logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja radia lampowego – wymiana głowicy UKF na tranzystorową z VC-tuningiem

dzikiws 16 Maj 2025 11:50 816 14
REKLAMA
  • #1 21550759
    dzikiws
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Czy warto ? To dylemat, ale, mam stare radio lampowe z UKF, jak wiadomo głowice UKF mają wąskie pasmo, czyli nie pokrywają całego w dzisiejszych czsach, stąd dylemat, nie chodzi o pieniądze, tylko o satysfakcję w wykonanej pracy, ale pytanie, czy się da, czy jest sens, odpiąć głowicę lampową UKF i dobrać głowicę tranzystorową ze sterowaniem napięciowym przez wieloobrotowy potencjometr, tylko kolejne pytanie, jak dobrać takie elementy ? Bardziej zależy mnie na zabawie niż kwocie wydanej. Dzięki za podpowiedzi i sugestie, a może ktoś tak przerabiał swój sprzęt.
  • REKLAMA
  • #2 21550801
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 726
    Sprawa nie taka prosta, głowica to nie wszystko, potencjometr zwykły czy wieloobrotowy to też zrozumiesz w praniu napięcie stabilne na warikapy, zabawa będzie a na końcu za 10 zł. kupisz radio u chińczyka z pilotem i wskażnikiem częstotliwości
  • #3 21551151
    dzikiws
    Poziom 12  
    Tak, wiem, kochany, radia to mam porządne, napisałem wcześniej, że nie chodzi o pieniądze, nie w tym rzecz, zastanawiam się czy "warta zachodu" i ile kombinacji będzie trzeba przeskoczyć.
  • #4 21551520
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1056
    Jestem przekonany, że takie modernizacje jedynie zepsują stary i już zabytkowy sprzęt. Preferuje jednak inne rozwiązanie.
    Preskaler napisał:
    Ja to robię tak:
    Stary odbiornik radiowy Beethoven z dodatkowym modułem na górze.
    Kupuję taki moduł i pakuję go do jakiejś obudowy.
    Odwracany moduł elektroniczny z wyświetlaczem LED i złączami USB, TF, AUX. Czarny moduł Bluetooth z portami USB i TF oraz przyciskami sterującymi.
    Do tego dodaję zasilacz "wtyczkowy" i kabelki zakończone odpowiednim wtykiem wpiętym w gniazdo "Adapter" ("Gramofon"). Wciskam klawisz "Adapter"i pilotem mogę sterować tym urządzeniem a oprócz tego mogę też odtwarzać muzykę z pendrive. Takie rozwiązanie absolutnie nie zmienia konstrukcji oryginalnego odbiornika bo jest to zewnętrzna przystawka mało widoczna (można ją łatwo ukryć).
  • #5 21551529
    dzikiws
    Poziom 12  
    Do "Preskaler" - tylko potwierdziłeś moje myślenie i sposób postępowania, zrobiłem parę lat wstecz,
    Panel sterowania przenośnego odtwarzacza Bluetooth z wyświetlaczem LED, gniazdami USB i SD oraz przyciskami funkcyjnymi. załącze zdjęcie, a tak nawiasem, to taktuję to jako hobby i zabicie czasu, ale OK, dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 21551534
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2893
    Można radio lampowe przestroić na pełny zakres UKF, ale jest z tym sporo pracy. Opisy są dostępne w internecie i w serwisie youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=qdc4WcC8dss&t=1287s
  • REKLAMA
  • #7 21551667
    dzikiws
    Poziom 12  
    Dzięki
  • #8 21551734
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1056
    AlekZ napisał:
    Można radio lampowe przestroić na pełny zakres UKF, ale jest z tym sporo pracy. Opisy są dostępne w internecie i w serwisie youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=qdc4WcC8dss&t=1287s

Ma to pewne wady.
    1. Trudności z uzyskaniem stabilności bo trudno jest zdobyć kondenzatory z małym dryftem temperaturowym.
    2. Można zastosować ARcz. ale wtedy głowica przestaje być oryginalna.
    3. Radio takie ma znacznie gorszą czułość jak współczesne głowice na
    tranzystorach polowych.
    4. Do dokładnego zestrojenia potrzebne są drogie przyrządy (generator
    wzgl. analizator pola).
  • #9 21551992
    dzikiws
    Poziom 12  
    Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
  • #10 21552662
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3002
    Trudności, wskazane przez kolegów przy realizacji takiego pomysłu, choć zauważalne,ale całkiem do pokonania. Przy wymianie oryginalnej głowicy na tranzystorowa w radioodbiorniku lampowym największą trudnością jest konieczność modernizacji lub całkowitej wymiany mechanizmu strojenia na radiostację. Na zdjęciu jedna z możliwych opcji wymiany głowic. Podane napięcia zasilania i strojenia dobierane są w zależności od parametrów głowicy.

Schemat układu zasilania i strojenia głowicy Valvo FD1 z zaznaczonymi transformatorami, mostkami prostowniczymi i regulacją napięcia.
  • REKLAMA
  • #11 21553466
    dzikiws
    Poziom 12  
    O takim rozwiązaniu myślałem, OK dzięki za wszystkie porady.
  • #13 21585962
    dzikiws
    Poziom 12  
    Dzięki i pozdrawiam, tylko ten język. Ale dzięki.
  • #14 21586136
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 934
    Włącz sobie napisy i automatyczną translację na polski.
  • #15 21586256
    cirrostrato
    Poziom 39  
    Ocena: 958
    Tylko gdzie dziś kupić głowicę półprzewodnikową na pełne pasmo np. typową lata temu Glorię, obecnie brak produkcji choć firma niepaństwowa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modernizacji radia lampowego poprzez wymianę oryginalnej głowicy UKF lampowej na tranzystorową z możliwością strojenia napięciowego (VC-tuning). Wskazano, że wymiana głowicy to nie tylko kwestia samego elementu, ale także stabilnego napięcia na warikapy oraz konieczności modernizacji mechanizmu strojenia. Problemy techniczne obejmują trudności z uzyskaniem stabilności częstotliwości ze względu na dryft temperaturowy kondensatorów, gorszą czułość w porównaniu do współczesnych głowic tranzystorowych oraz potrzebę drogich przyrządów do precyzyjnego strojenia. Wymiana może prowadzić do utraty oryginalności sprzętu. Dostępne są opisy i poradniki w internecie oraz na YouTube dotyczące przestrojenia radia lampowego na pełne pasmo UKF. Wskazano także na konieczność doboru napięć zasilania i strojenia w zależności od parametrów nowej głowicy. Problemem pozostaje dostępność głowic półprzewodnikowych na pełne pasmo UKF, gdyż produkcja takich elementów, np. dawnych modeli Gloria, została zakończona. Modernizacja traktowana jest jako hobby i wyzwanie techniczne, a nie kwestia ekonomiczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA