logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera SIM T-Mobile 5G, alternatywa dla TCL HH512L

elq33 21 Mar 2025 10:18 1032 14
REKLAMA
  • #1 21488918
    elq33
    Poziom 2  
    Jaki router warto kupić, aby współpracował z SIM T-Mobile 5G, obecnie posiadam TCL HH512L
    AI: Czy masz jakieś szczególne wymagania dotyczące nowego routera, takie jak budżet, zasięg, czy liczba obsługiwanych urządzeń?
    budżet do 500 zł
  • REKLAMA
  • #2 21488936
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Czemu nie przeczytałeś nic na ten temat? Zabrałeś się od drugiej strony. Najpierw ty pokazujesz co odbierasz i gdzie, a router to ostatnia rzecz w tym łańcuchu.
  • #3 21489699
    elmagico33
    Poziom 11  
    Mam takie parametry

Zrzut ekranu z aplikacji do analizy parametrów sieci komórkowej dla sieci T-Mobile i Plus.
  • REKLAMA
  • #4 21489715
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5751
    A jakie masz osiagi na telefonie w tych warunkach i na jakiej karcie test, sprawdź na tej z TCL-a.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21492945
    elq33
    Poziom 2  
    prędkość na aktualnym routerze jest ok. Mam jednak problem, który opisuję w innym wątku, a mianowicie ten router zrywa mi połączenie średnio co około 24 h i myślę nad czymś innym

Ping
    opóźnienie w ms
    16

Download
    pobieranie w Mb/s
    111,45

Upload
    wysyłanie w Mb/s
    66,73
  • #6 21492973
    matek451
    Poziom 43  
    Ja prosiłem o testy na karcie T-mobile z routera nie bez powodu, chcę sprawdzić czy ta karta nie jest przypisana tylko do niego tak jak do lokalizacji, bo w Domowym z zew. CPE 5G tak jest. Po przełozeniu SIM z niego do innego routera czy telefonu jest od razu ograniczenie do 0.5Mb/s. Telefon to poprawny sygnał na kotwicy LTE2100 z 1 sektora w Czmoniu, słaby SINR. Na N78 5G3500 z tego sektora RSRP podobny, duzo lepszy SINR ale osiagi jak na N78 dość słabe. Sektor świeci na DW434, telefon to agregacja 4 pasm LTE+N78. 3 sektor na 180 stopni, po SINR wnioskuję że mieszkasz gdzieś w okolicach Strażacka-Polna?
    Sprawdź czy karta nie jest przypisana do tego TCL , jesli tak to go nie podmienisz, jeśli nie to jest taka opcja, budzet 500 zł więc raczej nie poszalejesz. Sprawdzałeś u siebie Orange na pre-paid za 5 zł i ponad 1TB danych za darmo?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21494286
    fake4r
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    @elq33 nie słuchaj tych znawców tematu, bo oni będą Ci robić analizę zasięgów dla każdej sieci i każą kupować prepaidy po 5 zł żebyś testował zasięg i prędkości nie wiadomo po co. A tu temat dotyczy tego nieszczęsnego TCLa, który jakimś nieszczęsnym trafem odmawia posłuszeństwa. Musisz wymienić router, oddawaj na gwarancję, opisuj szczegółowo problem. U mnie za 3 razem, serwis po już wyczerpującej ode mnie informacji na temat usterki przyznał rację, przerzucił odpowiedzialność na operatora i dostałem do wyboru 2 routery - TCL (wyższy model) i TP-LINK NX200v. Tak, że biorę TP-LINKA. Chcesz to napisz na pw to Ci szczegółowo opiszę co i jak.
  • #8 21494308
    matek451
    Poziom 43  
    Najpierw to sprawdź na tym NX200 i dopiero po tym chwal się że znalazłeś rozwiązanie i coś polecaj. Na razie to jeszcze go w ręku nie miałeś i już wydajesz opinię.
    Nie masz za grosz szacunku do kogoś kto stara się rozwiązać problem i ci pomóc, twoja sprawa , nikt mu nie każe kupować starterów ani robić analizy zasiegu.
    Pokazał już to co potrzeba na telefonie i w Czmoniu nie ma z tym problemu na N78 a propozycja zakupu startera Orange za 5 zł i uruchomieniu na nim 1800GB na m-c za darmo to moja prośba do niego, BTS NetWorks na pozwoleniu T-mobile działa tez dla Orange. T-mobile ma tam potwierdzone 5G3500 N78 , test na karcie Orange ma sprawdzić czy udostępnił to N78 dla Orange.
    To są dane potrzebne do budowy bazy btsearch.pl, ułatwiajace społeczności uzyskanie informacji z których korzystają przeciętni użytkownicy internetu mobilnego.

Gdybyś szanował znawców tematu to nigdy nie kupiłbyś od operatora tego TCL bo opinie o nich są wystarczajace aby omijać je z daleka, dla ciebie autorytetem są konsultanci T-mobile co nie dziwi bo macie podobny poziom wiedzy na te tematy.
    A co do przerzucaniu odpowiedzialności to twój jedyny, ukochany T-mobile nadal oferuje TCL innym klientom , podobnie jak sprzęt od WNC i ma takich jak ty w ....Gratuluję wyboru takiego operatora i życzę powodzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21494325
    fake4r
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    >>21494308 to Ty nie masz szacunku do ludzi, którzy mają dany problem bo już czytałem Twoje wypowiedzi, w innym wątku gdzie autor został zmieszany z błotem bo też był w T-mobile a nie uzyskał odpowiedzi na proste pytanie. Dobrze, że to nie np. forum samochodowe bo w odpowiedzi na czyjś problem z autem, byś sugerował aby ktoś zmienił samochód bo wybrał zły...

Ci którzy pytają o problem z TCL są już klientami T-mobile i pewnie nie interesuje ich zmiana operatora na tym etapie bo internet ogólnie działa dobrze, a problem jest z samym routerem TCL. Na starszych modelach routerów, wszystko u mnie działa, więc domniemam, że ten TP-Link rozwiąże problem. Ja sugeruję autorowi aby nie musiał kupować routera z własnych pieniędzy bo można to załatwić w inny sposób.
    Dzisiaj odbieram TP-Linka i oczywiście jak już upewnię się, że wszystko działa, to dam znać czy problem został rozwiązany. Zejdź ze tego T-Mobile naprawdę, bo równie dobrze w każdej chwili może paść Twój topowy router w prepaidzie jak i mój śmieciowy TCL w abonamencie. Autorytetem to Ty dla mnie nie jesteś, ani tym bardziej konsultanci z T-Mobile, więc takie gadki zachowaj dla siebie, bo tylko robisz kolejny offtop i to w kolejnym temacie. Na siłę chcesz udowodnić swoje racje i wciskasz wszystkim te prepaidy po 5zł, bo to jest lepsza oferta od każdego abonamentu. Chcesz to baw się, podmieniaj te karty sim, ja nie mam na to czasu ani ochoty, tak jak wielu innych ludzi. Nie będę się zastanawiał ile mi jeszcze GB zostało, albo czy rano muszę aktywować nową kartę sim bo stara traci ważność. Baw się dobrze, ale daj też żyć innym.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #10 21494357
    matek451
    Poziom 43  
    A czy ja mu sugerowałem zakup routera, on już zapłacił T-mobile za TCL-a wiec niech dochodzi swoich praw ale jednocześnie wskazuję ludziom jak T-mobile podchodzi do klienta i jak wygladają zapisy w regulaminach ich ofert oraz RŚUT.
    Ty to akceptujesz i co gorsze bierzesz te praktyki i operatora w obronę . Twoja sprawa, a co do pre-paidu T-mobile czy Orange to test na nich pozwala sprawdzić czy T-mobile działa prawidłowo na nich w porównaniu do kart abonamentowych, testy porównawcze nawet na tym samym sprzęcie wskazują że na pre-paid nie ma wielu wymienionych problemów występujacych na kartach abonamentowych Data z usługi DOMOWY LTE/5G bez limitu danych. W Orange podobnie .
    Koszt starterów jest znikomy, ilość danych ogromna więc testy nie kosztują wiele .
    A co do routerów to ja nie mam problemu jak mi się jakiś zepsuje, ryzyko wliczone w cenę, na stanie kilkanaście sztuk wewnętrznych 5G/LTE oraz zew. CPE 5G/LTE. Oczywiście żadnego TCL/Alcatel czy WNC bo ja elektrosmieci nie kupuję.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21800666
    elmagico33
    Poziom 11  
    Wracając do powyższego tematu, jaki router warto by kupić na moje potrzeby oraz lokalizację, w której mieszkam. Zakres cenowy to 500-800 zł. Ze względu na podłączoną drukarkę router koniecznie musi mieć sieć, również obsługę 2,4 GHz.
  • #12 21800728
    matek451
    Poziom 43  
    Testy które pokazałeś w marcu 2025 były wewnątrz domu czy na zewnątrz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21801010
    elmagico33
    Poziom 11  
    Test wykonany wewnatrz budynku
  • REKLAMA
  • #14 21801043
    matek451
    Poziom 43  
    W takim razie jak nie masz wymagań to wystarczy jakiś router wew. 5G/LTE, budzet pozwala na taki zakup, alternatywa to zew. CPE 5G/LTE+ router wew. do sieci lokalnej i WiFi ale tu za około 800-900 zł zestaw, nowy z gwarancją.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21801689
    Lakmus1977
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Matek poleć jakiś modem 5G

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru routera kompatybilnego z kartą SIM T-Mobile 5G jako alternatywy dla posiadanego TCL HH512L, który ma problem z zrywaniem połączenia co około 24 godziny. Użytkownik dysponuje budżetem do 500 zł. Wskazano, że przed zakupem nowego routera warto zweryfikować parametry sygnału i prędkości na obecnym urządzeniu oraz sprawdzić, czy karta SIM nie jest przypisana wyłącznie do modelu TCL, co może ograniczać prędkość po przełożeniu do innego sprzętu. Wskazano na możliwość testów z kartami prepaid (np. Orange) dla porównania działania sieci. Wśród proponowanych modeli alternatywnych wymieniono TP-LINK NX200v, który jest rozważany jako zamiennik. Poruszono też temat gwarancji i reklamacji uszkodzonego routera TCL. Wskazano, że w budżecie do 500 zł można kupić router wewnętrzny 5G/LTE, a za około 800-900 zł zestaw zewnętrznego CPE 5G/LTE plus router wewnętrzny. Wymaganiem dodatkowym jest obsługa pasma 2,4 GHz ze względu na podłączoną drukarkę. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące jakości sygnału 5G (N78) i LTE oraz lokalizacji użytkownika, co wpływa na wybór sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA