logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hulajnoga KESSER K-ESC-X10 450W - błąd E2, wyświetlacz i światła nie działają

wiesiekw100 18 Lut 2025 21:02 771 12
REKLAMA
  • #1 21445780
    wiesiekw100
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Zakupiłem dla siebie na Allegro uszkodzoną hulajnogę elektryczną KESSER K-ESC-X10 450 W. Uszkodzenie polega na wyświetleniu błędu E2. Przeszukałem Google i nic nie znalazłem na temat naprawy. Po naciśnięciu przycisku włącznika na wyświetlaczu pojawia się to, co zamieściłem na filmie. Żeby wyświetlacz świecił cały czas, trzeba trzymać przycisk włącznika. Wtedy da się włączyć przednie światło. Tylnego światła i stopu nie można włączyć. Po puszczeniu przycisku włączającego wszystko zanika. Bateria jest w pełni naładowana (42 V) pomimo migania jej ikony na wyświetlaczu. Nie rozładowuje się i zachowuje przez cały czas napięcie 42 V. Jest to hulajnoga nowa, nieużywana. Czy znajdę kogoś, kto miał do czynienia z taką hulajnogą i mógłby podpowiedzieć, gdzie szukać? Czujnik Halla jest nietypowy o symbolu 49228. Obdzwoniłem warsztaty naprawiające hulajnogi i nikt nie słyszał o takim sprzęcie, o naprawie nie wspomnę. Nadmienię, że elektronika to moje hobby. Dziękuję za rady typu „nie kupuje się uszkodzonych sprzętów”, „do serwisu”. Lepiej nic nie piszcie. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Zdjęcie prezentujące elektryczną hulajnogę KESSER K-ESC-X10 z kilkoma widokami i akcesoriami.
    Wyświetlacz hulajnogi elektrycznej z błędem E2.
    Uszkodzona hulajnoga elektryczna KESSER K-ESC-X10 na posadzce garażu.
  • REKLAMA
  • #2 21446100
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Może nieśmiało zaryzykuję przypuszczenie zalania elektroniki, włączników i/lub wyświetlacza a gdy elektronika to Twoje hobby podobnie jak moje to zapewne od tego bym zaczął? Niedawno jak wczoraj skończyłem naprawę włącznika od wkrętarki zintegrowanego z regulatorem obrotów, którego nie można było znaleźć i zakupić nawet w sieci a "serwis" potrzymał ją 4 miesiące i oddał bez naprawy a handlowiec potrzymał potem dwa miesiące sam włącznik i oddał obiecując że za dwa miesiące mu dostarczą. Więc wierzę w Ciebie i Twój upór jak i mój a najlepiej jest liczyć na siebie jak wynika w ostateczności z własnego doświadczenia. Ale proszę tak jak Ty, nie pisz, że już to sprawdzałeś, bo o tym nie napisałeś... Tutaj masz przykład, że tylko upór i dociekliwość prowadzi do sukcesu, a czasem rozkręcenie urządzenia do ostatniej śrubki czy też do ostatniej zębatki :) Link
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21620858
    Carmano
    Poziom 1  
    Czy kolega ogarnął tę hulajnogę? Mam identyczny problem. Będę wdzięczny za podpowiedź.
  • #6 21621751
    wiesiekw100
    Poziom 11  
    Nie udało mi się naprawić. Doszedłem do tego, że zwarty jest mikroprocesor w sterowniku silnika. Zakupiłem na AliExpress taki sam, ale trzeba go zaprogramować. Nie da się sczytać programu ze zwartego mikroprocesora. Albo trzeba zakupić całą elektronikę z innej hulajnogi wraz z wyświetlaczem, który nie pasuje do Kessera, albo poczekać, aż pojawią się w sprzedaży części do tej, albo znaleźć programistę, który potrafi zaprogramować mikroprocesor. Nie ma nic na temat tej hulajnogi, nawet producent jest nie do namierzenia. Serwis Kessera w Niemczech nie udziela informacji, kto jest producentem. Niewypał z tą hulajnogą. Na razie nie mam czasu, żeby się tym zajmować. Może kiedyś. Jeżeli ktoś będzie miał wiedzę na temat dostępności sterownika silnika, to poproszę o wiadomość.
  • REKLAMA
  • #7 21621898
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Włóż zwykły sterownik za 50zł do tego stacyjna na kluczyk jako włącznik i tyle w temacie takich wynalazków
  • #8 21621913
    wiesiekw100
    Poziom 11  
    >>21621898 Nie każdy sterownik będzie kompatybilny z silnikiem. Ilość cewek w silniku musi być taka sama jak w silniku hulajnogi, od której weźmiesz sterownik. A co ze światłami, co ze światłami stopu, co ze zmianą biegów? Hulajnoga Kesser jest przystosowana do poruszania się po drogach publicznych. Przy takiej przeróbce traci tę właściwość.
  • #9 21621926
    slawko_k
    Poziom 35  
    Cytat:
    Ilość cewek w silniku musi być taka sama jak w silniku hulajnogi od której weźmiesz sterownik

Zakładam że to zwykłą hulajnoga z silnikiem BLDC czyli 3 uzwojenia i sterownik też BLDC.

Cytat:
    Nie każdy sterownik będzie kompatybilny z silnikiem.

No to się zdarza ale na szczęście bardzo rzadko. w 90% powinno zadziałać.

Cytat:
    A co ze światłami, co ze światłami stopu

Podpiąć możesz pod klamkę

Cytat:
    co ze zmianą biegów

Uniwersalne sterowniki najczęściej mają 3 biegi ale kto z tego korzysta. Zawsze i tak każdy jeździ na max

Cytat:
    Hulajnoga Kesser jest przystosowana do poruszania się po drogach publicznych

Hulajnoga na drodze publicznej?? U nas? Ciekawe. Ma tablice rejestracyjną?
  • #10 21621942
    wiesiekw100
    Poziom 11  
    >>21621926 To, co proponujesz, nie zadowala mnie. Trzeba wykonać drugie okablowanie. Sterownika nie przypniesz na taśmę izolacyjną na zewnątrz. Hulajnogę rejestrujesz i otrzymujesz tablicę (tak wyczytałem na jednym z ogłoszeń sprzedażowych tejże hulajnogi).
  • #11 21622449
    slawko_k
    Poziom 35  
    Cytat:
    To co proponujesz nie zadowala mnie.

Ok. Masz prawo do swojego podejścia.
    Myślałem że kupiłęś uszkodzoną żeby ożywić i używać a ty chcesz odrestaurować full w oryginale. Stare motorynki, wsk'i, simsony odnowione po 10-15tyś chodzą ale wiedz, że z tym tak nie będzie. Do 40letniej motorynki kupisz wszystko a do rocznej chińskiej hulajnogi czy skutera już jest problem z ori częściami.

Cytat:
    Hulajnogę rejestrujesz i otrzymujesz tablicę

Bardzo ciekawe. Masz na to fakturę i jakiś papier z homologacją?
  • #12 21622748
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21622449 Hallo,
    tu jest raczej inny problem. Niemiecki handlarz (od wszystkiego, hulajnogi to margines) zamówił sobie hulajnogi z własnym logo, to tego programowalny sterownik z dopasowanym softem dla niemieckich przepisów, wiec hulajnoga ma VIN (FIN) numer i ABE (dopuszczenie) na papierze. Z tym bez problemu idziesz do ubezpieczalni i rejestrujesz.
    Tak jest w Niemczech, a w Polsce — nie wiem.
  • #13 21624971
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    A w Polsce się niestety nie da.
    Wystarczy tylko poczytać o emerycie który rozwalił cały system, teraz chodzi się o rejestrację ubezpieczenie.

Podsumowanie tematu

✨ Hulajnoga elektryczna KESSER K-ESC-X10 450W wykazuje błąd E2, który powoduje brak działania wyświetlacza i świateł po zwolnieniu przycisku włącznika. Bateria jest naładowana do 42 V, mimo migającej ikony na wyświetlaczu. Problem prawdopodobnie wynika z uszkodzenia mikroprocesora w sterowniku silnika, który jest zwarty i wymaga wymiany lub zaprogramowania nowego. Brak dostępności oryginalnych części i oprogramowania utrudnia naprawę. Propozycje obejmują wymianę sterownika na uniwersalny, jednak wiąże się to z koniecznością dopasowania liczby cewek silnika oraz utratą homologacji i funkcji świateł. Hulajnoga posiada niemiecki numer VIN i homologację ABE, co umożliwia rejestrację w Niemczech, ale w Polsce rejestracja i ubezpieczenie są problematyczne. Brak wsparcia producenta i serwisu KESSER komplikuje naprawę, a znalezienie programisty do zaprogramowania mikroprocesora jest kluczowe dla przywrócenia pełnej funkcjonalności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA