logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Internet w Virgin Mobile na 1800 MHz przestał działać? Jak to sprawdzić?

boro2309 16 Mar 2025 16:09 855 10
REKLAMA
  • #1 21482401
    boro2309
    Poziom 6  
    Dzień dobry.
    Mam problem w działaniu Internetu w sieci VIRGIN MOBILE/PLAY na paśmie 1800 MHz. Posiadam router Huawei B535-232 oraz antenę kierunkową ATK-504.
    Moja lokalizacja to: 52.043788, 18.299743
    Antenę mam skierowaną na stację BTS w Gadowie 12140. Od początku 2024 roku mam Internet w VIRGIN MOBILE, który działał w pasmach LTE 800 i 1800 MHz. Jeśli chodzi o prędkość Internetu, to nie miałem żadnych większych zastrzeżeń.
    Miesiąc temu, wtedy kiedy występowały duże mrozy w nocy, Internet przestał mi chodzić w zakresie 1800 MHz. Teraz działa jedynie w zakresie 800 MHz, przez co prędkość Internetu spadła.
    Moje pytanie brzmi: czy to może być wina stacji BTS, że jest uszkodzona akurat w tym paśmie 1800 MHz, czy jednak może być to wina mojej anteny zewnętrznej?
    Czy jeśli moja antena jest uszkodzona, to czy jest sposób na sprawdzenie, czy to rzeczywiście wina mojej anteny zewnętrznej?

AI: Czy wiesz, czy były prowadzone jakieś prace konserwacyjne lub zmiany na stacji BTS w Gadowie, które mogłyby wpłynąć na działanie pasma 1800 MHz?
    Nie wiem.
    AI: Czy przeprowadzałeś jakieś testy diagnostyczne na antenie lub routerze, aby sprawdzić, czy problem nie leży po stronie sprzętu?
    Nie wiem, czy jest taka możliwość.
  • REKLAMA
  • #2 21483195
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    Oczywiście .ze jest taka możliwość i duże prawdopodobieństwo ,że któraś z anten się rozszczelniła i skorodowala w środku(albo zachowuje się jak akwarium i jest wypełniona do jakiegoś poziomu woda.
    Anteny nie sprawdzisz doglebnie bez wyspecjalizowanego analizatora.
  • REKLAMA
  • #3 21483865
    boro2309
    Poziom 6  
    Czyli żeby uzyskać odpowiedź, pewnie będę musiał zaryzykować i kupić nową antenę, żeby się przekonać, czy ta stara jest uszkodzona.
    Jeśli można, to jeszcze proszę o podpowiedź, którą antenę najlepiej kupić? Czy mam drugi raz kupić tą samą antenę?
    Znalazłem jeszcze taką: https://www.cybertech.com.pl/p173,antena-dualna-lte-a-5g-4g-17dbi-mimo-1800-2600MHz.html
    Ale czy ta będzie odpowiednia, tego nie wiem.
  • #4 21483887
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    Odłącz B535 od anteny, wystaw za okno i zrób test na samym LTE1800, pokaż wyniki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21484244
    boro2309
    Poziom 6  
    Zrobiłem screeny z HManager

B535 podłączony do ATK-504 (screenów ze SpeedTest nie zrobiłem, bo nawet strona nie chciała się włączyć)

Ekran konfiguracji routera Huawei B535 pokazujący dane połączenia LTE.
    Ekran konfiguracji B535 z połączeniem Virgin mobile LTE 1800.

B535 bez anteny wystawiony na parapet

Wynik testu prędkości internetu na stronie speedtest.pl, pokazujący wartości: ping 28 ms, pobieranie 1,75 Mb/s, wysyłanie 2,82 Mb/s.
    Zrzut ekranu z aplikacji na telefonie pokazujący panel zarządzania połączeniami sieciowymi urządzenia Huawei B535 z informacjami o połączeniu LTE.

Wynik testu prędkości Internetu na speedtest.pl z pingiem 27 ms, pobieraniem 3.75 Mb/s i wysyłaniem 2.34 Mb/s.
    Zrzut ekranu interfejsu HManager pokazujący ustawienia i parametry sieci LTE dla routera B535.

B535 z jedną małą antenką, która jest zawsze w zestawie z routerem (powinny być dwie małe antenki, ale znalazłem tylko jedną)

Wynik testu prędkości internetu z aplikacji SpeedTest.pl na urządzeniu mobilnym.
    Zrzut ekranu interfejsu konfiguracyjnego routera B535 z danymi sieciowymi.

Wynik testu prędkości Internetu na stronie SpeedTest.pl pokazujący ping 28 ms, pobieranie 4.56 Mb/s i wysyłanie 3.40 Mb/s.
    Zrzut ekranu interfejsu routera Huawei B535 pokazujący ustawienia sieci LTE i 3G oraz parametry połączenia.
  • #6 21484275
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    Chyba wiesz co to oznacza , jak router bez anten łapie to B3 -1800Mhz , a z antenami nie...
    EDIT: No dobra , łapie ale ma gorsze parametry..
  • REKLAMA
  • #7 21484371
    matek451
    Poziom 43  
    Gorsze to ma RSRP ale SINR z -5dB rosnie bez anteny o 7dB , czyli antena LOG-PERIOD w twoich warunkach zbiera mnóstwo szumów. Sprawdzałeś z anteną na Grzymiszew lub na Zadworną bo tam działa BTS z agregacja 3 pasm LTE 2100+1800+800.
    Podstawą sa testy nz zewnątrz na telefonie i screen z NetMonster,. w okolicy są 3 stacje bazowe Play, zakładka Live pokaze zapewne PCI z nich.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21485556
    boro2309
    Poziom 6  
    Wczoraj po odłączeniu i podłączeniu z powrotem anteny zewnętrznej Internet zaczął działać w paśmie 1800 i teraz chodzi dobrze. Nie wiem, czym to mogło być spowodowane (być może to wina routera).
    Dzisiaj zrobiłem testy ok. godz. 16.00 i wyniki wyszły takie:

1800

Zrzut ekranu z interfejsu routera LTE, pokazujący ustawienia pasm połączenia i statystyki sieci.
    Zrzut ekranu z wynikiem testu prędkości Internetu z aplikacji SpeedTest.

Zrzut ekranu ustawień połączenia LTE na routerze z wybranym pasmem 1800 MHz.
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości Internetu na stronie SpeedTest.

800 1800

Ekran ustawień sieci LTE z zakresem 800 i 1800 MHz.
    Zrzut ekranu wyniku testu szybkości Internetu z aplikacji SpeedTest.pl na telefonie komórkowym.

Ekran telefonu pokazujący ustawienia i statystyki połączenia LTE w aplikacji sieciowej.
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości Internetu na stronie SpeedTest.pl pokazujący wartość ping 20 ms, prędkość pobierania 28.48 Mb/s i wysyłania 6.46 Mb/s.

Antena zewnętrzna była skierowana na stację w Gadowie. Nie obracałem anteny w kierunku Grzymiszewa i Zadwornej. Nawet jeśli bym obrócił, to nie wiem, czy ściana lasu, którą mam na kierunku na Zadworną, nie spowodowałaby tego, że Internet by gorzej chodził.
    Jakieś 2 tygodnie temu obróciłem antenę przy włączonym paśmie 1800 i kiedy nadałem kierunek na stację w Zadwornej, to i tak przełączało mnie na Grzymiszew, nie wiem dlaczego. Co próbowałem bardziej nakierować na Zadworną, to i tak łapał mi Grzymiszew, a internet i tak słabo chodził.

Zrobiłem jeszcze dziś screeny z NetMonster z kartą Playa. Telefon obracałem w trzech kierunkach na poszczególne stacje (Gadów, Zadworna, Grzymiszew)

Stacja w Gadowie

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster wyświetlający informacje o połączeniu 4G LTE 800 dla operatora Play.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący dane sieci komórkowej Play 4G LTE 800.

Stacja w Grzymiszewie

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster wyświetlający dane sieci komórkowej Play na paśmie LTE 1800.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły połączenia LTE 1800 sieci Play, w tym parametry sygnału i lokalizacji.

Stacja w Zadwornej

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący dane sieci komórkowej Play dla pasma LTE 800.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący dane dotyczące sieci 4G LTE 800 dla operatora Play.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący dane sygnału sieci 4G Play LTE 800.
  • #9 21485613
    matek451
    Poziom 43  
    Ile masz tych szerokopasmowych ATK-504, ta antena ma w płaszczyźnie poziomej kąt promieniowania 70 stopni, ustawiona na Zadworną moze łapać Grzymiszew.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21485765
    matek451
    Poziom 43  
    Ustaw anteny na Zadworną , wymuś LTE2100 i zrób testy.Ale to oczywiście za dnia a nie teraz, jestem ciekaw czy uda się połaczyć z tym BTS-em , do tego czy zadziała agregacja LTE2100+1800 z niego jak wymusisz tą agregację.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z działaniem Internetu w sieci Virgin Mobile na paśmie 1800 MHz, korzystając z routera Huawei B535-232 oraz anteny kierunkowej ATK-504. Po wystąpieniu mrozów Internet przestał działać w tym paśmie, a prędkość spadła do 800 MHz. Użytkownik zastanawiał się, czy problem może leżeć po stronie stacji BTS w Gadowie, czy uszkodzonej anteny. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu anteny, Internet w paśmie 1800 MHz zaczął działać poprawnie. Użytkownik rozważał zakup nowej anteny, aby poprawić prędkość Internetu, oraz testy z innymi stacjami BTS w okolicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA