logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MUX-3 Śrem – wieczorne zaniki sygnału mimo 100% jakości i różnych anten UHF

major39 25 Maj 2025 13:40 1845 64
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego wieczorem zanika mi MUX-3 z nadajnika Śrem mimo 100% siły i jakości na różnych antenach UHF, i jak to ustawić, żeby odbiór był stabilny?

Najprawdopodobniej nie masz celowego zakłócania, tylko przeciążenie instalacji oraz interferencję SFN na k. 27 (Śrem/Piątkowo), która wieczorem nasila się przez zmienną propagację fal [#21560379] [#21560545] [#21560662] 100% siły sygnału nie oznacza tu dobrego odbioru — przy zbyt mocnym sygnale tuner może się „rozjeżdżać”, a aktywne anteny i wzmacniacze (zwłaszcza kilka naraz) mogą pogarszać sytuację [#21560591] [#21564958] Najlepsza rada z wątku to zejść z wzmocnienia, a jeśli trzeba, przejść na instalację pasywną: UHF z symetryzatorem (np. 21-60 lub 6-48), bez dodatkowego wzmacniania, i ręcznie ustawić antenę na nadajnik o lepszym odbiorze [#21561094] [#21564958] Autor w końcu potwierdził, że po przejściu na pasywną antenę UHF ze symetryzatorem 21-60, ustawieniu jej na Ślężę i zastąpieniu AWS-144 pasywnym rozgałęźnikiem RTV-SAT AXING SVE 30-01 problem zaników zniknął [#21584721] [#21584794]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #31 21561603
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    major39 napisał:

>>21561337 taki może być
    Mała zielona płytka drukowana – symetryzator antenowy UHF 300/75 BADMOR z dwoma metalowymi zaciskami i śrubami.

Nie.
    Symetryzator SA-6-60 lub 6-48.

MUX-3 Śrem – wieczorne zaniki sygnału mimo 100% jakości i różnych anten UHF
  • #33 21561614
    LeDy
    Poziom 43  
    pidar napisał:
    @major39 Lepiej taki:
    Symetryzator antenowy z wyjściem F do telewizji naziemnej, zielona płytka PCB z metalowymi zaciskami.

A co mu po symetryzatorze 21-48 ??
  • #34 21561652
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1036
    Przecież odbiera z dwóch anten, bo ma jeszcze VHF Dipol 7/5-12 >>21561272
    major39 napisał:
    Teraz mam ustawioną antenę na południowy wschód czyli gdzieś w okolicy Mikstat .W podobnym kierunku jest druga antena do odbioru MUX8

Na Mikstacie nie ma mux-8. Jest w Chełmcach lub bliżej - w Zdunach (niemal ten sam azymut na wschód). Obydwa nadajniki w pol. V - Chełmce na k. 7, Zduny - k.6. Na którym odbierasz?
    Wg symulacji trochę mocniejszy sygnał powinieneś mieć ze Ślęży. Choć trochę dalej, jednak system antenowy zamontowany jest tam ok. 340 m n.p.m. wyżej niż w Mikstacie.
  • #35 21561691
    major39
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Wczoraj miałem znowu problem z MUX2 ale po godzinie 21 bo do 21 sygnał był. Siła była na 100 a jakość na 60, potem po 21 jakość spadła 0, to z pewnością była wina tego że za bardzo skręciłem tłumienie w AMS144. Dzisiaj z rana podkręciłem w AMS 144 i zobaczymy co będzie. Ustawione mam wszystko na Mikstat a antenę od VHF na Trzebnicę to podobny kierunek. Zobaczymy co będzie dalej, jak będą zakłócenia to będę kombinował z anteną siatkową z symetryzatorem. Na razie nic nie będę grzebał więc tematu nie zamykam odezwę się w póżniejszym czasie
  • #36 21563990
    major39
    Poziom 5  
    Ustawiłem antenę Combo bez dipola VHF na południowy wschód ,według wskazówek to jest godzina czwarta. A drugą antenę od VHF na godzinę piątą. Przypuszczam że jak chodzi o UHF to jest to Mikstat a VHF Trzebnica. Jeżeli chodzi o wzmacniacz AMS aws 144 to trochę dziwna sprawa bo ustawiłem go w połowie tłumienia sygnału ale po godzinie 21 jakość spadła do zera a siła nadal 100, więc pobiegłem na strych i odkręciłem go na full. Teraz od 2 dni jest wszystko w porządku. Więc k_pec i LeDy mieli rację. Prześlę jeszcze zdjęcie aktualnego podłączenia anten. Tematu na razie nie zamykam bo to różnie może być
    Zrzut ekranu z pięcioma oknami pokazującymi różne elementy instalacji antenowej, takie jak anteny, wzmacniacze i zwrotnica.
  • #37 21564818
    major39
    Poziom 5  
    Ten ostatni post jest nie aktualny, zanikała MUX1. Już mam znowu inne połączenie ale mam pytanie odnośnie tych symetryzatorów? Ja przecież mam antenę do VHF to dlaczego mam brać ten od SA-6-60 lub 6-48. Problemy mam na UHF? a kanały na UHF zaczynają się chyba powyżej 20 kanału. Obecny układ wzmacniacz AMS aws 144 odkręcony na full i kierunek anteny UHF Telmor aktywna, Ślęża. Jak na razie wszystko jest OK zobaczymy co będzie wieczorem??
    Zbiór zdjęć przedstawiających elementy instalacji antenowej: zwrotnicę antenową Telmor ZWR-210DC, antenę kierunkową VHF, wzmacniacz sygnału AWS-144M AMS oraz modół z niebieską obudową.
  • Pomocny post
    #38 21564958
    _kli_
    Poziom 41  
    major39 napisał:
    Ślęża

Sugerowałem ci juz to wczaśniej, bo teoretycznie jest to mocniejszy nadajnik i z lepszym pokryciem niż Mikstat, skąd trzy mux-y mają po 100 kW, a dwa po ok. 50 kW (mux-1 i 2). Ślęża wszyskie ma po 100 kW.
    major39 napisał:
    przecież mam antenę do VHF to dlaczego mam brać ten od SA-6-60 lub 6-48

Do odbioru UHF wystraczy ci symatryzator 21-48.
    major39 napisał:
    UHF Telmor aktywna

Prawdę mówiąc nie moge zrozumieć dlaczego ciągle tak bardzo wzmacniasz UHF.:?:. Wcześniej do Olympii był APL-109, teraz Telmor Activa. I wzmocniony już sygnał, wzmacniasz przy pomocy AWS-144. Powielanie wzmacniaczy to proszenie się o kłopoty.
    Z twojego opisu wynika że masz bardzo mocny sygnał, bo najczęściej jego wartości wynoszą 100%. Natomiast problemy odbiorcze wynikają z deficytu jakości sygnału. Prawdopodobnie jest ona na pograniczu i stąd tak częste zaniki sygnału. Wskazania 100% tak naprawdę nic nie mówia, bo często odbiorniki tak intertpretują sygnał o stosunkowo kiepskiej jakosci. I tak naprawdę nie wiadomo co jest przyczyną - zmienna propagacja (przesterowanie), SFN czy zakłócenia LTE.:?:
    Odpowidź dałaby chociażby analiza spectrum, preBER i MER. Ale to, tylko przy pomocy miernika, a bez tych danych podpowiadamy w ciemno.
    Anteny zamontowane masz bardzo wysoko. Pomimo że są one na strychu, sygnał powinien być dosyć mocny. Na dobrą sprawę budowę instalacji powinieneś zacząć od elementów pasywnych i dla jednego odbiornika. Po uzyskaniu na nim sygnału o możliwie najlepszej jakości, można zastosować odpowiedni rozgałęźnik i wzmacniacz w celu zniwelowania strat na instalacji i podziale sygnału.
    Osobiście zrobiłbym tak:
    - pasywna Olympia lub siatka (np. z symetryzatorem 21-48) na Ślężę w celu uzyskania najlepszego sygnału,
    - pasywna VHF na Trzebnicę - j.w.
    - anteny podłączsz do zwrotnicy UHF/VHF,
    - w przypadku zbyt słabego sygnału podłaczsz AWS-144 i regulujesz siłę sygnału tak, by na odbiornikach nie dochodziła do 100% (85-90% powinno wystarczyć).
    No i oczywiście odbiorniki stroisz RĘCZNIE dla odbieranego nadajnika, bo w lokalizacji do której sygnał dociera z kilku nadajników, na strojeniu automatycznym na liście kanałow można mieć "groch z kapustą". Mogą być na niej dwa lub trzy duble tego samrgo mux-a, a na najniższych pozycjach listy wcale nie muszą być te o najlepszych parametrach.
  • #39 21565098
    major39
    Poziom 5  
    _kli_ napisał:
    pasywna Olympia
    antena UHF Telmor nie mam podłączonego APL 109 jest tak jak na zdęciu w obecnym układzie
    _kli_ napisał:
    w przypadku zbyt słabego sygnału podłaczasz AWS-144 i regulujesz siłę sygnału
    ale AMS musi być bo mam więcej telewizorów? A czy przypadkiem ten AMS 144 nie ma filtra LTE? Więc jak skręcę siłę sygnału to będzie działać, ten filtr LTE czy to nie ma znaczenia ? Mam jeszcze inne rozgałężniki i wzmacniacze o których nie wspominałem takie jak wzmacniacz AMS ARA 1/3 F DC i rozgałęznik RTV-SAT AXING SVE 30-01. A co do siły sygnału to u mnie jest albo sto procent albo wcale. Jedynie mogę regulować jakością. Jeszcze jedna sprawa gdy chciałem zakupić symetryzator który mi polecali to znaczy ten SA 6-60 to dostałem odpowiedz już już takich nie produkują. Jedynie od 6-48 kanałów

Dodano po 3 [minuty]:

_kli_ napisał:
    pasywna Olympia
    musi mieć APL 109 czy nie ?
  • #40 21565108
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21561603
    Tu przecież napisałem jakie.
    Symetryzator SA-6-60 lub 6-48.
  • #41 21565110
    major39
    Poziom 5  
    >>21565108 ten drugi jak najbardziej

Dodano po 1 [minuty]:

_kli_ napisał:
    Osobiście zrobiłbym tak:
    - pasywna Olympia lub siatka (np. z symetryzatorem 21-48) na Ślężę w celu uzyskania najlepszego sygnału,
    - pasywna VHF na Trzebnicę - j.w.
    - anteny podłączsz do zwrotnicy UHF/VHF,
    - w przypadku zbyt słabego sygnału podłaczsz AWS-144 i regulujesz siłę sygnału tak, by na odbiornikach nie dochodziła do 100% (85-90% powinno wystarczyć).
    No i oczywiście odbiorniki stroisz RĘCZNIE
    Jak ten układ co obecnie mam nie zadziała to zrobię tak jak zalecasz. Aha według tego filmu co w poprzednich postach mi podesłałeś to antena Telmor jest lepsza niż Olimpia
  • #42 21565321
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3586
    LeDy napisał:
    A co mu po symetryzatorze 21-48 ??

Czemu -> Symetryzator antenowy UHF k. 21-48 Dipol złącze F ?
    Tabela z listą multipleksów naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T z nadajnika Wrocław Góra Ślęża, obejmująca kanały UHF 22, 25, 33, 46 i 47.
  • #43 21565492
    major39
    Poziom 5  
    Mam takie pytanie? co do anteny
    _kli_ napisał:
    major39 napisał:

Sugerowałem ci juz to wczaśniej, bo teoretycznie jest to mocniejszy nadajnik i z lepszym pokryciem niż Mikstat, skąd trzy mux-y mają po 100 kW, a dwa po ok. 50 kW (mux-1 i 2). Ślęża wszyskie ma po 100 kW.

ale na poprzednich ustawieniach jak miałem antenę na Śrem to tam też jest po 100KW a na MUX 3 jest 110 KW czyli jeszcze mocniejszy a mimo to tylko na MUX3 były zakłócenia? Dlaczego nie było zakłóceń na pozostałych MUXach. Czyżby te 10KW różnicy było powodem? k_pec pisał że Piątkowo jest na tym samym azymucie ale nadal nie rozumiem dlaczego nie było zakłóceń na pozostałych MUXach
  • Pomocny post
    #44 21565563
    _kli_
    Poziom 41  
    major39 napisał:
    Czyżby te 10KW różnicy było powodem? k_pec pisał że Piątkowo jest na tym samym azymucie ale nadal nie rozumiem dlaczego nie było zakłóceń na pozostałych MUXach

Pozostałe mux-y nie nadają w SFN. Dodatkowe 10 kW ze Śremu, teoretycznie nie mają większego znaczenia, ale nawet słaby sygnał mux-3 na tym samym kanale z Piątkowa lub Gniezna może mocno namieszać.
    major39 napisał:
    antena UHF Telmor nie mam podłączonego APL 109

Tak powinno być, bo jak ustaliśmy w poprzednim temacie, jest to antena z wbudowanym wzmacniaczem.
    major39 napisał:
    _kli_ napisał:
    pasywna Olympia
    musi mieć APL 109 czy nie ?

Nie musi. Problem w tym że z góry założyłeś iż "musisz mieć" przy antenach wzmacniacze. A wcale tak nie musi być.:!: W sumie w dwóch tematach jest tak dużo wątków, że już nie pamiętam czy robiłeś próby na całkowicie pasywnej instalacji.:?:
  • #45 21565911
    major39
    Poziom 5  
    Ja tam popełniłem duży błąd na samym początku jak pisałem o podłączeniu anten i wzmacniaczy. Zapomniałem że do anteny Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX8 jest jeszcze podłączony wzmacniacz APL 102 ams. Więc w pierwotnym ustawieniu była antena DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle za nią 20 cm kabla i wzmacniacz APL 109 a druga antena DL 7 5 12 MUX8 też 10 cm kabla i wzmacniacz APL 102 następnie zwrotnica antenowa ZWR 210DC FM UHF Telmor i tam w miejsce zworek mam wsadzone dwa druciki grube miedziane bo pogubiłem zworki. Potem wzmacniacz AWS ams 144M odkręcony na full.To było moje pierwotne połączenia a teraz mam antena UHF Telmor druga antena tak jak poprzednia czyli do VHF ze wzmacniaczem APL 102, zwrotnica i AWS 144M. To jest obecne połączenie a jak próbowałem odłączyć APL 102 od anteny VHF żeby sama antena działała to nie działał wzmacniacz AWS 144M, więc musi być podłączony ten APL102. Wygląda na to że wzmacniacz AWS 144M jest do anten aktywnych. Nawet wyciągałem zworki w zwrotnicy ale to też nic nie dało. Teraz anteny UHF mam ustawione na Ślężę a VHF na Trzebnicę i jakoś działa już drugi dzień. A z ciekawości byłem sprawdzić samą antenę DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle i jak odpiąłem APL 109 to sygnał też jest i w moim dekoderze DVB-T Wiwa 265 Lite 2, tam gdzie jest możliwość sprawdzania jakość i siły sygnału,
    Zrzut ekranu pokazujący różne urządzenia do instalacji antenowej DVB-T: zwrotnicę ZWR-210DC Telmor, wzmacniacz sygnału AWS-144M AMS, wzmacniacz APL-102 AMS oraz zdjęcie anteny kierunkowej. teraz jest możliwość regulowania siłą a przedtem mogłem tylko opierać się na jakości. Jakby tego było mało podpiąłem jeszcze do niego ten dipol do MUX 8 w pozycji poziomej wyłapało kanały na tym MUXie. Testowałem tę antenę skierowana na nadajnik Śrem. MUX 1,2,3 siła sygnału 90-80 jakość skacze tak od 80- 90 a na MUX8 gorzej siła 70 jakość 50 -70.Tak wygląda obecnie moje podłączenie anten na nadajnik Ślęża i Trzebnica przesyłam zdjęcie
  • #46 21565972
    _kli_
    Poziom 41  
    major39 napisał:
    Wygląda na to że wzmacniacz AWS 144M jest do anten aktywnych

Do pasywnych i aktywnych. Posiada automatyczny przełącznik zasilania wzmacniacza w antenie (AUTO DC). Napięcie zostanie wyłączone jeżeli w antenie nie ma wzmacniacza lub w instalacji jest zwarcie (dioda AUTO DC zgaśnie).
    major39 napisał:
    Zapomniałem że do anteny Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX8 jest jeszcze podłączony wzmacniacz APL 102

Skoro masz jeszcze wzmacniacz VHF, to AWS-144 nie wyrabia prądowo, bo wzmacniacz/e w antenie mogą pobierać z niego max. 60 mA. Zatem jest problem, bo APL-102 pobiera 60 mA, a wzmacniacz w Telmor Activa 40 mA, czyli razem 100 mA:!:.
  • #47 21565998
    major39
    Poziom 5  
    >>21565972
    _kli_ napisał:
    Skoro masz jeszcze wzmacniacz VHF, to AWS-144 nie wyrabia prądowo, bo wzmacniacz/e w antenie mogą pobierać z niego max. 60 mA. Zatem jest problem, bo APL-102 pobiera 60 mA, a wzmacniacz w Telmor Activa 40 mA, czyli razem 100 mA:!:.

Ale teraz lampka pali się na zielono w tym wzmacniaczu a jak był odłączony ten APL 102 to AWS 144 nie przekazywał sygnału? wcale nie działał.? Zrobiłem nawet tak że dałem przejściówkę antenową i podłączyłem zasilacz do anteny UHF przed zwrotnicą i za zwrotnicą jak odłączyłem ten APL 102 i AWS 144 nie działał a teraz jest Ok,
    Metalowa przejściówka antenowa typu F na wtyk TV leży na białym tle. nawet tłumienie sygnału działa Teraz mam tak jak na zdjęciu powyżej. Chyba że w zwrotnicy na VHF wyciągnę zworkę ?? W ostateczności mogę powrócić do anteny DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle ale już bez APL 109?
  • #48 21566429
    _kli_
    Poziom 41  
    major39 napisał:
    Ale teraz lampka pali się na zielono w tym wzmacniaczu a jak był odłączony ten APL 102 to AWS 144 nie przekazywał sygnału? wcale nie działał.?

Działał. Jeżeli miał zasilanie, wzmacniał sygnał z anteny pasywnej, ale nie przekazywał do niej zasilania. Jeżeli antena jest pasywna (z symetryzatorem) - dioda nie świeci. Zielona dioda sygnalizuje przesył zasilania do wzmacniacza przy antenie.
    major39 napisał:
    Zrobiłem nawet tak że dałem przejściówkę antenową i podłączyłem zasilacz do anteny UHF przed zwrotnicą i za zwrotnicą jak odłączyłem ten APL 102 i AWS 144 nie działał

AWS-144 możesz zasilać na dwa sposoby. Podłączając zasilacz bezpośrednio do niego (wejście 12V min.150 mA) lub innym zasilaczem przez wyjście antenowe A (DC). Jak go nie zasilisz, będzie całkowicie tłumił sygnał.
    major39 napisał:
    W ostateczności mogę powrócić do anteny DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle ale już bez APL 109?

Cały czas do tego cię namawiam, bo do poprawnego odbioru w korzystnych warunkach, wzmacniacz nie jest potrzebny. A jeżeli już, to na pewno nie aż dwa.
  • #49 21566504
    major39
    Poziom 5  
    _kli_ napisał:
    Działał. Jeżeli miał zasilanie, wzmacniał sygnał z anteny pasywnej, ale nie przekazywał do niej zasilania. Jeżeli antena jest pasywna (z symetryzatorem) - dioda nie świeci. Zielona dioda sygnalizuje przesył zasilania do wzmacniacza przy antenie.
    dzięki tego nie wiedziałem
    _kli_ napisał:
    Cały czas do tego cię namawiam, bo do poprawnego odbioru w korzystnych warunkach, wzmacniacz nie jest potrzebny. A jeżeli już, to na pewno nie aż dwa.
    ale teraz jak mam na Ślężę to też nie mam zakłóceń i mam dodatkowo dużo Czeskich programów. Więc póki co zastaję na Ślęży z anteną UHF Telmor chyba że znowu będą jakieś zakłócenia.
  • #50 21567515
    major39
    Poziom 5  
    Przy obecnym układzie wszystko gra
  • #51 21584721
    major39
    Poziom 5  
    Chyba znalazłem rozwiązanie mojego problemu bo od jakiś paru dni mam spokój z zakłóceniami. Więc tak, antena od UHF jest siatkowa z symetryzatorem antenowym 21-60 ustawione na Ślężę. DVB-T na MUX 3 pokazuje siłę sygnału 97% jakość 100% na MUX 1 siła sygnału 92% jakość 100% na MUX 2 siła 94% a jakość 100% i najważniejsze bez zakłóceń. Druga antena Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX8 ustawiona na Trzebnicę pionowo siła sygnału 100% czasami 98 % jakość 100%. Następnie zwrotnica antenowa i tu duza zmiana bo dałem rozgałęznik RTV-SAT AXING SVE 30-01 zamiast tego wzmacniacz AWS 144M. Tak jak na zdjęciu co prześlę.
  • #52 21584787
    LeDy
    Poziom 43  
    Czyli nie potrzeba żadnych wzmacniaczy.
    Tak zostaw.
  • #53 21584794
    _kli_
    Poziom 41  
    Zatem, jak wynikało z twoich opisów i naszych sugestii - miałeś zbyt mocny sygnał (szczególnie przy dwóch wzmacniaczach).
    Jak widać, instalacja pasywna daje radę, pomimo że masz na niej co najmniej 10 dB tłumienia.
  • #54 21584889
    major39
    Poziom 5  
    LeDy napisał:
    Czyli nie potrzeba żadnych wzmacniaczy.
    Tak zostaw.
    na to wygląda

Dodano po 11 [minuty]:

_kli_ napisał:
    Zatem, jak wynikało z twoich opisów i naszych sugestii - miałeś zbyt mocny sygnał (szczególnie przy dwóch wzmacniaczach).
    Jak widać, instalacja pasywna daje radę, pomimo że masz na niej co najmniej 10 dB tłumienia.
    zobaczymy jak będzie póżniej, bo jeden telewizor jest na osobnej antenie . Bo w rozgałęzniku RTV-SAT AXING SVE 30-01 są 3 wyjścia a w wzmacniaczu AWS 144M były 4 wyjścia. Tak że jeden telewizor jest na osobnej antenie. Czy w takim układzie jaki obecnie mam, to ja nie mam żadnego filtru LTE? i jeszcze jedno pytanie? Czy antena siatkowa ze wzmacniaczem nie z symetryzatorem tylko wzmacniaczem jak nie jest podłączona do zasilania to jest uważana za antenę aktywna czy pasywną ?
  • Pomocny post
    #55 21584961
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1737
    Witam,
    major39 napisał:
    Czy antena siatkowa ze wzmacniaczem nie z symetryzatorem tylko wzmacniaczem jak nie jest podłączona do zasilania to jest uważana za antenę aktywna czy pasywną ?

nie wzmacniaczem, tylko przedwzmacniaczem.
    Nie będzie ani taką ani taką anteną - w ogóle nie będzie odbierać - nie zasilony przedwzmacniacz robi za dość silny tłumik sygnału.

Pozdrawiam
  • #56 21584970
    major39
    Poziom 5  
    >>21584961 chodzi mnie o tą płytkę która jest w puszce antenowej to chyba jednak jest wzmacniacz, coś takiego co na zdjęciu
  • #57 21584987
    LeDy
    Poziom 43  
    major39 napisał:
    >>21584961 chodzi mnie o tą płytkę która jest w puszce antenowej to chyba jednak jest wzmacniacz, coś takiego co na zdjęciu

Wg. tego co napisałeś to jest kratką z drutu. Antena z symetryzatorem jest pasywna a z wzmcniaczem i zasilana aktywną. Aktywna z wyłączonym zasilaczem jest dalej aktywną ale z wzmacniacza robi się potężny tłumik i nie odbiera.
  • #58 21584997
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1737
    major39 napisał:
    coś takiego co na zdjęciu

To jest przedwzmacniacz.
    Jak będziesz się słuchał sprzedawców i marketingowców i będziesz im wierzył w to, co napiszą, to w zimę w sandałach będziesz chodził.
    Przedwzmacniacz się zasila - napięciem 12V lub (rzadko) 18V, symetryzator działa bez zasilania.
    Wzmacniacz sygnału montuje się między anteną a odbiornikiem i ma inną konstrukcję.

Pozdrawiam
  • #59 21585007
    major39
    Poziom 5  
    LeDy napisał:
    Antena z symetryzatorem jest pasywna a z wzmcniaczem i zasilana aktywną.

czyli teraz moja antena od UHF jest pasywna, bo pierwotnie był tam wzmacniacz a ja wymieniłem na symetryzator. Ale jak będę przykładowo kombinował i będę chciał rozdzielić sygnał z tej anteny to musze mieć rozdzielacz do anten pasywnych
  • #60 21585216
    LeDy
    Poziom 43  
    major39 napisał:
    LeDy napisał:
    Antena z symetryzatorem jest pasywna a z wzmcniaczem i zasilana aktywną.

czyli teraz moja antena od UHF jest pasywna, bo pierwotnie był tam wzmacniacz a ja wymieniłem na symetryzator. Ale jak będę przykładowo kombinował i będę chciał rozdzielić sygnał z tej anteny to musze mieć rozdzielacz do anten pasywnych

Nie ma rozdzielaczy do anten pasywnych, aktywnych, jedynie są rozdzielacze zwykłe i PowerPass, które można użyć do obu ale podłącza się w innym miejscu w instalacji.
    Określenie anteny aktywna oznacza, że ma w komplecie wzmacniacz. Jest to informacja a nie typ anteny .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wieczornych zanikań sygnału MUX-3 z nadajnika Śrem (51 km), mimo wskazywanej 100% siły i jakości sygnału oraz stosowania różnych anten UHF (aktywnych i pasywnych). Zaniki występowały tylko na MUX-3, podczas gdy pozostałe multipleksy działały poprawnie. Przyczyną były prawdopodobnie interferencje SFN (Single Frequency Network) między nadajnikami Śrem i Piątkowo, które nadają na tym samym kanale (kanał 27), a także przesterowanie sygnału spowodowane zbyt wysokim poziomem sygnału i wzmacniaczami. Wskazano, że zbyt silny sygnał (100% siły) może powodować spadek jakości odbioru i zaniki. Zalecano regulację wzmocnienia wzmacniacza AMS AWS-144, stosowanie tłumików oraz optymalizację ustawienia anteny, najlepiej powyżej dachu, a nie na strychu, gdzie warunki odbioru są trudniejsze. Wskazano także na możliwość odbioru z innych nadajników, np. Mikstat lub Ślęża, które mają stabilniejszy sygnał i lepsze pokrycie. W końcowym etapie autor zastosował pasywną instalację z anteną siatkową UHF z symetryzatorem 21-60 ustawioną na Ślężę oraz anteną Dipol DL 7 5 12 na MUX-8, zwrotnicą ZWR 210DC FM UHF Telmor i rozgałęźnikiem RTV-SAT AXING SVE 30-01, rezygnując ze wzmacniacza AWS-144, co przyniosło stabilny odbiór bez zakłóceń. Omówiono także różnice między antenami aktywnymi a pasywnymi, rolę symetryzatorów, filtrów LTE oraz prawidłowe zasilanie wzmacniaczy antenowych. Podkreślono, że nadmierne wzmacnianie sygnału może powodować problemy, a optymalny poziom siły sygnału to około 60-90%, przy jakości bliskiej 100%.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA