Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammajor39 napisał:Teraz mam ustawioną antenę na południowy wschód czyli gdzieś w okolicy Mikstat .W podobnym kierunku jest druga antena do odbioru MUX8
major39 napisał:Ślęża
major39 napisał:przecież mam antenę do VHF to dlaczego mam brać ten od SA-6-60 lub 6-48
major39 napisał:UHF Telmor aktywna
_kli_ napisał:antena UHF Telmor nie mam podłączonego APL 109 jest tak jak na zdęciu w obecnym układziepasywna Olympia
_kli_ napisał:ale AMS musi być bo mam więcej telewizorów? A czy przypadkiem ten AMS 144 nie ma filtra LTE? Więc jak skręcę siłę sygnału to będzie działać, ten filtr LTE czy to nie ma znaczenia ? Mam jeszcze inne rozgałężniki i wzmacniacze o których nie wspominałem takie jak wzmacniacz AMS ARA 1/3 F DC i rozgałęznik RTV-SAT AXING SVE 30-01. A co do siły sygnału to u mnie jest albo sto procent albo wcale. Jedynie mogę regulować jakością. Jeszcze jedna sprawa gdy chciałem zakupić symetryzator który mi polecali to znaczy ten SA 6-60 to dostałem odpowiedz już już takich nie produkują. Jedynie od 6-48 kanałóww przypadku zbyt słabego sygnału podłaczasz AWS-144 i regulujesz siłę sygnału
_kli_ napisał:musi mieć APL 109 czy nie ?pasywna Olympia
_kli_ napisał:Jak ten układ co obecnie mam nie zadziała to zrobię tak jak zalecasz. Aha według tego filmu co w poprzednich postach mi podesłałeś to antena Telmor jest lepsza niż OlimpiaOsobiście zrobiłbym tak:
- pasywna Olympia lub siatka (np. z symetryzatorem 21-48) na Ślężę w celu uzyskania najlepszego sygnału,
- pasywna VHF na Trzebnicę - j.w.
- anteny podłączsz do zwrotnicy UHF/VHF,
- w przypadku zbyt słabego sygnału podłaczsz AWS-144 i regulujesz siłę sygnału tak, by na odbiornikach nie dochodziła do 100% (85-90% powinno wystarczyć).
No i oczywiście odbiorniki stroisz RĘCZNIE
LeDy napisał:A co mu po symetryzatorze 21-48 ??
_kli_ napisał:major39 napisał:
Sugerowałem ci juz to wczaśniej, bo teoretycznie jest to mocniejszy nadajnik i z lepszym pokryciem niż Mikstat, skąd trzy mux-y mają po 100 kW, a dwa po ok. 50 kW (mux-1 i 2). Ślęża wszyskie ma po 100 kW.
major39 napisał:Czyżby te 10KW różnicy było powodem? k_pec pisał że Piątkowo jest na tym samym azymucie ale nadal nie rozumiem dlaczego nie było zakłóceń na pozostałych MUXach
major39 napisał:antena UHF Telmor nie mam podłączonego APL 109
major39 napisał:_kli_ napisał:musi mieć APL 109 czy nie ?pasywna Olympia
major39 napisał:Wygląda na to że wzmacniacz AWS 144M jest do anten aktywnych
major39 napisał:Zapomniałem że do anteny Dipol telewizyjna DL 7 5 12 MUX8 jest jeszcze podłączony wzmacniacz APL 102
_kli_ napisał:Skoro masz jeszcze wzmacniacz VHF, to AWS-144 nie wyrabia prądowo, bo wzmacniacz/e w antenie mogą pobierać z niego max. 60 mA. Zatem jest problem, bo APL-102 pobiera 60 mA, a wzmacniacz w Telmor Activa 40 mA, czyli razem 100 mA:!:.
major39 napisał:Ale teraz lampka pali się na zielono w tym wzmacniaczu a jak był odłączony ten APL 102 to AWS 144 nie przekazywał sygnału? wcale nie działał.?
major39 napisał:Zrobiłem nawet tak że dałem przejściówkę antenową i podłączyłem zasilacz do anteny UHF przed zwrotnicą i za zwrotnicą jak odłączyłem ten APL 102 i AWS 144 nie działał
major39 napisał:W ostateczności mogę powrócić do anteny DVB-T 1000+ LTE OLYMPIA COMBO Red Eagle ale już bez APL 109?
_kli_ napisał:dzięki tego nie wiedziałemDziałał. Jeżeli miał zasilanie, wzmacniał sygnał z anteny pasywnej, ale nie przekazywał do niej zasilania. Jeżeli antena jest pasywna (z symetryzatorem) - dioda nie świeci. Zielona dioda sygnalizuje przesył zasilania do wzmacniacza przy antenie.
_kli_ napisał:ale teraz jak mam na Ślężę to też nie mam zakłóceń i mam dodatkowo dużo Czeskich programów. Więc póki co zastaję na Ślęży z anteną UHF Telmor chyba że znowu będą jakieś zakłócenia.Cały czas do tego cię namawiam, bo do poprawnego odbioru w korzystnych warunkach, wzmacniacz nie jest potrzebny. A jeżeli już, to na pewno nie aż dwa.
LeDy napisał:na to wyglądaCzyli nie potrzeba żadnych wzmacniaczy.
Tak zostaw.
_kli_ napisał:zobaczymy jak będzie póżniej, bo jeden telewizor jest na osobnej antenie . Bo w rozgałęzniku RTV-SAT AXING SVE 30-01 są 3 wyjścia a w wzmacniaczu AWS 144M były 4 wyjścia. Tak że jeden telewizor jest na osobnej antenie. Czy w takim układzie jaki obecnie mam, to ja nie mam żadnego filtru LTE? i jeszcze jedno pytanie? Czy antena siatkowa ze wzmacniaczem nie z symetryzatorem tylko wzmacniaczem jak nie jest podłączona do zasilania to jest uważana za antenę aktywna czy pasywną ?Zatem, jak wynikało z twoich opisów i naszych sugestii - miałeś zbyt mocny sygnał (szczególnie przy dwóch wzmacniaczach).
Jak widać, instalacja pasywna daje radę, pomimo że masz na niej co najmniej 10 dB tłumienia.
major39 napisał:Czy antena siatkowa ze wzmacniaczem nie z symetryzatorem tylko wzmacniaczem jak nie jest podłączona do zasilania to jest uważana za antenę aktywna czy pasywną ?
major39 napisał:
major39 napisał:coś takiego co na zdjęciu
LeDy napisał:Antena z symetryzatorem jest pasywna a z wzmcniaczem i zasilana aktywną.
major39 napisał:LeDy napisał:Antena z symetryzatorem jest pasywna a z wzmcniaczem i zasilana aktywną.
czyli teraz moja antena od UHF jest pasywna, bo pierwotnie był tam wzmacniacz a ja wymieniłem na symetryzator. Ale jak będę przykładowo kombinował i będę chciał rozdzielić sygnał z tej anteny to musze mieć rozdzielacz do anten pasywnych