logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niesamowite obrazy wygenerowane automatycznie, czy próbowaliście tych narzędzi?

bitflip 06 Mar 2025 19:30 747 10
REKLAMA
  • #1 21468927
    bitflip
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Jestem pod sporym wrażeniem, jaki jest postęp w jakości obrazów generowanych przez narzędzia typu DALL-E. Nieco potestowałem to narzędzie zamieniające tekst na obraz i moim zdaniem wydawcy baśni/bajek mogą wykorzystać takie narzędzia zamiast artysty. Podobnie opowiadania i powieści na elektroda.pl https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum506.html bez problemu można takim narzędziem ilustrować. Pamiętam początki takich generatorów gdzie obrazy były dość dziwne, obecnie są naprawdę dobre.

Swoją drogą osoby, które mają zdolności tworzenia grafiki dysponują dodatkowym środkiem wyrazu być może językiem innym niż mówiony i pisany?
    Teraz każdy może spróbować zamienić swój pomysł na obraz. Poniżej kilka prób gdzie wpisując dość dokładny opis otrzymałem obraz bardzo zbliżony do założeń.

Mi się uzyskiwany efekt podoba, jednak jestem ciekawy Waszych opinii o tych narzędziach,
    oraz czy udało się Wam coś ciekawego wygenerować?

Coś dla psiarzy:

Człowiek siedzący przy biurku w kamiennym pokoju z dużym oknem, piszący na komputerze. Po lewej stronie płonie ogień w kominku, a pies leży na poduszce na podłodze.

Kociarzy:

Wnętrze średniowiecznego laboratorium z mężczyzną przy półkach z księgami i czarnym kotem na kominku.

Jest też pewna losowość w tworzeniu obrazów, identyczny lub lekko zmodyfikowany tekst generuje inny obraz:

Osoba pracująca przy komputerze w przytulnej, drewnianej chatce z kominkiem i psem leżącym na podłodze.
  • REKLAMA
  • #3 21468996
    bitflip
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Teraz zauważyłem, że jedno AI wygenerowało obrazy, a drugie AI na elektroda.pl przeanalizowało te obrazy i dodało ich opis. :)
    Nie dotyczy to pierwszego obrazu, opisane są kolejne w poście.
    Gdy najedziecie kursorem na obraz to pojawi się opis dodany automatycznie i jest on całkiem niezły.

Szybkość generowania również robi wrażenie, kilka sekund. Łatwo można zrobić poprawkę opisu i wygenerować ponownie.
  • REKLAMA
  • #4 21469351
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 276
    Z gołymi babami też się tak da?
  • #5 21469361
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1695
    Marcin125 napisał:
    Z gołymi babami też się tak da?

Wpisz sobie goła laska AI w google grafika.
    Brylują w tym Azjaci.
    Nie dziękuj. 😂
  • #6 21469425
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1137
    Od zawsze wiedziałem że psiarze to na starość alkoholicy a kociarze brną w chemię.

🤣🤣🤣🤣
  • REKLAMA
  • #8 21469910
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    A co by namalowało na "Nie lubię polityków !" -?
    (osobiscie preferuję średniowiecze ew. rewolucję francuską lub rewolucję kulturalną w Chinach)
  • REKLAMA
  • #9 21470211
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    >>21468980 Chyba jeszcze muszą nad nim popracować On nie widzi cycków i skorupek jaj,
  • #10 21475005
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1227
    Grafiki AI idzie rozpoznać z daleka, nie niosą ze sobą uczuć i nie niosą przesłania - a dokładnie odwrotnie jest w sztuce.
    Jeśli AI miałoby zastąpić fotografów, malarzy czy poetów, musiałoby umieć czuć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o postępach w jakości obrazów generowanych przez narzędzia AI, takie jak DALL-E, które zamieniają tekst na obraz. Wiele osób zauważa, że te narzędzia mogą być wykorzystywane przez autorów baśni i powieści do ilustrowania swoich dzieł. Wspomniano o automatycznym opisywaniu obrazów przez inne AI oraz o szybkości generowania grafik. Pojawiły się również kontrowersje dotyczące emocjonalnej wartości grafik AI w porównaniu do tradycyjnej sztuki. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i efektami pracy z tymi narzędziami, a także żartują na temat ich możliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA