logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW AFN 110 KM - brak mocy, szarpanie, obroty do 1800

wezuwiusz3 01 Mar 2025 19:19 210 13
REKLAMA
  • #1 21461704
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Panowie, mam problem z VW AFN em 110 KM. Zaczyna ruszać i nagle przestaje ciągnąć. Po dodaniu więcej gazu szarpnie i zaczyna ciągnąć do 1800 obr i tyle. Obroty nie wzrastają, nawet jak wciskam do podłogi gaz. Na wolnych obrotach na 1. biegu bez dodawania gazu capkowanie. Turbina cała regenerowana na Corasie, przewody dolotowe posprawdzane, zero nieszczelności. Zawór N75 zamieniony na N18, zresztą na ostro bez zaworka to samo było. Błędów na Vagu brak, nastawy prawidłowe, nastawnik wyczyszczony i sprawdzony multimetrem. EGR wymontowany, kat wymontowany. Wszystko w porządku. Jaki diabeł może być? Intercooler? elektrozawór konta wtrysku? Tak wygląda, jakby przy ruszaniu wpadał w tryb serwisowy.
  • REKLAMA
  • #2 21461767
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Nastawnik sprawdzony multimetrem? Jak sprawdzić magnetyczny nastawnik multimetrem? Bo wszystko wskazuje albo na sam nastawnik, albo pompę.
  • REKLAMA
  • #3 21461788
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Sprawdza się oporowość poszczególnych części.Cewki, czujnika temp paliwa.itd..Mam w planach zrobić film i pokazać co posprawdzać bo szczerze mówiąc w necie jest setki filmów z czyszczenia nastawnika i nigdzie nikt tego nie sprawdza a to błąd. Nie koniecznie jest potrzebny oscyloskop tak bym to powiedział.Zwykły omomierz wystarczy. A czy przy słabym ciśnieniu na pompie silnik by odpalał na strzała czy ciepły czy zimny? Napewno można by dawkę początkową zmienić, bo ten jeden obrót robi zanim odpali, a jak mu dam prąd na elektrozawór bezpośrednio to od strzała pali.
  • Pomocny post
    #4 21461808
    marszałekkom
    Poziom 31  
    No ale faktycznego działania nastawnika, czyli jakim ruchem odpowiada na sygnały ze sterownika nie sprawdziłeś.
  • Pomocny post
    #5 21461821
    dominikaS85
    Poziom 14  
    Ocena: 220
    Pierwsze pytanie: Czemu tylko panowie?
    Drugie pytanie: Turbo było robione, bo?
    Trzecie pytanie: Przed wymianą turbo zassał olej, czy poszło w wydech?

Skoro błędów nie ma, to mogłabym obstawiać rozbiegnięcie lekkie. Krzywe korbki albo szklanki po tyłku dostały.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21461824
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 511
    wezuwiusz3 napisał:
    Sprawdza się oporowość poszczególnych części.Cewki

Ale co chcesz sprawdzać jak zwykły miernik nie ogarnia indukcji? a rezystancja jest na tyle mała że nie wniesie żadnej podpowiedzi o sprawności chyba że będzie przerwa.
  • #8 21462504
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    >>21461808 Po podpięciu nastawnik wychyla się do połowy.

Dodano po 11 [minuty]:

>>21461808 Po podpięciu nastawnik wychyla się do połowy.>>21461821
    Przepraszam że tylko Panowie a nie też Panie, ale nie spotkałem jeszcze kobiety która by lubiała mieć tzw.żałobę pod paznokciami.Raczej tipsy i manicuir.Takie cuda to tylko w amerykańskich filmach można było zobaczyć.No ale do sedna.Turbo było mocno zużyte, tzn miało spory nadwymiarowy luz wzdłużny i waliło olej w wydech oraz intercooler.Wyssało na około 150km 2 l oleju.Tylko zastanawiam się czy bardzo dużym błędem nie było obrócenie turbo o 180 st bo spływ jest z boku turbiny pochylony jakieś 10% w pionie.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21461831 Zbiornik płukany, przewody zasilające, filtry nowe, zmienione w Listopadzie zr.Teraz jeżdżę wpięty w bańkę z paliwem.
  • Pomocny post
    #9 21462608
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    wezuwiusz3 napisał:
    intercooler.Wyssało na około 150km 2 l oleju.Tylko zastanawiam się czy bardzo dużym błędem nie było obrócenie turbo o 180 st bo spływ jest z boku turbiny pochylony jakieś 10% w pionie.
    Przewód ori czy nowy zakuwany bo jeżeli zakuwany to ma tak naprawdę spływ 6mm (nie nadaje się) a powinien mieć okolo 10mm jak w oryginale rurka odpływowa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21462620
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6386
    Auto nawet bez zadnego doladowania jedzie plynni do 100km.h tu ew problem z pompą lub ins5alacją.
  • Pomocny post
    #11 21462632
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Auto nawet bez zadnego doladowania jedzie plynni do 100km.h tu ew problem z pompą lub ins5alacją.
    To jest VW t3 więc na najszybszej ori skrzyni biegów 94km/h osiągasz przy 3000obr/min (przy ori rozmiarze opon).

ps. ja mam w jednym silnik 1Z na zmodyfikowanej pompie, szybciej zrobione, bez dodatków i bez kablologii a spalanie 7,5l/100km
    ps. 1800obr/min to okolo 60km/h busa VW t3.
  • Pomocny post
    #12 21462971
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Moim zdaniem nie ma co się czepiać turbin czy korbowodów, po pierwsze sprawdź czy sterownik widzi pełne otwarcie pedału gazu, jeśli tak, to problem dotyczy pompy.
  • #13 21471230
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    >>21462608 Z turbo wychodzi oryginalny z Audi A4 i do niego wkręciłem przewód o przekroju 7 mm.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21462620 Mam 3 błędy.Jeden od kontrolki świec żarowych, drugi przekaźnik świec żarowych i 3 egr.zwarcoe lub przerwany obwód.Wywalony mam całkowicie, wtyczka od N18 podwinięta.Sam już nie wiem czy to to by robiło takie zamieszanie?, bo raczej te dwa pierwsze nie mają znaczenia.

Dodano po 9 [minuty]:

>>21462632 Cześć Wielki. No to te 90 km/ h dam radę tym jechać, ale to max co dam rady osiągnąć.Wcześniej na padniętym motorze 1.6dałem rady to 110 wyciągnąć.Skrzynia 5 z benzyny.Nie pamiętam oznaczenia a nie chce głupot pisać.No i czuć że pod nogą spory zapas a to k.... nie jedzie.Żeby obroty wzrastały to by oxnaczało że ślizga sprzęgło, a tu nic.Tak jak by pod koniec go przeładoeywało, ale to czuć delikatnie że przestaje ciągnąć.No i dzisiaj zmieniłem czujnik temp w pompie, bo go dziwnym trafem trafiło i spalanie miał podobne do Twojego, tylko x2

Dodano po 2 [minuty]:

marszałekkom napisał:
    Moim zdaniem nie ma co się czepiać turbin czy korbowodów, po pierwsze sprawdź czy sterownik widzi pełne otwarcie pedału gazu, jeśli tak, to problem dotyczy pompy.

Jak to sprawdzić, jakie mają być parametry?
  • Pomocny post
    #14 21471344
    marszałekkom
    Poziom 31  
    W grupie 002 pole 2 pokazuje procentowo wciśnięcie pedału gazu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem VW AFN 110 KM, który traci moc i szarpie przy przyspieszaniu, osiągając maksymalne obroty 1800. Wymieniono zawór N75 na N18, a turbina została zregenerowana. Użytkownik sprawdził przewody dolotowe, EGR oraz kat, nie znajdując nieszczelności. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie nastawnika, pompy paliwa oraz ciśnienia paliwa. Wskazano również na możliwość problemów z instalacją elektryczną oraz błędami w odczycie pedału gazu. Użytkownik zauważył, że turbo było zużyte i mogło powodować wycieki oleju. Dodatkowo, pojawiły się błędy związane z kontrolką świec żarowych i EGR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA