logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zbiornik cwu do pieca VIESSMAN VITODANCE 050 W?

fgt90 27 Mar 2025 07:28 1668 3
REKLAMA
  • #1 21497042
    fgt90
    Poziom 10  
    Witam

Niedawno zakupiłem stary domek do remontu i przyszedł czas na zmianę pieca. Z powodów technicznych wybrałem VIESSMANN VITODENS 050 W, mam teraz problem z podłączeniem zbiornika CWU. Jeśli dobrze rozumiem, podpinam rozdzielacze od podłogówki pod obieg ogrzewania. Do zakupionego sterownika podpinam regulatory pokojowe i siłowniki, sterownik do pieca na styki COM i NO. W tym momencie sterownik w razie potrzeby uruchomi piec i wbudowaną pompę, plus jeszcze w samym piecu mamy naczynie wyrównawcze, więc tu powinno być ok. Natomiast jeśli chodzi o zbiornik CWU, rozumiem, że w piecu wykorzystuje obieg od wody. Z tego co wiem, piec nie posiada żadnej pompy w tym obiegu, działa to tak, że jak puścimy ciepłą wodę w kranie, woda zaczyna przepływać przez piec, wewnętrzna czujka wykrywa przepływ i uruchamia grzanie. Rozumiem, że podłączając zbiornik CWU, woda krąży w obiegu zamkniętym, więc musi być zamontowana pompa i czujka temperatury wody w kotle, która da sygnał do załączenia pompy. I tu mam pytanie, czy potrzebuję jakiś kolejny sterownik do obsługi tego, czy mogę to jakoś do pieca podpiąć??? Jeśli tak, to które styki???

Z góry dziękuję za pomoc i proszę o skorygowanie mojego toku myślenia, jeśli coś źle zrozumiałem.
  • REKLAMA
  • #2 21497106
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Czasami warto zlecić robotę fachowcowi, który ma o tym pojęcie, aby nie popełnić błędu i po 10 razy później nie przerabiać.

Po pierwsze, zasadniczo zasobniki CWU podłącza się do kotłów 1-funkcyjnych.
    Choć są specjalne zasobniki tzw. warstwowe, które podłącza się do kotłów 2-funkcyjnych.
    Rzecz w tym, że nieco inaczej wygląda sterowanie w tych rozwiązaniach.
    W kotle nie wykorzystuje się "obiegu od wody", jak się domyślam, chodzi Ci o obieg ciepłej wody użytkowej.
    Tylko obieg wody kotłowej i wtedy na takim obiegu wbudowana w kocioł pompa pcha wodę do zasobnika CWU.
    W przypadku zasobników warstwowych wykorzystuje się pompę zewnętrzną.

Niestety nie wiem, co to są za kotły VIESSMAN VITODANCE 050.
    Może chodziło o kocioł VIESSMANN VITODENS 050?
    Tyle, że po tej nazwie nie wiadomo, o jaki kocioł Ci chodzi: jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny.

Jeżeli chodzi o regulatory pokojowe i siłowniki do ogrzewania podłogowego, to chyba większej głupoty nie da się zrobić.

To, jak należy połączyć kocioł z instalacją, zależy od tego, jak ta instalacja jest zbudowana.
    Przypuszczam tylko, że dopiero zamierzasz ją budować.
    Jeżeli tak, to zacznij od samego początku, bo póki co to zaczynasz od 4D strony.
    To, o co tutaj zapytałeś, dopiero wynika z budowy całej instalacji. Czy będą same podłogówki, czy układ mieszany. Jeżeli układ mieszany, to dlaczego chcesz podwajać koszty budowy instalacji i ją komplikować?

Poza tym, przy budowie instalacji ogrzewania, zwłaszcza podłogowego, możesz popełnić masę błędów, których później już może nie być możliwości naprawić.
    Budowa instalacji nie polega tylko na podłączeniu kotła do rozdzielaczy.
  • REKLAMA
  • #3 21498519
    fgt90
    Poziom 10  
    >>21497106 Witam, wszystko się zgadza. W technice grzewczej jestem zielony. Po obejrzeniu kupy poradników na YT postanowiłem zrobić instalację sam. Założenia są takie: cały dom tylko podłogówka, każdy pokój ma mieć niezależne sterowanie temperaturą, kocioł, tak jak napisałeś, mój błąd, jest to kocioł dwufunkcyjny. Z tego, co zrozumiałem, to powinno wyglądać tak, że obieg c.o. puszczam na rozdzielacze, na nich montuję siłowniki podpięte do sterownika, do niego też podpinam regulatory pokojowe, a sam sterownik na odpowiednie styki COM i NO w piecu. A jeśli chodzi o c.w.u., to podpinam się do wężownicy w zbiorniku, dodatkowo zespół bezpieczeństwa wraz z naczyniem wybiórczym, plus pompa i sterownik z czujnikiem temperatury. Dodatkowo jeszcze zawory kierunkowe na obu obiegach. Jeśli chodzi o postępy prac, to na razie mam plan i dodane wszystkie elementy do koszyka, jednak zanim cokolwiek kupię, wolę się upewnić, czy wszystko dobrze rozumiem, co jak działa. Gdzieś w necie wyczytałem, że można do pieca podpiąć pompę i czujnik temperatury, ale nie znalazłem informacji, czy to chodzi o obieg c.w.u. Niestety w instrukcji pieca na schemacie elektrycznym jest tylko opis styków pompa i czujnik temp bez jakichkolwiek innych wyjaśnień. Będę bardzo wdzięczny, jeśli zweryfikowałbyś mój tok rozumowania. Dodam jeszcze tylko, że wziąłbym kogoś, ale niestety finansowo jest krucho, a jeszcze osoby, które kupiły dom do remontu, zostały odcięte od dotacji, więc muszę radzić sobie inaczej. Pozdrawiam.
  • #4 21498625
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Piszesz, że kiepsko finansowo, ale pchasz się w nieprzemyślane i niepotrzebne, a wręcz szkodliwe inwestycje.

Po co Ci te siłowniki i regulatory pokojowe? Nie masz co z pieniędzmi robić?
    Taki rodzaj sterowania tylko pogarsza parametry instalacji.

Ponaganie laikom jest bardzo trudne, bo instalacja to nie tylko kocioł i kilka zaworów.
    Tu trzeba poobliczać strumienie cieplne, przepływy, długości oraz ilość pętli, dobrać pompy i sprzęgło, jeżeli jest konieczne, a to zależy od wielkości instalacji, powierzchni domu. Ponadto trzeba uwzględnić, czy jest to dom parterowy, czy piętrowy.
    Obliczyć zapotrzebowanie cieplne poszczególnych pomieszczeń w zależności od ich przeznaczenia, rodzaju pokrycia podłogi oraz oczekiwanych temperatur. Innych temperatur oczekuje się w pokojach dziennych, innych w sypialniach, a jeszcze innych w łazienkach.
    Robienie ogrzewania podłogowego "na pałę" zazwyczaj kończy się późniejszymi problemami i dodatkowymi kosztami.
    Tylko niektórzy hydraulicy potrafią prawidłowo wyliczyć ogrzewanie podłogowe. Reszta popełnia masę błędów, które próbuje później leczyć sterowaniem. Pchają kosztowne systemy typu listwy i siłowniki w rozdzielaczach + sterowniki pokojowe w każdym pomieszczeniu. Takie sterowanie to dodatkowy wydatek co najmniej kilku tysięcy złotych, a jest to potrzebne jak "żabie płetwy".
    Wbrew pozorom nie są to proste rzeczy. Zwłaszcza dla kogoś, kto przynajmniej przez kilka lat nie miał styczności z budowaniem takich instalacji. Choć nawet samo zobaczenie, czy nawet wykonywanie nie jest gwarancją, że ktoś posiądzie niezbędną wiedzę.

Tu, gdzie pracuję, mamy ekipę hydraulików. Przyszedł niedawno nowy pracownik, który pracował za granicą i zajmował się montażami instalacji grzewczych w dużej firmie.
    Zaczął się przechwalać, czego to on nie potrafi i na czym to on się nie zna. Na hydraulice, na automatyce. Nawet mnie zaczął wykłady robić z układów sterowania i regulacji. Najfajniejszy był jego tekst do mnie: "jak czegoś nie wiesz, to możesz się mnie pytać". Na początku nawet nie zdradzałem, kim jestem z wykształcenia i czym się zajmuję, a jestem automatykiem-elektronikiem, pracującym w zawodzie od prawie 40 lat, zajmującym się od 20 lat automatyką typowo grzewczą :)
    Jak już gościa wybadałem, jaki jest jego zakres wiedzy, a jest niewielki, to dopiero mu powiedziałem, czym i od ilu lat się zajmuję i żeby uzupełnił braki w wiedzy, bo mocno teoretyzuje, a jego wiedza mocno rozmija się z prawdą.
    Gość zna się na skręcaniu gwintów, zaworów, ale nie ma wiedzy w zakresie liczenia przepływów, oporów przepływu i strumieni ciepła. O czymś takim jak wzory Bernoulliego czy liczby Reynoldsa to nawet nie słyszał. Ot, typowy hydraulik-praktyk bez podstaw teorii przepływów termodynamiki.
    Bez tego nie obliczy się w prawidłowy sposób przepływów w podłogówce i nie dobierze się przekrojów rur oraz odpowiednich pomp.
REKLAMA