logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pasmo 700mhz dla 5G - czy rzeczywiście będzie bez problemowe?

Anonymous9 30 Maj 2025 11:14 2166 61
Najlepsze odpowiedzi

Czy pasmo 700 MHz używane przez 5G może powodować zakłócenia odbioru telewizji naziemnej i kiedy trzeba stosować filtry?

Zwykle nie powinno to być problemem, bo pasmo 700 MHz zostało już wcześniej zwolnione przez TV, a zakłócenia pojawiają się głównie w specyficznych warunkach: bardzo silny BTS po drodze do nadajnika, instalacja z wzmacniaczem albo słabo selektywny odbiornik [#21564833][#21564864][#21565479] Jeśli pomiary BER, MER i SNR są prawidłowe, filtra nie trzeba montować; miernik pomaga też ocenić poziom zakłóceń LTE [#21564864][#21564902] Gdy problem występuje, typowym rozwiązaniem jest filtr odcinający 700 MHz i wyżej oraz ewentualnie antena kierunkowa lub instalacja „LTE ready” [#21564864][#21565479][#21576083] W praktyce już LTE800 potrafiło zakłócać odbiór, więc dla LTE700 też nie da się wykluczyć problemów, zwłaszcza w granicznych instalacjach [#21564833][#21575964][#21576083] Nie zawsze da się pasmo całkowicie wyciąć, ale można je mocno stłumić odpowiednim filtrem [#21564853][#21564863]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21574907
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    tester987 napisał:
    Nielsenowi to akurat specjalnie nie ufam

Ja też absolutnie nie ufam Nielsenowi, czy ogólnie "badawczym opinii", ale to nie jest tak, że Nielsem powie 9% a realnie jest 60%. To by każdą sondażownię zdyskredytowało. Może nie 9% a 5% albo 15%, ale nie 60%.
    Druga sprawa przetaczanie opinii typu 80% ludzi korzysta ze streamingu to jeszcze wieksza bzdura. Jak oglądnę na spamtubie coś kilka minut w miesiącu, to już jestem w tych 80%.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #32 21574919
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 335
    >>21574900

1. IMHO czas korzystania będzie dłuższy w przypadku streamingu - tam się ogląda filmy, a na zwykłej TV to raczej tylko jakieś wiadomości - przecież nikt nie będzie oglądał tam filmów - same reklamy no i oglądasz to co Ci narzucą (puszczą).

2. To nie bańka informacyjno - towarzyska - po prostu życie klasycznej klasy średniej w mieście w 2025r. Co ciekawe, wiele takich osób nawet nie ma telewizora, bo do wieczornego filmu preferują projektor...

3. Satkurier był kiedyś ciekawym czasopismem, jakieś ćwierć wieku temu, ale dzisiaj to oldtimer.
  • REKLAMA
  • #33 21574929
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    IC_Current napisał:
    tester987 napisał:
    Nielsenowi to akurat specjalnie nie ufam

Ja też absolutnie nie ufam Nielsenowi, czy ogólnie "badawczym opinii", ale to nie jest tak, że Nielsem powie 9% a realnie jest 60%. To by każdą sondażownię zdyskredytowało. Może nie 9% a 5% albo 15%, ale nie 60%.
    Druga sprawa przetaczanie opinii typu 80% ludzi korzysta ze streamingu to jeszcze wieksza bzdura. Jak oglądnę na spamtubie coś kilka minut w miesiącu, to już jestem w tych 80%.

W tym przypadku nie byłbym pewien, czy to kwestia 9-15 czy raczej 9- np. 30%. Bo tu kluczowe jest ile % użytkowników internetu godzi się na warunki badania. Na badanie samego DVB-T/T2 zgodziłbym się bez problemu a i tak oglądałbym w większości w streamingu. To jest jak z sondażem internetowym, gdzie musisz być zarejestrowanym respondentem. Z góry wyklucza to w znacznej mierze osoby w określonym wieku (nie korzystają z internetu w ogóle albo tylko w ograniczonym zakresie) oraz osoby, dla których zarobek rzędu 100 złotych miesięcznie to strata czasu. Co do wrzucenia do worka oglądaczy jutuba - tu raczej nie jest zero-jedynkowo, bo włączyłeś, tylko ile czasu spędziłeś oglądając. Ergo: mogę zajrzeć do kubka po kawie i rzucić dowolną wartość. Nie deprecjonuje to w żaden sposób DVB, równie dobrze przecież można oglądać i jedno i drugie, można nie oglądać ale sobie leci (nie wyłączysz TV boxa/dekodera a jedynie telewizor i sobie leci, Nielsen sobie liczy godziny i kompletnie nic to nie znaczy, jutub sobie leci tylko jako podkład muzyczny - nic nie oglądasz, robisz "konkurencję" radiu a liczą ci jak za oglądanie, włączyłeś dekoder na nagrywanie i się nie wyłączył - leci sobie jakaś stacja całą noc a może i tydzień :)).
  • #34 21574932
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Zvirek napisał:
    IMHO czas korzystania będzie dłuższy w przypadku streamingu - tam się ogląda filmy, a na zwykłej TV to raczej tylko jakieś wiadomości

I tu, według mnie, się głęboko mylisz. Wszystkie osoby, które znam, a mają DVB-T2 lub CATV oglądają w kółko telewizję.

Tak na marginesie - trwają prace nad DVB-I, który ma zastąpić DVB-T2.
  • #35 21574936
    IC_Current
    Żyjecie w jakiejś bance towarzyskiej, że widzicie abstrakcyjne udziały streamingu w całości oglądalności.
    Pracuję miedzy ludźmi i realnie widzę ile osób korzysta i ile czasu z TV a ile ze streamingu. Serwisuję i instalacje antenowe i instalacje sieciowe.
    Naprawdę streaming to absolutna góra w okolicach 15%.
    Zresztą jak ktoś nie wierzy w Nielsena to ma UKE. Co roku operatorzy przekazują raporty. W nich jest ile użytkownicy przesłali sumarycznie danych. Z tego ok 80% przypada właśnie na wideo. Wystarczy podzielić ilość danych wideo przez ilość użytkowników (tez jest w raportach), podzielić przez ok 2GB i wyjdą godziny ogladania streamingu.
    Od razu uprzedzam - w skali kraju te PB danych wcale nie zrzucają ze stołka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #36 21574947
    tester987
    Poziom 18  
    IC_Current napisał:
    Żyjecie w jakiejś bance towarzyskiej, że widzicie abstrakcyjne udziały streamingu w całości oglądalności.
    Pracuję miedzy ludźmi i realnie widzę ile osób korzysta i ile czasu z TV a ile ze streamingu. Serwisuję i instalacje antenowe i instalacje sieciowe.
    Naprawdę streaming to absolutna góra w okolicach 15%.
    Zresztą jak ktoś nie wierzy w Nielsena to ma UKE. Co roku operatorzy przekazują raporty. W nich jest ile użytkownicy przesłali sumarycznie danych. Z tego ok 80% przypada właśnie na wideo. Wystarczy podzielić ilość danych wideo przez ilość użytkowników (tez jest w raportach), podzielić przez ok 2GB i wyjdą godziny ogladania streamingu.
    Od razu uprzedzam - w skali kraju te PB danych wcale nie zrzucają ze stołka.

To działa w obie strony - ty widzisz tych, którzy do ciebie trafiają. Obstawiam, że częściej trafi do ciebie pan Czesio, któremu nie działa TV niż pan Zenek, któremu siadł internet (bo od tego ma operatora). Wyniki z UKE mogą być jakimś wyznacznikiem ale to nadal uśrednienie. Jeden user może korzystać z telefonu i komputera do jutuba oraz telewizora do Netflixa. Piszesz 2 GB za godzinę, gdzie jeden ogląda sobie w SD na telefonie a inny w 4K na telewizorze. Tu by jeszcze trzeba to przeliczyć z uwzględnieniem planów u dostawców VOD i ilości odbiorników z 4K. Ergo: to są tylko statystyki, którymi nie ma się co podniecać i nie ma też sensu spieranie się.
  • #37 21574963
    IC_Current
    Wg UKE w raporcie za 2023 klient łącza mobilnego (taryfa internetowa) zużywał średnio 0,9TB danych rocznie, co daje raptem 75GB miesięcznie.
    W taryfach głosowych jest to średnio 12GB na klienta miesięcznie (wg operatorów).
    Wolumen danych na łączach stacjonarnych nie jest podane w raporcie UKE, ale niedawno Orange gdzieś przedstawiał, że w tym roku średnio jest trzy razy większy na światłowodzie miesięcznie niż na danych mobilnych.
    Teraz to podziel przez godziny. Te całe 75GB na cały miesiąc i te 250GB na cały miesiąc. Od tego odejmij gry oraz codzienną pracę. Ile wychodzi godzin dziennie streamingu? Góra godzina na mobilnym. Na światłowodzie może trochę więcej, ale tu domyślnie będzie na TV FHD lub 4k i wolumen danych wzrośnie i czasy oglądania spadną.

Dodano po 3 [minuty]:

tester987 napisał:
    To działa w obie strony - ty widzisz tych, którzy do ciebie trafiają. Obstawiam, że częściej trafi do ciebie pan Czesio, któremu nie działa TV niż pan Zenek, któremu siadł internet (bo od tego ma operatora).

Źle odstawiasz. W instalacji antenowej nie ma się co zepsuć. Raz zrobiona i działa latami. Wizyta u tego samego klienta w sprawie TV to absolutna góra raz na 10 lat i to głównie przy okazji zmian DVB-T/T2 czy remontów w domu. W sieciach wystarczy, że ktoś przewód na switchu niedociśnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #38 21574977
    Zvirek
    Poziom 27  
    Te 0,9TB danych rocznie tez mnie dziwi, tyle to zużywam na dwa tygodnie na łączu 5G...

Chyba największy wpływ ma jednak środowisko w którym się konkretna osoba obraca - im bardziej postępowe technologicznie środowisko tym wiekszy udział streamingu, a im bardziej konserwatywne tym wiekszy udział klasycznej TV.
    Boję się aż to napisać, ale czuję, że ten podział pokrywa się z preferencjami politycznymi wyborców;)
    A wracając do tematu - nowa sieć "służbowa" w paśmie 420MHz Plusa dużo bardziej utrudni życie "anteniarzom"...
  • REKLAMA
  • #39 21574982
    IC_Current
    Zvirek napisał:
    Te 0,9TB danych rocznie tez mnie dziwi, tyle to zużywam na dwa tygodnie na łączu 5G...

No tak. Dane UKE są sfałszowane.
    Zvirek napisał:
    Boję się aż to napisać, ale czuję, że ten podział pokrywa się z preferencjami politycznymi wyborców

A ja się boję pomyśleć jak ktoś do danych rządowych o transmisji może mieszać politykę. Aż mi straszno, jak pomyślę jak zmanipulowanym politycznie i nieświadomym realnej sytuacji jest ktoś, kto nie przyjmuje matematycznych faktów z UKE, z raportów operatorów ani faktów od Nielsena. Najlepsze jest to, że Nielsen zawsze podawał dane sprzyjające obecnej opcji politycznej, więc może te 9% streamingu też jest zawyżone jak wszystkie inne sondaże polityczne?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #40 21574997
    tester987
    Poziom 18  
    IC_Current napisał:
    Wg UKE w raporcie za 2023 klient łącza mobilnego (taryfa internetowa) zużywał średnio 0,9TB danych rocznie, co daje raptem 75GB miesięcznie.
    W taryfach głosowych jest to średnio 12GB na klienta miesięcznie (wg operatorów).
    Wolumen danych na łączach stacjonarnych nie jest podane w raporcie UKE, ale niedawno Orange gdzieś przedstawiał, że w tym roku średnio jest trzy razy większy na światłowodzie miesięcznie niż na danych mobilnych.
    Teraz to podziel przez godziny. Te całe 75GB na cały miesiąc i te 250GB na cały miesiąc. Od tego odejmij gry oraz codzienną pracę. Ile wychodzi godzin dziennie streamingu? Góra godzina na mobilnym. Na światłowodzie może trochę więcej, ale tu domyślnie będzie na TV FHD lub 4k i wolumen danych wzrośnie i czasy oglądania spadną.

Dodano po 3 [minuty]:

tester987 napisał:
    To działa w obie strony - ty widzisz tych, którzy do ciebie trafiają. Obstawiam, że częściej trafi do ciebie pan Czesio, któremu nie działa TV niż pan Zenek, któremu siadł internet (bo od tego ma operatora).

Źle odstawiasz. W instalacji antenowej nie ma się co zepsuć. Raz zrobiona i działa latami. Wizyta u tego samego klienta w sprawie TV to absolutna góra raz na 10 lat i to głównie przy okazji zmian DVB-T/T2 czy remontów w domu. W sieciach wystarczy, że ktoś przewód na switchu niedociśnie.

2023 a mamy 2025, nie ma co porównywać tych danych. Godzina na mobilnym plus powiedzmy godzina na stacjonarnym to daje 2 godziny dziennie. W komórce apkę wyłączasz, dekoder sobie często działa non stop. Telewizor wyłączasz, TV boxa niekoniecznie. Transfer danych jest mierzalny u 100% userów, oglądalność DVB-T/T2 tylko u zarejestrowanych respondentów. No wróżenie z fusów cały czas. Można ocenić trendy ale wartości?

No okay, to Twoi klienci czyli twoja, jak to określiłeś bańka ;)
  • #41 21575002
    IC_Current
    tester987 napisał:
    2023 a mamy 2025, nie ma co porównywać tych danych

No tak. Przez półtora roku telekomunikacja zmieniła się o 300, 400, 800 czy ile procent?
    Ludzie. Naprawdę wyjdźcie ze swoich baniek informacyjnych. Jak fakty przeczą Waszej teorii, to tylko dla faktów źle. 😀
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #42 21575017
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ty masz swoją bańkę, my mamy swoją.
    Inna bańka jest w W-wie, inna w Pcimiu na Podkarpaciu. Jedna bańka idzie z postępem, rozwojem, a inna tkwi w PRL'u.
  • #43 21575028
    IC_Current
    Zvirek napisał:
    Jedna bańka idzie z postępem, rozwojem, a inna tkwi w PRL'u.

Dlatego ta postepowa bańka przegrywa co rusz wybory, bo nie widzi rzeczywistych faktów (choć tutaj są realnie, liczbowo weryfikowane w państwowych bazach) tylko swoje chcenie i swoje ja a cała reszta to zacofany plebs, którym się pogardza jako gorszym . Rozumiem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #44 21575032
    tester987
    Poziom 18  
    IC_Current napisał:
    tester987 napisał:
    2023 a mamy 2025, nie ma co porównywać tych danych

No tak. Przez półtora roku telekomunikacja zmieniła się o 300, 400, 800 czy ile procent?
    Ludzie. Naprawdę wyjdźcie ze swoich baniek informacyjnych. Jak fakty przeczą Waszej teorii, to tylko dla faktów źle. 😀

Ale zrozum, ja nie podaję żadnej teorii, kwestionuję jedynie metodę badawczą, bo jest za dużo niewiadomych. No zobacz ile niemierzalnych/nieweryfikowalnych zmiennych/czynników ci podałem :) Jak odróżnisz oglądającego telewizję od tego, który nie wyłącza dekodera? Sam mam dekoder i pracuje on sobie ileś godzin, choć oglądam może z pół godziny do godziny. Jak wychodzę z domu, to go wyłączam. Jak to policzyłby Nielsen? ;) Jak policzysz z danych UKE lecącą sobie w tle muzykę z jutuba? Jako oglądanie w streamingu? ;) Nie podaję żadnej teorii, mogę tylko powiedzieć "nie wiem i nie podejmę się oceny na podstawie takich danych". I sam widzisz rozrzut pomiędzy tym, co sugeruje Gemini AI i tym, co podaje Nielsen.

Półtora roku w technologii to szmat czasu. Wystarczy sprawdzić ile w tym przedziale czasu telewizorów wymieniono na posiadające: dostęp do internetu/dostęp do HbbTV oraz ile sprzedano przystawek typu Smart TV Box. Ile sprzedano abonamentów w serwisach oferujących IPTV, jak wygląda struktura userów VOD w stosunku do 2023 etc.
  • #45 21575054
    IC_Current
    tester987 napisał:
    Półtora roku w technologii to szmat czasu. Wystarczy sprawdzić ile w tym przedziale czasu telewizorów wymieniono na posiadające: dostęp do internetu/dostęp do HbbTV oraz ile sprzedano przystawek typu Smart TV Box.

Średni rok życia telewizora w Polsce to 7 lat. Więc za półtora roku wymieniono ok 20% sprzętu.
    Ludzie włączają TV i leci w tle. Tak jest. Ujmuje to realny czas. Ale identycznie realny czas streamingu Video jak sam piszesz ujmuje też inne zużycie danych --> win win na korzyść obu technologi. Na YT, czy gejflixie też ludzie włączą i idą spać. Tu kompletnie nie ma różnicy.
    tester987 napisał:
    kwestionuję jedynie metodę badawczą, bo jest za dużo niewiadomych

Jak każda. Ale nie aż tyle, żeby to był przeskok z 9% na wcześniej wrzucone 60%. Nie pasuje ta metoda od Nielsena, to masz dane z UKE, które dają z grubsza wyniki w tym samym kwantylu. Nie pasuje ta metoda, masz dane giełdowe z Netflixa. Też ich (największy serwis) udział w rynku szacują na 30% streamingu a ten szacują na ok 6% rynku wideo. Nie liczą do tego YT, TikToka i podobnych, które mają porównywalną popularność.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #46 21575070
    Zvirek
    Poziom 27  
    IC_Current napisał:

...Dlatego ta postepowa bańka przegrywa co rusz wybory, ...a cała reszta to zacofany plebs, którym się pogardza jako gorszym ...
    ...czy gejflixie ...

I kto tutaj pogardza ludźmi...
    To nie mój poziom, ja odpadam z dyskusji.
  • #47 21575082
    IC_Current
    Zvirek napisał:
    IC_Current napisał:
    IC_Current napisał:
    tester987 napisał:
    czy gejflixie ...

I kto tutaj pogardza ludźmi...
    To nie mój poziom, ja odpadam z dyskusji.

Ale to akurat źle zrozumiałeś. Tu kompletnie nie ma pogardzania ludźmi i to nie tyczy się ludzi, tylko serwisu, w którym jest nadreprezentacja (mało powiedziane) pewnych treści. Nie czytasz, tylko mylisz krytykę osób z krytykę propagandowego serwisu, który sączy propagandę identyczną do parszywego kiedyś TV-PISiory, parszywej, propagandowej Republiki, parszywego, propagandowego KałoTV.
    Zaś co do osób - zdziwisz się, ale jeden z moich dobrych kolegów lubi facetów, inny był szefem kuchni na moim weselu, jeszce inna para wynajmowała mieszkanie od mojej siostry.
    Naprawdę krytyka propagandy, stronniczości i braku obiektywizmu w wykonaniu kilku korpo streamingowych czy usłużnych linearnych TV to nie jest krytyka ludzi.

Dodano po 6 [minuty]:

Zvirek napisał:
    kto tutaj pogardza ludźmi...
    To nie mój poziom, ja odpadam z dyskusji

Ten, co zaczął szydzić z "zacofanych" i rzucać stereotypami:
    Zvirek napisał:
    W-wie, inna w Pcimiu

Co ludzi z podkarpacia nazywa PRL-em a siebie postępowcem:
    Zvirek napisał:
    Jedna bańka idzie z postępem, rozwojem, a inna tkwi w PRL'u.

Więc nie czuj się obrażony, bo sam obrażasz ludzi, a jak Ci się ktoś postawi, to tym bardziej nim gardzisz.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #48 21575125
    tester987
    Poziom 18  
    IC_Current napisał:
    tester987 napisał:
    Półtora roku w technologii to szmat czasu. Wystarczy sprawdzić ile w tym przedziale czasu telewizorów wymieniono na posiadające: dostęp do internetu/dostęp do HbbTV oraz ile sprzedano przystawek typu Smart TV Box.

Średni rok życia telewizora w Polsce to 7 lat. Więc za półtora roku wymieniono ok 20% sprzętu.
    Ludzie włączają TV i leci w tle. Tak jest. Ujmuje to realny czas. Ale identycznie realny czas streamingu Video jak sam piszesz ujmuje też inne zużycie danych --> win win na korzyść obu technologi. Na YT, czy gejflixie też ludzie włączą i idą spać. Tu kompletnie nie ma różnicy.
    tester987 napisał:
    kwestionuję jedynie metodę badawczą, bo jest za dużo niewiadomych

Jak każda. Ale nie aż tyle, żeby to był przeskok z 9% na wcześniej wrzucone 60%. Nie pasuje ta metoda od Nielsena, to masz dane z UKE, które dają z grubsza wyniki w tym samym kwantylu. Nie pasuje ta metoda, masz dane giełdowe z Netflixa. Też ich (największy serwis) udział w rynku szacują na 30% streamingu a ten szacują na ok 6% rynku wideo. Nie liczą do tego YT, TikToka i podobnych, które mają porównywalną popularność.

Około 20% więcej userów dostało dostęp do treści VOD/HbbTV. Sam Netflix w skali globalnej z ~260 mln userów w 2023 roku urósł do ponad 300 mln. Czy to dużo? W kontekście statystyk to IMO całkiem dużo. W Polsce to wygląda trochę inaczej ale to wynika głównie z pojawienia się innych ofert. 1,5 roku to też dużo czasu, by zmienić nawyki.
    Na "N" nie ma sensu nie wyłączać, bo wtedy się nie wie, co zostało obejrzane. Szczególnie nie ma to sensu jak korzystasz z pakietów danych. Ale mniejsza o to. Pojawia się pytanie na jakich danych wytrenowano AI skoro podaje takie wyniki. Może oczywiście "zmyślać". Jak mi klient mówi, że ma rację, bo tak mu AI napisało, to wiem, że rozmowa będzie trudna ;) Licząc tylko Netflixa, jako największe VOD w Polsce, mamy ~10 mln userów. Ogółem około 30 mln, co jest oczywiście nieprzeliczalne na osoby, bo ludzie mają po kilka subskrypcji, więc zostańmy przy tych 10 mln. Plus serwisy bezpłatne u ludzi nie mających żadnej subskrypcji. W tym wspomniany YT/TikTok. IMVHO 9-15% jest mocno zaniżoną wartością ale to nadal tylko zgadywanie, bo nie ma żadnych miarodajnych danych pokazujących kto i jako korzysta z obu metod dostępu. Mamy zatem ten rozrzut między 9 a 60%, zależy co kto jak i dla kogo liczy. I tak naprawdę niewiele te gołe dane mówią o rynku.
  • #49 21575141
    IC_Current
    tester987 napisał:
    Pojawia się pytanie na jakich danych wytrenowano AI skoro podaje takie wyniki.

Na takich, że dla mnie w życiu zawodowym jest głupsza od praktykanta 😀.
    tester987 napisał:
    jako największe VOD w Polsce, mamy ~10 mln userów. Ogółem około 30 mln

Netflix ma 30% w rynku streamingu a nie w całej populacji. Tu jest badanie Mediapanel:
    https://www.wirtualnemedia.pl/m/artykul/netfl...ku%20Netfliksa,si%C4%99%20na%2050%2C15%20proc.
    Tu jest bardzo fajna liczba, która znowu poteierdza z grubsza nasze obliczenia z danych UKE. Średnio ludzie oglądali miesięcznie Netflixa tylko 5,5h. Jeśli ma 30% rynku streamingu i korzysta z niego 1/4 populacji (10mln), to wychodzi nam:
    5,5x(100/30)x(1/4)=4,6h miesięcznie streamingu na łba w Polsce.
    Do tego YT, Tiktoki i podobne też ok 5h na miesiac na łba.
    Suma daje nam raptem ok 10h na miesiąc na statystyczny polski łeb. Jakby nie liczyć, TV linearną ogląda dużo więcej osób i wielokrotnie dłużej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #50 21575172
    tester987
    Poziom 18  
    IC_Current napisał:
    tester987 napisał:
    Pojawia się pytanie na jakich danych wytrenowano AI skoro podaje takie wyniki.

Na takich, że dla mnie w życiu zawodowym jest głupsza od praktykanta 😀.
    tester987 napisał:
    jako największe VOD w Polsce, mamy ~10 mln userów. Ogółem około 30 mln

Netflix ma 30% w rynku streamingu a nie w całej populacji. Tu jest badanie Mediapanel:
    https://www.wirtualnemedia.pl/m/artykul/netfl...ku%20Netfliksa,si%C4%99%20na%2050%2C15%20proc.
    Tu jest bardzo fajna liczba, która znowu poteierdza z grubsza nasze obliczenia z danych UKE. Średnio ludzie oglądali miesięcznie Netflixa tylko 5,5h. Jeśli ma 30% rynku streamingu i korzysta z niego 1/4 populacji (10mln), to wychodzi nam:
    5,5x(100/30)x(1/4)=4,6h miesięcznie streamingu na łba w Polsce.
    Do tego YT, Tiktoki i podobne też ok 5h na miesiac na łba.
    Suma daje nam raptem ok 10h na miesiąc na statystyczny polski łeb. Jakby nie liczyć, TV linearną ogląda dużo więcej osób i wielokrotnie dłużej.

Podałeś tylko Netflixa. Policz wszystkie VOD + YT + TT + HbbTV + IPTV (tu jest problem, bo lewych m3u nie policzysz). Tu masz aktualniejsze liczby. Już z tego wychodzi średnio ~30h:
    https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/netflix...zytkownikow-kilka-platform-zanotowalo-wzrosty
    Do tego:
    1. dłuższy (statystyczny) czas oglądania wynika często właśnie z tego, że user nie tyle coś ogląda ale to sobie leci. Tego efektu IMVHO nie ma przy VOD, bywa owszem przy YT przy graniu w tle cholera wie jak to policzyć (bo odtwarzasz, słuchasz ale nie oglądasz).
    2. Oglądając po 1 godzinie jedno i drugie ucieka gdzieś wynik "ogląda dużo więcej osób", bo to mogą być te same osoby w jakichś tam proporcjach. I sam w tym segmencie gdzieś jestem, tylko że mnie Nielsen nie policzy.
    Wracając do tych ~30h miesięcznie, niech będzie że bez YT, HbbTV, IPTV etc. - ile średnio user ogląda linearną?
  • #51 21575305
    IC_Current
    tester987 napisał:
    Tu masz aktualniejsze liczby. Już z tego wychodzi średnio ~30h:

Ale przeciez ja dałem dokładnie te same dane, tylko przeliczyłem 30h na całą populację kraju.
    tester987 napisał:
    Policz wszystkie VOD + YT + TT + HbbTV + IPTV

Przecież liczyłem. Netflix to 30% VOD. Całe VOD to około połowa transmisji. Też o tym pisałem wcześniej. IPTV sie nie liczy do zatykania sieci operatorskich, bo to typowa TV liniowa i wszyscy operatorzy wysyłają to multicastem, więc jeden czy tysiąc abonentów oglądających ten sam kanał wykona taki sam ruch.
    Zostaje pirackie IPTV. Tu szacunki "obrońców praw autorskich" mówią o 5 do 7% rynku TV. Wiadomo jak ci "obrońcy" liczą swoje "straty". Jednak nawet jakby piractwo było na poziomie i 10%, to i tak zdecydowana większość jest odbierana przez satelitę (jak serwisuję anteny TV czy sieci data to widzę jak moi klienci kombinują) a przez sieć lecą tylko klucze deszyfrujące. Tu bym obstawiał ok 70% przez satelitę. Przy czym fakt, że "nowi" kombinatorzy biorą już streaming bo niższe koszty wejścia (brak dekodera i anteny) a starzy siedzą na antenie, bo miesięcznie taniej i stabilnosc wyższa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #52 21575880
    tester987
    Poziom 18  
    IC_Current napisał:
    tester987 napisał:
    Tu masz aktualniejsze liczby. Już z tego wychodzi średnio ~30h:

Ale przeciez ja dałem dokładnie te same dane, tylko przeliczyłem 30h na całą populację kraju.
    tester987 napisał:
    Policz wszystkie VOD + YT + TT + HbbTV + IPTV

Przecież liczyłem. Netflix to 30% VOD. Całe VOD to około połowa transmisji. Też o tym pisałem wcześniej. IPTV sie nie liczy do zatykania sieci operatorskich, bo to typowa TV liniowa i wszyscy operatorzy wysyłają to multicastem, więc jeden czy tysiąc abonentów oglądających ten sam kanał wykona taki sam ruch.
    Zostaje pirackie IPTV. Tu szacunki "obrońców praw autorskich" mówią o 5 do 7% rynku TV. Wiadomo jak ci "obrońcy" liczą swoje "straty". Jednak nawet jakby piractwo było na poziomie i 10%, to i tak zdecydowana większość jest odbierana przez satelitę (jak serwisuję anteny TV czy sieci data to widzę jak moi klienci kombinują) a przez sieć lecą tylko klucze deszyfrujące. Tu bym obstawiał ok 70% przez satelitę. Przy czym fakt, że "nowi" kombinatorzy biorą już streaming bo niższe koszty wejścia (brak dekodera i anteny) a starzy siedzą na antenie, bo miesięcznie taniej i stabilnosc wyższa.

Podałeś dane tylko dla tych serwisów. Dodaj te wszystkie jutuby, tiktoki i inne. W sumie serwisy xxx też by wypadało dodać, ale zostawmy :) Podziel przez oglądających a nie populację. Inaczej wychodzi ile litrów spirytusu wypija niemowlak a nie do absurdu w stylu "idąc z psem mamy statystycznie po trzy nogi" zmierzamy :)
    Netflix i reszta - masz ~30 mln widzów (co jest bzdurą, bo ludzie mają po 2, 3, 4 subskrycpje, do tego jest dzielenie kont, więc już tutaj mamy błąd, w zasadzie nieweryfikowalny)
    Nielsen ma z tego co kojarzę w ankiecie liczbę osób w gospodarstwie domowym i opiera się na deklaracjach, co niekoniecznie się przekłada na liczbę widzów a nawet jeśli, to nie przekłada się 1:1 na oglądalność. I bada tylko użytkowników a nie całą populację. Znowu szacunki i uśrednienia.
    Co do IPTV:
    - nie liczymy zatykania łącza tylko metody korzystania z danego medium a tutaj jest to internet wykorzystywany do oglądania TV, mój błąd, użyłem skrótu myślowego pisząc o linearnej TV.
    - "szacunki mówią" - no właśnie, szacunki :) Ja już tu zupełnie pomijam kwestie korzystania z VPN. No ale i tak masz to szacowane 5-7%, które wypadałoby dodać.
    Popraw, jeśli się mylę, ale z tego co kojarzę filmiki z YT oglądane przez FB nie są liczone (Google nie zalicza wpływów z reklam).
    I cały czas nie mamy możliwości weryfikacji oglądanie vs "nie wyłączyłem dekodera na noc, bo po co".

Wróżenie z fusów.
  • #53 21575890
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    I co te dyskusje mają wspólnego z tematem....
  • REKLAMA
  • #54 21575891
    IC_Current
    tester987 napisał:
    Podałeś dane tylko dla tych serwisów.

Podałem dane, które ma Nielsen, które podaje sam Netflix w odniesieniu do siebie i do innych dostawców (w tym YT). Podałem dane z UKE. Wszystkie wskazują jedno. Może nie do procenta, ale skala jest jasna. Ty żyjesz w swojej bańce, gdzie streaming jest dominujący i nic Cię nie przekona. Ja kończę jałowy temat. Ciebie nie przekonam, że białe jest białe a innym czytającym też to do niczego nie jest potrzebne. Szkoda mojego czasu na udowadnianie, że ani teraz streaming nie dominuje w transmisji wideo ani jeszcze ładnych kilka lat nie będzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #55 21575928
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 871
    MiG25 napisał:

Punkty, Panie szanowny - punkty :)

Temat wątku to pytanie nie postawione poprawnie - dla kogo będzie bezproblemowe?
    Dla operatórów GSM czy dla odbioru DVBT?
  • #56 21575932
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Dla odbioru DVB-T , stąd jest przeniesione do działu DVB-T...
  • #57 21575960
    tester987
    Poziom 18  
    IC_Current napisał:
    tester987 napisał:
    Podałeś dane tylko dla tych serwisów.

Podałem dane, które ma Nielsen, które podaje sam Netflix w odniesieniu do siebie i do innych dostawców (w tym YT). Podałem dane z UKE. Wszystkie wskazują jedno. Może nie do procenta, ale skala jest jasna. Ty żyjesz w swojej bańce, gdzie streaming jest dominujący i nic Cię nie przekona. Ja kończę jałowy temat. Ciebie nie przekonam, że białe jest białe a innym czytającym też to do niczego nie jest potrzebne. Szkoda mojego czasu na udowadnianie, że ani teraz streaming nie dominuje w transmisji wideo ani jeszcze ładnych kilka lat nie będzie.

Absolutnie nie stawiam takiej tezy, piszę to po raz kolejny :) Po prostu uważam te dane za taką samą statystykę, jak pan + pies = 3 nogi na łeb :) Emeryt mający cały dzień włączony dekoder albo powiedzmy 5 h/dobę telewizor na "jedynce" daje w statystykach 5-24 h oglądania, urzędnik oglądający 1 h Netflixa daje w statystykach 1 h oglądania. 5-24 urzędników generuje czas oglądania równy 1 emerytowi. Do tego nie uwzględniono urządzeń mobilnych. Serio na tej podstawie ocenisz popularność danej metody oglądania mediów?

Dodano po 49 [sekundy]:

sq3evp napisał:
    MiG25 napisał:

Punkty, Panie szanowny - punkty :)

Temat wątku to pytanie nie postawione poprawnie - dla kogo będzie bezproblemowe?
    Dla operatórów GSM czy dla odbioru DVBT?

Serio Cię interesują jakieś punkty? :D
  • #58 21575964
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Wracając do tematu - są problemy na LTE800, będą i problemy na LTE700 - to nieuniknione, i to pewnie większe po osiągnięciu przez LTE700 pełnego pokrycia. Co gorsze, LTE ma swoją dynamikę w zakresie konfiguracji sieci, więc problemy na DVB-T będą się pojawiać coraz częściej i w ogólności - bez dobrych filtrów LTE się nie obędzie.

Już teraz część anten i wzmacniaczy wyposażane są w filtry LTE, w większości słabe ceramiki, aczkolwiek mogące pomóc w lekkich przypadkach. Tylko, że myślę, że przypadków ciężkich będzie coraz więcej.
  • #59 21575965
    tester987
    Poziom 18  
    MiG25 napisał:

Analiza udziału w rynku w kontekście co komu w jakich warunkach może przeszkadzać i jaka jest skala. W odniesieniu do "przecież i tak za chwilę wszyscy przejdą na internet". Jedni uważają, że streaming to 10-15% a drudzy, że wprost przeciwnie. A ja uważam, że nie ma skutecznych narzędzi, by to zmierzyć. Okay?

EDIT: LOL, sam wywołałeś ten temat i ciągnąłeś z kolegą od "bo punkty" :D
  • #60 21576083
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 871
    k_pec napisał:
    (...)Już teraz część anten i wzmacniaczy wyposażane są w filtry LTE, w większości słabe ceramiki, aczkolwiek mogące pomóc w lekkich przypadkach. Tylko, że myślę, że przypadków ciężkich będzie coraz więcej.

Są filmy na YT jak LTE700 szkodzi w innych krajach - to samo będzie też i u nas. Niby to 700 MHz, ale anteny nie są doskonałe, stopnie wejściowe odbiorników nie są odporne na silne sygnały leżące (w widmie sygnału) blisko kanału odbieranego.
    Filtry bedą koniecznością - użytkuję antenę kierunkowa DVB-T z filtrem LTE. Poprzednio była siatka bez filtra i było pełno problemów.
    Od czasu postawienia siatki pojawiły się blisko oraz po drodze do nadajnika nowe BTS'y. Pewnie problem był złożony (pojawienie się nadajników SFN blisko lokalizacji anteny), ale antena kierunkowa z filtrem LTE pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu pasma 700 MHz wykorzystywanego w sieciach 5G na odbiór telewizji naziemnej DVB-T/T2. Pasmo to, podobnie jak wcześniej pasmo 800 MHz, może powodować zakłócenia sygnału TV w specyficznych warunkach, zwłaszcza gdy silne sygnały BTS znajdują się blisko nadajników telewizyjnych. W takich przypadkach stosuje się filtry LTE (odcinające pasma 700 MHz i wyższe), które jednak nie eliminują całkowicie zakłóceń, a jedynie je tłumią. Problemy mogą być bardziej widoczne wraz z rozwojem sieci LTE na innych pasmach, np. 450 MHz. Praktyka pokazuje, że w większości przypadków pomiary parametrów sygnału (BER, MER, SNR) pozwalają ocenić potrzebę stosowania filtrów. W niektórych sytuacjach konieczna jest modernizacja instalacji antenowej, np. wymiana anteny na "LTE ready" lub zastosowanie filtrów pasmowych. Dyskutowano także o rosnącym udziale streamingu w oglądalności mediów, jednak tradycyjna telewizja naziemna nadal ma znaczący udział, zwłaszcza w obszarach o słabszym dostępie do internetu. Wskazano, że streaming generuje ruch unicast, co może obciążać sieci, podczas gdy telewizja naziemna i IPTV korzystają z transmisji multicast. Wskazano również na problemy zakłóceń pochodzących od innych źródeł, takich jak falowniki fotowoltaiczne czy silniki dwusuwowe. Podsumowując, pasmo 700 MHz dla 5G może powodować zakłócenia odbioru TV naziemnej w określonych warunkach, co wymaga stosowania filtrów i modernizacji instalacji antenowych, ale nie jest to problem powszechny i łatwo rozwiązywalny przy odpowiednim podejściu technicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA