karwo napisał: to urządzenie może mieć już tylko obudowę po BP24/15 a "wnętrzności" są inne.
Też jestem podobnego zdania.
Jeśli faktycznie dioda jest na mniej niż 15A to raczej było przerabiane. Poza tym nie da się w prosty sposób na tym zestawie zrobić 12/24V na 2 diodach i transformatorze. Pytanie czy obecnie prostownik ma taką regulację. Kiedyś tak nie oszukiwano z parametrami. Jak prostownik miał dać 15A to miał komponenty aby ten prąd uzyskać.
Randall_ napisał: Wyobraźnia wyobraźnią, żebym nie sprawdził tego, to bym nie pisał że daje zmienny prąd bezpośrednio na + - i prostownik posiada 2 diody, i ocenianie kogoś po tym jak opisał problem, jest zbędne, bo napisałem tak i tak, to już zaraz każdy pisze że amator i nie wiadomo co jeszcze,
No cóż jakoś nie umiem sobie wyobrazić aby nie amator podchodził do serwisowania bez miernika, nawet takiego za 20 zł. Nie wyobrażam siebie aby nie amator podłączał prostownik w ten sposób co ty. Gdzie BHP? Nie amator powinien wiedzieć że najpierw się podłącza akumulator a później podaje napięcie.
Randall_ napisał:
Powiem tak, 1 objaw o którym się dowiedziałem, to był taki że w trakcie podpinania prostownika pod Aku, to nie były iskierki jak to zazwyczaj bywa, tylko normalnie dawało takimi iskrami jak by spawał, a w tym samym momencie transformator w prostowniku normalnie aż wył, tak jak by dostał kolosalne obciążenie, a przy normalnie działających diodach tego nie będzie
Może czas spojrzeć sobie w lustro i powiedzieć "jestem amatorem". To nie wstyd. W końcu elektroda zrzesza głównie amatorów. Pamiętaj że naprawa prostownika może być niebezpieczna, no ale już o tym pisałem, że naprawa prostownika nie jest dobrym poligonem do napraw przez amatora ze względu na spore prądy jak i napięcia które mogą zabić. O prądach już się trochę przekonałeś, nie są to może takie prądy jakie może dać akumulator podczas zwarcia ale jednak.
Bezpiecznik sprawdziłeś chociaż? Mogę się założyć po twoim opisie że nie. A jeśli sprawdziłeś to co z tego sprawdzenia wynika?