć i ponownie podłączyć zasilanie, gdy urządzenie czeka na "uzyskanie magistrali".
    Narzędzie BK7231 Easy UART Flasher z komunikatem Reading success!
    Następnie należy wykonać zapis firmware:
    Zrzut ekranu aplikacji BK7231 Easy UART Flasher z operacją flashowania. .
    Naciśnij przycisk EN, aby zrestartować urządzenie.

Konfiguracja początkowa
    Połącz się z punktem dostępowym OBK, tak jak w przypadku Tasmota:
    Zrzut ekranu pokazujący okno połączenia z siecią WiFi OpenBK7238.
    Przejdź do Config->WiFi, wprowadź SSID i hasło:
    Zrzut ekranu interfejsu OpenBK7238 z opcjami konfiguracji. .
    Uzyskaj nowy adres IP urządzenia z routera:
    Tabela adresów IP dla urządzeń OpenBK7238 i BK7231T.

Zabawa z pinami
    Możesz użyć lekarza GPIO z aplikacji internetowej OBK, aby odgadnąć role pinów:
    Zrzut ekranu interfejsu konfiguracji pinów NiceMCU. .
    Dzięki temu można określić, że dioda LED na płycie znajduje się na P6, P24, P26:
    Interfejs użytkownika systemu OpenBK7238 z przyciskami sterowania i informacjami o statusie.
    Logika wydaje się być tutaj odwrócona, więc będziesz potrzebował roli Relay_n lub PWM_n.
    Zbliżenie na płytkę rozwojową z podłączonym kablem USB i świecącą diodą LED.
    Zbliżenie płytki rozwojowej NiceMCU WB3S z aktywnymi diodami LED na białej płytce prototypowej.
    Płytka rozwojowa NiceMCU WB3S z zapalonymi diodami LED
    Płytka rozwojowa NiceMCU WB3S z diodą LED na białym tle.
    Dobrze jest również poprawić indeksy kanałów po użyciu lekarza GPIO. Służą one do grupowania przycisków i przekaźników oraz do oznaczania indeksów (kolejności) RGBCW PWM.
    Z taką konfiguracją:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Można sterować wbudowaną diodą LED za pomocą sterownika LED OBK:
    Zrzut ekranu interfejsu użytkownika OpenBK7238 z opcjami sterowania LED.

OTA do nowej wersji
    Jeśli chcesz zaktualizować OBK na swojej płycie, po prostu postępuj zgodnie z naszym samouczkiem:

.

Grupy urządzeń Tasmota
    Grupy urządzeń Tasmota, zwane również DGR, mogą być używane do grupowania urządzeń (świateł lub przełączników, a nawet świateł i przełączników) w grupy bez żadnego centralnego serwera, bez Home Assistant.

Sterownik NTP
    Przejdź do Config->Startup command text. Wpisz:

startDriver NTP

.
    A następnie uruchom ponownie komputer. Teraz zobaczysz, że sterownik NTP jest uruchomiony:
    Ekran interfejsu użytkownika z informacjami o diodzie LED RGB i NTP .

Proste skrypty
    W OBK można uruchamiać proste skrypty. Na przykład można programowo sterować diodą LED. Można to umieścić w komendzie startowej lub pliku LittleFS autoexec.bat, patrz tutorial:

[inContentAd]

again:

led_enableAll 1
    delay_s 1
    led_basecolor_rgb FF0000
    delay_s 1
    led_basecolor_rgb 00FF00
    delay_s 1
    led_basecolor_rgb 0000FF
    delay_s 1
    led_basecolor_rgb FFFFFF
    goto again

Zapisz i uruchom ponownie. Dioda LED jest teraz animowana:

Więcej informacji można znaleźć w naszych przykładach skryptów:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/docs/autoexecExamples.md

Próbka DHT11
    OBK obsługuje wiele czujników, w tym DHT11. Można go łatwo skonfigurować za pomocą GUI. Wystarczy wybrać pin DHT11, a następnie wybrać dwa kanały używane do przechowywania temperatury i wilgotności:
    Fragment konfiguracji pinów na NiceMCU WB3S z przypisaniami dla DHT11 i PWM_n. .
    W tym celu wybrałem pin P22 i wykonałem połączenie sprzętowe:
    Płytka NiceMCU WB3S na płytce stykowej z czujnikiem DHT11.
    Wszystko powinno działać po wyjęciu z pudełka i należy pamiętać, że rodzina DHT jest specjalna i nie pokaże się jako działający sterownik:
    Interfejs użytkownika z informacjami o sensorze DHT11 i sterowaniu LED.

Próbka czujnika AHT20
    Zróbmy kolejne demo czujnika. Tym razem użyjemy AHT20. Podłącz AHT20 do dwóch dowolnych pinów cyfrowych:
    Płytka rozwojowa NiceMCU na płytce stykowej z podłączonymi przewodami.
    Płytka rozwojowa z modułami podłączonymi do płytki stykowej.
    Podciąganie nie jest potrzebne. Teraz uruchom go w oprogramowaniu układowym.
    Pierwsze dwa argumenty to piny - ja użyłem P8 i P7. Następnie mamy indeksy kanałów dla temperatury i wilgotności.

startDriver AHT2X 8 7 6 7

To powinno dać odczyty na stronie głównej:
    Dashboard OpenBK7238 z pomiarami temperatury i wilgotności .
    Jeśli to nie działa i chcesz zmienić konfigurację bez restartu, możesz użyć:

stopDriver AHT2X

Pamiętaj, aby dodać polecenie startDriver do autoexec.bat lub krótkiego polecenia startowego, aby uruchamiał się przy każdym ponownym uruchomieniu.

Konfiguracja MQTT
    Bardziej szczegółowe informacje znajdują się w sekcji "Parowanie z HA", ale w Config->MQTT można ustawić informacje o brokerze MQTT:
    Panel konfiguracyjny MQTT dla urządzenia OpenBK7238_8C10262A .
    Następnie stan MQTT zostanie wyświetlony na stronie głównej:

Zrzut ekranu z interfejsu urządzenia IoT z informacjami o stanie MQTT oraz parametrów systemowych.

Parowanie z HA
    Teraz możesz sparować swoje proste urządzenie LED RGB z Home Assistant. Pojawi się tam ze wszystkimi niezbędnymi elementami sterującymi. Skorzystaj z samouczka HA Discovery:

Ważna uwaga: HA Discovery używa typów kanałów do określenia sposobu wyświetlania kanału. Pamiętaj, aby ustawić je w aplikacji internetowej:
    Zrzut ekranu interfejsu ustawień pinów i typów kanałów dla urządzenia.
    Oto jak wygląda moje urządzenie w HA:
    Zrzut ekranu interfejsu użytkownika Home Assistant z informacjami o urządzeniu BK7238.
    LED picker również działa:
    Interfejs do zarządzania światłem w aplikacji Home Assistant.

Podsumowanie
    NiceMCU XH-WB3S BK7238 to bardzo tania płytka rozwojowa, która jest kompatybilna z OBK i można na niej uruchomić większość funkcji OBK, w tym parowanie Home Assistant i obsługę Tasmota Device Groups. Więcej informacji można znaleźć na naszej liście urządzeń:
    https://openbekeniot.github.io/webapp/devicesList.html
    oraz w naszej dokumentacji:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/README.md
    Daj nam znać, jeśli masz jakieś pytania, dołożymy wszelkich starań, aby Ci pomóc.

Dodano po 10 [godzinach]: .

Więcej zrzutów ekranu z Home Assistant:
    Zrzut ekranu z programu Home Assistant pokazujący historię temperatury urządzenia.
    Wykres wilgotności w aplikacji Home Assistant pokazujący zmiany w czasie.
    Interfejs użytkownika OpenBK7238 z informacjami o czujnikach i sterowaniu LED.
    Wszystko wydaje się stabilne i gotowe do wydania.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14799 postów o ocenie 12960, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21650901
    groove6j
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam. Mam problem ze zmianą adresu MAC. Z jakiegoś powodu jest on taki sam dla 2 switchy. C8:47:8C:42:88:48
    Zmiana adresu przez WebUI powoduje tylko rozłączenie. Po ponownym uruchomieniu jest ten sam MAC.
    Używam BK7238 T1, fw 1.18.164
  • REKLAMA
  • #3 21650956
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 455
    Wygląda na to, że w T1 RF firmware (mac + kalibracja) znajduje się w innym offsecie.
    Albo przenieś go z 0x1E3000 do 0x1E1000 (np. zrób kopię zapasową, przenieś ją za pomocą edytora hex i flashuj z powrotem), albo wykonaj "Restore RF Part" we flasherze.
  • REKLAMA
  • #4 21651106
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12960
    Szybki jesteś, jak i skąd wziąłeś dwa moduły T1? Zazwyczaj są one widoczne tylko w najnowszych partiach urządzeń Tuya.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21651135
    groove6j
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    >>21651106
    Ten link z ali, zamówiony 2 tygodnie temu.
    Właśnie znalazłem to na AliExpress:
    Tuya 16A MINI Wifi Switch DIY 1-way
    https://a.aliexpress.com/_EHQ8qfc

Zamówiłem 2 identyczne przełączniki i znowu niespodzianka - nowy chip.
    Sflashowany i działa świetnie.
  • REKLAMA
  • #6 21731620
    jmkrzyszt
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    insmod napisał:
    Albo przenieś go z 0x1E3000 na 0x1E1000 (np. zrób backup, przenieś edytorem hex i przeflashuj z powrotem) albo zrób "Restore RF Part" we flasherze.

Niedawno kupiłem kilka modułów QS-WiFi-S10-C04, najwyraźniej opartych na BK7238 (w przeciwieństwie do starszych produktów tego samego typu z BK7231N) i napotkałem ten sam problem. Wgrałem OpenBK7238_QIO_1.18.205.bin i moduł zmienił swój adres MAC na C8:47:8C:42:88:48. TLV w 0x1e3000 został usunięty (lub nadpisany).
    Wypróbowałem zalecaną metodę przeniesienia TLV z 0x1e3000 do 0x1e1000 (faktycznie zrobiłem kopię, więc były dwie kopie). To nie pomogło - oba obszary pozostały nietknięte po flashowaniu, ale zostały nadpisane przez OpenBK po uruchomieniu.
    Jakieś dalsze zalecenia lub przemyślenia?
    Załączam zrzut flash, który zawiera oryginalny bootloader, OpenBK, jego dane konfiguracyjne i zniszczony TLV w 0x1e3000.
    Załączniki:
    • QS-WiFi-S10-C04-c90a-OpenBK7238-after-booting.bin.zip (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 21731636
    insmod
    Poziom 31  
    >>21731620
    Jeśli masz kopię zapasową przed flashowaniem OpenBK, w najnowszych wersjach flashera w "Operacji niestandardowej" znajduje się przycisk "Przywróć RF z kopii zapasowej". Kliknij go, wybierz kopię zapasową i przywróci sektor TLV z wymaganym przesunięciem.
  • #8 21731647
    jmkrzyszt
    Poziom 9  
    >>21731636
    Dzięki @insmod teraz rozumiem jak powinno działać przywracanie TLV. Niestety coś jest nie tak. Z przesunięciem początkowym: 0x1e3000 i długością: 0x1000, otrzymuję następujący wynik po naciśnięciu Custom Write:

Kod: Text

Najwyraźniej narzędzie próbuje zapisać znacznie więcej danych, niż myślę, że zażądałem.
  • #9 21731649
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12960
    Która wersja flashera? Mieliśmy wersję, która miała ten problem...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21731662
    jmkrzyszt
    Poziom 9  
    p.kaczmarek2 napisał:
    Która wersja flashera? Mieliśmy wydanie, które miało ten problem...

Wersja z lutego lub marca 2025 roku. Jak mogę sprawdzić, która to wersja? Zaktualizowałem już źródła z git, więc nie mogę sprawdzić, która to była wersja, a teraz otrzymuję błędy próbujące zbudować v148 z linux mono (wersja 6.12.0 na moim Arch Linux).
    insmod napisał:
    Nie używaj niestandardowego zapisu, użyj "Przywróć RF z kopii zapasowej"

Domyślam się, że nie jest to dostępne w pół rocznej wersji, której wciąż używam.
  • #12 21731670
    insmod
    Poziom 31  
    >>21731662
    Ostatnie zatwierdzenie WSL1 mono 6.12.0 kompilacja powiodła się z msbuild

29 Warning(s)
        0 Error(s)

Time Elapsed 00:00:02.78

Skompilowany plik binarny działa poprawnie w systemie Windows.

Można również użyć prebuilt release binary.
  • #13 21731686
    jmkrzyszt
    Poziom 9  
    OK, myślę, że jestem w stanie sflashować brakujący TLV za pomocą ltchiptool. Sflashowałem go pomyślnie na 0x1e3000, ale nie przetrwał rozruchu OpenBK i nadal używany był fałszywy adres MAC. To samo dzieje się przy 0x1e1000. Może jest inny offset, przy którym nie zostanie zniszczony, a może nawet sprawdzony przez OpenBK pod kątem prawidłowego adresu MAC?
  • #14 21746116
    jmkrzyszt
    Poziom 9  
    Mógłbym spróbować samodzielnie rozwiązać problem z nadpisanym obszarem TLV, ale byłbym wdzięczny, gdybyś najpierw był w stanie odpowiedzieć na moje 2 pytania:
    1. Który fragment kodu OpenBK jest odpowiedzialny za umieszczenie obszaru danych konfiguracyjnych OpenBK w 0x1e1000 i/lub 0x1e3000?
    2. Czy dane w oryginalnym obszarze TLV mają być dostępne bezpośrednio przez OpenBK, czy pośrednio przez funkcje dostarczane przez kod bootloadera, czy cokolwiek innego?
  • #15 21764507
    dufu
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    >>21746116 Jeśli nie rozwiązałeś problemu, pamiętaj, że kompilacja OpenBeken bk7238 szuka sektora TLV pod adresem 0x1e0000.

Aby wyodrębnić z urządzenia z oryginalnym Tuya fw z hid_loader :
    Kod: Bash
    Aby zaprogramować urządzenie OpenBeken fw z hid_loader :
    Kod: Bash
    Mam nadzieję, że to pomoże
  • #16 21764525
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 920
    podobny efekt można osiągnąć również w Easy Flasher

Interfejs programowania BK7231N z otwartym oknem „FormCustom”

tutaj widać EF wykrywający partycję RF dla kopii zapasowej BK7238 i flashujący ją do właściwej lokalizacji dla BK7231N

Ekran aplikacji BK7231 Easy UART Flasher z informacjami o procesie flashowania

insmod napisał:
    Jeśli masz kopię zapasową przed flashowaniem OpenBK, w najnowszych wersjach flashera w "Operacji niestandardowej" znajduje się przycisk "Przywróć RF z kopii zapasowej". Kliknij go, wybierz kopię zapasową i przywróci sektor TLV z wymaganym przesunięciem.
  • #17 21764552
    jmkrzyszt
    Poziom 9  
    Świetnie, moje urządzenia działają teraz zgodnie z oczekiwaniami! Kluczowa informacja dotyczyła lokalizacji sektora TLV na 0x1e0000 oczekiwanego przez OpenBK. Na podstawie wcześniejszej dyskusji zrozumiałem, że powinien on znajdować się pod adresem 0x1e1000 (przeniesiony z fabrycznego 0x1e3000 do oczekiwanego przez OpenBK 0x1e1000). Teraz wszystko jest dla mnie jasne: OpenBK używa tych danych i spodziewa się znaleźć je pod adresem 0x1e0000.

@insmod , @dufu , @divadiow , dziękuję za wsparcie!

PS. Z powodów wyjaśnionych wcześniej, nie używam Easy Flasher, jednak uartprogram lub ltchiptool, lub narzędzie bk7231tools w pewnym stopniu wykonują dla mnie pracę.
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy płytki rozwojowej NiceMCU WB3S opartej na procesorze BK7238, wykorzystywanej do integracji z Home Assistant oraz programowania niestandardowego firmware. Użytkownicy zgłaszają problem z niezmiennym adresem MAC, który pozostaje taki sam po flashowaniu i restarcie urządzenia, co jest związane z nadpisywaniem obszaru TLV w pamięci flash (offsety 0x1e3000 i 0x1e1000). Proponowane rozwiązania obejmują przeniesienie lub przywrócenie sektora RF z kopii zapasowej za pomocą narzędzi flasherowych OpenBK, jednak problem nadpisywania TLV przez firmware OpenBK nadal występuje. Wskazano, że najnowsze wersje flashera posiadają funkcję "Przywróć RF z kopii zapasowej", która powinna rozwiązać problem, ale w praktyce nie zawsze działa poprawnie. Dyskusja zawiera także pytania o szczegóły implementacji OpenBK dotyczące zarządzania obszarem konfiguracyjnym TLV oraz o mechanizmy dostępu do danych TLV przez bootloader lub firmware. Wątek obejmuje również kwestie kompilacji narzędzi na systemach Linux i Windows oraz różnice między układami BK7231T a BK7238 w kontekście kompatybilności firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA