logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduły komunikacji radiowej do ESP/Arduino na 4 km przez las

IgusCraft 18 Lut 2025 18:26 1437 47
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie moduły radiowe nadają się do komunikacji między dwoma mikrokontrolerami oddalonymi o 4 km przez las?

Na 4 km przez las najrozsądniej rozważyć moduły LoRa, np. RFM95W-868S2 albo SX1278, ale tylko do bardzo małych i rzadkich pakietów; jeśli danych ma być więcej, praktyczniejszy będzie GSM albo przewód/światłowód [#21445606][#21445901][#21446523] Przy takim dystansie liczy się niska częstotliwość i mała przepustowość, bo padł przykład zejścia nawet do 300 bps, a w pasmach publicznych dochodzą ograniczenia zajętości pasma [#21445665][#21445846] Las mocno tłumi sygnał, więc anteny trzeba umieścić możliwie wysoko, najlepiej nad koronami drzew; dla 4 km w otwartym terenie podano ok. 99 dB tłumienia dla 868 MHz i 92,9 dB dla 433 MHz [#21446337][#21451136] Pomóc mogą anteny kierunkowe, np. Yagi-Uda, ale nawet wtedy łączność może być problematyczna [#21446337] Zwykłe 2,4 GHz, np. nRF24L01+, raczej nie da rady na taki dystans [#21451066]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #32 21448743
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    Były tematy o wysyłaniu danych za pomocą pasma AM, poczytaj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #33 21448802
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 699
    Zasięg zależy gównie od:
    - mocy nadajnika
    - zysku anten i wysokości ich umieszczenia
    - czułości odbiornika
    - tłumienia sygnału

Maksymalna wartość tego pierwszego parametru jest określona przez prawo. Regulacje dla radiotelefonów, gdzie człowiek naciska przycisk nadawania są inne niż dla urządzeń automatyczne wysyłających dane.
    Czułość odbiornika zależy od zastosowanej modulacji. Wspominana tutaj LoRa jest szerokopasmową modulacją gdzie prędkość transmisji ograniczono do absolutnego minimum. Dzięki temu uzyskuje się bardzo dużą czułość.
    Jest jeszcze komunikacja LoRaWAN gdzie stosuje się modulację LoRa i ustandaryzowany protokół aby można było wykorzystać istniejącą sieć publicznie dostępnych lub płatnych bramek. W Polsce ta sieć nie jest duża.
    Jeśli chodzi o tłumienie to najmniejsze jest w przypadku tzw. optycznej widzialności anten. Niestety las pod tym wglądem jest na przeciwnym końcu skali.
  • REKLAMA
  • #35 21448828
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    IgusCraft napisał:
    No dobra, a jakim cudem i za pomoca czego np. Dzialają tskie krotkofalowki? Mają zasięg kilku kilemetrow

Zapewne masz tu na myśli CB Radio (Citizens Band Radio); powszechnie używane przez kierowców dużych 'trucków' do ostrzeżeń i informacji o zbytnich nasileniach ruchu/korkach, objazdach na swoich trasach.
    Szczegóły tej komunikacji tu:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Citizens_band_radio

Niektóre motocykle, jak na przykład: Honda Goldwing były, (a może dalej są?) wyposażone fabrycznie w takie radio.

e marcus
  • #37 21448878
    TvWidget
    Poziom 39  
    Moc nadajnika często podaje się w dBm. Jest to skala logarytmiczna. Zwiększanie mocy o 3dBm to teoretycznie dwukrotne zwiększenie zasięgu. Zobacz jaką moc ma ten radiotelefon.
    Istotna jest też częstotliwość sygnału. Fale o niższych częstotliwościach (np. CB Radio) łatwiej przenikają przez przeszkody te o wyższych (np. WiFi) zachowują się podobnie do światła.
    W przypadku telewizji satelitarnej sygnał z nadajnika o stosunkowo niewielkiej mocy umieszczonego na satelicie można odebrać z odległości 36000 km. Na jego drodze nie możne być jednak żadnych przeszkód.
  • #39 21449043
    TvWidget
    Poziom 39  
    W praktyce nie ma ogólnie dostępnych pasm na niższych częstotliwościach jakie możesz legalnie wykorzystać do zastosowania o jakim napisałeś.
  • #41 21449164
    TvWidget
    Poziom 39  
    To zależy jakie. Historycznie nazwa "krótkofalówki" wskazuje na fale krótkie np. 27 MHz. Na tej częstotliwości pracuje CB Radio. Popularne PMR używającej pasma 446MHz. Te 10km to zasięg jaki można teoretycznie osiągnąć w idealnych warunkach.
  • #42 21449360
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    IgusCraft napisał:
    wg. Producenta mają zaiseg 10 km

ha ha ha

Dodano po 3 [minuty]:

TvWidget napisał:
    446MHz. Te 10km to zasięg jaki można teoretycznie osiągnąć w idealnych warunkach.

Obie strony na otwartych szczytach, i "przypadkowo" żaden operator dźwigu się nie wcina

Dodano po 7 [minuty]:

Nie ma sposobu.
    Pasma publiczne (aż dwa) są jednocześnie nie chronione, i każdy inny może się tobie wciąć na częstotliwość, ma takie samo prawo
    (przy bandyterce na 466 zwłaszcza)

Nie bez powodu operatorzy telekomunikacyjni (komórkowi) maja sens, to należy ci po raz kolejny podkreslić
  • #44 21451066
    ademba
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Może coś się wypowiem, bo akurat siedzę trochę w temacie, ale z braku czasu nie jestem w stanie wszystkiego przetestować. Więc opieram się na charakterystyce, która gdzieś tam opisuje, jaki moduł na jakiej odległości może się komunikować.

Kwestia też, czy liczy się zużycie energii, czy nie, bo jak nie, to na taką dłuższą odległość do 4 km to chyba Lora będzie najlepszym rozwiązaniem. Inne, które znam i które mam, to nie wiem, czy się przebiją na odległość do 4 km.

Ja aktualnie skupiam się na swoim projekcie, ale że nie potrzebowałem rozwiązania, które musi komunikować się na duże odległości, to wybrałem inne dobre rozwiązanie, które w moim przypadku się sprawdza, ale badając temat gdzieś tam ktoś opisywał, że przesłał dane poprzez Lorę na odległość 7 km. Generalnie sprawdzę ten moduł, ale bliżej wiosny, bo chcę go wykorzystać do czujnika z pola, więc chyba on będzie najlepszy, aby mi przesyłał bez problemu dane na większą odległość.

Ty musisz zrobić testy i wtedy sobie odpowiesz na pytanie, czy się sprawdza, ale chyba na taką odległość nie znajdziesz nic lepszego.

Inne pasmo legalne to 2400, to na której działa WiFi, ale moduł nRF24L01 z anteną nawet na polu chyba nie da rady, aby osiągnął taką odległość.
    Jak piszę, najlepiej to byłoby sobie potestować różne rozwiązania, biorąc pod uwagę możliwości sprostać naszemu zadaniu.
  • #45 21451136
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1478
    ademba napisał:
    bo jak nie to na taką dłuższą odległość do 4 km to chyba Lora będzie najlepszym rozwiązaniem. Inne które znam i które mam to nie wiem, czy się przebiją na odległość do 4 km.

Problemem jest nie tylko odległość ale i las
    IgusCraft napisał:
    lecz między punktami jest las.

co powoduje że musi stacje umieścić powyżej lasu, bo sam las mu dość skutecznie sygnał wytłumi.
  • REKLAMA
  • #46 21451368
    ademba
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Janusz_kk napisał:
    Problemem jest nie tylko odległość, ale i las

Nie wiem, testów nie robiłem, należałoby sprawdzić na czystym polu i w komunikacji w lesie, jak to się sprawdzi, ale na takiej odległości to możliwe.
    Generalnie, jak robiłem testy swoich modułów, to 2400 MHz miał problem z przebiciem się przez ściany, nawet w domu (pokój-kuchnia), ale dwa inne 433 MHz nie tylko pokonywały grube ściany (odbiornik w pokoju, nadajnik na zewnątrz), ale w dodatku moduły oddalone w sporej odległości, więc stwierdziłem, że dla mnie będzie to najlepsze rozwiązanie, ale 433 MHz lepiej sobie radzi z pokonywaniem barier typu ściany niż 2400 MHz.
  • #47 21451372
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1478
    ademba napisał:
    Generalnie jak robiłem testy swoich modułów to 2400 MHz miał problem z przebiciem się przez ściany nawet w domu (pokój-kuchnia) ale dwa inne 433MHz nie tylko pokonywały grube ściany (odbiornik w pokoju, nadajnik na zewnątrz), ale w dodatku moduły oddalone w sporej odległośc

A 27Mhz jeszcze dalej tylko co z tego, na tych które by miały zasięg nie może korzystać z takiej transmisji jak on chce, na CB może sobie tylko pogadać a na 433 mu nie wolno.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat modułów komunikacji radiowej do mikrokontrolerów ESP i Arduino, które mogą zapewnić łączność na odległość 4 km przez las. Wskazują na ograniczenia prawne dotyczące przesyłania danych oraz na konieczność użycia niskich częstotliwości, takich jak 433 MHz i 868 MHz, aby uzyskać większy zasięg. Moduły LoRa, takie jak RFM95W i SX1278, są sugerowane jako odpowiednie rozwiązania, jednak podkreślają, że zasięg może być ograniczony przez przeszkody, takie jak drzewa. Użytkownicy zwracają uwagę na potrzebę testów w różnych warunkach oraz na alternatywne rozwiązania, takie jak modemy GSM, które mogą być bardziej niezawodne w trudnych warunkach terenowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA