IC_Current napisał: tester987 napisał: Tu masz aktualniejsze liczby. Już z tego wychodzi średnio ~30h:
Ale przeciez ja dałem dokładnie te same dane, tylko przeliczyłem 30h na całą populację kraju.
tester987 napisał: Policz wszystkie VOD + YT + TT + HbbTV + IPTV
Przecież liczyłem. Netflix to 30% VOD. Całe VOD to około połowa transmisji. Też o tym pisałem wcześniej. IPTV sie nie liczy do zatykania sieci operatorskich, bo to typowa TV liniowa i wszyscy operatorzy wysyłają to multicastem, więc jeden czy tysiąc abonentów oglądających ten sam kanał wykona taki sam ruch.
Zostaje pirackie IPTV. Tu szacunki "obrońców praw autorskich" mówią o 5 do 7% rynku TV. Wiadomo jak ci "obrońcy" liczą swoje "straty". Jednak nawet jakby piractwo było na poziomie i 10%, to i tak zdecydowana większość jest odbierana przez satelitę (jak serwisuję anteny TV czy sieci data to widzę jak moi klienci kombinują) a przez sieć lecą tylko klucze deszyfrujące. Tu bym obstawiał ok 70% przez satelitę. Przy czym fakt, że "nowi" kombinatorzy biorą już streaming bo niższe koszty wejścia (brak dekodera i anteny) a starzy siedzą na antenie, bo miesięcznie taniej i stabilnosc wyższa.
Podałeś dane tylko dla tych serwisów. Dodaj te wszystkie jutuby, tiktoki i inne. W sumie serwisy xxx też by wypadało dodać, ale zostawmy

Podziel przez oglądających a nie populację. Inaczej wychodzi ile litrów spirytusu wypija niemowlak a nie do absurdu w stylu "idąc z psem mamy statystycznie po trzy nogi" zmierzamy
Netflix i reszta - masz ~30 mln widzów (co jest bzdurą, bo ludzie mają po 2, 3, 4 subskrycpje, do tego jest dzielenie kont, więc już tutaj mamy błąd, w zasadzie nieweryfikowalny)
Nielsen ma z tego co kojarzę w ankiecie liczbę osób w gospodarstwie domowym i opiera się na deklaracjach, co niekoniecznie się przekłada na liczbę widzów a nawet jeśli, to nie przekłada się 1:1 na oglądalność. I bada tylko użytkowników a nie całą populację. Znowu szacunki i uśrednienia.
Co do IPTV:
- nie liczymy zatykania łącza tylko metody korzystania z danego medium a tutaj jest to internet wykorzystywany do oglądania TV, mój błąd, użyłem skrótu myślowego pisząc o linearnej TV.
- "szacunki mówią" - no właśnie, szacunki

Ja już tu zupełnie pomijam kwestie korzystania z VPN. No ale i tak masz to szacowane 5-7%, które wypadałoby dodać.
Popraw, jeśli się mylę, ale z tego co kojarzę filmiki z YT oglądane przez FB nie są liczone (Google nie zalicza wpływów z reklam).
I cały czas nie mamy możliwości weryfikacji oglądanie vs "nie wyłączyłem dekodera na noc, bo po co".
Wróżenie z fusów.