logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Mokka B 2024 – błąd airbag 0 Ohm po naprawie, radar PSA po 2022, szukam serwisu

Grzegorzrama01 02 Maj 2025 19:10 663 5
REKLAMA
  • #1 21537242
    Grzegorzrama01
    Poziom 1  
    Hej, posiadam auto Opel Mokka B 2024 1.2 benzyna. Auto po kolizji, wystrzelone airbagi kierowcy i pasażera oraz pasy. Poduszki i pasy zregenerowane, crash wyczyszczony. Po podłączeniu komputera nie mogę skasować błędu poduszki kierowcy i pasażera, komputer pokazuje 0 Ω na tych dwóch pozycjach, gdzie na innych poduszkach i pasach jest ok. 2,5 Ω.
    Druga sprawa, w aucie nie było radaru, ktoś go ukradł lub spadł w czasie holowania. Kupiłem drugi, ale wyświetla mi usterkę, że radar niedostępny. Czy tam jest ochrona komponentu? Ktoś czyści radary grupy PSA po 2022 roku? Szukam fachowca, co to ogarnie: Warszawa, Olsztyn, Gdańsk.
  • REKLAMA
  • #2 21537341
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3354
    Jak mimo nie podłączenia poduszki jest 0 ohm to sterownik jest uszkodzony. Nie ma czegoś takiego jak wgranie czystego wsadu do sterownika który już raz je odpalił. Raz że nie ma pewności że odpali drugi raz w razie wypadku a czasem wyjście jest zwarte i jest jak u ciebie. Czasem wsad nie pasuje. Generalnie sterownik po strzale należy wymienić. Jak ktoś zginie bo poducha nie odpali możesz mieć spore kłopoty.
  • REKLAMA
  • #3 21537687
    bamsss
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    >>21537341 Boże, jakie ty bzdury piszesz, jedyne, co się zgadza, to że nie wgrywa się innego wsadu. Tak oryginał się naprawia i wierz mi, że poduszka zadziała. Jeżeli masz 0 Ω, czyli masz zwarcie, może kostka nie odbezpieczyła blaszek w airbag i dlatego masz zworę. Trzeba wszystko dobrze sprawdzić, a radar do oryginalnego tylko do mnie — masz trochę daleko.
  • REKLAMA
  • #4 21537702
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7822
    @bamsss Dasz 100 % gwarancji zadziałania sterownika AirBag po naprawie? Czy rozmowa przed sądem? Sterowników bezpieczeństwa się nie naprawia, tylko wymienia na nowe. Owszem, są możliwości "naprawy", ale czy to jest 100 procentowo bezpieczne? Tu nie ma marginesu błędu, stawką jest ludzkie zdrowie i życie.
  • REKLAMA
  • #5 21537814
    bamsss
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    >>21537702 Było już bardzo dużo tematów na ten temat, sam robiłem kilka sterowników powtórnie, gdy chłop poskładał auto, a syn znowu doprowadził do dzwona i zawsze wystrzeliły. Wsad w pamięci się blokuje i tyle, elektronika dalej działa poprawnie. Owszem, powinno się wymieniać, ale to zaleca tylko ASO, a po co? Żeby sprzedawać nowe rzeczy. Ostatnio kupiłem z ASO nowy do Fiata Punto i wiesz co? Nawet ASO nie potrafił zrobić osiowania proxy, żeby dopisać sterownik, więc odpowiedz sobie sam.
  • #6 21537843
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7822
    Na każdy naprawiony przez siebie sterownik dajesz pisemną gwarancję poprawnego działania?
    bamsss napisał:
    Nawet ASO nie potrafił zrobić osiowania proxy, żeby dopisać sterownik, więc odpowiedz sobie sam.

To akurat nie wina ASO, a zadrudnionych ludzi. Ciekawe co powiesz, jak "Twój" sterownik nie zadziała i prokurator do drzwi zapuka? Koniec dyskusji.
REKLAMA