logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziom przy podziale PEN w sieci TN-C? Jak działa RCD?

neearu99 06 Kwi 2025 13:17 768 8
  • #1 21508944
    neearu99
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam,
    Na początek wspomnę, że widziałem inne dyskusje na te tematy jednak nigdzie nie znalazłem definitywnej odpowiedzi na te pytania oraz tutaj jak i na innych stronach/forach odpowiedzi są różne i już do końca nie wiadomo w co wierzyć. Zacznę od tego że jestem w trakcie studiów na kierunku elektrotechnika i ostatnio na wykładzie wykładowca mówił trochę inaczej niż ja się uczyłem. Prosiłbym o uzyskanie odpowiedzi na poniższe pytania wraz z wytłumaczeniem dlaczego tak a nie inaczej.
    1. Mam układ sieci TN-C L1,L2,L3, PEN, wchodzę do rozdzielnicy budynku. Nowa instalacja - wymagana 3 zyłowa więc robię podział PEN (blok rozdzielczy i idę na listwę PE oraz N) - pytanie brzmi czy WYMAGANE jest zrobienie uziomu (wbicie szpilki i doprowadzenie jej np. do tego bloku podziału) czy jest to tylko zalecana praktyka (w razie przerwania PEN mamy uziemienie) Jedni mówią, że jest wymagane zaś inni, że nie.
    2. Czy gdy wykonam podział z powyższego pytania bez wbicia szpilki to czy gdy zainstaluje wyłącznik różnicowo-prądowy to będzie on działał poprawnie, może nie zadziałać w niektórych przypadkach lub czy nie będzie działał wcale? Gdzie nie czytam to widzę że niektórzy mówią nie ma to wpływu, inni że będzie działał ale nie zawsze a inni że jest to "ślepa różnicówka" i nie będzie działała wcale.
    3. No i trzecie pytanie odnośnie "zerowania" gniazda elektrycznego. Sieć TN-C (różnicówka zakazana) Podłączenie L - wiadomo, PEN pierwsze na bolec i mostek na N czy najpierw na N i potem na bolec oraz dlaczego?
  • #2 21509032
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2608
    1. Wymagane jest zrobienie uziomu. Ale nie do bloku podziału PEN. Uziemiamy PE. Choć nie zawsze jest to możliwe np. w bloku wielopiętrowym nikt nie będzie prowadził dodatkowego uziemienia do rozdzielnicy.
    2. RCD będzie działał.
    3. Najpierw na bolec ochronny, zgodnie z zasadą: "najpierw chronimy, a później zasilamy".
  • #3 21509100
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    Na wstępie wypada napisać aby student wyższej uczelni technicznej wiedzy szukał w książkach, opracowaniach a nie na forum dla amatorów. Wtedy nie będziesz się dziwił że w internecie czytasz coś zupełnie innego niż na studiach mówili. Mamy kwiecień, więc za chwilę koniec co najmniej pierwszego roku studiów. Jakoś nie wypada aby przyszły inżynier lub obecny inżynier a przyszły magister, nie wiem na jakim etapie studiów jesteś, używał określeń jakich używa się na forach dla amatorów czyli takich że w gniazdku masz PEN, używasz "sieć" w kontekście różnicówki. No po prostu przyszły inżynier lub magister kierunku elektrotechniki podstawowe pojęcia powinien znać aby pierwszy lepszy po zawodówce ciebie nie wyśmiał.
    1. Powinno to inaczej wyglądać niż te dwa przypadki jakie przedstawiłeś. Jak? Porzesz swoją wiedzę, ale jak pisałem nie na forum, również nie na YT, ale w książkach lub opracowaniach. Tam znajdziesz zupełnie inne rozwiązanie i to stosowane od lat o którym przeciętny amator na forum dla każdego nie słyszał nawet.
    2. Przy montażu lub projektowaniu instalacji powinno się znać zasadę działania poszczególnych elementów. Jak nauczysz się jak działa RCD będziesz znał odpowiedź na to pytanie.
    3. Nie masz tam ani sieci ani PEN.

Nie gniewaj się że w ten sposób odpisuje ale osoba która ma zamiar być co najmniej inżynierem powinna mieć jakieś podstawy i nauki pobierać z trochę innych zródeł. Zmień źródła wiedzy a wiele rzeczy stanie się prostszych.
  • #4 21509150
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3471
    neearu99 napisał:
    3. No i trzecie pytanie odnośnie "zerowania" gniazda elektrycznego. Podłączenie L - wiadomo, PEN pierwsze na bolec i mostek na N czy najpierw na N i potem na bolec oraz dlaczego?
    To zabezpieczenie na wypadek upalenia się PEN.
    W strych gniazdkach N był ruchomy, mógł się poluzować - na skutek tego upalić.
    Skutek - faza na obudowie odbiornika.
    Plumpi napisał:
    Uziemiamy PE.
    Dlatego PE, a nie PEN.
    PEN to przewód wysokoprądowy = może się upalić.
    Uziom zostaje i jest jakaś ochrona przeciwporażeniowa.
  • #5 21509201
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    CYRUS2 napisał:
    W strych gniazdkach N był ruchomy, mógł się poluzować - na skutek tego upalić.
    A w nowych gniazdach jest nieruchomy? Rewelacja!
  • #6 21509513
    waton

Poziom 12  
    Ocena: 20
    1) PN-HD 60364-4-41 :
    UWAGA 2 Zaleca się, aby przewody ochronne (PE i PEN) były uziemione w miejscu wprowadzenia ich do każdego
    z budynków lub obiektów z uwzględnieniem wszelkich zmian kierunku prądów w przewodzie neutralnym.
    2) Poczytaj jak działa wyłącznik różnicowo-prądowy.
    3) W pierszym pytaniu sugerujesz sieć TN-C-S, a tutaj TN-C z zerowaniem. Jeżeli ma to być TN-C to najpierw na bolec uziemiający.
    Konto firmowe:
    Waton s.c.
    Siedliska-Kolonia 50, Zamość, 22-400 | Strona WWW: https://waton.pl
  • #7 21509682
    neearu99
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Ktoś_tam napisał:
    Na wstępie wypada napisać aby student wyższej uczelni technicznej wiedzy szukał w książkach, opracowaniach a nie na forum dla amatorów. Wtedy nie będziesz się dziwił że w internecie czytasz coś zupełnie innego niż na studiach mówili.

Otóż wykładowca mówił, że punkt rozdziału trzeba uziemić, inaczej nie można robić rozdziału. Ja twierdziłem inaczej. Następnie mówił, że bez uziemienia różnicówka nie będzie działać wcale, według mnie powinna. Na koniec jeśli chodzi o zerowanie gniazda mówił, że pierwsze idziemy na styk N a następnie mostek na bolec, ponieważ w razie przerwania mostka urządzenie będzie nadal działać a jeśli podłączymy pierwszy bolec i przerwie się mostek na N, napięcie pojawi się na obudowie. Ja oczywiście twierdze inaczej ponieważ od zawsze słyszałem że pierwszy jest bolec dlatego spytałem tutaj na forum.
  • #8 21509698
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2608
    Wiesz ja kiedyś naprawiałem usterkę elektryczną u jednego gościa z uczelni, który z wykształcenia był elektrykiem.
    Przez 3 lata wzruszał ramionami, że nie wie co to może być.
    Jak się wyjęło w kuchni wtyczkę od kuchni gazowo-elektrycznej to w całym mieszkaniu nie było zasilania w gniazdach i oświetleniu.
    Temat ogarnąłem w krótkim czasie ok. 15min + czas potrzebny na załatwienie z dyspozytorem możliwości rozplombowanie licznika energii. Po prostu upalił się przewód neutralny pod licznikiem, a rura gazowa przez 3 lata pełniła rolę przewodu neutralnego.
    Powracając do Twojego wykładowcy to niestety ale mówił głupoty.
    Zawsze uziemiamy PE, a nie punkt podziału.
    Zawsze przy zerowaniach przewód zerowy łączymy najpierw z bolcem ochronnym, a dopiero mostkiem od bolca podłączamy styk przewodu neutralnego.
    Wiesz dlaczego tak należy robić?
    Bo jak zrobisz na odwrót to możesz nie zwrócić uwagi, że nie masz ochrony jak mostek się wypnie lub bolec utraci ciągłość z zaciskiem. Bardzo często tak bywa. Bolce się rozruszają i latają luźno, chwilami tracąc ciągłość.
    Jak podłączysz tak jak Ci napisałem to w razie jakiejkolwiek awarii czy to odpięcia się mostka czy też przewodu zerowego od bolca to od razu zauważysz, ze coś jest nie tak, bo podłaczone urządzenie nie będzie działać.
  • #9 21510185
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    Skoro autor wszedł w dialog z wykładowcą, to może warto, żeby go poprowadził dalej i uzyskał od wykładowcy podstawy np. wymagania uziemienia punktu rodziału PEN na PE i N?
    Z ciekawości, mógłbyś podać co to za uczelnia :) ?

Podsumowanie tematu

✨ W sieci TN-C z przewodem PEN, przy podziale na PE i N w rozdzielnicy budynku, wymagane jest wykonanie uziomu, jednak uziemienie dotyczy przewodu PE, a nie samego punktu podziału PEN. Uziom pełni funkcję ochronną na wypadek przerwania przewodu PEN, który jest przewodem wysokoprądowym i może ulec uszkodzeniu, co grozi pojawieniem się napięcia na obudowie urządzeń. Wyłącznik różnicowoprądowy (RCD) będzie działał poprawnie nawet bez dodatkowego uziomu punktu podziału, jednak uziemienie PE jest kluczowe dla ochrony przeciwporażeniowej. W instalacjach z zerowaniem (TN-C) zaleca się najpierw podłączać przewód ochronny (bolec) do obudowy gniazda, a następnie mostek do przewodu neutralnego (N). Taka kolejność zapewnia ochronę w przypadku przerwania mostka między bolcem a N. Odwrotne podłączenie może skutkować brakiem ochrony przy uszkodzeniu połączenia. Zaleca się korzystanie z norm PN-HD 60364-4-41 oraz literatury fachowej zamiast niezweryfikowanych źródeł internetowych. Dyskusja podkreśla znaczenie prawidłowego uziemienia PE i właściwej kolejności połączeń w instalacjach TN-C i TN-C-S dla bezpieczeństwa użytkowników i poprawnego działania zabezpieczeń różnicowoprądowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA