logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować i wymienić ogniwa w baterii Green Cell 36 V, 12 Ah EBIKE26STD?

daniellw 07 Kwi 2025 09:54 681 12
  • #1 21510132
    daniellw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam.
    I do rzeczy.
    Posiadam dwie baterie do ebike 36 V, 12 Ah (Greencell EBIKE26STD) – pakiet S10P4.
    Używane na zmianę w jednych uchwycie od prawie roku z zestawem do ebike z Ali…..s, moc teoretycznie 250 W (ponoć faktycznie 500 W). Max moc osiągana pod większym obciążeniem wg wyświetlacza około 1000 W, podczas normalnej szybszej jazdy tylko na silniku wskaźnik mocy raczej nie przekracza 600 W.
    W obu bateriach pół roku temu wymieniłem BMS z 15 na 30 A, ponieważ pod obciążeniem nawet chwilowym powyżej 400 W wyłączały się (trzeba było bardzo delikatnie operować manetką). Od tamtej pory spisywały się bardzo dobrze.
    Jednak od jakiegoś czasu jedna z nich po krótkiej jeździe zaczęła się wyłączać.
    Rozebrałem tę jedną felerną baterię i pomierzyłem napięcia po naładowaniu/rozładowaniu (wyniki na zdjęciu).
    Trzy pakiety odbiegają napięciem od pozostałych, jednak 3. pakiet szczególnie.
    Rozpiąłem blaszki tego pakietu i pomierzyłem napięcie oraz pojemność. Ogniwo, które oznaczyłem B, ma wyraźnie niższą pojemność.
    Zastanawia mnie też, że ładowanie tych pojedynczych ogniw osiąga większe napięcie (rzędu 4,07 – 4,16 V) w porównaniu z ładowaniem pakietu przez BMS teoretycznie z balanserem (napięcia pakietu rzędu 3,52 – 3,72 V).
    Tak czy inaczej wyciągnąłem to najsłabsze ogniwo (zdjęcie poniżej), niestety nie mogę doszukać się, jakie ma parametry, czy należy szukać ogniw 3000 mAh, patrząc na parametry baterii?
    Pytanie, czy wymiana tego jednego ogniwa coś pomoże?
    Czy raczej wchodzi w grę wymiana całego 4-paku?
    I co z pozostałymi dwoma pakietami z nieco niższym napięciem?
    Pozostaje też kwestia zgrzewania blaszek, bo lutowanie nie wchodzi w grę. Musiałbym się zaopatrzyć w tanią chińską zgrzewarkę.
    Jak to widzicie?

Ogniwo cylindryczne z kodem alfanumerycznym na białej obudowie.
    Notatki z pomiarów napięć i pojemności ogniw baterii Li-Ion 36V 12Ah
  • #2 21511680
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Trzymaj się biednej nazwy pakiet, jest to bateria 4 równolegle połączonych akumulatorów. Z zasady akumulatory łączone w baterie powinny mieć jednakowe parametry. Jeżeli parametry pozostałych 3 nie różnią się istotnie od parametrów nowego akumulatora, to wymiana 1 sztuki pomoże.
    Akumulatory litowo jonowe są o tyle wygodne, że nie mają efektu pamięci, więc krótsze rozładowanie czy niepełne ładowanie nie pogarsza ich parametrów. Niepełne ładowanie pozwala osiągnąć trochę więcej cykli ładowania niż ładowanie do pełna.
    Jeżeli akumulatory w tych bateriach są w stanie krytycznym, to wkrótce zepsują się kolejne i gdy będziesz je wymieniał, to coraz mniej ogniw tej baterii będzie miało jednakowe parametry. Zwiększenie prądu maksymalne z pewnością nie pomogło akumulatorom.
  • #3 21512883
    daniellw
    Poziom 12  
    Na wymianę tego jednego akumulatorka szukałbyś coś około 2700 mAh czy bardziej 3000 mAh, bo nie wiem, jaka była oryginalna pojemność ogniw?
    Te pozostałe dwie sekcje nr 4 i 7 (czy jak to nazwać z nieco niższymi napięciami) też byś ogarniał? Przyznam, że nie mam ochoty, chociaż skoro cała bateria na stole rozebrana, to przynajmniej mniej zachodu niż później ponownie rozbierać, foliować itd.
    Może warto by było pozostałe niby dobre ogniwa z 3 sekcji przerzucić do 4 i 7 (zakładając, że tam też któreś pojedyncze ogniwo ma zaniżone parametry), a w sekcje 3 władować cztery zupełnie nowe ogniwa?
    Z drugiej strony za jakiś czas może będzie konieczna wymiana wszystkich ogniw na jakieś porządniejsze, ale to już wyższe koszty.

Dla mnie ważne jest, aby bateria nie wyłączyła się w trakcie jazdy, bo tracę napęd, a czasem do domu dość daleko, aby tylko własnymi nogami kręcić (to było bardzo uciążliwe przed wymianą BMS-a na mocniejszy).
    A te baterie akurat można ponownie uruchomić tylko podłączając pod ładowarkę, co w trasie jest często niemożliwe.
    Dotychczas do resetu baterii ratowałem się małym zestawem, tj. akumulatorek 3,7 V z przetwornicą na 42 V, jednak jest to uciążliwe.

Jeśli ta zmiana BMS z 15 A na 30 A jest tak szkodliwa dla baterii, mogę ograniczyć nieco prąd w sterowniku, aby zredukować moc max.
  • #4 21512907
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    4 ogniwa równoległe przy 12 Ah daje pojedyncze ogniwo 3 Ah. Niestety, ale zwiększając max prąd do 30 A ogniwa nie miały lekkiego życia.
    Napięcie ogniw warto sprawdzać pod obciążeniem, bowiem ogniwa 18650 potrafią się tak uszkodzić, że napięcie mają, ale prądu mogą nie dawać. Nowe ogniwo musi być na wyższe napięcia 4,35 V, bowiem standardowo 18650 są na 4,2 V.
  • #5 21513088
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Każde jedno ogniwo wtórne i ich baterie powinny być sprawdzane pod obciążeniem. Dopiero wtedy widać wzrost oporu wewnętrznego, co się objawia spadkiem napięcia. Czyli obciążamy i sprawdzamy jak mocno spada napięcie baterii lub ogniwa wtórnego (akumulatora/akumulatorka). Pojemność jak wyżej - 3 Ah. Możesz poprzekładać stare akumulatory tak, żeby nowe pracowały w jednej baterii równoległej, którą nazywasz sekcją.
  • #6 21514096
    daniellw
    Poziom 12  
    >>21512907
    Ok, zastosuję 3 Ah i na razie tylko podmienię tę jedną sztukę, potestuję, czy jest wystarczająca poprawa, jeśli nie, to będę rozbebeszał dalej.
    Ten prąd 30 A to w zasadzie normalnie nigdy nie występuje. Przy normalnym starcie i szybkiej jeździe przy mocy 600 W raczej 20 A nie przekracza, co rozdzielając na 4 równoległe ogniwa daje po 5 A, chyba nie tak wiele. Swoją drogą nie wiem, dlaczego poprzedni BMS na 15 A wyłączał mi baterię. Przecież te baterie współpracują z najsłabszym silnikiem dostępnym na rynku (teoretycznie 250 W), to do jakich silników są stworzone?
    E8600 - co masz na myśli, pisząc o ogniwie na 4,35 V? Jak patrzę na znanym portalu na A..., wszystkie mają napięcie nominalne 3,6 V lub 3,7 V, napięcie maksymalne 4,2 V. Czy np. takie ogniwo będzie nie za bardzo? https://allegro.pl/oferta/akumulator-samsung-...50-3-6v-inr18650-30q-3000-mah-20a-17137194458
  • #7 21514260
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    Z Twoich pomiarów, gdy większość ogniw ma ponad 4,3 V, wynika, że są to ogniwa nowszej generacji o napięciu maksymalnym 4,35 V. Takie ogniwa są jak najbardziej w sprzedaży, tylko należy zwracać uwagę, bowiem w większości są dostępne tańsze ogniwa starszej generacji 4,2 V.
  • #8 21530426
    daniellw
    Poziom 12  
    >>21514260
    Ok, minęło trochę czasu, czy mogę prosić o linka do konkretnego ogniwa na portalu All...o? O pojemności 3000 mAh, napięciu maksymalnym 4,35 V i odpowiedniej wydajności prądowej do mojego przypadku. Szczerze, to nie udało mi się znaleźć nic konkretnego. Może źle szukam. Dzięki.
  • #9 21775636
    daniellw
    Poziom 12  
    Udało mi się naprawić jedną z dwóch posiadanych baterii, przez podmianę dwóch ogniw. Przy okazji zrobiłem sobie zgrzewarkę do ogniw z transformatora z mikrofalówki. Od tamtej pory bateria działa bez zarzutu, nie brakuje mocy i nie rozłącza się a minęło już ponad pół roku.
    Ale mam teraz do naprawy druga baterię. Też się zaczęła rozłączać jak ta pierwsza kiedyś, zatem podejrzenie padło na spadek parametrów pojedynczych ogniw.
    Rozebrałem baterię w układzie 10S4P i pomierzyłem napięcia poszczególnych rzędach po pełnym naładowaniu, są jak niżej:
    1) 4,16V
    2) 3,84V
    3) 4,16V
    4) 4,16V
    5) 4,16V
    6) 3,55V
    7) 4,16V
    8) 4,16V
    9) 4,16V
    10) 4,16V

Jak widać napięcia w rzędach 2 i 6 są niższe.
    Rozpiąłem blaszki w najgorszym rzędzie nr 6 składającym się z 4 ogniw nazwijmy A,B,C,D i naładowałem poszczególne ogniwa.
    Ponadto sprawdziłem jak zachowają się pod obciążeniem, użyłem dwóch równolegle połączonych rezystorów 0,33 ohm 50W (takie miałem) i wyliczyłem rezystancję wewnętrzną ze wzoru R=[(U/UL) -1)] *RL

Wyniki pomiarów/wyliczeń poniżej.
    A) Po naładowaniu 4,17V, pod obciążeniem 3,32V , R=42mohm
    B) Po naładowaniu 4,11V, pod obciążeniem 3,22V , R=46mohm
    C) Po naładowaniu 4,15V, pod obciążeniem 3,24V , R=46mohm
    D) Po naładowaniu 4,15V, pod obciążeniem 3,29V , R=43mohm

I tu mam zagwostkę co dalej. Wydaje się, że napięcia po naładowaniu nie są takie złe (no może to ogniowo „B” jest podejrzane, ale opór wewnętrzny podobny i raczej w granicach normy. Czy coś z tymi ogniwami może być nie tak? Spróbować sprawdzić ich pojemność jeszcze?
    Czy może BMS nie doładowuje? To tani chiński BMS niby z balanserem. Jak mierzę ładowanie poprzez gniazdko WIFI pokazuje mi moc ładowania około 70W, potem w ładowarce zaświeca się zielona lampka (naładowane), ale jakiś czas jeszcze doładowuje z mocą 8-10W, rozumiem, że to jest to balansowanie . Zatem dlaczego te dwa rzędy w baterii się rozjechały względem innych?
  • #10 21775666
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3285
    Typowo w takim wypadku te wadliwe ogniwa mają relatywnie duży prąd samorozładowania. I przy szybkich cyklach ładowanie-rozładowanie wydają się ok. Ale wystarczy je zostawić na kilka dni i napięcie siada na całej sekcji.
  • #11 21775719
    daniellw
    Poziom 12  
    >>21775666 Coś może w tym być. Jak zajmowałem się poprzednią baterią, to zostawiłem na miesiąc jeden felerny rząd z odczepionymi blaszkami. Zanim znalazłem odpowiednie ogniwa na wymianę, to po miesiącu napiecie na jednym ogniwie spadło do nieco ponad 1V. Byłem tym nieco zdziwiony, wymieniłem i teraz bateria działa jak należy.
    W tym przypadku być może wymienię na nowe ogniwa wszystkie 4 sztuki w tym rzędzie i 4 w drugim podejrzanym rzędzie.
    Tylko to robi się dla mnie już dość spory koszt (8 ogniw x24 zł =192 zł). Chyba że zaryzykować ogniwa nowe z demontażu (cena w granicach 13 zł za szt), cenowo wyjdzie lepiej.
    Same baterie Greencell EBIKE26STD nie były szczególnie drogie, za 2 szt + 1 uchwyt dałem 550 zł.
  • #12 21775776
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3285
    Jak chcesz mieszać stare z nowymi to raczej. Zdemontuj po jednym ogniwie z pakietu i tak zostaw jeśli prądowo taki odchudzony pakiet się wyrobi i z tych zdemontowanych zrób nowe sekcje. Coś może ci się uda odzyskać z ogniw z tych wadliwych sekcji.
    Można tez uzupełnić takie pakiety (wszystkie) o 1 czy dwa nowe ogniwa (równo w pakietach albo 1 albo dwa). Jak dasz pakiet tylko z nowych to może mieć inne parametry i bateria będzie się rozjeżdżać na napięciach sekcji.
  • #13 21775864
    daniellw
    Poziom 12  
    >>21775776 Dwie sekcje mam felerne (wg mojej numeracji to nr 2 i nr 6).
    Jeśli dobrze zrozumiałem, nie powinienem w nich wymieniać wszystkich ogniw, ponieważ napięcia w sekcjach złożonych tylko z nowych ogniw o innych parametrach mogą się rozjeżdżać , tak? Ale mogę wymienić na nowe po 1, max 2 ogniwa w felernych sekcjach. Pytanie, które z 4 ogniw np w sekcji nr 6 kwalifikuje się już do wymiany, bo ja jeszcze pewności nie mam? Nie podoba mi się ogniowo B i C (nieco niższe napięcie pod obciążeniem, wyższy ale nieznacznie opór wewnętrzny). Czy można uznać, że pozostałe dwa ogniwa w tej sekcji są na pewno dobre? Najgorzej jak to wszystko nietrafnie powymieniam, poskładam, i za chwilę okaże się, że trzeba znów demontować.
    Jeśli powyższe rozumowanie jest poprawne, podobnie mogę postąpić z sekcją nr 2.

sigwa18 odnośnie 1 zdania z twojej odpowiedzi, czy masz na myśli, aby wymontować po 1 ogniwie z każdej z 10 sekcji tworząc układ 10S3P ? A z wymontowanych dobrych ogniw stworzyć 2 pakiety na podmianę tych co wyszło, że są wadliwe? Wolałbym uniknąć zbytniej amatorskiej ingerencji, dla mnie zawsze to co fabryczne jest lepsze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnozy i wymiany ogniw w baterii Green Cell 36 V, 12 Ah model EBIKE26STD o konfiguracji 10S4P (10 szeregowo, 4 równolegle). Problemem była awaria jednej z baterii, która po krótkiej jeździe się wyłączała. Pomiar napięć wykazał nierówności w poszczególnych sekcjach, szczególnie w rzędach 2 i 6, gdzie napięcia były znacznie niższe. Wymiana BMS z 15 A na 30 A poprawiła działanie, jednak zwiększenie prądu maksymalnego obciąża ogniwa. Zalecane jest sprawdzanie napięć ogniw pod obciążeniem, gdyż uszkodzone ogniwa mogą mieć napięcie nominalne, ale nie dostarczać prądu. Pojedyncze ogniwo w pakiecie 4P ma pojemność około 3 Ah. Wymiana pojedynczych ogniw o obniżonych parametrach jest możliwa, jednak należy unikać mieszania nowych ogniw o innych parametrach (np. napięcie maksymalne 4,35 V vs 4,2 V) z oryginalnymi, aby nie powodować rozjeżdżania się napięć sekcji. Wymiana całych sekcji ogniw jest kosztowna, dlatego rozważane jest użycie ogniw z demontażu. Do łączenia ogniw użyto zgrzewarki własnej konstrukcji. Wskazano, że ogniwa litowo-jonowe nie mają efektu pamięci, a niepełne ładowanie może wydłużyć ich żywotność. Wartość prądu podczas normalnej jazdy nie przekracza około 20 A, co rozkłada się na około 5 A na ogniwo w pakiecie 4P. Wymiana ogniw powinna być poprzedzona testami pod obciążeniem, aby ocenić spadek napięcia i opór wewnętrzny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA