logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GORENJE MEKS5141X – wyłącza różnicówkę przy zmianie programów, TN-C, nowa instalacja

Kaleb1984 09 Maj 2025 11:45 1089 25
REKLAMA
  • #1 21544025
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Dzień dobry wszystkim,

na samym początku proszę o wyrozumiałość, bo możliwe, że coś źle opiszę i użyję nie takiej terminologii, jak trzeba.

Mam problem z piekarnikiem w nowej kuchence GORENJE MEKS5141X, pojawił się po około 2 tygodniach użytkowania. Wygląda to tak, że czasem przełączając programy pokrętłem (najczęściej przy wyłączaniu na 0) wyzwala różnicówkę. Instalacja jest nowa, przewody wymienione, gniazdka wymienione, bezpieczniki też. No i jest ta nieszczęsna różnicówka. Dlaczego nieszczęsna? A no dlatego, że podczas szukania rozwiązania problemu z piekarnikiem w Internecie dowiedziałem się, że przy instalacjach TN-C nie wolno stosować RCD. Elektrykę robił mi człowiek bez uprawnień, położył przewody i nowe bezpieczniki (różnicówki nie podłączył), potem dla swojego bezpieczeństwa zaprosiłem elektryka z uprawnieniami i to nie z pierwszej łapanki, tzn. koleś robi pomiary w dużych firmach i na dodatek nie pracuje sam, więc "co dwie głowy, to nie jedna". To oni powiedzieli, że dobrze będzie, jak będę miał jeszcze różnicówkę, więc rozebrali skrzynkę z bezpiecznikami i powiększyli ją o RCD.

I teraz rodzi się problem, bo kompletnie nie wiem, od czego zacząć. Rozumiem, że przy TN-C muszę wywalić RCD, ale z drugiej strony to źle podłączone RCD może pokazało problem z nowym piekarnikiem, czego bym nie zauważył bez RCD. A może to RCD tak się zachowuje źle na TN-C? Co byście poradzili? Od czego zacząć? Szukać najpierw problemu w piekarniku, a potem poprawić instalację? Czy może najpierw poprawić instalację i obserwować piekarnik (ale jak, skoro nie będzie już RCD)?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo trochę mnie to przerasta :)

Załączam zdjęcie skrzyneczki z bezpiecznikami
    Widok skrzynki bezpiecznikowej z otwartą klapką, zawierającej wyłącznik różnicowoprądowy oraz szereg wyłączników nadprądowych w mieszkaniu.
    Edytowałem.[T.M.]
  • REKLAMA
  • #2 21544053
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6664
    Zacznij od tego, że układ TN-C dopuszczalny jest jedynie w instalacjach zasilających.
    W instalacjach odbiorczych stosuje się układ TN-S, czyli z osobną żyłą PE w każdym obwodzie.
  • #3 21544067
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Tak na szybko z Internetu:
    RCB oznacza Residual Current Breaker (wyłącznik różnicowoprądowy). Jest to ogólny termin obejmujący zarówno RCD (wyłącznik różnicowoprądowy), jak i RCCB (wyłącznik różnicowoprądowy). RCD jest zaprojektowany tak, aby szybko rozłączać obwód, gdy prąd różnicowy przekroczy określoną wartość.

Do mieszkania wchodzi mi przewód 2-żyłowy.
  • #4 21544075
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1162
    Kaleb1984 napisał:
    Tak na szybko z Internetu:
    RCB oznacza Residual Current Breaker (wyłącznik różnicowoprądowy). Jest to ogólny termin obejmujący zarówno RCD (wyłącznik różnicowoprądowy), jak i RCCB (wyłącznik różnicowoprądowy) . RCD jest zaprojektowany tak, aby szybko rozłączać obwód, gdy prąd różnicowy przekroczy określoną wartość.....
    Jak to miło przeczytać, że elektroda potrafi wyedukować pytającego w dziale Elektryka Dla Każdego w tak szybki sposób, że udziela porad uczestnikowi będącemu jednym z filarów tego forum. Na początek błędnych i zasłyszanych w internecie, ale kto wie, co będzie w drugim poście?

RCCB oznacza Residual Current Circuit Breaker. Jest to ogólny termin obejmujący RCD (Residual Current Device) i inne .
  • #5 21544109
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    >>21544075

Ehh... serio. Ja się nie znam, proszę o poradę/podpowiedź, nie mam ochoty na przepychanki z wyjadaczami na tym forum. Na samym początku napisałem, że mogę coś pomieszać z terminologią, użytkownik wyżej mnie poprawił, a mi to się nie zgadzało z tym, co wyczytałem na innych stronach (głównie z tej: https://www.tosunlux.eu/pl/blog/what-is-rcd-rcb-or-rccb/ )
  • REKLAMA
  • #6 21544212
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1162
    Kaleb1984 napisał:
    ...
    Ehh... serio. Ja się nie znam, proszę o poradę/podpowiedź, nie mam ochoty na przepychanki z wyjadaczami na tym forum. Na samym początku napisałem, że mogę coś pomieszać z terminologią, użytkownik wyżej mnie poprawił, a mi to się nie zgadzało z tym, co wyczytałem na innych stronach (głównie z tej: https://www.tosunlux.eu/pl/blog/what-is-rcd-rcb-or-rccb/ )
    Ale nie jesteś nowym użytkownikiem tego forum. Powinieneś wiedzieć o zasadach. Zdjęcie rozdzielnicy nic nie wnosi.
    Nie napisałeś o instalacji - skąd wiesz, że jest TN-C? Nie napisałeś też o ilości żył przewodów - czy 2x czy 3x? Od tego zależy rozwiązanie problemu.
  • #7 21544224
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    >>21544212

W sumie czuję się jak nowy, bo zaglądam tu bardzo rzadko. Co do zasad, to co takiego zrobiłem złego? Obraziłem kogoś, czy co? :)

Zdjęcie wrzuciłem, bo w podobnym temacie, gdzie ktoś miał też problem z wyłączaniem RCCB przez piekarnik, poproszono go o zdjęcie rozdzielnicy, więc pomyślałem, że może się przyda.

TN-C jest, bo tak mi powiedzieli w spółdzielni, w administracji technicznej.

Napisałem w drugim poście, że przewód wchodzący do mojego mieszkania jest 2x.

W mieszkaniu wszystkie przewody nowe, 3x.

Nie wiem, co jeszcze jest potrzebne, mogę zdjąć obudowę rozdzielnicy, jeśli trzeba, i zrobić takie zdjęcie.
  • #8 21544272
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2905
    Pomiary instalacji masz? Jak nie to od nich zacznij. Wszystko może się zdarzyć ale prędzej możliwe będzie że instalacja położona przez amatora będzie sprawiała problemy niż nowy sprzęt AGD który przechodzi próby w fabryce. Jeśli chodzi o sprzęt to najbardziej awaryjny jest między innymi na początku użytkowania. Ale i tak obstawiam na instalację skopaną przez amatora.
  • #9 21544493
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    Kaleb1984 napisał:
    dowiedziałem się, że przy instalacjach TN-C nie wolno stosować RCB.
    Przy takim poziomie "ograniania instalacji" musisz wezwać fachowca.
    Ty nie masz instalacji w układzie TN-C.
    Kaleb1984 napisał:
    TN-C jest, bo tak mi powiedzieli w spółdzielni, w administracji technicznej.
    "Piony" pracują w układzie TN-C.
  • REKLAMA
  • #11 21596544
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Dzisiaj przyjechał serwisant. Trochę to trwało, najpierw musiałem przesłać nagranie, żeby udowodnić, że problem istnieje, żebym nie musiał płacić za serwis. Co ciekawe, miał mieć części zamienne, ale przyjechał bez części, bo pierwszy raz słyszał o takim problemie i z góry założył, że problemem jest coś innego i szkoda zachodu. Mniejsza z tym, ważne, że przyjechał. Zaczął od sprawdzania gniazdka i czy nie ma przebicia na obudowie. Było OK. Następnie pokazałem, w czym leży problem, czyli kręciłem pokrętłem od zmiany programów i kiedy wracałem na 0, to wyzwalało wyłącznik różnicowo-prądowy. Parę razy się to wydarzyło, po czym stwierdził, że to normalne i po prostu muszę najpierw ustawić program, dopiero potem temperaturę, bo w innym wypadku na pokrętle programów powstaje jakiś "łuk elektryczny" i dlatego "różnicówka" tak reaguje. Zalecił zmianę nawyku (czyli najpierw program, potem temperatura i przy wyłączaniu tak samo). Powiedział też, że problemem może być zbyt czuła "różnicówka". Co o tym sądzicie?
  • #12 21596585
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3239
    Kaleb1984 napisał:
    że to normalne

To nie jest normalne. Uszkodzonym wydaje się być sam wybierak funkcji.
    Podczas produkcji nastąpiła zmiana tego elementu na inny z powodu usterek.
    Jeśli możesz popatrzeć przez tylną ściankę na wybierak funkcji i sprawdzić jaki ma kolor? Jeśli jest czarny to jest to stary, wadliwy typ.
    Jaki jest Art. Nr tego pieca?
  • #13 21596600
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    >>21596585

OK, po pracy sprawdzę. Widziałem, jak zdejmuje górną obudowę, to było tylko 10 śrub, więc chyba mogę zrobić to samo i mogę przesłać zdjęcie tego elementu. Ale spróbuję najpierw zajrzeć z tyłu.

Poniżej tabliczka znamionowa urządzenia:

GORENJE MEKS5141X – wyłącza różnicówkę przy zmianie programów, TN-C, nowa instalacja
  • REKLAMA
  • #14 21596625
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Kaleb1984 napisał:
    Poniżej tabliczka znamionowa gazówki
    To kuchnia gazowa- włączana do gniazka 230V ?
    Kaleb1984 napisał:
    Zalecił zmianę nawyku (czyli najpierw program, potem temperatura i przy wyłączaniu tak samo).
    Tak musisz robić.
  • #15 21597134
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3239
    >>21596600
    Nie musisz już. W twoim piecu jest nowy typ wybieraka.
  • #16 21597234
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    >>21597134

OK, mimo wszystko problem występuje. Wczoraj chciałem pokazać żonie, jak ma ustawiać piekarnik i przy okazji wyrzuciło RCD, nawet jak temp. była ustawiona na 0 :/

Nagrałem to dla serwisu, możecie zobaczyć, o co chodzi dokładnie:

• #17 21597319
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Kaleb1984 napisał:

OK, mimo wszystko problem występuje. Wczoraj chciałem pokazać żonie, jak ma ustawiać piekarnik i przy okazji wyrzuciło RCD, nawet jak temp. była ustawiona na 0 :/
    Problem może być w instalacji.
    Odłącz kuchnię od rury gazowej.
    Sprawdź, czy po odłączeniu rury nadal jest tak samo.
  • #18 21597327
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    >>21597319

Rurę gazową podłączyłem dopiero na początku tego tygodnia, więc nie ma powiązania.

Czy problemem może być to, że kontakt podłączony jest przez szybkozłączkę WAGO COMPACT 2273-203?
  • #19 21597339
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Kaleb1984 napisał:
    >>21597319Czy problemem może być to, że kontakt podłączony jest przez szybkozłączkę WAGO COMPACT 2273-203?
    Nie.
    Możliwe, że przyczyną jest kuchnia - nie instalacja.
    Sporo elektrycznej roboty, żeby to stwierdzić.
  • #20 21597491
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    W tym temacie na innym forum była podobna sytuacja i autor wymienił RCD:

https://ise.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=19198

Wiem, że to mało prawdopodobne, żeby RCD było walnięte (zwłaszcza że nic innego w mieszkaniu nie powoduje problemu), ale kto wie, może warto od tego zacząć?
  • #21 21602883
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Przyjechał pan z serwisu, tym razem miał nowy wybierak, ale po wymianie praktycznie od razu wyrzuciło RCD. Stwierdził, że muszę się przyzwyczaić, bo to za dużo roboty z szukaniem przyczyny :D Została jeszcze wymiana RCD, ale to mam elektryka umówionego na przyszły tydzień. Polecicie jakieś sprawdzone RCD dobrej firmy zgodne z tymi parametrami jak na zdjęciu w pierwszym wpisie? Będę wdzięczny.
  • #22 21602902
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5166
    Kaleb1984 napisał:
    Polecicie jakieś sprawdzone RCD dobrej firmy zgodne z tymi parametrami jak na zdjęciu w pierwszym wpisie?

To RCD to najtańszy chiński badziew. Poszukaj coś ,,firmiennego" np. Schneider. Poza tym poproś Pana Technika, by następnym razem przyniósł ze sobą Miernik Rezystancji Izolacji. Może być taki na korbkę.
  • #23 21603604
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Kaleb1984 napisał:
    Przyjechał pan z serwisu, tym razem miał nowy wybierak, ale po wymianie praktycznie od razu wyrzuciło RCD.
    (poprzednio od razu RCD nie wyzwalało )
    Zmywarkę powinni wymienić - bo jest uszkodzona.
    Zmywarka nie nadaje się do eksploatacji.
    Niech serwisant "kitu nie wciska",uszkodzony sprzęt możesz eksploatować.

Kaleb1984 napisał:
    Została jeszcze wymiana RCD, ale to mam elektryka umówionego na przyszły tydzień.
    Widok skrzynki bezpiecznikowej z otwartą klapką, zawierającej wyłącznik różnicowoprądowy oraz szereg wyłączników nadprądowych w mieszkaniu.
    To RCD obsługuje także inne odbiorniki 1 klasy.
    Przy innych odbiornikach 1klasy to samo RCD nie wyłącza.
  • #26 21770836
    Kaleb1984
    Poziom 10  
    Tak tylko piszę, żeby podsumować temat.

RCD jednak nie wymieniłem, bo po wizycie serwisanta (pomimo tego, że przy nim jeszcze raz wywaliło RCD) problem znikł. Minęły ponad 4 miesiące, więc można uznać, że wymiana wybieraka jednak pomogła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył piekarnika GORENJE MEKS5141X, który po około dwóch tygodniach użytkowania wyzwalał wyłącznik różnicowoprądowy (RCD/RCCB) podczas zmiany programów, zwłaszcza przy przełączaniu na pozycję 0. Instalacja elektryczna była nowa, z przewodami 3-żyłowymi w mieszkaniu, ale zasilanie mieszkania było 2-żyłowe, a administracja określiła ją jako TN-C. Dyskusja wyjaśniła, że w instalacjach odbiorczych powinien być układ TN-S z osobną żyłą PE, a stosowanie RCD w układzie TN-C jest niezalecane. Serwisant stwierdził, że problem może wynikać z powstawania łuku elektrycznego na wybieraku funkcji piekarnika, zalecając zmianę kolejności ustawiania programów i temperatury. Jednak wymiana wybieraka funkcji na nowy typ nie wyeliminowała problemu całkowicie. Wskazano, że oryginalny wybierak mógł być wadliwy (stary, czarny typ). Wymiana RCD na markowy (np. Schneider) była rozważana, ale ostatecznie nie została przeprowadzona. Po kilku miesiącach problem ustąpił, co sugeruje, że wymiana wybieraka funkcji była skutecznym rozwiązaniem. Wskazano również na konieczność wykonania pomiarów instalacji, w tym rezystancji izolacji, oraz na potencjalne problemy z instalacją wykonaną przez osobę bez uprawnień.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA