Cześć wszystkim,
Niedawno natknąłem się na bardzo kompaktowy i pozornie dobrze zaprojektowany inteligentny licznik energii o nazwie **Tongou TO-Q-SA1**. https://tongousmart.com/products/to-q-sa1-smart-energy-accessory-tongou
Jest to licznik montowany na szynie DIN z obsługą Wi-Fi, oparty na platformie Tuya. Co ciekawe, **nie posiada on przekaźnika wewnątrz**, co czyni go potencjalnie bezpieczniejszym w przypadku monitorowania inline.
Wygląda na to, że jest to nowe urządzenie - nie mogłem znaleźć żadnych wątków ani testów na Elektrodzie ani nigdzie indziej w Internecie. Nawet na oficjalnej stronie Tongou szczegóły są dość ograniczone.
Kilka kluczowych funkcji:
- Łączność WiFi (prawdopodobnie oparta na Tuya)
- Mierzy napięcie, prąd, moc czynną, energię i temperaturę wewnętrzną
- Brak przekaźnika, tylko czysty monitoring
- Łatwy demontaż (zatrzaskowa obudowa)
- Dwie wersje: Wejście jednoprzewodowe i dwuprzewodowe
**Pytania:**
1. Czy ktoś otworzył to urządzenie i zidentyfikował **główny kontroler lub układ pomiaru energii**?
2. Czy używa **BK7231N** (SoC Wi-Fi Tuya), czy czegoś innego?
3. Czy komuś udało się **zflashować go za pomocą OpenBeken, Tasmota, ESPHome lub innego niestandardowego oprogramowania układowego**?
4. Jakieś informacje na temat padów UART lub nagłówków programowania wewnątrz?
Będę wdzięczny za wszelkie zdjęcia, spostrzeżenia lub doświadczenia, którymi możesz się podzielić!
TO-Q-SA1 - wersja jednoprzewodowa
TO-Q-SA1 - wersja dwuprzewodowa
Niedawno natknąłem się na bardzo kompaktowy i pozornie dobrze zaprojektowany inteligentny licznik energii o nazwie **Tongou TO-Q-SA1**. https://tongousmart.com/products/to-q-sa1-smart-energy-accessory-tongou
Jest to licznik montowany na szynie DIN z obsługą Wi-Fi, oparty na platformie Tuya. Co ciekawe, **nie posiada on przekaźnika wewnątrz**, co czyni go potencjalnie bezpieczniejszym w przypadku monitorowania inline.
Wygląda na to, że jest to nowe urządzenie - nie mogłem znaleźć żadnych wątków ani testów na Elektrodzie ani nigdzie indziej w Internecie. Nawet na oficjalnej stronie Tongou szczegóły są dość ograniczone.
Kilka kluczowych funkcji:
- Łączność WiFi (prawdopodobnie oparta na Tuya)
- Mierzy napięcie, prąd, moc czynną, energię i temperaturę wewnętrzną
- Brak przekaźnika, tylko czysty monitoring
- Łatwy demontaż (zatrzaskowa obudowa)
- Dwie wersje: Wejście jednoprzewodowe i dwuprzewodowe
**Pytania:**
1. Czy ktoś otworzył to urządzenie i zidentyfikował **główny kontroler lub układ pomiaru energii**?
2. Czy używa **BK7231N** (SoC Wi-Fi Tuya), czy czegoś innego?
3. Czy komuś udało się **zflashować go za pomocą OpenBeken, Tasmota, ESPHome lub innego niestandardowego oprogramowania układowego**?
4. Jakieś informacje na temat padów UART lub nagłówków programowania wewnątrz?
Będę wdzięczny za wszelkie zdjęcia, spostrzeżenia lub doświadczenia, którymi możesz się podzielić!
TO-Q-SA1 - wersja jednoprzewodowa
TO-Q-SA1 - wersja dwuprzewodowa