logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy w falowniku Easun 6,2kW trzeba odseparować przewód N od sieci domowej?

berthold61 03 Kwi 2025 09:19 1575 18
REKLAMA
  • #1 21505453
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 308
    Falownik easun 6,2kw , mam pytanie czy faktycznie trzeba koniecznie odseparować zasilanie tzn N-ki zasłyszałem że wyjście zasilania z falownika czyli L co oczywiste ale N koniecznie musi być odseparowane od sieci domowej czyli inaczej mówiąc tymi dwoma L-N zasilamy urządzenia bez styku z domowymi obwodami ?? mam problem z moją nową instalacją i magazynem ale o tym później.
  • REKLAMA
  • #2 21505476
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Jak odłączysz całkowicie falownik od sieci to N oczywiście będzie też odłączone. Jednak stracisz możliwość automatycznego przełączenia się na zasilanie sieciowe.
  • #3 21505491
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 678
    berthold61 napisał:
    mam pytanie czy faktycznie trzeba koniecznie odseparować zasilanie tzn N-ki zasłyszałem że wyjście zasilania z falownika czyli L co oczywiste ale N koniecznie musi być odseparowane od sieci domowej czyli inaczej mówiąc tymi dwoma L-N zasilamy urządzenia bez styku z domowymi obwodami ?? mam problem z moją nową instalacją i magazynem ale o tym później.

Tak jest ale tylko w części inwerterów EAsun. Są takie które N na wejściu i wyjściowy mają wspólny.
  • REKLAMA
  • #4 21505516
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    Nie musi być odseparowane N jeśli działa z podłączoną siecią. Przełączanie steruje inwerter N powinno być cały czas na wyjściu inwertera.

Typowy off-grid poza siecią automatycznie jest odłączony od instalacji z sieci i to użytkownik ma zadbać o to by nie był połączony z inną siecią.

Jak komuś zależy na całkowitej izolacji to montuje ATS do przełączania zasilania sieć-inwerter.
  • REKLAMA
  • #5 21505967
    berthold61
    Poziom 28  
    tomaszlonski napisał:
    Nie musi być odseparowane N jeśli działa z podłączoną siecią. Przełączanie steruje inwerter N powinno być cały czas na wyjściu inwertera.

Typowy off-grid poza siecią automatycznie jest odłączony od instalacji z sieci i to użytkownik ma zadbać o to by nie był połączony z inną siecią.

Jak komuś zależy na całkowitej izolacji to montuje ATS do przełączania zasilania sieć-inwerter.

O ats myślę ale puki co działa jako bajpas to też zadziała ale robią się dziwne klocki i fachowcy twierdzą że to wina nie odseparowania N-ki wyjściowej , dziś całą rozdzielkę rozbebeszyłem i odseparowałem te urządzenia które są podłączone do falownika czyli z falownika idzie N-L które nie styka się w rozdzielni z niczym ciekawe czy się poprawi.
  • #6 21505976
    TvWidget
    Poziom 39  
    berthold61 napisał:
    z falownika idzie N-L które nie styka się w rozdzielni z niczym ciekawe czy się poprawi.

Instalację do odbiorników masz dwu czy trzyprzewodową ?
  • #7 21506000
    berthold61
    Poziom 28  
    TvWidget napisał:
    berthold61 napisał:
    z falownika idzie N-L które nie styka się w rozdzielni z niczym ciekawe czy się poprawi.

Instalację do odbiorników masz dwu czy trzyprzewodową ?

Mam 3 fazową instalację ale 3 fazy tylko do pompy kanalizacyjnej (ciśnieniowe) oraz 2 fazy na indukcję reszta na 1 fazę i musiałem wyciągać z zacisków wszystkie N-ki ze wspólnej szyny i następnie podłaczyć je do kabla od falownika , odbiorniki te są na 230 volt oczywiście z 3 żyłą żółto-zieloną na uziemienia.

teraz patrzę na apkę z bms-a i na niej napięcie 53,6 volt trochę to mało bo falownik ustawiony na 56,4 mgagazyn niby pełny 100 proc 300Ah.
  • REKLAMA
  • #8 21506016
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Napięcie nic mówi nic o pojemności i zapełnieniu magazynu.
    Aplikacja sobie, BMS sobie i falownik też sobie pokaże czy ustawi co mu odpowiada. Każde z urządzeń ma zawsze swoje własne ustawienia, podstawą zawsze jest napięcie BMS a nie to co sobie ustawisz w falowniku.

Jedyny błąd , stosować inwerter jednofazowy w sieci 3 fazowej ! Jeśli podłączysz inwerter ma on obsługiwać TYLKO jedną fazę , nie może i nie powinno być żadnych urządzeń obsługujących 3 fazy podpiętych do tej fazy.

p.s. nie myl nazewnictwa urządzeń ! Falownik a inwerter to są różne urządzenia a Ty masz inwerter.
  • #9 21506018
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    berthold61 napisał:
    tomaszlonski napisał:

O ats myślę ale puki co działa jako bajpas to też zadziała ale robią się dziwne klocki i fachowcy twierdzą że to wina nie odseparowania N-ki wyjściowej , dziś całą rozdzielkę rozbebeszyłem i odseparowałem te urządzenia które są podłączone do falownika czyli z falownika idzie N-L które nie styka się w rozdzielni z niczym ciekawe czy się poprawi.

A jakie to dziwne klocki?

Dodano po 2 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    Napięcie nic mówi nic o pojemności i zapełnieniu magazynu.
    Aplikacja sobie, BMS sobie i falownik też sobie pokaże czy ustawi co mu odpowiada. Każde z urządzeń ma zawsze swoje własne ustawienia, podstawą zawsze jest napięcie BMS a nie to co sobie ustawisz w falowniku.

Jedyny błąd , stosować inwerter jednofazowy w sieci 3 fazowej ! Jeśli podłączysz inwerter ma on obsługiwać TYLKO jedną fazę , nie może i nie powinno być żadnych urządzeń obsługujących 3 fazy podpiętych do tej fazy.

p.s. nie myl nazewnictwa urządzeń ! Falownik a inwerter to są różne urządzenia a Ty masz inwerter.

Easun 6.2 to nie falownik?
  • #10 21506024
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Takie ma te jego klocki że ma 3 i 2 fazowe urządzenia na instalacji a wpina się inwerterem pod jedną z faz . :)

Prawidłowo powinien zasilać te urządzenia z odpowiednich faz tylko i wyłącznie z sieci albo z inwertera 3 fazowego , urządzenia podpięte pod jego inwerter muszą być tylko i wyłączne jednofazowe.

@3301 falownik a inwerter to różne urządzenia Tym bardziej że on ma off-grid inwerter.
  • #11 21506031
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    >>21506024

W #7 napisał przecież że odbiorniki sa na 230, więc oczywiste że 1fazowe

Wyjaśnij może co masz na myśli "@3301 falownik a inwerter to różne urządzenia Tym bardziej że on ma off-grid inwerter."
    To offgrid nie może być falownikiem?

Dodano po 4 [minuty]:

Inwerter – nazywany także „falownikiem” – to specjalistyczne urządzenie, odpowiadające za transformację pozyskiwanego z instalacji prądu stałego na prąd zmienny.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli rozmawiamy o fotowoltaice to inwerter czy falownik znaczy to samo
  • #12 21506097
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Inwerterami zwykle nazywa się urządzenia OFF-GRID czyli falowniki wyspowe a falownikami urządzenia typowo ON-GRID.
    Różnica duża co do sposobu podłączenia i wymagań mimo identycznego działania.

Falownik ON-GRID by działał w takiej konfiguracji ale OFF-GRID nie będzie działał prawidłowo bo to już inny typ urządzenia falownik wyspowy czyli zwykły potoczny inwerter albo inwerter hybrydowy według większości sprzedawców inwerterów.
    Pomijam kwestę jeszcze dodatku w nazwie jak HYBRYDOWY bo dopiero zrobi się wielki problem w nazewnictwie. :/

p.s Jeśli mój zwierzak wabi się Burek to z góry przyjmiesz że to jest akurat tylko pies? A co jeśli ja mam kota który się tak wabi bo jest bury i nie jest psem ?
  • #13 21506253
    berthold61
    Poziom 28  
    tomaszlonski napisał:
    Takie ma te jego klocki że ma 3 i 2 fazowe urządzenia na instalacji a wpina się inwerterem pod jedną z faz . :)

Prawidłowo powinien zasilać te urządzenia z odpowiednich faz tylko i wyłącznie z sieci albo z inwertera 3 fazowego , urządzenia podpięte pod jego inwerter muszą być tylko i wyłączne jednofazowe.

@3301 falownik a inwerter to różne urządzenia Tym bardziej że on ma off-grid inwerter.

Albo ty nie czytasz albo ja źle napisałem ale napisałem że indukcja i pompa od kanalizacji została na sieci 3 fazowej natomiast reszta odpięta i jest na jednej fazie to tak trudno zrozumieć ? jedno z drugim nie ma związku to tyle.
    ps ale już widzę bezsens tej inwestycji , wydane niecałe 6 tys łącznie nie licząc paneli to sens tego nijaki , o godz 18 magazyn 100 procent a pracuje tylko pompa ciepła która obecnie pobiera ok 350 wat telewizor oświetlenie i jakiś komputerek tzn 2 laptopy i mamy godzinę 21-18 w magazynie zostało raptem 35 procent hm mam mieszne uczucia ,odradzam przyszłym nabywcom , ja wydałem stosunkowo nieduże pieniądze a co mają powiedzieć ci co im firmy zakładały za dziesiątki tysięcy ??? kasa w błoto i moim zdaniem lepiej przewymiarować 60 procent paneli względem falownika to taniej i szybciej się zwróci, ale to tylko moje zdanie.
  • #14 21506261
    TvWidget
    Poziom 39  
    Nadal nie wiadomo jaki jest główny problem i z jakiego powodu odłączenie N ma go rozwiązać.
  • #15 21506302
    berthold61
    Poziom 28  
    TvWidget napisał:
    Nadal nie wiadomo jaki jest główny problem i z jakiego powodu odłączenie N ma go rozwiązać.

Nie ja to wymyśliłem tylko tak fachowcy na grupie fejsbokowej twierdzą że trzeba odseparować N-in od N-uot i widocznie mieli rację bo nic w ustawieniach nie zmieniałem a działa to dziś dobrze , ten falownik ma tak zwaną stałą fazę to najnowszy typ, co nie zmienia faktu że drugi raz nie szedłbym w magazyny to moim zdaniem niezbyt rozsądna inwestycja ale jak się naoglądasz jutuberów to tam to wygląda.
  • #16 21508576
    berthold61
    Poziom 28  
    No to tak, odseparowałem zas IN L od wyjścia out N, potem chodziło to na ustawieniach w 05-LI2 i to był błąd, bo niby komunikacja falownika z BSM była, ale skopane coś tam w tym było. Dopiero po przestawieniu na user i poustawieniu w poz. 26-27-29 oraz pełnym naładowaniu akumulatora w końcu działa to jak należy i byle obciążenie 700 W przez 6 godz. nie wyładowuje akumulatora, więc z podkulonym ogonem odszczekuję, że magazyn to błąd, to był dobry pomysł, a wszystko, że nie ma prawdziwego forum i cała wiedza z YouTube'a lub Facebooka. Jak wiemy, 10 Polaków to 12 zdań, na forum w podpiętych sprawdzonych ustawieniach i wiemy.
  • #17 21508717
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6397
    Elektryka nie zmienila sie, tylko ze ludzie bez pojęcia biorą sie za te rzeczy . Tak sie nie da nie nauczysz sie tego z fejsbuja i forów. Tak mam mgazyn lifepo, jestem elektrykiem od 1999r i widze co ludzie wyprawiają i jak sie mądrzą po naćpaniu sie internetów. Jest to żałosne i zarazem strasznie smutne.
  • #18 21508736
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Czyli problemem nie był sposób podłączenia N tylko zła komunikacja z BMS z którą wcale nie zgłaszałeś żadnych problemów i jeszcze problem że nie wpadliśmy na to.
    Ciekawy sposób rozwiązania problemu o którym nawet nie wiedzieliśmy od początku.

Sposób podłączenia czy odłączenia N nie wpływa na komunikację tylko niewłaściwe ustawienia komunikacji inwerter-BMS albo brak kompatybilności protokołów które mimo że powinny być identyczne to często mają różnice w danych występujące u róznych producentów.

Wystarczy że sprawdzisz ustawienia dla innego protokołu zmieniając też na identyczny w BMS. Na USER nie ma komunikacji z BMS.
  • #19 21508741
    berthold61
    Poziom 28  
    Odseparowanie obwodu N między N-out a N in pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Falownik Easun 6,2 kW w instalacji off-grid wymaga rozważenia kwestii odseparowania przewodu neutralnego (N) między wyjściem falownika a siecią domową. W niektórych modelach Easun N na wejściu i wyjściu jest wspólny, jednak dla poprawnej pracy i uniknięcia problemów z komunikacją z BMS zaleca się odseparowanie N-out od N-in. Odłączenie przewodu N od sieci domowej powoduje całkowitą izolację falownika, co wyklucza automatyczne przełączanie na zasilanie sieciowe, dlatego często stosuje się ATS do przełączania między siecią a inwerterem. W instalacjach mieszanych (np. 3-fazowa sieć z urządzeniami jednofazowymi zasilanymi z falownika) ważne jest, aby falownik zasilał tylko jedną fazę i odbiorniki jednofazowe. Problemy z magazynem energii i komunikacją BMS wynikały głównie z nieprawidłowych ustawień protokołu komunikacji, a nie samego sposobu podłączenia przewodu N. Po odseparowaniu N i poprawnym skonfigurowaniu ustawień falownik działa stabilnie, a obciążenie 700 W przez 6 godzin nie wyładowuje akumulatora. Dyskusja podkreśla różnicę między falownikiem on-grid a inwerterem off-grid oraz konieczność właściwego doboru i konfiguracji urządzeń w systemach fotowoltaicznych z magazynem energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA