logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Yaris 1.0 2001 - jak odkręcić zapieczony korek spustowy oleju?

slaw777 03 Kwi 2025 08:00 903 27
REKLAMA
  • #1 21505368
    slaw777
    Poziom 11  
    Ocena: 215
    Witam. W Toyota Yaris 1.0 , 50 KW, rok prod. 2001 problem z odkręceniem korka spustowego oleju. Śruba była czyszczona, odrdzewiana. Zastanawiam się czy nie podjechać gdzieś i odsysarką odessać olej, gdyż prawdę mówiąc nie wiem jak było poprzednio robione, a nie chciałbym później naprawiać gwintu w misce olejowej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21505378
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    Dospawać nakrętkę.
    Klucz udarowy.
    Po spuszczeniu oleju, poprawić gwint.
    Nowy korek i nowa podkładka.
    Dokęcać zawsze kluczem dynamometrycznym!
  • #3 21505397
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21505404
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    mirrexW napisał:
    Naprawić gwint

Bez odkręcenia korka, nie wiemy, czy trzeba naprawiać gwint?
    Kontrolnie "postraszyć" gwint, gwintownikiem jest wymagane!
    Podstawowe kryterium, to czy płaszczyzna styku podkładki, nie jest "poszarpana", po takich przebojach?
  • #5 21506343
    slaw777
    Poziom 11  
    Jednak wybiorę odsysarkę. Za dużo zabawy z naprawą korka.
  • REKLAMA
  • #6 21506389
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 563
    Napraw to i nie idź w półśrodki i druciarstwo. Jak korek jest obrobiony ,to możesz go opiłować i złapać solidnie szczypcami samozaciskowymi. Lepiej zapłać mechanikowi za odkręcenie korka jak nie możesz sam.
    Ten silnik nie jest przystosowany do odsysania oleju przez bagnet.Te ktore są,mają wyjście z rurki na bagnet w najniższym punkcie miski. Odeśsiesz ,ale to co zostanie ,to przy tej ilości oleju jest sporym zanieczyszczeniem tego nowego.
  • #7 21506401
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1137
    slaw777 napisał:
    Zastanawiam się czy nie podjechać gdzieś i odsysarką odessać olej, gdyż prawdę mówiąc nie wiem jak było poprzednio robione, a nie chciałbym później naprawiać gwintu w misce olejowej.

>>21506343
    Pewnie tak samo.
    A na dnie miski syf i kisiel którego nie odessiesz.
    Jeśli to ta stalowa miska o której myślę to nowa kosztuje max 150zł jak coś pójdzie nie tak.
    A i tak pewnie zaraz przerdzewieje na wylot jak jest od nowości.
    Szkoda mieszać świeży olej z tym co zostanie na dnie miski po odsysaniu.
  • REKLAMA
  • #8 21506424
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    slaw777 napisał:
    Witam. W Toyota Yaris 1.0 , 50 KW, rok prod. 2001 problem z odkręceniem korka spustowego oleju. Śruba była czyszczona, odrdzewiana. Zastanawiam się czy nie podjechać gdzieś i odsysarką odessać olej, gdyż prawdę mówiąc nie wiem jak było poprzednio robione, a nie chciałbym później naprawiać gwintu w misce olejowej.

Nie wierzę aby gwint korka był uszkodzony, bo by olej preciekał.
    Te korki nie rdzewjeją do tego stopnia aby uniemożliwiały ich odkręcenie.
    Masz tam gwint metryczny M12x1.25 i każdy klucz nasadowy 14 mm porafi to odkręcić bez koniecznoścu klucza udarowego!!!
    Przeciętnie zbudowany człowiek ma na tyle siły aby nie mieć problemu z 12 mm śrubą wkręconą w otwór z plastikową podkładką uszczelniającą.
    Prawdopodobnie, łeb korka został "obrobiony" jakimś nie wymiarowym kluczem otwartym/płaskim i są teraz problemy!!!
    Albo aktualny 'mechanik' nie wie w którym kierunku kręcić kluczem.
    e marcus
  • #9 21506474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21506489
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Jeśli łeb obrobiony, to dospawaj nakrętkę i puści. Jeśli korek jest cały, to dobra nasadka sześciokątna i musi się w lewo odkręcić. Innej opcji nie ma.
    W najgorszym przypadku miska nowa 100. Tragedii nie ma.
  • #11 21506656
    m2606
    Poziom 34  
    W każdym jednym aucie olej spuszczany korkiem schodzi niemal do zera.
    Odessany nie podlega oględzinom, nie zabiera opiłków, jego ilość zawsze będzie mniejsza niż po spuszczeniu korkiem.
    Co do uszkodzeń gwintu, to przy odlewie przeważnie jest uszkodzony przy dokręcaniu, a przy odkręcaniu to uszkodzenie się objawia, albo pogłębia. Natomiast przy tłoczonej gwint zostaje niemal w 100% przypadków nienaruszony.
    Spawanie korka przy aluminiowej misce ma sens, ponieważ grzany korek się rozszerza, rozpycha odlew, a następnie stygnąc kurczy się, pozostawiając połączenie luźniejszym. Nie dochodzi wówczas do zerwania zwoju przy odkręcaniu. Stalową rwie się na siłę i zawsze daje się odkręcić.
    Teoria o korozji jest co najmniej błędna. Korek czy miska korodują na zewnątrz, sam gwint pozostaje nieskazitelnie wolny od jakiejkolwiek korozji.
    Psikanie tego odrdzewiaczami nie ma żadnego sensu. Gwint jest odseparowany od zewnątrz uszczelką, jest też na tyle luźny, że nawet wyczyszczony przed wkręceniem korka, zostaje niemal natychmiast wypełniony olejem zalanym do silnika.
    Każdą jedną śrubę da się wykręcić, każdą jedną, nawet jak jest zerwana i tkwi głęboko w otworze. Warunek to odpowiednie podejście i narzędzia.
    Porady o kluczu udarowym można sobie od razu darować.
    Seria drobnych uderzeń, których siła nie przekracza momentu potrzebnego do ruszenia korka, może doprowadzić jedynie do zmęczenia gniazda i destrukcji. Niczego zbyt mocno dokręconego nie kręcimy obrotowym młotkiem, tylko momentem przyłożonym jednorazowo.
    Dodam, że doświadczony mechanik nie założy klucza pierwszego lepszego, ale taki, którym pokręci, a jednocześnie drugą ręką przytrzyma go w osi za środek. Wytworzy jedynie moment obrotowy, a nie siłę "wyłamującą", tak jak jest to w przypadku stawania na klucz do kół i łamaniu szpilek.
  • #12 21506771
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21506842
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    W moim mercedesie w 211 silnik om 642 występuje stalowy dekiel pół miski, po spuszczeniu oleju korkiem zostaje dobre 200 ml oleju, odsysarką da się jeszcze ściągnąć pewnie te 150ml pozostałości. A wiem to ponieważ odkręcając ten dekiel całe ubranie robocze miałem do prania😄
  • #14 21507033
    m2606
    Poziom 34  
    @mrrexw Korek w odlewie jest wyżej,bo dno ma swoją grubość.Sam przestań lać wodę, spędziłem w "kanale" ponad 25 lat i te 150 czy 200ml można wsadzić między bajki. Zawsze coś zostanie,ale nie aż tyle. Najwięcej zostaje w niecce pod wałkiem nierządu,tego akurat nikt nie odsysa,bo mało kto zwraca na to uwagę.Tak samo jest ze spuszczeniem oliwy i wkręcaniem korka,a potem wymianą filtra. Filtr odkręcić należy na początku,żeby z kanałów ściekło do miski,a nie odwrotnie.
  • #15 21507094
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21507252
    m2606
    Poziom 34  
    Pokazałeś w sumie nic. Jak napisałem wcześniej, odessanie zawartości miski gwarantuje jedynie to, że jest projektowana pod obsługę za pomocą wysysarki. Miska z korkiem jest projektowana zawsze pod kątem spuszczania korkiem, a wysysania nie zawsze. To, że nieliczne przypadki są zaprzeczeniem logiki, o niczym nie świadczy i nie przesądza.

Dlaczego projektuje się odpływ z boku miski lub zupełnie rezygnuje z korka? Korek może być narażony na uszkodzenia przy uderzeniu np. w próg, kamień itp. Zmiana podejścia do serwisu: Coraz częściej stosuje się odsysanie oleju od góry – przez bagnetowy otwór lub specjalny zawór serwisowy. Nie jest to jednak jeszcze standard. To pozwala wyeliminować korek zupełnie (np. w Mercedesach, BMW, czy niektórych francuskich autach). Aluminiowe miski częściej mają kanały spustowe z boku, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia korka w dnie (częsta bolączka starszych stalowych misek). Co to oznacza w praktyce? Boczny odpływ = nowy standard? Powoli tak, ale jeszcze nie wszędzie. Dużo zależy od producenta. Odsysanie oleju - coraz powszechniejsze, zwłaszcza w autach klasy premium i preferowanych na flotowe (oszczędność czasu w serwisie). Brak korka w ogóle? Też się zdarza – ale głównie w konstrukcjach „serwis only”, gdzie zakłada się, że użytkownik nie będzie sam wymieniał oleju. Niemniej jednak korek dalej przeważa, miski mają rzetelnie, żeby spust był najniższym punktem. Rura od bagnetu nie zawsze celuje w ten punkt. Co do wspomnianej Toyoty, to akurat moja córka tym lata, a moja żona przez pierwsze 10 lat. Gwarantuję, że nie zostanie w niej żadne 100 ml, jak odkręcisz korek. Silnik 1SZ-FE ma tę przypadłość, że ciężko jest odkręcić, ale nie tylko ten.
  • #17 21507388
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #18 21507398
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7749
    @m2606 Niestety ale @mirrexw ma rację. Zawsze jakieś niewielkie ilości starego oleju zostaną, np. 100-200 ml. Jest to całkowicie normalne.
  • #19 21507501
    m2606
    Poziom 34  
    Skoro wszystko zostało powiedziane, to można wrócić do tematu.
    Rocznik 2001, czyli wersja przedliftowa japońska, nie francuska. O ile więc nikt nie zmienił niczego, to miska jest stalowa.
    Założyć sześciokątną nasadkę najlepiej na przedłużeniu, "rwać na siłę" i powinien pójść.
    Poprawny chwyt klucza jest istotny. Nie jedną ręką za koniec.

Osoba używa klucza dynamometrycznego do odkręcania koła pojazdu z czerwonymi felgami.
  • #20 21809887
    slaw777
    Poziom 11  
    Korek odkręcił się bez zbytniego problemu kluczem udarowym, który zakupiłem, myślałem ze będzie jeszcze za słaby ale spokojnie dał rade, 500 Nm ale nie wiem czy to prawda akurat czy ma dużo mniej. Nie wiem tylko czy nie wlałem za dużo olejju blisko 4 to nie wiem czy nie odessać trochę? ale podobnie chyba też tyle było identyczny ślad na bagnecie.
  • #21 21809920
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1551
    Ma być w połowie znaków na miarce.
  • #22 21810615
    m2606
    Poziom 34  
    Nie ma być w połowie. Najbardziej wskazane to jest możliwie dużo.
  • #23 21811730
    slaw777
    Poziom 11  
    Nie wiem czy to ma być powyżej tego radełkowania na mierniku? bo nalałem znacznie powyżej miejsca radełkowanego na miarce oleju..
  • #24 21811749
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ma być w połowie tego radełkowania na miarce .
  • #25 21811997
    m2606
    Poziom 34  
    Nie ma być, tylko może być w połowie. Nie wprowadzaj w błąd.
    Mało tego, to w tym konkretnym silniku lepiej nawet do połowy nie schodzić.
  • #26 21813346
    slaw777
    Poziom 11  
    Poprzednio było znacznie powyżej radelkowania i podobnie zalałem teraz to tak zostawię.
  • #27 21817612
    slaw777
    Poziom 11  
    Sprawdziłem poziom oleju na bagnecie jest na 2-3 cm powyzej tej górnej krawedzi radełkowanej cos mi sie wydaje ze poprzednio było jeszscze wiecej.
  • #28 21817646
    jerry1960
    Poziom 37  
    Odciąg to co powyżej radełkowanej części miarki. Użyj np. dużej strzykawki z wężykiem.

Podsumowanie tematu

✨ W Toyota Yaris 1.0 z 2001 roku pojawił się problem z odkręceniem zapieczonego korka spustowego oleju. Dyskusja wskazuje, że gwint korka zwykle nie ulega uszkodzeniu, a trudności mogą wynikać z obrobionego lub źle dopasowanego łba korka. Zalecane jest użycie klucza udarowego lub dospawanie nakrętki dla lepszego chwytu. Naprawa gwintu w misce olejowej jest możliwa i stosunkowo tania, a wymiana korka i podkładki po odkręceniu jest standardową praktyką. Alternatywnie można zastosować ręczną odsysarkę oleju, jednak w silnikach z miską stalową, jak w tym modelu, odsysanie nie usuwa całkowicie zanieczyszczeń i pozostałości oleju, co może wpływać na jakość wymiany. Wskazano, że w silnikach z miskami aluminiowymi lub bocznym odpływem oleju odsysanie jest bardziej efektywne. Po wymianie oleju ważne jest prawidłowe ustalenie poziomu oleju na bagnecie – powinien znajdować się w połowie oznaczonego zakresu na miarce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA