logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet mobilny Play, użytek domowy - jaki router wybrać?

blady1k9 28 Gru 2024 18:59 1329 8
  • #1 21366069
    blady1k9
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich serdecznie

Zwracam się do was z prośbą - siostra poprosiła o pomoc przy zakupie routera z modemem GSM.
    Internet w Play, abonament. Na chwilę obecną nie ma możliwości podłączenia po kablu/światłowodzie. Obecny router to TCL HH132VM-2BLCPL1, lecz będzie przeniesiony do wynajmowanego mieszkania, stąd potrzeba kupna nowego urządzenia. Internet wykorzystywany do oglądania video na TV (Netflix, Youtube) oraz do surfowania po internecie na laptopie. Dotychczasowy router TCL stał w kuchni, na oknie - nowy router ma pracować w tym samym miejscu - bez anteny zewnętrznej - z możliwością jej ewentualnego późniejszego przyłączenia. Wyniki ze speedtest.net i NetMonstera są właśnie z tego miejsca:

Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej połączenie sieciowe LTE i 5G w okolicy Witulin, gmina Leśna Podlaska. Szczegóły informacji sieciowych NetMonster aplikacji z danymi Play w telefonie. Zrzut ekranu aplikacji do monitorowania sygnału sieci GSM. Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest.net pokazujący prędkość pobierania 115,80 Mbps.

Wynik ze speedtest.net uzyskałem telefonem Google Pixel 7, który też jest w Play - telefon korzystał z sieci GSM, nie z Wi-Fi. Gdy robiłem pomiar prędkości internetu na laptopie podłączonym do routera TCL prędkość wychodziła max 40Mbps

Lokalizacja to Witulin, gmina Leśna Podlaska
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący informacje o połączeniu sieciowym w rejonie Witulin, gmina Leśna Podlaska z wieżą Cellnex. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły połączenia z sieci 4G i 5G w miejscowości Cicibór Mały. Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej mapę lokalizacji w rejonie Lublin, Polska, z zaznaczonymi punktami 5G.

Budżet jaki założyliśmy to jakieś 300, maksymalnie 400 złotych.

Z góry dziękuje za pomoc - jestem "techniczny" ale ten temat to dla mnie czarna magia
  • #2 21366176
    biallko12
    Poziom 3  
    dzień dobry poszukałem trochę i znalazłem dwie propozycje
    1.Router D-LINK G416 droszy o 200zł ale lepszy cena :400zł
    2.Router TP-LINK TL-MR100 4G LTE cena:200zł

strona którą się kierowałem
    https://www.mediaexpert.pl/poradniki/komputer...ec2ccedd605a2586f94ecff56125#anchor_2470522_1
    (też warto sprawdzić do kiedy suport bo można kupić najdroszy ruter za 1500zł a skoczył suport to po 2latach może działać jak za 1000zł a nawet za 500zł)
  • Pomocny post
    #3 21366228
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    TCL to słabiutki router z agregacją 3 pasm LTE w QAM256, wart ze 150 zł. Błedem było go wziąć w abonamencie co zreszta potwierdzają osiagi w porównaniu do tych na telefonie.
    Telefon loguje się do 3 sektora na BTS-ie Cicibór Mały, sektor na azymut 260, 5G2100 z niego kotwica na LTE1800, parametry sygnału na 1800/2100MHz na parapecie słabe a na 2600MHz jeszcze gorsze. Telefon skacze po BTS-ach i łączy się tez z 5G2100 n41 na kotwicy LTE1800 z 2 sektora w Witulinie-Kolonii, ten na azymut 200 , parametry sygnału na 1800/2100MHz porównywalne z tymi z Ciciboru.
    Można przypuszczać ze tak samo jest z routerem ale on łaczy sie tylko na LTE.
    Ogólnie od poczatku w tej lokalizacji konieczny był router z agregacją 3/4 pasm LTE w QAM256 i do niego zewnętrzna antena kierunkowa Dual LTE1800-2600MHz o duzym zysku lub zew. punkt dostępowy CPE LTE .
    Tak jest i obecnie ale stacje dostały też 5G2100 n1 w DSS z LTE2100 więc teraz optymalny jest zew. CPE 5G/LTE.Od biedy moze być zew. CPE LTE lub wspomniany router z anteną zew.
    Budzet nie pozwala na jakieś poważne zakupy, co najwyzej jakiś zew. CPE LTE i do niego router wewnetrzny z AP do WiFi i LAN.
    Porada kolegi powyzej to kiepski żart, MR100 to zwykły elektrośmieć a D-link to 2 pasma w agregacji i QAM256, to typowy no name brandowany przez D-linka, unikać sprzętu tej firmy bo trudno nazwać go producentem, router wart ze 150 zł ale kupi tylko ktoś niezorientowany .
    Zakupy sprzętu w markecie to nieporozumienie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21366631
    blady1k9
    Poziom 9  
    >>21366228
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, staram się to teraz przetrawić - dla laika łatwe to nie jest ;)
    Cytat:
    router z agregacją 3/4 pasm LTE w QAM256 i do niego zewnętrzna antena kierunkowa Dual LTE1800-2600MHz o dużym zysku

Cytat:
    co najwyżej jakiś zew. CPE LTE i do niego router wewnętrzny z AP do WiFi i LAN

Siostra nie jest wymagającym użytkownikiem, podejrzewam, że dobre LTE powinno ją zadowolić - chociaż podkreślam, że to jedynie moje podejrzenia, nie wiem do końca, na jakie prędkości można liczyć w tej technologii w tym miejscu.
    Może przesadziłem też z tym budżetem - jaką orientacyjnie kwotę trzeba by przeznaczyć, żeby miało to ręce i nogi?
    Czy mógłbyś podpowiedzieć mi jakiś konkretny zestaw, który polecasz? A może zakup dobrego urządzenia używanego?

Wspominając o CPE i routerze wewnętrznym, przyszedł mi do głowy pomysł, żeby zasilacz PoE do CPE umieścić w pomieszczeniu gospodarczym, w szafce multimedialnej, a stamtąd po kablu sieciowym podłączyć do routera, który można by umieścić w salonie. Dom jest stosunkowo nowy, tak jak wspominałem, router TCL stał na parapecie w kuchni, ale w szafce multimedialnej były wyprowadzone przewody LAN do poszczególnych pomieszczeń.

P.S.
    Jeżeli palnąłem jakąś gafę, to wybaczcie, dopiero szukam informacji na temat tego, jak miałby wyglądać taki zestaw i co z czym ma współpracować. Do dzisiaj nie wiedziałem o istnieniu CPE ;)
  • Pomocny post
    #5 21366833
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    Najtańsza opcja z zew. CPE LTE to https://allegro.pl/oferta/domowy-modem-router...regacja-300-mb-s-bez-simlocka-odu-13830823702 dla siostry powinien być OK, do niego dowolny router z WiFi do sieci lokalnej. Pomysł z umieszczeniem w pomieszczeniu gospodarczym zasilacza POE i dalej do routera wewnętrznego prawidłowy. Ewentualnie od razu zestaw https://allegro.pl/oferta/nokia-4g05-b-router...antena-zewnetrzna-agregacja-300mb-13830823421
    Można tez spiąć pozostałe przewody LAN switchem w szafie multimedialnej ale wtedy jeden musi biec od routera w salonie do tego switcha czyli ogólnie do salonu potrzeba 2x LAN bo jeden ten poza switchem posłuży do połaczenia WAN routera wew. z zasilaczem POE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21366981
    blady1k9
    Poziom 9  
    @matek451 - bardzo dziękuje za pomoc :)
  • #7 21544684
    blady1k9
    Poziom 9  
    @matek451 - polecony przez Ciebie zestaw się sprawdza, siostra zadowolona.

Żeby nie zakładać nowego tematu - czy mógłbym prosić o dobór kolejnego zestawu, tym razem w innej lokalizacji?
    Dostawca to również Play, router to B525s-23a, umieszczony na środkowej kondygnacji dwupiętrowego domu.
    Nie mam zrzutu ekranu ze speedtestu, ale wynik był tragiczny, nie chcę strzelać co do konkretnej wartości transferu, nie pamiętam.

Poniżej rzut ekranu z Netmonster'a:
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci LTE Play z widocznymi informacjami o stacji bazowej i jakości sygnału. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący wykryte nadajniki LTE w okolicy miejscowości Wiski, gmina Tuczna, na wieży Cellnex, z częstotliwościami 800, 1800 i 2100 MHz. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału LTE sieci Play na częstotliwości 1800 MHz. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający lokalizację Bokinka Pańska oraz widoczną stację bazową 5G w miejscowości Wiski.

W tym przypadku antena byłaby również umieszczona na dachu, budynek jest wyższy od otaczających zabudowań. Wydaje mi się, że można by zastosować podobne rozwiązanie jak poprzednio - zewnętrzny CPE, router w środku.
    Na chwilę obecną zastosowanie to głównie Netflix, przeglądanie internetu, czasem ktoś pogra w CS-a - przy czym brat myśli też o dołożeniu z czasem monitoringu posesji.
    Czy w tym przypadku poleciłbyś również ten sam zestaw? Chodzi mi głównie o antenę zewnętrzną, na pozostałych aukcjach poleconego poprzednio sprzedawcy widzę kilka routerów wewnętrznych do wyboru, to już bym dopasował do kubatury budynku i planów krewnego na rozbudowę sieci :)
    Budżet przyjmijmy do 600–800 zł
  • #8 21544918
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2519
    blady1k9 napisał:
    kilka routerów wewnętrznych do wyboru, to już bym dopasował do kubatury budynku i planów krewnego na rozbudowę sieci

Absolutnie tak nie rób. Nie ma "mocnych routerów" do "kubatury". Jeśli to wiekszy obiekt, albo jest ogrzewanie podlogowe, to należy użyć na budynku kilku access pointów połączonych PRZEWODEM miedzy sobą, switchem i zewnętrznym CPE. Access pointy powinny też wspierać protokoły roamingowe, w celu połączenia klienta z optymalnym AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21545587
    blady1k9
    Poziom 9  
    @IC_Current - dzięki za merytoryczną uwagę. Nie chcę podnosić kosztów "modernizacji", tym bardziej że poprzedni router Huawei był zlokalizowany na środkowej kondygnacji i brat nie narzekał na zasięg Wi-Fi w domu.
    Chciałbym bardziej skupić się na doborze CPE na podstawie odczytów z Netmonstera, tak żeby uzyskać sensowne parametry, jeśli chodzi o download/upload. Dla mnie informacje, które w odpowiedzi na moje zapytanie podał @matek451, to czarna magia, kompletnie się na tym nie znam - stąd moja prośba o Waszą pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru routera z modemem GSM do domowego internetu mobilnego Play, gdzie brak jest możliwości podłączenia kablowego. Obecny router TCL HH132VM-2BLCPL1 jest przenoszony, więc poszukiwane jest nowe urządzenie do użytku w tym samym miejscu (parapet w kuchni) z opcją podłączenia anteny zewnętrznej. Zalecane są routery z agregacją 3/4 pasm LTE i modulacją QAM256, co znacząco poprawia jakość i prędkość połączenia. Wskazano na konieczność zastosowania zewnętrznego CPE LTE lub CPE 5G/LTE z anteną kierunkową o dużym zysku, szczególnie w miejscach o słabszym sygnale. Propozycje urządzeń to m.in. D-LINK G416, TP-LINK TL-MR100, a także zestawy z zewnętrznym CPE i routerem WiFi, np. Nokia 4G05 B. Sugerowano umieszczenie zasilacza PoE w pomieszczeniu gospodarczym i połączenie go kablem LAN z routerem wewnętrznym. W przypadku większych budynków rekomendowane jest stosowanie kilku access pointów połączonych przewodowo, wspierających roaming, zamiast jednego "mocnego routera". W drugiej lokalizacji, gdzie router Huawei B525s-23a działał słabo, również zalecane jest zastosowanie zewnętrznego CPE na dachu i routera wewnętrznego, z uwzględnieniem analizy parametrów sygnału z aplikacji Netmonster.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA