logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odseparować internet dla lokatora przez TP-Link Archer AX1500 po kablu ?

Silenceres 20 Mar 2025 10:13 582 23
REKLAMA
  • #1 21487578
    Silenceres
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Witam,
    potrzebuję zaopatrzyć w internet lokatora w domu obok. Są to dwa domy na jednym podwórku.
    Pomiędzy domami mam wolny przewód Ethernet.

Do domu Właściciela doprowadzony jest światłowód 300 Mb/s. W miejscu gdzie jest router TP-Link Archer AX1500 jest doprowadzony kabel od lokatora.

U lokatora miał by stać osobny router.

I teraz mam pytanie czy można odseparować lokatora podłaczając go do jednego portu Lan w tym routerze?
    Switch w routerze 4 - portowy. Jeden port jest już wykorzystany w domu właściciela do jednego Acces Pointu.
  • REKLAMA
  • #2 21487603
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 970
    Co rozumiesz przez odseparować?
    Łącze jest dzielone pomiędzy ciebie a sąsiada a dostawca śwatłowodu nie zezwala na takie udostępnianie poczytaj umowę.
    Możesz mieć 2 routery a na jednym z nich ustawiony limit na jakimś LAN-ie. np.na 100mb (o ile taka opcja jest w firmware routera bo to mają tylko droższe sprzęty) ale to i tak będzie to samo łącze od dostawcy.
  • #3 21487612
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1234
    k45i89o98j66 napisał:
    a dostawca śwatłowodu nie zezwala na takie udostępnianie poczytaj umowę.

Nawet jeśli zezwala, to właściciel łącza odpowiada prawnie za cyberprzestępstwa popełnione przy jego użyciu.
    Jak lokator jest kryptoPDFem i siedzi na forach dla PDFów to właściciel będzie miał nieprzyjemności, nawet jak nie wiedział.
    U mnie na blokach jest światłowód, ale umowa nie podpisana - jak lokator chce, to podpisuje na siebie.
    Najemca drugiej części domu jednorodzinnego dostał od taty zgodę na przyłącze, więc są dwa światłowody - i tym samym były dwie umowy.
  • REKLAMA
  • #4 21487624
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 970
    Dokładnie tak jak pisze OPservator sąsiad lub ktoś z jego rodziny może być PDF-em a ty za niego bekniesz.

Usługa Orange Światłowód dla klientów indywiduwalnych może być świadczona tylko w jednym lokalu- wyciąg z umowy.

A jak sąsiad zapuści 50 zakładek w przeglądarce + torrenta i youtube 8k + Netflixa + HBO Go i inne wynalazki to ty będziesz wydzwaniał do operatora że ci się strony wolno ładują lub w cale, I przyjedzie monter i stwierdzi nielegalne przyłączenie i rozwiązują z tobą umowę z przyczyn technicznych nieprzestrzeganie warunków umowy.

Twoja umowa twoje łącze twoja odpowiedzialność.A sąsiad potem powie że on nawet tabletu telefony laptopa nie miał bo obsługiwać nie umie i nigdy nie kupował (zakopie w lesie) a do ciebie pierwszego CBA CIA BOA wparują na kwadrat.
  • #5 21487643
    OPservator
    Poziom 39  
    Z technicznego punktu widzenia, kolokwialnie mówiąc masz wywalone na router operatora, kładziesz własny, wydzielasz VLANy, oba mają widzieć WAN, ale nie widzieć się między sobą, ewentualnie swoją sieć kładziesz za NATem, a lokatora puszczasz normalnie, w obu przypadkach efekt ten sam.

Z prawnego punktu widzenia, nawet jeśli nie masz zapisu w umowie, że nie możesz swojego łącza do swoich dwóch budynków podłączyć, to jest to niezbyt mądry ruch, biorąc pod uwagę, że bierzesz na siebie odpowiedzialność za to, do czego Twoje łącze jest wykorzystywane.

Z praktycznego punktu widzenia, to nawet Twoje dzieci mogą być jakimiś nieetycznymi hackerami i nie musisz nic o tym wiedzieć, finalnie schodzi się do kwestii zaufania, a jak zawsze powtarzam:
    - nie ufam nawet zegarkowi i godzinę sprawdzam dodatkowo w telefonie.
  • #6 21487650
    Silenceres
    Poziom 11  
    Dziękuje za rozjaśnienie tematu, takiego przypadku nie barałem pod uwagę. Lokator to przeciętna osoba, ma córkę i do głównie dla niej potrzbny mu internet. Ale racja, ręki obciąć bym sobie nie dał co będą robić na tym łączu.
    Ale idąc dalej w temacie to czy ten router TP-Link Archer AX1500 posiada taka możliwośc aby ustawić limit na jakimś LAN-ie ? Jak nazywa się taka funkcja?
    Operator to nie Orange tylko lokalny dostawca, obydwa domy są pod jednym adresem i jeden właściciel.

Jeszcze jedna kwestia. Czy jeżeli lokator będzie przeglądał w internecie np. kible to czy u właściciela na telefonbie bea mu wyskakiwały oferty kuona z kiblami czy nie ? :)

Doprowadzając osobne łącze od operatora i tak musiało by być zawieszone na pierwszym domu własciciela ( ograniczenia w terenie ) i dalej LAN-em do lokatora. Czyli konwerter i zasilanie w pierwszym domu.
  • Pomocny post
    #7 21487664
    OPservator
    Poziom 39  
    Silenceres napisał:
    Jeszcze jedna kwestia. Czy jeżeli lokator będzie przeglądał w internecie np. kible to czy u właściciela na telefonbie bea mu wyskakiwały oferty kuona z kiblami czy nie ?

Ciasteczka raczej siedzą w urządzeniu, a nie routerze, możesz być spokojny, jego fetysze nie zakłócą Twojego spamu reklamowego :)

W tym routerze na pewno możesz ograniczyć prędkość łącza na porcie do 100Mbps, czy ma możliwość wyodrębnienia sieci wirtualnej - nie wiem.

Silenceres napisał:
    Doprowadzając osobne łącze od operatora i tak musiało by być zawieszone na pierwszym domu własciciela ( ograniczenia w terenie ) i dalej LAN-em do lokatora. Czyli konwerter i zasilanie w pierwszym domu.

Tak długo, jak umowa będzie na lokatora, tak długo nie będziesz się musiał przejmować konsekwencjami prawnymi jego poczynań w sieci. Wiadomo, zależnie od powagi wybryku i tak mogą do Ciebie wparować, tak o, bo adres się zgadza. W realiach jak traktujesz służby jak ludzi, to zwykle się odwdzięczają tym samym. Warto im wtedy przedstawić umowę najmu.

Dodano po 1 [minuty]:

Pamiętaj, żyjemy w kraju gdzie chroni się przestępców i złodziei, a smaga batem uczciwych i pracowitych.
    Ryzyko jest takie samo jak w przypadku gdy przestanie płacić i nie będzie chciał się wynieść.
  • #8 21487677
    Silenceres
    Poziom 11  
    OPservator napisał:
    W tym routerze na pewno możesz ograniczyć prędkość łącza na porcie do 100Mbps, czy ma możliwość wyodrębnienia sieci wirtualnej - nie wiem.

Ale czy tylko ten jeden port np. LAN 2 lub 4 ? Jak napisałem wcześniej pod LAN 1 jest już podłączony AP w domu właściciela i tego portu bym nie chciał ograniczać.
  • Pomocny post
    #9 21487680
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #10 21487687
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 21487698
    Silenceres
    Poziom 11  
    k45i89o98j66 napisał:
    W tym modelu TP-Link Archer AX1500 nie widać takiej opcji.

A ta opcja IPTV/VLAN w sekcji Network nie jest przypadkiem do tego ?
  • Pomocny post
    #13 21487699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21489050
    Silenceres
    Poziom 11  
    Mozecie doradzić jakiś najtańszy router TP-Linka z obsługą VLAN ?
    Czy naprzykład Archer AX17 nadawał by się ?
    Czy drugi router który byłby u lokatora musiał by również wspierać obsługe VLAN, czy wystarczył by ten który obecnie jest u własciciela, czyli TP-Link Archer AX1500 ?
  • REKLAMA
  • #16 21489215
    Silenceres
    Poziom 11  
    Silenceres napisał:
    Czy naprzykład Archer AX17 nadawał by się ?

A czy ta moja propozycja się nie nadaje ?
  • #18 21489346
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21489363
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21489368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21489447
    Silenceres
    Poziom 11  
    No Panowie, ale żeście podnieśli poziom dyskusji że przestałem was rozumieć.
    Szukałem routerów TP-Linka z VLAN i pierszy z brzegu to własnie Archer AX17. Czy ten się nie nadaje ? Zajął by miejsce dotychczasowego Archer AX1500, a ten wylądował by u lokatora.
    Wystarczy mi wydzielić jeden port w tym AX17.
  • #24 21489560
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat odseparowania internetu dla lokatora w sąsiednim domu za pomocą routera TP-Link Archer AX1500 podłączonego kablem Ethernet. Zwrócono uwagę na kwestie prawne i odpowiedzialność właściciela łącza za działania lokatora w sieci, co może skutkować problemami z operatorem i służbami. Technicznie, TP-Link Archer AX1500 nie posiada funkcji VLAN umożliwiającej separację sieci na poziomie portów LAN, a opcja IPTV/VLAN w tym modelu służy wyłącznie do konfiguracji IPTV, nie do izolacji sieci. Możliwe jest ograniczenie prędkości na porcie LAN do 100 Mbps, ale nie pełna separacja ruchu. Do realizacji separacji zalecane jest użycie routera z obsługą VLAN, np. MikroTik RB5009UG+S+IN lub MikroTik E50UG, które oferują zaawansowane funkcje QoS i VLAN oraz możliwość ograniczania przepustowości na portach LAN. Drugi router u lokatora nie musi mieć obsługi VLAN, wystarczy, że router u właściciela będzie odpowiednio skonfigurowany. Wskazano, że droższe i bardziej zaawansowane urządzenia są potrzebne do pełnej izolacji sieci i zarządzania ruchem, a TP-Link Archer AX17 również nie spełnia wymagań VLAN do separacji sieci LAN.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA